Dodaj do ulubionych

dzem jablkowy

09.07.06, 06:53
Za chinskiego boga nie moge znalezc przepis na dzem jablkowy. A jak patrze na
swoje jablonki w ogrodzie, to przerazenie mnie bierze-ogromne ilosci surowac
sie zmarnuja jak mnie ktos przpisem nie uratujesmile
Y
Obserwuj wątek
    • vena1980 Re: dzem jablkowy 09.07.06, 21:29
      A mi potrzebny przepis na mus z jabłek.
    • atunia Re: dzem jablkowy 12.07.06, 11:48
      Marmolada jest tu:
      www.sys21.de/viewtopic.php?t=14529
      Dżemu nie widzę, ale może to kwestia zmiksowania?

      Naprawdę warto tam się zarejestrować smile (Jak widzę, vena już tam jest, ciekawe
      czy znajdzie się też przepis na mus).

      Inna sprawa, że mam ambiwalentne uczucia odnośnie cukru żelującego, ale to inna
      historia.

      Atunia

      • yndrk Re: dzem jablkowy 14.07.06, 06:13
        atunia napisała:


        >
        > Naprawdę warto tam się zarejestrować smile (Jak widzę, vena już tam jest, ciekawe
        > czy znajdzie się też przepis na mus).
        >
        > Inna sprawa, że mam ambiwalentne uczucia odnośnie cukru żelującego, ale to inna
        > historia.
        >
        > Atunia

        Serdecznie dziekuje za informacje. Juz sie tam zarejestrowalem.
        Y
    • atunia Re: dzem jablkowy 18.07.06, 14:44
      Szukałam czegoś innego, a znalazło mi się:
      montignac.miniportal.pl/przepisy.php?r=1
      Może się przyda, dżemy tam są...

      Atunia
      • yndrk Re: dzem jablkowy 19.07.06, 06:53
        atunia napisała:

        > Szukałam czegoś innego, a znalazło mi się:
        > montignac.miniportal.pl/przepisy.php?r=1
        > Może się przyda, dżemy tam są...
        >
        > Atunia

        Dziekuje za linka.
        Jak to czytam, to nie widze aby dodawany byl cukier.
        Czy to mozliwe, ze bez cukru....
        Pozdrawiam
        Y
        • atunia Re: dzem jablkowy 19.07.06, 09:58
          Możliwe... wszystko jest możliwe, jeśli owoce zawierają dużo cukru... Ja
          zrobiłam właśnie wczoraj morele i skaszaniłam je strasznie, bo po pierwsze -
          wlałam ciutkę wody, po drugie - mało posłodziłam. Są więc rzadkie i kwaśne,
          przydadzą się chyba tylko do przesłodzonych ciast... Jak znów ktoś mi wtryni
          kilo moreli, to zrobię następny eksperyment, bez wody i więcej cukru. Owoce z
          klimatu nietropikalnego chyba jednak wymagają dodatku cukru smile.

          Atunia
          • yndrk Re: dzem jablkowy 19.07.06, 17:53
            atunia napisała:

            Owoce z
            > klimatu nietropikalnego chyba jednak wymagają dodatku cukru smile.
            >
            > Atunia

            Tak, to chyba wlasciwe rozumowanie. Ja do jablek dodam troche cukru, i na pewno
            troche zelfixu. Albo bez zelfixu ale z cukrem zelujacym. Nie mam oporow.
            Y
            • atunia Re: dzem jablkowy 19.07.06, 21:43
              Ja chciałabym uzyskać marmoladę bez żelfiksową, bo żelfiksy niestety z
              konserwantem są. A z konserwantem to ja sobie mogę bez problemów dżem kupić, nie
              muszę robić, własne chcę mieć przyzwoite.

              Atunia
              • yndrk Re: dzem jablkowy 20.07.06, 17:10
                atunia napisała:

                > Ja chciałabym uzyskać marmoladę bez żelfiksową, bo żelfiksy niestety z
                > konserwantem są. A z konserwantem to ja sobie mogę bez problemów dżem kupić, ni
                > e
                > muszę robić, własne chcę mieć przyzwoite.
                >
                > Atunia

                To radze kupic gruba zeliwna patelnie lub taki garnek, zaopatrzyc sie w
                drewniana lopatke i gotowac, gotowac, gotowac i jeszcze raz gotowac a potem
                smazyc, smazyc i mieszac. Jak dysponujesz czasem, to wszystkiego najlepszego.
                Ale do tego nie przyda sie Thermomixsmile
                Y
                • atunia Re: dzem jablkowy 20.07.06, 21:05
                  Nie wiem jakim cudem, ale swego czasu w maszynie do chleba (ale już tej nie mam,
                  a obecna nie ma takiej opcji), korzystając z programu marmolada, zrobiłam sobie
                  marmoladę z moreli. Z samym cukrem. Wyszło to gęste, aż zbyt gęste, ładnie się
                  przechowywało. I tylko robiłam na oko i smak, więc nie pamiętam proporcji sad. No
                  i niestety, thermomix ma za słabe odprowadzenie wody. W każdym razie patelnią
                  żeliwną i nadmiarem czasu na mieszanie nie dysponuję, niestety

                  A.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka