yndrk 09.07.06, 06:53 Za chinskiego boga nie moge znalezc przepis na dzem jablkowy. A jak patrze na swoje jablonki w ogrodzie, to przerazenie mnie bierze-ogromne ilosci surowac sie zmarnuja jak mnie ktos przpisem nie uratuje Y Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atunia Re: dzem jablkowy 12.07.06, 11:48 Marmolada jest tu: www.sys21.de/viewtopic.php?t=14529 Dżemu nie widzę, ale może to kwestia zmiksowania? Naprawdę warto tam się zarejestrować (Jak widzę, vena już tam jest, ciekawe czy znajdzie się też przepis na mus). Inna sprawa, że mam ambiwalentne uczucia odnośnie cukru żelującego, ale to inna historia. Atunia Odpowiedz Link
yndrk Re: dzem jablkowy 14.07.06, 06:13 atunia napisała: > > Naprawdę warto tam się zarejestrować (Jak widzę, vena już tam jest, ciekawe > czy znajdzie się też przepis na mus). > > Inna sprawa, że mam ambiwalentne uczucia odnośnie cukru żelującego, ale to inna > historia. > > Atunia Serdecznie dziekuje za informacje. Juz sie tam zarejestrowalem. Y Odpowiedz Link
atunia Re: dzem jablkowy 18.07.06, 14:44 Szukałam czegoś innego, a znalazło mi się: montignac.miniportal.pl/przepisy.php?r=1 Może się przyda, dżemy tam są... Atunia Odpowiedz Link
yndrk Re: dzem jablkowy 19.07.06, 06:53 atunia napisała: > Szukałam czegoś innego, a znalazło mi się: > montignac.miniportal.pl/przepisy.php?r=1 > Może się przyda, dżemy tam są... > > Atunia Dziekuje za linka. Jak to czytam, to nie widze aby dodawany byl cukier. Czy to mozliwe, ze bez cukru.... Pozdrawiam Y Odpowiedz Link
atunia Re: dzem jablkowy 19.07.06, 09:58 Możliwe... wszystko jest możliwe, jeśli owoce zawierają dużo cukru... Ja zrobiłam właśnie wczoraj morele i skaszaniłam je strasznie, bo po pierwsze - wlałam ciutkę wody, po drugie - mało posłodziłam. Są więc rzadkie i kwaśne, przydadzą się chyba tylko do przesłodzonych ciast... Jak znów ktoś mi wtryni kilo moreli, to zrobię następny eksperyment, bez wody i więcej cukru. Owoce z klimatu nietropikalnego chyba jednak wymagają dodatku cukru . Atunia Odpowiedz Link
yndrk Re: dzem jablkowy 19.07.06, 17:53 atunia napisała: Owoce z > klimatu nietropikalnego chyba jednak wymagają dodatku cukru . > > Atunia Tak, to chyba wlasciwe rozumowanie. Ja do jablek dodam troche cukru, i na pewno troche zelfixu. Albo bez zelfixu ale z cukrem zelujacym. Nie mam oporow. Y Odpowiedz Link
atunia Re: dzem jablkowy 19.07.06, 21:43 Ja chciałabym uzyskać marmoladę bez żelfiksową, bo żelfiksy niestety z konserwantem są. A z konserwantem to ja sobie mogę bez problemów dżem kupić, nie muszę robić, własne chcę mieć przyzwoite. Atunia Odpowiedz Link
yndrk Re: dzem jablkowy 20.07.06, 17:10 atunia napisała: > Ja chciałabym uzyskać marmoladę bez żelfiksową, bo żelfiksy niestety z > konserwantem są. A z konserwantem to ja sobie mogę bez problemów dżem kupić, ni > e > muszę robić, własne chcę mieć przyzwoite. > > Atunia To radze kupic gruba zeliwna patelnie lub taki garnek, zaopatrzyc sie w drewniana lopatke i gotowac, gotowac, gotowac i jeszcze raz gotowac a potem smazyc, smazyc i mieszac. Jak dysponujesz czasem, to wszystkiego najlepszego. Ale do tego nie przyda sie Thermomix Y Odpowiedz Link
atunia Re: dzem jablkowy 20.07.06, 21:05 Nie wiem jakim cudem, ale swego czasu w maszynie do chleba (ale już tej nie mam, a obecna nie ma takiej opcji), korzystając z programu marmolada, zrobiłam sobie marmoladę z moreli. Z samym cukrem. Wyszło to gęste, aż zbyt gęste, ładnie się przechowywało. I tylko robiłam na oko i smak, więc nie pamiętam proporcji . No i niestety, thermomix ma za słabe odprowadzenie wody. W każdym razie patelnią żeliwną i nadmiarem czasu na mieszanie nie dysponuję, niestety A. Odpowiedz Link