Gość: zielonawkuchni IP: *.acn.waw.pl 31.05.08, 13:05 Do trusawek i cukru dodaje sie mleko czy jogurt naturalny? Jak bedzie lepiej??? Czy mozna go zrobic przeddzien czy trzeba na swiezo??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Wszystko jedno. Możesz nawet 31.05.08, 13:09 dodać kwaśne mleko, acidofilne, kefir czy maślankę. Na świeżo zawsze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 31.05.08, 13:48 Jesli dodajesz cos nabialowego, to jesli postoi, moze sie zwarzyc (kwas z owocow zetnie bialko) i rozwarstwic, i nawet zabeltany nie bedzie juz taki dobry. Lepiej swiezy. Noi - najlepiej imo, zwlaszcza w upaly, robic takie miksy na soku albo po prostu same ze soba. Np truskawki zmiksowane z sokiem ananasowym albo mrozone banany z sokiem z cytryny i truskawkami albo brzoskwinie i truskawki z kardamonem i milion piecset innych kombinacji. Lepsze niz na mleku i imo o wiele lepiej zaspokajaja pranienie. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 31.05.08, 16:38 Swietne jest też połaczenie truskawek z sokiem pomarańczowym. Ja najczęsciej robie koktajl mleczny czyli truskawki i mleko, ale wole z kefirem . Ale z mlekiem robie częściej, bo mogę dać więcej truskawek. Do tego odrobina wanilii. Wyłącznie na świeżo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuśka Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 15:27 Czy warto kupic syfon do bitej śmietany?Zamierzam lody i desery z owocami dekorowac bitą śmietaną.Czy nie wychodzi jakaś biała mazia? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: syfon 31.05.08, 16:18 Taki syfon nie jest uzywany tylko do bitej smietany. Ostatnio widze go zesto na wloskich blogach. Przyklady labelleauberge.blogspot.com/search/label/spume%20con%20sifone Kusi taki syfon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuśka Re: syfon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 17:03 No właśnie,przymierzam się już od dawna do takiego syfonu.Dziś widziałam jak Ewa Wachowicz używała go w swoim programie.Dzięki za link. Odpowiedz Link Zgłoś
white_mouse Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 03.06.08, 23:18 To nie zazdroszczę przypadłości. A w takim razie produkty truskawkowe możesz jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 04.06.08, 01:43 moim zdaniem najlepszy na kefirze z mleka wydaje mi ise zbyt wodnisty im swizszy tym lepszy zrobic i wypic Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 04.06.08, 09:44 Ja robię z kefierem albo maślanką. Wtedy koktajl maj taki... rześki smak. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 04.06.08, 13:27 Jogurt lub kefir,albo jedno i drugie razem, czasem dodam nawet śmietanę. Słodkie mleko- można, ale dużo smaczniejsze z wyżej wymienionymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskie-pierogi Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 04.06.08, 13:38 Ja robię z jogurtem waniliowym, czasem z dodatkiem niewielkiej ilosci mleka. wtedy nie trzeba juz dodawac cukru. bywa ze zamiast jogurtu jest serek waniliowy. zdarza sie ze dodaje banana. Odpowiedz Link Zgłoś
marti73 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 04.06.08, 16:02 najlepszy jest z jogurtu naturalnego i kefiru + cukier waniliowy - pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 04.06.08, 16:06 dodajesz co chcesz, ja wolę z jogurtem i robię na świezo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty.b z jogurtem masz bardziej lassi IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.08, 16:51 a nie koktajl :) na porcje potrzebujesz ok. 100-150g truskawek, cukier wg uznania, cos pomiedzy lyzeczka a lyzka, ze 200 g jogurtu naturalnego, najlepszy, choc najkaloryczniejszy ten o zaw. 3,5% tluszczu i ok 50- 100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej. truskawki rozcierasz z cukrem mikserem na papke, dodajesz jogurt i wode i KROTKO miksujesz wszystko razem. im dluzej, tym bardziej wodniste bedzie i juz nie takie dobre. swietnie smakuje rowniez wersja truskawkowa z dodatkiem ok lyzeczki soku z limetki na porcje, badz alternatywnie z rozkruszonym kawalkiem suchej papryczki-czuszki i drobniutko posiekana galazka swiezej miety. lassi podaje sie b. zimne, mozna nawet wrzucic pare kostek lodu. pic nalezy wtedy szybko, bo topiacy sie lod rozwodni napoj. Odpowiedz Link Zgłoś
halberek Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 05.06.08, 14:42 Głosuję na jogurt. I na maślankę. Kefir za bardzo przebija się ze smakiem. Z mlekiem za rzadki. Chyba że dodać lodów waniliowych - wtedy wychodzi amerykański szejk. I na swieżo. Aha - na bazarza na Ochocie coraz częściej można dostać miętę w pęczkach, więc jak mam fantazję, to dodaję miętę. I czasem - uwaga - otręby. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 07.06.08, 06:24 najlepiej świeżutki z maślanką Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_0808 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 19.06.08, 18:31 ale maślanka naturalna czy owocową dodajecie? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 19.06.08, 18:47 Jeśli używam maślanki zamiast kefiru, to tylko naturalnej. Owocowej nawet nie kupuję :) Zimą robię koktajle z mrożonych owoców - truskawek, malin, jagód. Tylko te ze świeżych i na świeżo robione są o niebo lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 19.06.08, 18:39 Ja lubię truskawki zmiksowane z kefirem. Bez cukru. Czasem dodaję banana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m co prawda akurat nie truskawkowy IP: *.pools.arcor-ip.net 19.06.08, 21:42 ale malinowy:) wlasnie wykonalam i wypilam zachwycona smakiem. przepis z lipcowego numeru essen&trinken, ktory w calosci nadzwyczaj goraco rekomenduje frakcji niemieckiej, bo masa fantastycznych przepisow. lassi malinowe z bazylia potrzebujemy: 250g malin (u mnie niestety byly dzisiaj mrozone) 8 galazek bazylii (imho i 6 wystarczy) 2-3 lyzki mialkiego cukru, badz pudru - do mrozonych owocow trzeba ciut wiecej 1 lyzke soku z cytryny (u mnie z limetki) 300g pelnotlustego (3,5%)jogurtu 100 ml wody mineralnej gazowanej rozdrabniamy dokladnie acz krotko w blenderze, badz zyrafa. rozlewamy do 2 szklanek. dekorujemy listkami bazylii i malinami. pijemy p.s. ja dodalam 1/3 straka czerwonej papryczki chili i bylo swietne Odpowiedz Link Zgłoś
asia9646 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 19.06.08, 21:55 Robie zawsze ze śmietaną i niewielką ilością kefiru.Widzę,że nikt tak nie robi,nie wiem skąd ten pomysł,ale taki nam najlepiej smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.06.08, 22:16 nikt kto dba o linie tak nie robi, bo njchudsza kwasna smietana 10% ma juz nieco ponad 100 kcal na 100m, 20% 200kcal/100ml, 30% 300. a taki kefir ma 40 kcal, maslanka 35. rachunek jest prosty dla twojej talii i bioder :) no i spozywanie takiej ilosci tluszczu dziennie jest ogolnie niezbyt wskazane nawet osobom mlodym i zdrowym. no chyba, ze jestes gornikiem pracujacym na przodku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asia9646 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 19.06.08, 22:23 z tymi kaloriami to masz racje,ale sezon truskawkowy tak krótko trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.06.08, 22:30 jak ci nie idzie w biodra - pij na zdrowie :) ja jakos zawsze wolalam moj przydzial kalorii raczej zjesc niz przepic w kalorycznych napojach, bo kocham jesc. choc jak widac ponizej rowniez chetnie koktajle owocowe pijam. tyle, ze nieczesto i nie na smietance. Odpowiedz Link Zgłoś
shinju Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 20.06.08, 16:16 Ja dodaję maślankę :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_0808 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 22.06.08, 20:45 wiele diet opiera się na maślance :) więc też myślę, że nie ma sensu patrzeć ile ona ma kalorii... jest wiele więcej kalorycznych rzeczy np. truskawki hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.06.08, 23:25 maslanka ok 35 - 40 kcal na 100ml, truskawki 39/100g, wiec w sumie pudlo gosiu. diety opieraja sie dlatego na maslance, a nie na smietance. mysle, ze wiekszosc z nas kalorii nie liczy, jednak nie przejada sie codziennie bezsensownie czyms, co ma tony tluszczu, jak np smietanka 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_0808 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 23.06.08, 12:38 no to napisałam przecież, że maślanka jest mniej kaloryczna od smietanki :)) ale masz rację nie warto opychać się tłuszczami :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.06.08, 07:36 A kto z was wie jak zrobic taki koktajl jak byl kiedys w Hortexie:gesty,truskawkowy,slodki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.06.08, 07:45 w hortexie byl na moje oko ze smietanki wlasnie. malo swiezych owocow, troche dzemu truskawkowego, duzo cukru i smietanka jako baza, powiedzialabym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.06.08, 22:55 Mysle, ze jednak dawali truskawki mrozone a nie dzem (zupelnie inny smak z dzemem).Probuje taki koktajl odtworzyc i zawsze jest rzadki a wlasnie tamten byl gesty. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 25.06.08, 08:18 Podobny taki bardzo gesty byl kiedys dawno temu w Katowicach w domach Centrum.Stala tam kobita z mikserem i sprzedawala koktajl w plastikowych kubeczkach.Warunkiem tej gestosci byly zamrozone calkowicie truskawki.Takie wrzucala do miksera do tego cukier i chyba kefir albo kwasne mleko.Miksowala krotko i byl wlasnie taki gesty jak galareta:P Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 25.06.08, 17:06 Gęstość regulujesz dodatkiem nabiału, słodycz- ilością cukru. Ja czasem robię taki, że ciężko ze szklanki wypić;) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? 25.06.08, 08:14 U nas zdecydowanie kroluje maslanka:)Truskawki+maslanka+cukier+troche smietany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: *.pools.arcor-ip.net 25.06.08, 10:39 u mnie ostatnio jogurt 3,5%, ale z solidnym lykiem wody mineralnej. do tego truskawki+swieza mieta, mrozone maliny+swieza bazylia i pulpa mango z odrobina chili. no i cukier w kazdym przypadku, ale raczej niewiele. po prostu dalam sie poniesc wszechobecnej modzie na lassi :) za to z maslanki z dodatkiem chudszego jogurtu co drugi, trzeci dzien chlodnik produkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_16 Re: koktajl truskawkowy -z mleka czy jogurtu??? IP: 78.8.78.* 25.06.08, 22:07 wg mnie dobre jest tylko zsiadłe mleko Odpowiedz Link Zgłoś