magnolijka 17.09.03, 15:45 Witam, w niedzielę był program Makłowicza, w którym gotował zupę-krem z grzybów. Czy ma ktoś może przepis na nią albo linka do strony na której się znajduje? Serdeczne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruthel Re: Makłowicz i zupa grzybowa 17.09.03, 23:59 jest stronka: kuchnia.mckornik.com tam jest kilka przepisów podzielonych wg programów - powinno być ja mam kasete wideo z makłowiczem i jak w końcu oglądnę całą (za dużo przyjemności na raz też niedobrze :) to dam znać czy było jakbyś podała temat programu to byłoby łatwiej szukać powodzenia w poszukiwaniach Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: Makłowicz i zupa grzybowa 20.09.03, 20:46 Nie jest to zupa - krem, ale pyszna grzybowa. Robiłem, sprawdziłem - poezja ! Składniki: 1 cebula łyżka masła 0,5 kg grzybów pokrojonych w kostkę łyżeczka mąki 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 2 żółtka kieliszek porto 1 l bulionu jarzynowego lub grzybowego posiekana pietruszka i koperek Wykonanie: Cebulę (drobno pokrojoną) zeszklić na maśle; Dodać grzyby, trochę posolić i podsmażyć ok. 10 min; Popieprzyć, dodać odrobinę mąki; Zdjąć z ognia i (mieszając) wlać bulion; Gotować ok. 0,5 h; Wlać kieliszek porto; Żółtka roztrzepać ze śmietaną i wlać do zupy – podgrzać, ale nie zagotować; Smacznego :-) Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś