bene_gesserit 12.06.08, 19:49 Jest sens suszyc truskawki? Tzn - czy daja sie przechowywac? Czy latwo je zrobic nie majac suszarki? I czy nie smakuja jak plastikowe? Jadlam kiedys kandyzownane truskawki i byly obrzydliwe, wiec sie troche boje. Hm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Suszone truskawki? 12.06.08, 20:09 Przyznam, ze mialam w tym roku ochote na taka probe. Nie wiem jednak jak sie przechowuja takie truskawki. Zobacz tutaj probe z wloskiego blogu: bp3.blogger.com/_Lu2fYp5iows/Rnd4i1Izq6I/AAAAAAAAAK0/20gII5CVxnc/s1600-h/Essiccatoio.jpg Tu akurat sa morele, ale truskawki sa chyba latwiejsze do ususzenia. Podobnie suszy sie pomidory. A sa tez truskawki i czeresnie: veruccia.blogspot.com/2008/05/attualmente-sul-mio-essiccatoio.html Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Suszone truskawki? 12.06.08, 22:29 Ja suszę od paru lat.Bardzo dobrze się pzrechowują, ale do pojadania niezbyt się nadają ze wzgledu na nasionka.Dobre do wigilijnego kompotu z suszek, a także do ciast jako urozmaicenie składu bakalii. Mozna pzrekroić na połówki i tak suszyć, można w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Linn i kocia: 13.06.08, 00:44 Dzieki wam obu! Pomyslalam, ze podsusze je poplasterkowane, tylko te duze, bo przeciez i tak sie skurcza. I ze je odrobine poslodze, bo cukier jest hygroskopijny, wiec nie beda schly na kamien. Chyba. To urzadzenie ze zdjecia jest imponujace, ale pomyslalam, ze zrobie to w ledwo cieplym piecu z termoobiegiem - bedzie to imitowac warunki suszenia w cieply wietrzny dzien :) Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jesli cos, dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa koniecznie 13.06.08, 01:33 zdaj relacje, ile suszyłaś, w jakiej temperaturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Suszone truskawki? 13.06.08, 02:33 He he he. Powiedz to morelom, specjalistko od suszenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Suszone truskawki? 13.06.08, 08:21 Ja lubie dodatek takih owocow w platkach snaidaniowych i jesli bym suszyla, to wlasnie w takim celu. No moze jeszcze do mieszane herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Suszone truskawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 09:15 > He he he. > Powiedz to morelom, specjalistko od suszenia dzieci. I śliwkom, i winogronom, i jagodom, i jabłkom, gruszkom.....itd., itd... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Suszone truskawki? 13.06.08, 09:23 Ja suszyłam dotychczas na styropianowych tackach na parapecie, a potem, jak podeschły - w lodówce.Zdaje się,że to się nazywa liofilizacja.Tez początkowo z mysla o musli. Tego roku planuję zrobienie siatki ze starej firanki rozpiętej na ramie.Firankę pzrycięta już mam i jeśli dobzre pójdzie, będe suszyć już dziś- jutro.Szkoda tylko,ze pokropiło i truskawki skoczyły na 4,50 za kg :( Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Suszone truskawki? 13.06.08, 09:34 czy to nie okropnosc suszenie truskawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Suszone truskawki? IP: *.pools.arcor-ip.net 17.06.08, 22:31 o wlasnie, dzisiaj wygrzebalam kilka kawalkow liofilizowanych truskawek z bio müsli w celach poznawczych. smakowaly jak... nic :( zupelnie "nietruskawkowo". na koncu zostawialy bardzo kwasny posmak na jezyku. ogolnie calkiem nieciekawe i imho nie warte zachodu. jesli masz nadmiar truskawek, wydaje mi sie, ze lepiej je zamrozic. tez mozesz je przedtem pokroic na kawalki i wrzucac sukcesywnie do platkow sniadaniowych. na pewno beda smakowaly duzo lepiej niz suszone/liofilizowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ty wiesz kto Re: Suszone truskawki? IP: *.250.218.87.dynamic.jazztel.es 24.08.08, 22:41 Zgadzam sie. A mrozone truskawki najlepiej robi sasiadka mojej mamy. Przy okazji, zapytam o procedure. Odpowiedz Link Zgłoś
grog-ina Re: Suszone truskawki? 16.07.14, 10:29 Suszylam truskawki -na probe . Uwazam ,ze rezultaty sa malo zadawalajace -tosuche platki ,bez smaku truskawki ,nie sa slodkie ,takie jalowe.w calosci susza sie bardzo dlugo nawet pare dni.Suszylam w suszarce do grzybow i w piekarniku (e tym drugim jest szybciej).przechowuja sie dobrze jak wszystkie suszone owoce,nadaja sie tylko jako dodatek do ciasta ewentualnie do musli itp. Wiecej nie bede suszyc truskawek-zbyt duzo zuzytego pradu i czasu ,a zostaje garstka czegos co nie przypomina truskawek :) Odpowiedz Link Zgłoś