Dodaj do ulubionych

EH, zajrzyjcie tu!

09.10.03, 17:58
Jest to watek absolutnie niekulinarny, ale bardzo kulturalny.Prosze, nie
walcie na forum bledow otograficznych.Prosze.Czy to tak trudno wziac slownik
i sprawdzic?Az sie czytac odechciewa momentami, patrzac na te byki.Podobno
jestescie dorosli, czemu nie uczyliscie sie ortografii w szkole?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: EH, zajrzyjcie tu! 09.10.03, 18:04
      wlasnie, sprawdzic....
      kazdemu moze sie zdazyc literowka. odpusc

>Prosze, nie
      > walcie na forum bledow otograficznych.
      • saiss A figę! 09.10.03, 22:20
        roseanne napisała:

> wlasnie, sprawdzic....
        > kazdemu moze sie zdazyc literowka. odpusc

>Literowka literowką, uzywanie polskich czcionek to tez inna sprawa, bo sama
        czesto pisze bez polskich znaków.Ale, no wybaczcie, jak mi ktos pisze,
        czy "mugbyś" lub tez "weszłem" (TAK< TAK< tak piszą !!!), to ja dostaje białej
        gorączki.To po pierwsze , po drugie - prosze nie kwestionowac mojego wieku, bo
        jakby nie było, nie jest on ani powodem do dumy, ani do zazdrości, wiec podaje
        prawdziwy.Po trzecie- do dyslektyków.Ja wiem, ze istnieja dysgraficy
        (dysgrafowie????), dyslektycy, dysortograficy, wiem.Ale te <<schorzenia>> sa
        naprawdę rzadkie.Ale za to bardzo łatwo jest pojść i powiedzieć "Dobra, jestem
        dys, pocałujcie mnie w nos, mogę pisać co chcę i jak chcę!".U mnie takie
        podejście ma połowa klasy.I jest pięknie.Oni są zwolnieni z obowiązków, bo
        sa "DYS"!!!!Poza tym mialam znajomą dyslektyczke, która pracowała i pracowała i
        teraz pisze bezbłędnie.Wszystko jest kwestią chęci.A z tym u nas gorzej jest...
        I jeszcze jedno- "wymyślunki", to nie zadne zmanierowanie, tylko
        neologizm.Stosował je np. Leśmian.
        Pozdrawiam!
        >
        >
        > >Prosze, nie
        > > walcie na forum bledow otograficznych.
        • jottka ojezu 09.10.03, 22:37
          dziecko drogie, powtórzmy - jeśli chcesz, świeć przykładem i proś uprzejmie o
          przestrzeganie zasad poprawnej polszczyzny - ale nie nadymaj się nad miarę, bo
          to bolesne i więcej zamieszania powoduje niż rzecz jest warta.

o dysleksji wiesz niewiele, a przecież gazeta, która portal ten firmuje, parę
          tygodni temu obszerny informator o tej dolegliwości zamieszczała. skorzystaj,
          jest okazja się dokształcić.

'pretensjonalny manieryzm' natomiast oznacza użycie niewłaściwego słowa w
          niewłaściwym miejscu - w kontekście tytułu twojego wątku określenie jak
          najbardziej się stosuje.

z pięcioipółletnim pozdrowieniem :)
        • Gość: Pichciarz Re: A figę! IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 06:38
          Prosze wstawiac odstepy po kropkach.
    • dziuunia Dysleksja!!! 09.10.03, 18:41
      Niestety są ludzie którzy dotknięci są dysleksją-trudności w pisaniu i
      czytaniu, dysgrafią-mylenie liter i cyfr a także brzydkie pismo, dysortografią-
      pisanie z rażącymi błędami ortograficznymi.I jest z nimi tak że nawet jeżeli
      np. znają zasady ortografii to i tak piszą z błędami.I mają to do końca
      życia.Czasem bardzo intensywne ćwiczenia pomagają ale tylko niektórym.Jeżeli
      chcesz więcej poczytać to podaję link
      www.republika.pl/matkris/dysleks.htm
      I to nie jest też tak że wezmą słownik i będą dobrze pisać.Wiem bo mam syna
      który ma właśnie takie kłopoty i bywa czasem naprawdę ciężko.Dlatego też tutaj
      na forum staram się nie przejmować błędami ortograficznymi i jedynie poprawiam
      (jeżeli taki błąd jest w tytule)i to bez komentowania.Wiem że te błędy bywają
      okropne i też mnie to razi ale mam świadomość że nie zawsze wynika to z tego
      że się komuś nie chce albo że się niedouczył.I nie ma to też związku z tym czy
      ktoś jest dorosły czy też nie-jak wspomniałam to zostaje na zawsze.
      Proszę Cię o zrozumienie i mam nadzieję że nie odbierzesz tego jak atak bo
      absolutnie nie było to moim zamiarem.
      POZDR
    • mufka Do Saiss 09.10.03, 19:31
      Saiss!
      Zgadnij skad wiem, ze piszesz z Polski?

Pozdrawiam ze Szwecji.
      • jottka Re: Do Saiss 09.10.03, 21:16
        pienkna idea :)

ja bym jeszcze poprosiła o rezygnację z nowotworów typu 'wymyślunki', bo to
        pretensjonalny manieryzm, a tu dzieci są przecież i one się uczą
        • skarolina Re: Do Saiss 09.10.03, 21:32
          jottka napisała:

> pienkna idea :)
          >
          > ja bym jeszcze poprosiła o rezygnację z nowotworów typu 'wymyślunki', bo to
          > pretensjonalny manieryzm, a tu dzieci są przecież i one się uczą

Hmmmm, ale z tego co pamiętam to Saiss ma 14 lat. Chyba ma prawo do
          dziecięcych "wymyślunków"?? A że ją byki w oczy kłują?? Mnie też kłują, a do
          białej gorączki doprowadza mnie zwalanie wszystkiego na dysortografię.
          • jottka Re: Do Saiss 09.10.03, 21:42
            po pierwsze - to ona mówi, że ma 14 lat :) a ja mam pięć i pół, lubis mnie?

po drugie - jeśli sama zabiera się do pouczeń, to znaczy i że ją pouczyć wolno.
            nie ma tak dobrze, że tylko nam wolno krytykować

po trzecie - wątki zachęcające do poprawności ortograficznej pojawiają się
            regularnie na wszystkich forach (tym również) i z reguły budzą skruchę i żal
            nie u tych, co powinny (patrz dyslektycy i ludzie, czasem od dawna, poza
            krajem).

po czwarte - przestrzeganie reguł językowych - orto/ gram/ styl - rzecz piękna,
            ale nie zawsze możliwa, zwłaszcza w pośpiechu. raz wczas zwrócić uwagę nie
            zawadzi, ale wszystko z umiarem, to jest hajd park, nie wolno tylko obrazić
            królowej :)
        • wedrowiec2 Re: Do Saiss 09.10.03, 21:36
          Tez chciałam to napisac, ale po aferze "żółtoserowej" boję się zglądać do
          kuchni. Nawet własnej, domowej:((
    • Gość: ines Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: 81.15.189.* 09.10.03, 21:37
      Nie nazwałabym Twojego wątku "bardzo kulturalnym", bo jednak nieładnie jest
      wytykać błędy innym. To prawda,że niektóre z tych błędów aż powodują
      zakłócenia komunikacyjne (nie wiadomo o co chodzi), ale problem to raczej
      będzie miał nadawca. W przypadku "pysznoł" duże prawdopodobieństwo, że pisała
      mocno nieletnia osoba lub dysortografik.
      • wedrowiec2 Re: EH, zajrzyjcie tu! 09.10.03, 21:53
        Też jestem dysortografikiem. W dodatku, po wypadku, mam wolniejszą od prawej
        lewą rękę (potrzebną do równoczesnego naciskania klawiszy przy pisaniu polskich
        znaków). Problem prawidłowego pisania rozwiązałam w następujący sposób: dłuższe
        teksty piszę w Wordzie, włączam sprawdzanie tekstu, poprawiam, kopiuję, wklejam
        do poczty do wysłania na forum. Sposób tem ma wadę - nie moge go zastosowac,
        gdy piszę ręcznie, w realnym zyciu:(
        Pozdrawiam
    • Gość: marghe_72 Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: *.acn.pl / *.acn.pl 09.10.03, 21:57
      błedów "otograficznych":) a jakie to? :)))
      M.
      • wedrowiec2 Re: EH, zajrzyjcie tu! 09.10.03, 22:04
        Miałam rację nie zaglądając na Forum Kuchnia.
        • wedrowiec2 Re: EH, zajrzyjcie tu! 09.10.03, 22:13
          Znów odpowiedziałam na list pisany nie do mnie.
      • Gość: voytekk1 Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 10.10.03, 03:35
        Bledy otograficzne sa na otografiach robionych przez zlego otografa!
        Jak mozna tego nie wiedziec?
        • saiss Re: EH, zajrzyjcie tu! 10.10.03, 15:50
          Gość portalu: voytekk1 napisał(a):

> Bledy otograficzne sa na otografiach robionych przez zlego otografa!
          > Jak mozna tego nie wiedziec?

O, i proszę!Wszyscy czepiają się mojej literówki.Ale nikt z "czepiających" się
          nie rozumie chyba, o co mi chodzilo.O błędy ortograficzne, czyli (z reguły)
          niechlujstwo i lenistwo [nie obrażajac tu dyslektyków, którzy, teoretycznie,
          inaczej nie mogą].

Jottko,napisałaś, cytuję: "dziecko drogie, powtórzmy - jeśli chcesz, świeć
          przykładem i proś uprzejmie o
          przestrzeganie zasad poprawnej polszczyzny - ale nie nadymaj się nad miarę, bo
          to bolesne i więcej zamieszania powoduje niż rzecz jest warta.
          ".Poprosiłam i to grzecznie, o używanie słowników, co wiecej, nie myślę, żebym
          sie nadymała.Po prostu razi mnie taki bimbalizm.Na wszystko jest metoda (patrz:
          post WEDROWCA), ale trzeba chcieć...
          Poza tym, PROSZĘ UPRZEJMIE (żeby pózniej nie było...), nie traktuj mnie
          wyniośle tylko z powodu mojego wieku.To dość niesprawiedliwe, nie sądzisz?
          Pozdrawiam!
          • jottka żeby 10.10.03, 16:38
            już skończyć dyskusję:

1. poczytaj jeszcze raz i ze zrozumieniem moje posty :)

2. kwestia wieku pojawiła się w moich tekstach tylko dlatego, że ów bezustannie
            podkreślasz. o ile się orientuję, nikt poza tobą tego tu nie czyni(ł), bo też i
            nie ma to żadnego znaczenia dla tutejszych rozmów. nie obchodzi mnie, czy masz
            lat 5 czy 50, wiążący jest dla mnie twój tekst na forum i na niego odpowiadam.

3. chcesz dalszych rozmów na temat, to może na priva, bo tu już dość było nie w
            temacie
          • Gość: ines Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: 81.15.189.* 10.10.03, 17:02
            Spróbuj zrozumieć że dla Ciebie niechlujstwo i lenistwo to błędy
            ortograficzne , a dla innych Twoje literówki.
    • Gość: Emigrant Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 06:45
      Starajmy sie (mozna przed wyslaniem przeczytac), ale nie przesadzajmy z ta
      kultura jezykowa. Jest jej coraz mniej i nic na to nie poradzimy. Chyba, ze
      patelnia w leb, ale jak to zrobic internetowo?
      • Gość: dandelion Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: 149.156.49.* 10.10.03, 08:45
        co innego neologizmy a co innego razace bledy ortograficzne - i w tym ostatnim
        przypadku prosze nie zwalac winy na dyslekcje czy dysgrafie; naprawde jest
        wiele metod pozwalajacych sprawdzic pisownie (patrz np. list wedrowca), sa
        slowniki ....... niestety brak checi i odrobiny zachodu. No i to nasze kochane
        polskie niechlujstwo.
        Naprawde rece opadaja jak sie czyta o 'robieniu gofruf' czy podobnych rzeczy.

Pozdrawiam weekendowo wszystkich wrazliwych
    • jadwiga_r Re: EH, zajrzyjcie tu! -do SAISS 10.10.03, 20:56
      SAISS - osoba,która pisze z błędami jest święcie przekonanna,że pisze poprawnie.
      Ponadto,może nie wszyscy znają możliwości jakie może wykonać komputer, aby
      wykasował błędy.
      Na forum zaglądaję też ludzie w wieku Twojej babci, a im nie tak łatwo
      opanować obsługę komputera.A poza tym, kto by chciał dżwigać opasłe tomiska
      słowników,aby napisać parę słów na forum.Jeżeli to forum Cię razi,może
      skorzystaj z forum dla Twojego pokolenia.
      • skarolina Re: EH, zajrzyjcie tu! -do SAISS 10.10.03, 22:17
        Aaaaa, przepraszam, dla jakiego pokolenia jest to forum?? Jest tu jakiś
        przedział wiekowy określony?? Bo mnie się wydaje, że akurat ta sfera
        zainteresowań dotyczy zarówno nastolatek jak i babć.

A jeśli chodzi o osoby w wieku babci saiss - idę o zakład, że takie prędzej
        popełniają literówki (wynikające właśnie z trudności w obsłudze komputera),
        niż byki ortograficzne. Ale to jeszcze stara dobra szkoła, w której
        dysortografia nie była wymówką dla lenistwa, a robienie błędów było czymś
        wstydliwym i piętnowanym.
        • mufka do SAISS 11.10.03, 02:01
          Saiss, nie odpisalas na moje powyzsze pytanie....ale napisze Ci o co mi
          chodzilo.
          Zauwazylam na tym forum GW, ze piszacy z Polski czasem zapominaja ze choc jest
          to polska strona internetowa, to jednak dostepna jak swiat dlugi i szeroki i
          pisze tu Polonia z calego swiata.
          Mam znajomych ( tez rodzine) ktorzy choc sa urodzeni poza Polska -jezyk polski
          znaja lepiej niz wiekszosc z tych stekajacych Polakow, ktorzy to siedza od
          roku czy dwoch lat za granica a juz zapomnieli jezyka ojczystego.
          Niestety moi znajomi znaja polski mowiony, gorzej z pisanym, bo polska szkola
          kilka godzin tygodniowo najczesciej niewiele daje. Ale sa checi, w domach mowi
          sie tylko po polsku, czytaja gazety, ksiazki, pisza na forum, jezdza do
          Polski, rodziny przyjezdzaja z Polski.

I pare z tych znajomych osob pisze na tym forum, nawet nie masz pojecia jakie
          postepy robia w pisowni, dla nich internet to darmowe lekcje polskiego.
          Czy do nich rowniez kierujesz swoja prosbe?
          Odpusc.
          • Gość: Zdeprymowany Re: do SAISS IP: *.proxy.aol.com 11.10.03, 06:50
            Odwrotna strona tego medalu jest to, ze osoby marnie znajace polski w kraju
            przyjezdzaja do np. Stanow i ta pozalowania godna polszczyzne dodatkowo
            zapaskudzaja pseudoangielskimi zapozyczeniami powyktrecanymi niemilosiernie na
            pseudopolski. Ci nigdy zadnego drygu do nauki czegokolwiek nigdy nie mieli. Ot
            taka greenpointczyzna.
            Ale racje masz, ci co chca niech sie ucza i praktykuja.
    • Gość: Annette Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 13.10.03, 12:00
      Saiss, Twój głos jest głosem wołającego na puszczy... Nikt z osób
      piszących "żotkiefki" nie przyzna, że jest w tym cokolwiek nagannego. Będą
      tłumaczyć Ci, że mieszkają za granicą, że mają dysleksję (chociaż termin ten
      oznacza problemy związane z czytaniem), że jesteś za młoda, żeby starszym
      zwracać uwagę, że to niegrzeczne/zarozumiałe/niepotrzebne... Mentalność
      współczesnego człowieka to "Najpierw Ja, a potem reszta świata", więc pomysł,
      żeby zadawać sobie jakikolwiek trud, aby uprzyjemnić drugiemu człowiekowi
      kontakt z nami, uważany jest za oburzający. Szczególnie, że dla wielu
      wspomniana przez Ciebie dorosłość zawiera się w stwierdzeniu: "Nikt mi nie
      będzie mówił...". A mnie osobiście bardzo podoba się fakt, że szanujesz nasz
      język, bo - jak pisał poeta - to on właśnie nas odróżnia od gęsi, choć wygląda
      na to, że mało kto o tym pamięta.
    • Gość: gosik ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 12:51
      Proponuję, byś swój wątek zamieściła na wszystkich forach. Kuchenne - czemu
      nie? Ja błędów nigdy nie robiłami i nie robię, ale przyzwyczaiłam się też, że
      net nie jest miejscem, gdzie ludzie porozumiewają się poprawnie. Może szkoda.
      Mnie nie - może niestety.
    • Gość: blania Re: EH, zajrzyjcie tu! IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 13.10.03, 15:15
      a jeszcze moge dodac ze nie ktorzy zajmujacy jakies glosy na forum sa urodzeni
      za granica i pisanie po polsku nawet z bledami orograficznymi jest dla nich
      tez duzym osiagnieciem . takze nie przejmuj sie drobnostkami tylko cieszsie ze
      sama ich nie robisz!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka