biala27 16.01.09, 09:12 eksplodował - pół kuchni do czyszczenia... Zazwyczaj kupuję taki w szklanej butelce i nigdy nie miałam takich problemów - raz jeden skusiłam się plastik i buummmmm! Robicie żurek w domu (zakwas)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algaria Re: Żurek jak szampan 16.01.09, 17:55 a już myslaŁAM ZE NAPISZESZ ŻE żurek jak szmapan im starszy tym lepszy :) p.s. ciesz sie że nie eksplodowała puszka z kajmakiem wtedy kuchnia jest do remontu ale i tak Ci współczuje Odpowiedz Link Zgłoś
algaria zakwasu nie robię 16.01.09, 17:59 a tylko jak Doda cytuje: "z torebki jebne" firmy Winiary na wywar z grzyba małego kawałka żeberek wedzonych i kawałka białej kiełbasy doprawiam majerankiem pól łyzeczką cukru czosnkiem i słoiczkiem chrzanu, nikt mu sie nie oprze. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: zakwasu nie robię 19.01.09, 11:18 algaria napisała: > a tylko jak Doda cytuje: "z torebki jebne" firmy Winiary na wywar z > grzyba małego kawałka żeberek wedzonych i kawałka białej kiełbasy > doprawiam majerankiem pól łyzeczką cukru czosnkiem i słoiczkiem > chrzanu, nikt mu sie nie oprze. natchnęłaś mnie ;) bo ja chrzanu nie dodaję - następny zrobię z zakwasu wg Lirio i chrzanem zarzucę ;) - bo to chyba barszcz bialy wtedy wyjdzie, no nie? ;: Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: zakwasu nie robię 19.01.09, 15:00 Żurek jest z zakwasu mąki razowej, barszcz biały z zakwasu na białej mące. Poza tym zupy różnią się samymi składnikami dalszego gotowania ;) wiem bo było pytanie w konkursie chyba Winiar - czym się różnią ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Żurek jak szampan 16.01.09, 19:34 Robię swój zakwas na żurek i na barszcz czerwony. Ten barszczowy wpierdzielam ze słoika razem z burakami bo pyszny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Żurek jak szampan 16.01.09, 19:36 Tu jest przepis na zakwas żurkowy gdybyś chciała, mąkę kupuję na stoisku ze zdrową żywnością. www.gotowanie.wkl.pl/przepis12342.html Odpowiedz Link Zgłoś