Dodaj do ulubionych

Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład

03.04.09, 17:26
Idę dziś z wielce szanowną Małżą, na imprezkę kulinarną.
Będzie tam Niemka, Francuz, dwie Hiszpanki i Finka.... może jeszcze Rosjanin.
No i każdy musi coś tam swojego upichcić. Pierogi wydaja się oczywiste.... ale
jak dla mnie trochę asekuranckie (potrawy mączne przyjmują się dobrze w każdej
nacji). Zaryzykowałem BIGOS.

A teraz obstawiamy:

Kto będzie najbardziej kręcić nosem?

Rozwiązanie jutro rano :)
Obserwuj wątek
    • grogreg Aha! 03.04.09, 17:27
      A do bigosu kopytka.
    • Gość: fretka Re: Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.09, 18:08
      Ani Niemka ani Rosjanin nie pokreca nosem bo sami podobne potrawy jadaja:)
      Problem moze byc z Finka:)Ewentualnie z Francuzem:D
      • grogreg Re: Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład 03.04.09, 18:51
        Finka ostatnio kręciła nosem na pierogi i barszcz. Brytyjczyk zjadł jej porcję :)
        Francuz to fan BurgerKinga (!), więc zje każde ...... które mu podać, ale
        zobaczymy.
        • Gość: ania_m Re: Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.09, 21:02
          francuzi maja alzacje, a tam podaja danie z kiszonek kapusty, kielbasy i boczku.
          wydaje mi sie, ze uogolnianie "ta nacja kreci nosem, ta nie" jest nieco idiotyczne.
          moj wieloletni "przyboczny" - niemiec z dziada-pradziada rabal czernine az uszy
          mu sie trzesly, a mnie autentycznie zbieralo sie na torsje, brrr.
          mja kolzaka, powidzialabym, ze typowa niemka, miesozerna strasznie nie znosi
          serdecznie golonki po bawarsku i na piwo strasznie sie krzywi.
          sama znam tajlandke, ktora nie lubi jesc ostro.
          a na bigos z kopytkami pierwsza osoba, ktora pokrecilaby nosem bylabym .... ja
          :D bo uwazam polaczenie za kompletnie bezsensowne.
          • emigrantka34 W Alzacji nie podaje sie kiszonej kapusty 03.04.09, 23:05
            cytowane przez Ciebie choucroute to nie jest kiszonka, tylko kapusta
            gotowana w winie albo piwie....nie ma smaku tak jak nasza kapusta i
            szczerze mowiac ma sie do naszeog bigosu jak piesc do
            nosa...mieszkalam w Alzacji pare lat i nie moge sie przekonac do tego
            dania...moim zdaniem jest mdle, nieciekawe, malo smakowite, wlasnie
            przez te kapuste, ktora nie jest kiszona, tylko gotowana
            • Gość: ania_m Re: W Alzacji nie podaje sie kiszonej kapusty IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.09, 23:54
              no popatrz, a ja zawsze jadlam choucroute garnie a l'alsacienne zdecydowanie z
              KISZONEJ kapusty. i wcale mdle nie bylo.
              wrzucisz nazwe potrawy w googla, juz pierwszy link ma rowniez w skladnikach
              kiszona kapuste tinyurl.com/dgrbth
              moze akurat w twoim kawalku alzacji byla to specjalnosc mocno regionalna? bo w
              koncu w polsce bigos ze swiezej i kiszonej kapusty rowniez koegzystuja w naszej
              kuchni :)
              poza tym choucroute to znaczy po francusku wlasnie kiszona kapusta, tak, ze
              zupelnie nie pojmuje sensu twojej wypowiedzi.
              nawet anglojezyczna wikipedia ma artykul na jej temat
              en.wikipedia.org/wiki/Choucroute
              • emigrantka34 Re: W Alzacji nie podaje sie kiszonej kapusty 04.04.09, 10:00
                moze jadlas jakas podniemiecka wersje....u mojego meza zabojada w
                domu sie gotowala taka kapuste w winie lub piwie...i ma zupelnie inny
                smak niz nasza, polska.
              • emigrantka34 poprawiam sie 04.04.09, 10:52
                ania_m

tak, rzeczywiscie jest to kiszona kapusta - przyznaje sie do
                bledu....jednak ona ma inny smak niz nasza...potem gotowana w winie
                lub piwie powoduje, ze kwasnosci "ucieka"...nawet poszlam zapytac sie
                mojego rzeznika, u ktorego mozna kupic kapuste na choucroute -
                sprobowalam...no niby kiszona jest, ale nie kwasna tak jak nasza....

w kazdym razie zwracam honor i juz ja sobie z mezem porozmawiam !
        • Gość: aniakin Re: Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład IP: *.pp.htv.fi 04.04.09, 18:38
          grogreg napisał:

> Finka ostatnio kręciła nosem na pierogi i barszcz. Brytyjczyk zjadł jej porcję
          > :)

No coz, moi (finscy) znajomi, ktorym zaprezentowalam pierogi, barszcz i bigos, wsuwali jak sie patrzy, a jedna kolezanka zamowila barszcz na swoje wesele. Bo jest cos takiego jak gust i otwartosc na nowe smaki, ktore zwykle nie maja wiele wspolnego z narodowoscia.

I akurat polska kuchnia i jej podobne jest Finom nieobca, bo w Helsinkach jest sporo rosyjskich restauracji, a i tez sporo ludzi jezdzi do Sankt Petersburga w celach turystycznych.
    • nobullshit Re: Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład 04.04.09, 01:30
      Stawiam na Hiszpanki.
      Niemcy sauerkraut znają, alzackie choucroute jakoś przygotuje Francuzów na
      bigos, Rosjanin to pryszcz, a Finka? Skandynawowie jedzą tak przedziwne rzeczy
      (zgniłe śledzie), że chyba nic jej nie zaskoczy.
    • mhr-cs Re: Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład 04.04.09, 11:53
      grogreg napisał:

Idę dziś z wielce szanowną Małżą, na imprezkę kulinarną itd.

ale to zalezy w jakim kraju to robisz,
      • nagi_gracjan to Ty nie wiesz, gdzie grogreg mieszka? 04.04.09, 13:03
      • grogreg Re: Imprezka kulinarna - międzynarodowa. Zakład 04.04.09, 13:19
        We Wielkiej Brytanii.... ale jakie to ma znaczenie.
    • grogreg Rozwiązanie 04.04.09, 13:20
      Wylizali garnek.
      Wyjątek to Finka....bo się odchudza (wiecznie).
      • Gość: ania_m Re: Rozwiązanie IP: *.pools.arcor-ip.net 04.04.09, 13:48
        ja tez sie zawsze "odchudzam" na widok salatek z zimnymi ziemniakami, badz
        makaronem + puszkowcami sklejonych tona majonezu :)
        no przeciez nie powiem, ze nie znosze, bo byloby to zwykle chamstwo w stosunku
        do gospodarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka