Gość: ktośka IP: *.net.inotel.pl 17.07.09, 07:56 Ja juz przerobilam chlodniki i nic mi do glowy nie przychodzi a chlopina jak wraca z pracy to glodny.Napiszcie co robicie na obiadki w upalne dni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 08:32 forum.gazeta.pl/forum/w,77,62930606,62933953,Re_makaron_na_upalne_dni.html Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 11:09 ja lubię w taki upał mielone z ziemniakami i kefirem, jajko sadzone z zestawem jw. generalnie nie lubię typowo letnich posiłków - zup owocowych czy chłodników właśnie jem wszystko w upał, oprócz ryb Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 12:04 może kotlety z jajek lub warzyw np. kalafiora, do tego sałatka lub mizeria, młode ziemniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 12:18 Dużo warzyw a do tego chude mięso, najlepiej z patelni grillowej. Dziś mam duszone kalarepy nadziewane mielonym mięsem z indyka z dodatkiem cukinii, do tego młode ziemniaki. Wczoraj cytrynowa zupa drobiowa, potem młode ziemniaki, młoda kapusta i pierś kurczaka z grilla, marynowana w soku z pomarańczy i tą marynatą podlewana. Letnio i cytrusowo. Odpowiedz Link Zgłoś
zonafranka Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 14:06 Jak robisz cytrynowa zupe drobiowa? Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Zupa cytrynowa 17.07.09, 14:22 Na maśle podsmażam filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę, potem dodaję startą marchewkę, pietruszkę, seler, czasem drobno pokrojony por. Duszę chwilę, zalewam bulionem, chwilę gotuję, wyłączam gaz. Na koniec ucieram żółtka (2 na zupę z 1l rosołu i 1 fileta), dodaję do nich sok z cytryny i wlewam to do zupy. Energicznie trzeba zamieszać i gotowe. Można posypać natką pietruszki. My lubimy dość kwaśną i dajemy sok z 1 cytryny ale lepiej daj mniej, zawsze potem możesz dodać sok do zupy. Opcjonalnie: trawa cytrynowa, imbir, kolendra, ostre papryczki chilli. Żeby zupa była bardziej syta można podawać z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Zupa cytrynowa 17.07.09, 14:40 Gdyby była na wywarze z kurczaka, a nie kurczaku podsmażanym na maśle, to bym powiedziała że to grecka zupa avgolemono. Uwielbiam. Zabielam trochę śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Zupa cytrynowa 17.07.09, 14:46 U mnie ile razy robię tę zupę to za każdym razem coś zmieniam. ;) Również czasem śmietana zamiast żółtek, zależy co jest w lodówce i na co ochota. Ważne by była orzeźwiająco kwaskowa i lekka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Zupa cytrynowa 17.07.09, 15:15 dlatego mam dzisiaj szczawiowa,tylko z posiekanym jajkiem i 1lyzeczka(na kubeczek)kwasnej smietany, nawet jak zimna smakuje,orzezwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Co robicie na obiad w takie upaly? IP: *.135.66-86.rev.gaoland.net 17.07.09, 13:04 Salatke z lososiem, bo obiad na cieplo w 30 stopniowym upale to samobojstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ja nic nie robie, w kuchni jest za goraco! IP: *.unitymediagroup.de 17.07.09, 13:34 Ide do restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: ja nic nie robie, w kuchni jest za goraco! 17.07.09, 15:25 salatki i owoce- nawet nie odpalam kuchenki:) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 15:35 Gotowane warzywa np. kalafior + surówka i np. soczewica Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 16:12 Sałatki - makaronowe, sałaciane :) , serowe placki z owocami i lodami bób.. i nic poza tym :) Makarony z lekkimi sosami. Zupy owocowe (dziś wiśniowa) Chłodniki różne. Np pomidorowy miszmasz- marghe.blogspot.com/2009/07/zimna-zupa-na-ciepy-dzien.html Jajka w sosie tuńczykowym, cielęcina w sosie tuńczykowym.. i tak dalej :) Co prawda dziecko ostatnio zazyczyło sobie zawiesistej kalafiorowej zupy krem.. Weszła bezproblemowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexa0000 Re: Co robicie na obiad w takie upaly? IP: *.gorzow.mm.pl 17.07.09, 17:10 Turbo-pseudo-caprese;)Sałata lub rukola,na to plastry mozzarelli,pomidory,sos,szynka suszona i oliwki czarne.Albo makaron na upały Linn_linn.Mąż je pyrki z mizeria i jajkiem sadzonym. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 17:20 Zupa musi być i to pełnokaloryczna, bo zupa jest podstawą żywienia mużyka! a na drugie, po kilku godzinach, ziemniaczki z maślanką i surowe owoce na deser, dzisiaj smorodynia z cukrem i smietaną i kwas chlebowy do popijania :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaej Re: Co robicie na obiad w takie upaly? IP: *.icpnet.pl 17.07.09, 19:36 Makaron z sosem truskawkowym: miksuję truskawki z serem śmietankowym (np. pacynka), dodaję cukier do smaku. Do tego zimny makaron świderki - rewelacja. Zupa owocowa - w moim wydaniu to malinowa - zalane maliny, wodę trochę ponad ich wysokość i gotuję, dodaję cukier, trochę kisielu dla zagęszczenia, studzę i dodaje makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
mariiolka2 tez nie mam pomyslu 17.07.09, 19:51 ale widze ze najchetniej na rozkladzie jest pizza i spaghetti popijane kolą z lodem... Odpowiedz Link Zgłoś
waszahanusia Re: tez nie mam pomyslu 17.07.09, 21:25 ja nie mam siły ani weny wiec po knajpach sie stołuje. Drogo, ale co zrobic... Kuchnie mam od zachodu brrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: tez nie mam pomyslu 17.07.09, 22:31 serio tak nie możecie jeść, gotować w upał? ok w największy mam też pchotę głównie na kefir i mimo skarjnego podobno wychodzenia popołudniu muszę zjeść coś treściwego, żeby normalnie funkcjonować przy temperaturze 30 stopni w cieniu człowieka mdli ale wystarczy pobyć trochę w cieniu i głód bije na głowę głody jesienno-zimowe.. no przynajmniej ja tak mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: tez nie mam pomyslu 17.07.09, 22:32 literówki są też pozostałością upału;) skrajnego wychudzenia itd Odpowiedz Link Zgłoś
last.ewelinka Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 17.07.09, 23:04 bób, fasolka, kalafior, kapusta, ziemniaki z maślnką, na zmianę, a ostatnio gotowane udko z kurczaka, bo miałam ochotę na mięso. Plus na deser- surowe owoce,jakie akurat kupię w drodze z pracy do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 20.07.09, 12:10 Botwinka z jajkiem, cielęcina w sosie pieprzowo-śmietanowym, sałata z vinegretem, ziemniaki z koperkiem. U mnie nie ma że upał. Obiad musi być na ciepło i treściwy. No może gorącego rosołu, flaków czy grochówki bym nie podała :) Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: Co robicie na obiad w takie upaly? 20.07.09, 12:18 u mnie ostatnio cieniutka pizza np. z cukinią na zupy to mi właśnie za ciepło (chyba że chłodnik) ale jakieś mięso zamarynowane i zgrillowane, do tego młode ziemniaki upieczone z ziołami w piekarniku i micha sałaty np. z rukoli i pomarańczy (pycha!) albo faszerowane cukinie czy bakłażany risotto makarony z lekkimi sosami na bazie oliwy albo surowym sosem linn linn forum.gazeta.pl/forum/w,77,95195941,95306215,Re_tzw_sos_surowy_do_makaronu.html itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś