IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 11:42
do czego można wykorzystać dynię? oraz kwiaty dyni, z których nie zakwitł owoc?
mamy wielką dynię w ogródku i sporo kwiatów, wiem że można zrobić dżem, ale co jeszcze? i te kwiaty? słyszałam, że odpowiednio "zrobione" są rewelacyjne
Obserwuj wątek
    • momas Re: DYNIA 01.09.09, 11:48
      mnóstwo przepisów na dynię - tzn linków do GP:

forum.gazeta.pl/forum/w,24121,71732431,,Dynia.html?v=2
      w watku Thiessy - sporo różnych zup...

• owczarro Re: DYNIA 01.09.09, 11:55
        to ja dodam jeszcze przepis na ravioli z dynią, który na jakiejś stronie
        znalazłem, wypróbowałem i wyszło pyszne:
        • 1 łyżka oliwy z oliwek
        • 1 mała cebula
        • 1 szklanka purée z dyni *
        • 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
        • 1 łyżka mielonych migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
        • 1 płaska łyżka bułki tartej
        • 1 jajko
        • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i
        pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układam na
        blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do
        miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieram miąższ ze skorupy,
        zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną, suchą dynię miksuję
        blenderem na purée.
        Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
        Odmierzyć 1 szklankę purée z dyni i wymieszać z cebulą, Parmezanem, mielonymi
        migdałami, bułką tartą, jajkiem, doprawić solą oraz pieprzem. W wersji nadzienia
        z imbirem zamiast mielonych migdałów, dodać imbir do zeszklonej cebuli i chwilę
        razem podsmażyć na patelni, dalej postępować jak wyżej. Nadzienie wstawić do
        lodówki na godzinę.
        Z tym farszem zrobić ravioli, ugotować i podawać z sosem masłowo-szałwiowym. Na
        końcu posypać parmezanem.
    • moja.kuchnia.bea Re: DYNIA 01.09.09, 12:36
      Z dyni mozna zrobic absolutnie WSZYSTKO ;) zupy, tarty, zapiekanki, 'kotlety', musy, sosy, desery, ciasta, przetwory slodkie i wytrawne, pewnie i tek o czyms zapomnialam ;)
      A kwiaty cukinni pyszne sa faszerowane, rowniez na tarcie np., ale smazone w ciescie podobnym do nalesnikowego tez pyszne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka