Dodaj do ulubionych

Kraków- Inwestycja przy ulicy Parkowej

14.12.13, 18:59
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem mieszkania przy ulicy Parkowej. Czy jest bardzo głośno od Alei Powstańców Śląskich? Będzie to drugi blok od tej ulicy więc pewnie trochę przytłumi głośność i są ekrany dźwiękoszczelne, ale martwię się, że to nie wystarczy... Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z mieszkaniem w tej okolicy?

Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Kraków- Inwestycja przy ulicy Parkowej IP: *.free.aero2.net.pl 03.05.14, 11:40

podobno stracili pozwolenie na budowę na parkowej i ludzie którzy kupili mieszania są w czarnej duuupie
    • Gość: oli Re: Kraków- Inwestycja przy ulicy Parkowej IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.14, 21:54
      "podobno" robi różnice bądz konkretny albo sie nie wypowiadaj z tego co ja wiem to prace normalnie trwają ale się sądzą z mojego źródła ktoś ich zaskarżyło ziemie
      Moje pytanie czy ktoś coś wynegocjował na ile można liczyć ? pozdrawiam
    • Gość: ot co miechowianka IP: *.play-internet.pl 13.05.14, 22:50
      zastanawiający jest fakt że praktycznie od kilku miesięcy mieszkania nie są sprzedawane ale rezerwowane (widać to na ich stronie internetowej) - ponad połowa mieszkań jest zarezerwowanych a sprzedane tylko kilka, i wcale się to nie zmienia
      • miedziux Re: miechowianka 22.01.15, 22:57
        wygląda na to, że coś się ruszyło, ktoś co wie? jak sprawy sądowe? ktoś może coś kupił? wiecie ile można wynegocjować?
        • ltoomek12cham1 Re: miechowianka 27.01.15, 21:34
          nie "coś się ruszyło" tylko prace idą zgodnie z planem:) kupiłem tam mieszkanie i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. planowane oddanie mieszkań odbędzie się w okolicach maja. kontakt z deweloperem poprawny, szczerze opowiedział o sytuacji prawnej. pozwolenie było i jest. sąsiadom (zwłaszcza z tego domku jednorodzinnego) nie podoba się, że ktoś coś wybudował i wnieśli skargi, które były rozpatrywane na poszczególnych szczeblach administracyjnych. taka nasza narodowa...cecha... w tej chwili jest złożony wniosek do sądu administracyjnego o kasację. tyle tylko, że to może potrwać i prędzej budowa zostanie ukończona i wszystkie skargi przepadną. mieszkania się sprzedają ale za gotówkę, gdyż banki w przypadku jakichkolwiek postępowań nie udzielają kredytów. firmie więc zależy na jak najszybszym zakończeniu budowy
          z wiadomych względów. budowa z zewnątrz jest praktycznie zakończona. nie byłem już jakiś czas w środku, więc nie mogę powiedzieć ile pozostało jeszcze prac. z tym, że są to już drobniejsze roboty wykończeniowe.
          targować można, lecz delikatnie. im bliżej końca tym mniej chętnie dają.
          • olennia33 Re: miechowianka 10.02.15, 11:31
            witam, także jestem zainteresowana kupnem mieszkania na Parkowej. Mogę prosić o jakieś szczegóły współpracy z deweloperem oraz wskazówki dotyczące formalności związanych z zakupem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
            • ltoomek12cham1 Re: miechowianka 10.02.15, 12:37
              Witam serdecznie,
              Kontakt z deweloperem bardzo dobry. Pan Mariusz, który zajmuje się sprzedażą udzielił mi wszystkich informacji. Firma prowadzi rachunek powierniczy lecz w tym tygodniu przypada juz ostatnia z planowych wpłat. Ostatnia rata przy przeniesieniu własności oczywiście. Umowa deweloperska u notariusza i pierwsza wpłata w ciągu jednego dnia. Kosztami deweloper dzieli się po równo. Po odbiorach umawiana będzie druga wizyta u notariusza i przeniesienie własności. Wszystko klarowne. W cenie mieszkania również udział w działce będącej drogą dojazdową wzdłuż zamieszkałych juz bloków. Ceny brutto. Koszta z racji tego, że mieszkania nowe również niewielkie. Koło 1,5tys.
              Bylem na budowie w ubiegłym tyg. Mieszkania praktycznie już ukończone. Trwał montaż przewodów wentylacyjnych w garazach i wind. Pozostało jeszcze trochę detali i generalne sprzątanie. Na koniec miesiąca rozpoczną się odbiory.
              Pozdrawiam
              • olennia33 Re: miechowianka 10.02.15, 17:41
                Witam, serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ zapisy we wzorze umowy przedwstępny nie są dla mnie do końca jasne. W paragrafie 5.1 określony jest sposób zapłaty. Z tego co rozumiem dzień po podpisaniu umowy przedwstępnej należy wpłacić 15 tys. zł na wskazany rachunek powierniczy a następnie w terminie do 6 tygodni po uzyskaniu zezwolenia na użytkowanie resztę kwoty. Jak mam to rozumieć? Pozostała kwota wpłacana jest dopiero po odebraniu mieszkania przez nadzór i możliwości przekazania aktów własności nabywcom?
                Byłam przekonana że ustalany jest harmonogram dalszych wpłat i w ustalonych terminach wpłacam kolejne transze. Czy Pan na tym etapie wpłacił już całość kwoty?

Serdecznie pozdrawiam
                • stenotypista Re: miechowianka 10.02.15, 18:25
                  Jeśli kupujesz mieszkanie za kilkaset tysięcy złotych i nie rozumiesz tego co jest wpisane w umowie, to racjonalnym wyjściem byłoby skonsultować szczegóły umowy z radcą prawnym. Odżałujesz kilkaset złotych, a będziesz spać spokojnie. Skoro nie rozumiesz takiego prostego zapisu, to aż strach domyślać się ile więcej dowiedziałaś się z pozostałej części umowy - a to przecież ponad 20 stron.
                  • ltoomek12cham1 Re: miechowianka 10.02.15, 19:00
                    Ręce opadają jak to czytam...
                  • olennia33 Re: miechowianka 10.02.15, 20:12
                    No co, nie wierzyłam że na forum można spotkać tak oświeconych. Może dla Pana to są oczywistości dla nie nie muszą.
                • ltoomek12cham1 Re: miechowianka 10.02.15, 18:58
                  Pierwsza rata wypłacana jest w dzień po podpisaniu umowy przedwstępnej (deweloperskiej). Harmonogram był ustalony zgodnie z postępem prac. Ja wpłacałem pieniądze zgodnie z nim. Przedostatnia transza ma wpłynąć do 15 lutego. Harmonogram juz nie obowiązuje bo budowa jest niemal ukończona. Jak napisałem wczesniej, wkrotce rozpoczną się odbiory. Po ich zakończeniu uzyskane będzie (miejmy nadzieje) pozwolenie na użytkowanie. Wówczas odbędzie notarialne przekazanie własności i wpłata ostatniej (drugiej) raty. W Pani przypadku wszystko jest o wiele prostsze. 15 tys stanowi jakby zaliczkę, a po zaliczeniu odbiorów po prostu kupuje Pani mieszkanie. Jedyny warunek ze odbędzie się to nie później niż w 6 tygodni od uzyskania pozwolenia na użytkowanie. O wszystkim deweloper będzie informował. Pracuje tam bardzo sympatyczna pani;-)
                  Pozdrawiam.
                  • stenotypista Re: miechowianka 10.02.15, 19:06
                    Harmonogram płac w transzach nie funkcjonuje już od kilku miesięcy, bo żaden bank nie udzieli kredytu na mieszkanie, ze względu na prowadzoną sprawę w sądzie. Stąd zapis w umowie o zapłacie reszty środków dopiero po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie budynku. Wcześniejsze informacje też nie były do końca rzetelne, a jednocześnie bardzo przychylne deweloperowi. Przypadek? Nie sądzę ;-)
                    • ltoomek12cham1 Re: miechowianka 10.02.15, 19:24
                      Guzik mnie banki obchodzą bo kupowałem za gotówkę, harmonogram obowiazywal i nadal obowiazuje, serio:-)
                      Jeżeli napisałem coś nierzetelnego to proszę mi wskazać gdzie się mylę.
                      Coś czuje ze ta rozmowa może się przerodzić w staropolskie hejtowanie a ton wypowiedzi sugeruje mojego przyszlego sąsiada:-P
                      Pozdrawiam
                      • stenotypista Re: miechowianka 10.02.15, 19:47
                        Harmonogram płac w transzach obowiązuje dla kupujących, którzy podpisali umowę jeszcze przed wyrokiem WSA z 01.04.2014. Nie chcę się wdawać w zbędne dywagacje, ale jestem ciekaw, czy sam autor wiedział co miał na myśli pisząc np.: "(...) w tej chwili jest złożony wniosek do sądu administracyjnego o kasację. tyle tylko, że to może potrwać i prędzej budowa zostanie ukończona i wszystkie skargi przepadną (...)". Budowa zostanie ukończona i wszystkie skargi przepadną? ;-) Ale grunt, że doradzasz innym, mającym wątpliwości natury prawnej - hejtując już dla zasady po staropolsku ;-)
                        • ltoomek12cham1 Re: miechowianka 10.02.15, 20:18
                          A co WSA w tym wyroku ogłosił? Jaki wniosek włożony jest do NSA? Dlaczego budowa nadal trwa? Dlaczego mieszkania są w sprzedaży?
                          Ja podpisywałem umowę po 1.04.14 i harmonogram mnie obowiązuje.

Nie udzielam rad prawnych bo bynajmniej nie jestem prawnikiem. Szkoda mi również wieczoru na kruszenie tutaj kopii.
                          Żegnam

• olennia33 Re: miechowianka 10.02.15, 20:13
                    Ślicznie dziękuję za informacje :D
                • rauldiaz747 Re: miechowianka 11.02.15, 16:19
                  Ciekawe jak deweloper może uzyskać pozwolenie na użytkowanie, gdy wciąż toczy się postępowanie sądowe w sprawie legalności wydania pozwolenia na budowę.
                  • miedziux Re: miechowianka 13.02.15, 22:47
                    nie jestem prawnikiem, ale
                    1. dotychczas pomimo toczących się spraw nie nakazywano wstrzymania inwestycji, (chyba był również i taki wniosek, do którego się nie przychylono),
                    2. z tego co kojarzę, pozwolenie na użytkowanie jest wydawane na podobnym poziomie co pozwolenie na budowę, skoro więc prezydent miasta czy wojewoda nie miał nic przeciwko budowie, to jeśli warunki projektu zostaną dochowane to raczej i pozwolenie na użytkowanie zostanie wydane ... raczej ;),
                    podsumowując, może po prostu zadzwonić do dewelopera i pogadać, może można umowę sformułować tak by nie stracić w przypadku braku pozwolenia na użytkowanie?
                    warto rozmawiać!
                  • pomorzanin_xxx Re: miechowianka 15.02.15, 20:55
                    Też mnie to zastanawia. A nawet jesli pozwolenie na uzytkowanie zostanie wydane, to NSA moze podtrzymac wyrok WSA i sprawa trafi prawdopodobnie do powtornego rozpatrzenia przez prezydenta/wojewode. Jesli okaze sie, ze pozwolenie na budowe zostalo wydane niezgodnie z prawem sytuacja moze byc nieciekawa...
                    • olennia33 Re: miechowianka 17.02.15, 20:31
                      Byłam mocno zainteresowana mieszkaniem. Po rozmowach z deweloperem postanowiliśmy sprawdzić zapisy umowy i stan prawny (na podstawie dostępnych wyroków i opinii prawnych) u prawnika specjalizującego się w prawie budowlanym. Powiedział, że jest to "inwestycja dużego ryzyka" i osobiści nie zdecydowałby się na zakup takiego mieszkania. I nie chodzi już o uznanie czy nieuznanie sąsiadów za stronę (od czego zaczął się cały korowód z sadami) ale o uchylenie decyzji na pozwolenie na budowę. Powiedziała, że gdyby deweloper był tak pewny korzystnego dla siebie rozstrzygnięcia sprawy powinien wstrzymać się do tego czasu ze sprzedażą, a na pewno umieścić w umowie zapis, że nieruchomość posiada "wadę prawną". I to, że dostanie pozwolenie na użytkowanie nie jest jednoznaczne z tym , że pozwolenie na budowę zostało wydane zgodnie z prawem. Tylko, że wtedy właścicielami będzie już kto inny, a deweloper poinformował o sytuacji prawnej w prospekcie - czyli widziały gały co brały. A jak widać po ostatnich wydarzeniach, nawet po 3 latach od odbioru mogą zasądzić rozbiórkę bo pozwolenie okaże się nieważne (patrz sytuacja sprzed tygodnia w Warszawie). Dodatkowo prawnik uczulił, że wyroki NSA zazwyczaj przychylają się do tych wydanych przez WSA. A co do wypowiedzi powyżej "może można umowę sformułować tak by nie stracić w przypadku braku pozwolenia na użytkowanie?" owszem, można starać się o wprowadzenie takich zapisów ale jeśli deweloper się z nich nie wywiąże to pozostaje nam sądzić się z nim na drodze cywilnej :)
                      Namawiam zainteresowanych by zgłębić temat i nie sugerować się tylko tym co mówią inni, choćby byli najsympatyczniejsi i najżyczliwsi na świecie bo to ogromne pieniądze i decyzja na całe życie. Pozdrawiam!
                      • miedziux Re: miechowianka 22.02.15, 16:59
                        @olennia33: orientujesz się, ten Wasz prawnik, powiedział może, czy pomimo wydania pozwolenia na użytkowanie może zostać cofnięte pozwolenie na budowę i ktoś może nakazać rozbiórkę?
                        rozumiem, że jednak się nie decydujesz/decydujecie?

Pozdrawiam
                        • pomorzanin_xxx Re: miechowianka 24.02.15, 12:25
                          Precedens już był w Warszawie:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,54420,17111417,Precedens_w_parku_pod_Skocznia__Apartamenty_do_rozbiorki.html
                          • miedziux Re: miechowianka 08.03.15, 17:34
                            hej,
                            tu na parkowej nieco bardziej skomplikowana jest sytuacja bo było ostateczne pozwolenie na budowę, więc raczej nie może być mowy o samowoli budowlanej,
                            jeśli więc NSA przychyli się do WSA (a raczej się przychyli) będzie trzeba legalizować istniejące już budynki,
                            i tu pytanie jakie będą koszta, ile to potrwa i czy w ogóle się uda ....
                            sprawa łatwa, lekka i przyjemna nie jest,
                            ja się wciąż waham czy ryzykować,

dzięki za odpowiedź,
                            pozdrawiam
                            • miedziux Re: miechowianka 12.03.15, 16:33
                              hej,
                              będąc niepewnym sytuacji również skonsultowałem sprawę z fachowcami (w sensie prawnikami),
                              dwóch stwierdziło, że inwestycja jest ryzykowna,
                              z jednym ustaliliśmy zmiany w umowie, które w pewnym stopniu by mnie (nabywcę) chroniły w przypadku niekorzystnych rozstrzygnięć,
                              jednak deweloper (miechowianka/caba) nie wyraził na te zmiany zgody ...
                              nie wiem co myśleć, w każdym bądź razie w chwili obecnej się na pewno nie zdecyduję, zbyt duże ryzyko jak dla mnie, odmowa dewelopera dodatkowo daje do myślenia,
                              w mojej ocenie deweloper:
                              1. liczy na jakiś fart,
                              2. możliwe, że zdaje sobie sam sprawę z ryzyka, dlatego na proponowane zmiany się nie zgodził ... nie wiem ...
                              ale to moje zdanie, mogę się oczywiście mylić ;)

pozdrawiam
                              • paranoid_xxx Re: miechowianka 05.05.15, 14:50
                                I jak tam? Jest już pozwolenie na użytkowanie?
                                • t.lenczuk Re: miechowianka 07.05.15, 12:02
                                  Dzień dobry. Przyłączam się do pytania. Czy ktoś wie kiedy będą oddawali klucze?
                                  • miedziux Re: miechowianka 24.05.15, 15:16
                                    hej,
                                    w sumie też jestem ciekaw czy jest pozwolenie na użytkowanie,
                                    choć bardziej czy pozwolenie jest prawomocne, lub lepiej czy jest ostateczne,
                                    wie ktoś może?
                                    • oppserwatorr500 Re: miechowianka 16.06.15, 15:29
                                      Jak wygląda sytuacja na dziś? Wydano pozwolenie na użytkowanie, i miało to skasować automatycznie skargę sądową, o której byłą mowa wcześniej ( sądzi się jeden z sąsiadów z innego budynku, któremu bloki przeszkadzają w tym miejscu) Jak się jednak okazało, pozwolenie użytkowania tej skargi nie kasuje, i obecnie trwa oczekiwanie na wyrok, a co za tym idzie banki nie chcą udzielać kredytu. Ktoś wie, jak ta historia może lub powinna się potoczyć i czy inwestycja jest obecnie równie ryzykowna?
                                      • caba_development Re: miechowianka 26.06.15, 13:58
                                        Witam.
                                        Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie mamy w zwyczaju polemizować z Państwem na forach internetowych, ale wiadomość powyższa nie może pozostać bez naszej reakcji. Nie prawdą jest, że pozwolenie na użytkowanie miało automatycznie skasować skargę złożoną do NSA (na dzień dzisiejszy NSA nawet nie wyznaczył jeszcze terminu rozpatrzenia skargi). Natomiast faktem jest, że w dniu 1 czerwca inwestycja „Na Parkowej” uzyskała pozwolenie na użytkowanie, które stało się ostateczne dnia 16 czerwca 2015r. Banki rozpoczęły procedurę przyjmowania wniosków kredytowych, a pierwsze kredyty zostały już uruchomione dla naszych Klientów. Co więcej zdążyli oni już odebrać mieszkania i zostało na nich przeniesione prawo własności. Wszelkich zainteresowanych prosimy o kontakt z biurem sprzedaży ( 12 267 32 10, biuro@caba.pl)
                                        Z poważaniem
                                        CABA DEVELOPMENT
                                        • ciekawski555 Re: miechowianka 19.07.15, 12:28
                                          hmmm,
                                          miło, że mamy informacje z pierwszej ręki,
                                          tylko, że ... wg mnie, wynika z niej, że poza tym, że banki zaczęły przyznawać kredyty nic się nie zmieniło,
                                          sprawy w sądach nie zakończone, więc ryzyko jest takie same jak przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie?
                                          nie jestem fachowcem, więc proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę,

Z poważaniem
                                          • caba_development Re: miechowianka 30.07.15, 15:11
                                            Witam
                                            W przedmiotowej sprawie fundamentalne znaczenie ma fakt, iż przedmiotowa inwestycja jako wykonana w oparciu o ostateczną decyzję Prezydenta Miasta Krakowa z dnia 26 września 2013 r. nr 2191/2013 znak AU-01-2.6740.1.1294.2013.MFO co zostało jednoznacznie potwierdzone ostateczną i niezaskarżalną decyzją Nr 228/2015 Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Krakowie Powiat Grodzki z dnia 1 czerwca 2015 r. znak: ROiK
                                            II.5121.36.2015.MBR o pozwoleniu na użytkowanie wzniesionego obiektu budowlanego nie jest samowolą budowlaną i bez względu na treść wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie rozpoznającego skargę na decyzję Wojewody Małopolskiego z dnia 20 listopada 2013 r. w sprawie umorzenia postępowania odwoławczego taką pozostanie. Z tego powodu nie jest zagrożona takimi rozstrzygnięciami, czy to ze strony organów administracji, czy to ze strony sądów administracyjnych, w których mogłyby zostać określone sankcje, przewidziane prawem budowlanym dla samowoli budowlanej, w tym również sankcją w postaci obowiązku rozbiórki obiektu budowlanego.
                                            • ciekawski555 Re: miechowianka 02.08.15, 11:31
                                              auto nie bite, zadbane, nie jeżdżone, mały przebieg, trzecie w rodzinie, Niemiec płakał jak sprzedawał, do granicy za mną jechał, nic tylko brać - tak ja widzę zapewnienia handlowców,
                                              polecam każdemu zaczerpnąć niezależnej opinii, z tego co wiem Pani
                                              olenia33 w tym co pisze ma sporo racji
                                              • caba_development Re: miechowianka 03.12.15, 09:22
                                                „Z mędrcem i głupcem nie tocz zwady,
                                                Żadnemu, bowiem nie dasz rady”.
                                                Jan Sztaudynger
          • miedziux Re: miechowianka 10.02.15, 21:31
            pisząc "coś się ruszyło" miałem na myśli rezerwacje i sprzedaż, nie stan budowy, bo wiem, że budowa trwa, (zresztą zgodnie z brakiem wyroku wstrzymującego budowę),
            za to odnoszę wrażenie, że dotychczas handlowcy sami z nudów wstawiali i usuwali rezerwacje, bawili się w jakieś roszady mieszkaniami czy swapy, etc. i z tego co wiem nie tylko ja odniosłem takie wrażenie,
            dlatego zapytałem (wydawało mi się, że po to są fora między innymi), przepraszam jeśli szanownego pana uraziłem ...
            mimo wszystko dziękuję za odpowiedź,
    • paranoid_xxx Re: miechowianka 22.05.15, 11:47
      Angelo, do kogo była adresowana ta odpowiedź?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka