serwal Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 15:22 Jestem ciekawy, czy jeżeli ktoś kradł wodę przez pewien czas i w końcu został złapany, a wszyscy sąsiedzi musieli przez cały czas kradzieży opłacać wartość kradzionej wody, to czy potem następuje zwrot nadpłaconej przez sąsiadów kwoty? Jeżeli złodziej został złapany to musi oddać należność, którą jest winny. Zatem wodociągi odzyskują utracone pieniądze. A co z sąsiadami, którzy musieli wydatkować dodatkowo swe ciężko zarobione pieniądze? Czy wodociągi uczciwie oddadzą im to co uprzednio zabrały? Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 19:50 Teoretycznie mogliby wystąpić z powództwem cywilnym przeciwko złodziejowi. Teoretycznie... bo w praktyce jak się domyślam, najpierw trzeba by przedrzeć się przez całą biurokrację, wyłożyć zaliczkę na prawnika, a potem nawet jak się wygra proces, to się okaże, że sprawca nie ma żadnego majątku. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: 64.215.199.* 13.10.06, 09:10 MAJA RACJE. WODA, GAZ I PRAD W POLSCE SA NIEPRAWDOPODOBNIE DROGIE, 20 RAZY DROZSZA, NIZ W ANGLII! Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę 13.10.06, 01:09 serwal napisał: > Jestem ciekawy, czy jeżeli ktoś kradł wodę przez pewien czas i w końcu został > złapany, a wszyscy sąsiedzi musieli przez cały czas kradzieży opłacać wartość > kradzionej wody, to czy potem następuje zwrot nadpłaconej przez sąsiadów kwoty? > Jeżeli złodziej został złapany to musi oddać należność, którą jest winny. Zatem > > wodociągi odzyskują utracone pieniądze. A co z sąsiadami, którzy musieli > wydatkować dodatkowo swe ciężko zarobione pieniądze? Czy wodociągi uczciwie > oddadzą im to co uprzednio zabrały? Dobre pytanie. BARDZO dobre pytanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rR Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: 217.153.38.* 12.10.06, 15:25 Spółdzielnie też okradają, ale mieszkańców. W Konstantynowie Łódzkim w godzinach od 24 do 4 nad ranem następuje zatrzymanie pomp cyrkulacyjnych na wymienniku ciepła służącym podgrzewaniu ciepłej wody dzieki czemu w kranie zamiast owej ciepłej, płynie zimna woda a licznik się kręci. Jest to oczywiscie niezgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury mówiącym, iż temp. ciepłej wody w kranie powinna wynosic nie mniej niż 55 stopnii C. Zarząd postanowił "oszczędzać" i co trzeba walczyć z takimi reliktami. Naprawde człowiek może się zdenerować, bo rozmawia z twardogłowymi, którzy nie rozumieją iż rozporządzenia i ustawy są nadrzędne w stosunku do uchwał zarządu spółdzielni. Kochani redaktorzy a GW, pomóżcie bo mi już sił brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Od razu mi się przypomniała piosenka IP: *.aster.pl 12.10.06, 15:32 Jestem Wesoły romek mam na przedmieściu domek. A w domku światło prąd i gaz. I Tu ktoś powiedział. Nie boj się nie bój i tak ci wyłączą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagu Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 15:36 A mnie śmieszy, jak ciągle sprawdzają, czy przypadkiem nie kradnę. Nie można zrozumieć, że niektórzy po prostu oszczędzają i nie podkręcają gazu na maxa, tylko zakładają sweterek albo zakręcają wodę podczas namydlania :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rychu501 Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 15:37 niedawno czytałem i to chyba w WYBORCZRJ, że najtańszy prąd jest w Wielkiej Brytanii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 12.10.06, 19:06 Tak, tu jest tania energia i gaz, ostatnio za 3 wizyty u weterynarza z moim kotem zapłaciłam więcej (circa 500 funtów, bynajmniej nie za operację, a za standardowe leczenie infekcji antybiotykami i szczepienia ochronne) niż za całe ogrzewanie i prąd z ponad roku. Odpowiedz Link Zgłoś
morszuk Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 19:27 nie lepiej dla Ciebie było użyc owe zwierzątko jako półsurowiec na obiad, niż wydawać pracowicie zarobione pieniądze na leczenie powyższego? Lubię koty, ale trochę za wolno się gotują! A kiciuś niejakiego Jarosława K. już z samego pochodzenia i miejsca zamieszkania może być niesamowicie trujący! Chociaż ciężko winić za głupotę właściciela biednego kota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludzie mądrzeją Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.48-210-81.netia.com.pl 12.10.06, 15:52 nie tylko politycy mają monopol na okradanie, zwykli ludzie też jak widać zaczęli kumać o co w tej całej demokracji chodzi. PS. Źródełko czyli "półlitra Zyta" znów przy żłobie. I jak to Polska (czyli my) ma przetrzymać. Balcur niszczył przemysł pod dyktando Sorosa, ta zniszczy drobne rzemiosło. Jak czasy gomułkowskie pod egida kaczki dziwaczki to już pełną gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tado Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: 217.153.177.* 12.10.06, 15:55 To tylko swiadczy ,ze potrafimy sie przystosowac do kazdej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Sąsiad kryje sąsiada IP: *.e-wro.net.pl 12.10.06, 16:09 Sąsiad kryje sąsiada bo przecież donosicielstwo jest niemoralne a potem płaci za sąsiada złodzieja. Jak nie chcesz zawiadomić o kradzieży to płać za złodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: Sąsiad kryje sąsiada 12.10.06, 23:03 oj mocno sie mylisz...jeszcze niecaly miesiac temu pracowalem w gazownictwie zareczam cie ze gdyby nie telefony od zyczliwych sasiadow...byloby duuuuuzo gorzej pragnienie dop...nia sasiadowi jest w naszym pieknym kraju bardzo powszechne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigwa Re: Sąsiad kryje sąsiada IP: *.interpc.pl 22.08.08, 10:59 Czy dop....eniem sąsiadowi nazywasz zgłoszenie ,iż kradnie wodę czy gaz? Z jakiej racji mam dopłacać co kwartał ponad 100zł za zużytą przez sąsiada złodzieja wodę? Niestety istnieje w naszym społeczeństwie tolerancja dla wszelkiej maści złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: di Re: Sąsiad kryje sąsiada IP: *.amplico.pl 30.03.10, 16:45 Gówno prawda - spróbuj zainteresować kogoś złodziejami-politykami. Ci niestety są nietykalni. I co z tego, że ja nie chcę ich tolerować, skoro nic z tym nie mogę zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek31 Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 16:29 "Tylko z powodu kradzieży prądu zakłady tracą ok. 600 mln zł rocznie (nielegalny pobór to 2 proc. wartości energii elektrycznej sprzedawanej rocznie). Z tego udaje się im odzyskać przeciętnie jedną piątą." Chciałbym się dowiedzieć jaką " stratę " ponoszą zakłady w wyniku stosowania ulg dla swoich pracowników i ich rodzin. Warto bybyło o tym wspomnieć celem lepszego z obrazowania problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!!! WŁADZA kradnie - obywatele mają być gorsi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 17:33 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ################## Re: WŁADZA kradnie - obywatele mają być gorsi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 18:04 Obywatele kradną tylko gaz, prąd i wodę a władza wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xjerzy@vp.pl A może Polaków okradają? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.06, 17:40 ...akcyza,akcyza i jeszcze raz akcyza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeS to jes głupie IP: *.pcz.pl 12.10.06, 21:22 piszecie ze polacy maja najnizsze ceny w europie tylko nikt nie powie ile taki przecietny polak zarabia a ile przecietny europejczyK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrumps77 "bo szmaty parują" IP: *.ibngr.edu.pl 12.10.06, 17:41 A mnie uczyli, że parowanie ochładza. Widocznie autor uczył się z innych podręczników. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry1949 Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 18:00 ja oszczedzam,oni podnosza cene i jak tu nie krasc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.stacje.agora.pl 12.10.06, 18:12 Właśnie przez tych wszystkich debili muszę kraść we własnym domu bo mnie nie stać na opłaty. Banda łobuzów nic więcej !!! Ciągle im mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 12.10.06, 18:15 Jedna bzdura w tym artykule, że ceny energii, czy gazu w Polsce są jednymi z niższych. Ja za całą zeszłą zimę (Wielka Brytania) zapłaciłam za gaz niecałe 300 funtów, ogrzewanie włączone było na okrągło, bo co się zdążyło wyłączyć, to od razu było zimno (wielkie okna od podłogi prawie do sufitu - ściany z okien niemalże). Aha, w tę cenę wchodziło jeszcze ogrzewanie wody do mycia. Czyli wszystko razem było ceną za 9 miesięcy mieszkania. Płacone było za jednym zamachem, ponieważ liczniki były pokręcone (1 dom = 2 mieszkania i liczniki przypisane na krzyż). Za energię elektryczną płacę niecałe 30 funtów t.j.174 zł na kwartał. Wchodzi w to kuchenka, piekarnik, ogrzewanie wody do mycia no i cała reszta sprzętów domowych jak mikrofalówka, komputery, telewizor, wzmacniacze i co tam jeszcze. A okna do nowych nie należą. Nie są podwójne. Po prostu w Polsce panuje bandytyzm i dostawcy normalnie z Was zdzierają ostatnią skórę. Ja nie twierdzę, że to usprawiedliwia kradzież, ale to co robią polscy dostawcy to już zakrawa na skandal. I to jak dla mnie jest okradanie klientów i jeszcze śmianie im się w twarz. Zakładają sobie masę spółek i kto inny jest producentem energii, a kto inny zajmuje się jej przesyłem. Sieci przesyłowe są jak sito i tam straty energii są największe, no ale kto za to zapłaci: Pan zapłaci, Pani zapłaci. I jeszcze wyborcza zrobi sensację, że tyle ludzi kradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 18:16 kradną również oprogramowanie. czesto to ci sami którzy w kosciele stoją w pierwszym szeregu co niedziel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.aster.pl 12.10.06, 18:27 Gdyby mieli pracę i kasę to by nie kradli.Powodzenia Polacy.Kradnijcie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 12.10.06, 18:39 Pytanie do Gazera, czy jeśli ktoś ma niski rachunek za gaz, "za niski" a posiada w domu kominek z rozprowadzeniem na całe mieszkanie to też jest podejrzany? No bo przecież na ten przykład cały boży dzień się tym kominkiem nie kotłuje. Głównie kotłuje się późnym popołudniem - wcześniej trzeba zarobić na gaz. Kurde sami Polacy pozwolili się do takiego stopnia rozpanoszyć gazowniom i elektrowniom - dlaczego nie powstała elektrownia jądrowa w Żarnowcu? Przecież zaniechanie tego projektu = wpychanie kasy elektrowniom i gazowniom do kieszeni. Toż to niesamowita głupota. Jądrówka jest w porównaniu z innymi bardzo tanim źródłem energii; w dodatku czystej energii, bez tego tlenkowosiarkowego syfu, który każden jeden obywatel wdycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 18:38 pieknie, tylko co zrobic gdy okrada lokatorów administrator budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOE52 Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 18:53 Ja nie kradnę i daleki jestem od popierania złodziejstwa. Ale dlaczego autor pisze "jednym tchem" że dostarczyciele tych mediów tracą miliardy a jednocześnie tracą lokatorzy którzy muszą przez złodzieji płacić wyższe rachunki. To tracą jedni i drudzy ? Czy też silniejszy odbije straty na słabszym ? "oto jest pytanie" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZE zadzwoń 0800171702 i powiedz kto kradnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 19:12 prąd w Zagłebiu Dąbrowskim... lub napisz: www.enion.pl/pl/bze/pomocnik/nielegalny/formularz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enion prąd z Zagłębiu Dąbrowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 19:18 więcej o nielegalnym poborze energii elektrycznej - - www.enion.pl/pl/bze/pomocnik/nielegalny o zakładach energetycznych - - zaklad.energetyczny.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Donos .... ;) 12.10.06, 19:43 Adres miejsca nielegalnego pobierania energii elektrycznej Zagłębie Dąbrowskie, ul. Prądasa 30/33 m. 123 Opis sytuacji, które mogą świadczyć o nielegalnym pobieraniu energi elektrycznej ---------------------------------------------------------------------------- Sąsiad całymi dniami świeci przykładem a oficjalnie nie jest do niczego podłączony (a ostatnio widziałem jak KOPNĄŁ psa). Inne informacje ------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Czy to właściwe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 20:16 Elektrownia a zwłaszcza gazownia montuja gazomierze i liczniki energii elektrycznej na budynkach na zewnątrz. W naszym klimacie kiedy zimy są czasami ostre wydaje mi się że takie urządzenia pomiarowe nie działają prawidłowo. Skoro mrozy paraliżują życie kraju, komunikację i inne czy też nie paraliżują działania urządzeń pomiarowych gazu i prądu. Czy ktoś o tym pomyślał. U mnie w domu parę lat temu w czasie takiej własnie ostrej zimy gazomierz tak śię dziwnie popsuł. Podkreślam nic z nim nie robiłem. Gdy naciskało się szybkę w tym gazomierzu to przestawał się kręcić a gdy nie naciskałem to kręcił się normalnie. Gazownicy wykryli to dopiero po roku. Zabrali do ekspertyzy i nie stwierdzili żadnej ingerencji osób obcych w ten gazomierz. Nic nie zapłaciłem i nie miałem żadnych konsekwencji bo niby dlaczego. Zima spowodowała taka usterkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.daminet.pl 12.10.06, 20:04 to jakiś żart? afera że kradną prąd czy gaz! a nauka idzie od góry!! Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 20:19 Ale afera! Ludzie kradli prąd i gaz jeszcze przed II wojną światową. Moja mama opowiadała mi nawet o tym i w jaki sposób. Ale były wtedy inne liczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 20:25 Nawe sie nie dziwie. Dzis dostalam rachunek za gaz.Otwieram wyluzowana bo przeciez od maja nie uzywam .I co ja tam widze-40zl ,no,moze zostalo, choc inaksenta nie bylo.Ok.Dalej- abonament-co oni znowu wymyslili?Dalej przesylowe.No i vat oczywiscie. Razem 137 zl. Pytanie: kto tu kradnie? Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 20:25 I jeszcze jedno. Kiedyś jeden wysokiej klasy znawca prądu elektrycznego mówił, że aby oszukac licznik elektryczny nalęzy właczyć silnik klatkowy uneruchomić go aby się nie kręcił. Licznik elektryczny wtedy staje i nie wykazuje zużycia prądu. Nie wiem czy jest to prawda czy jakaś bajka, nie wiem czy takie silniki istniały bo podobno nie produkuje się ich od 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 20:28 Prawo jest takie że nawet jak nie będziesz używać gazu przez miesiąc czyli zużycie zero to i tak zapłacisz za rachunek za gaz. U mnie na osiedlu rachunek dostał nawet właściciel który nie ma podłaczonego gazu do domku. Odpowiedz Link Zgłoś
ben.huur biznes-mafie okradaja Polakow 12.10.06, 20:30 Polacy okradaja mafie. jest OK> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: biznes-mafie okradaja Polakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 21:07 co masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: biznes-mafie okradaja Polakow 12.10.06, 21:19 jezeli firmy stosuja stawki za energie z sufitu i nie mja obowiazku uzsadnic podwyzki przed organami to mamy skutek, w kaliforni Edison chce [podniesc ceny za energie to jest przesluchiwany przez lkane wladze dlaczego, poza tym sa trzy stawki za energie za podstawowe , over baseline i powyzej 100 % zuzycia od podstawowego, Tu nikt nie kradnie pradu czy wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczciwa Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: 217.96.3.* 12.10.06, 21:27 ja jestem uczciwa, płacę za to, co zużyję i wyjeżdżę w komunikacji miejskiej. a że są świnie, które wożą się na plecach innych - cóż... mam nadzieję, że wrażliwość społeczna w tej materii oraz pomysłowość, jak walczyć z tymi oszustwami, wkrótce wzrośnie. amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 21:33 usa to to fajny przykład. a jest w Korei i Bahrajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 21:33 Tak sie dzieje bo na wsi np.przez całe lata nie ma kontroli!!!!! Cwaniaki ogrzewaja cale posiadlosci en.elektryczną oszczędzając tym spsobem ogromne pieniądze!!!!!A czy nie powinny firmy zatrudnić na prowizje kontrolerów???? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Polacy kradną gaz, prąd i wodę 12.10.06, 21:38 no co tu dużo mówić - oni nas okradają a my sami siebie jednen drugiego, dla większości to norma ale ten ogrodnik z milionem metrów gazu to już...przegiął) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 21:56 nie "oni" "nas" tylko my siebie na wzajem. porzućmy to PRLowskie myślenie. nie ma naszego, jest MOJE i TWOJE. jak kradniesz to MNIE, a nie NAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: di Re: Polacy kradną gaz, prąd i wodę IP: *.amplico.pl 30.03.10, 16:51 A komu kradnie rząd ? NAM kradnie. I tobie i mnie. Odpowiedz Link Zgłoś