Dodaj do ulubionych

Nowe 7 cudów świata

• Gość: dex Nowe 7 cudów świata IP: *.lanet.net.pl 28.06.07, 13:35
      zeby stonehenge chociazby probowac umieszczac na liscie potencjalnych cudow
      swiata, to juz delikatnie mowiac przesada. cholera. przeciez to sterta kamieni,
      a pseudo naukowcy zamiast zajac sie czyms bardziej uzytecznym szukaja sensacji.
      kalendarz, pierwszy komputer, jakie jeszcze przeznaczenie wynajda?!dla mnie to
      moze byc pierwsza sterta kamieni i nic poza tym.
    • ynruj Domy w Mlawie, Plońsku. 28.06.07, 13:56
      Glinojeck też ciekawy i Ciachcin.
    • Gość: orzch Nowe 7 cudów świata IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.07, 14:11
      a może by tak jeszcze stację we włoszczowej?? ;]
    • Gość: rilwen WTC i Minas Tirith IP: *.ifpan.edu.pl 28.06.07, 14:15
      no

• Gość: nathandal Sydney a nie Sidney IP: *.cpe.unwired.net.au 28.06.07, 14:24
      GE, jest to "Sydney" a nie "Sidney".
      Polski LOT tutaj w latach 1980/90 mial czartery!!
    • Gość: krystynamaj Nowe 7 cudów świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:33
      Ja bym dodała do nowych 7 cudów świata WENECJĘ miasto na "wodzie"
      • Gość: maprin Re: Nowe 7 cudów świata IP: *.dsl.ip.tiscali.nl 28.06.07, 17:30
        Wenecja nie! Smierdzi!!!!!
    • Gość: tokida Bazylika w Licheniu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:47
      A ponadto: PKiN, Dworzec Centralny i Autostrada A2 - jeśli powstanie z pewnoscią
      będzie to Cud Świata!
    • Gość: Angel Nowe 7 cudów świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:47
      Opera w Sydney powinna się znaleźćna liście 7 cudów świata, bo naprawdę jest
      wspaniała..
      • Gość: Usu Re: Nowe 7 cudów świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:51
        Chyba z konia spadłeś i nie widziałeś fantastycznego pomnika w Rzeszowie -
        Pomnika Czynu Rewolucyjnego!

Mi się on naprawdę podoba! Czarni chcą go zburzyć, więc trzeba będzie go bronić,
        ale damy rade:
        pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Czynu_Rewolucyjnego_w_Rzeszowie
        • Gość: RESOWIAK Re: Nowe 7 cudów świata IP: 84.203.168.* 28.06.07, 16:29
          Tak, slynna "rzeszowska ci..".
          Moderatora prosze o pozostawienie posta ze wzgledu na te funkcjonujaca
          powszechnie nazwe.
    • darek_baran Nowe 7 cudów świata 28.06.07, 14:49
      wieża eiffla cudem? bez żaaaartów...
      • Gość: pismak łopera w Sidney a gdzie to jest????? IP: *.65.rev.vline.pl 28.06.07, 14:55
        Bo w Australi to tylko Sydney znalazłem. Czyżby następny cood sfiata wybiurtczego?
    • Gość: australijka Nowe 7 cudów świata IP: *.cable.casema.nl 28.06.07, 14:54
      Przepraszam, ale od kiedy SYDNEY przybralo pisownie 'sIdney' ?? Jakos tak nie
      wyglada, nieprawdaz?
    • Gość: voytek Nowe 7 cudów świata IP: *.vic.bigpond.net.au 28.06.07, 15:19
      pisze sie Sydney a nie jak napisal autor :"Sidney" (moze pomylilo mu sie
      z "Sinagoga"...
      • Gość: Bruner Dworzec PKP w Gdyni IP: *.space-logistics.com 28.06.07, 15:29
    • Gość: j25 Nowe 7 cudów świata IP: 195.56.140.* 28.06.07, 15:29
      W sumie to większość się nadaje.
    • arturpio brakuje.... 28.06.07, 15:36
      Brakuje tu jeszcze nie wybudowany wiezowiec-pamietnik World Trade Center w Nowym
      Yorku... Symbol obrodzenia, odnowy, zwyciestwa nad smiercia i nienawiscia.
    • Gość: Janusz K. A mur odgradzający Palestyńczyków - to jest cud IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 28.06.07, 16:26
      Te nowe budowle budowane przez małe kraje , ze składek banków całego swiata ?
    • Gość: Robert 77 Nowe 7 cudów świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 16:27
      Ja dodałbym do listy Pałac Kultuy w Warsdzawie.
      Teraz Stolicy już nie szpeci boę do niego
      przyzwyczailiśmy !.
    • tkuprian Co do ankiety obok tekstu 28.06.07, 16:47
      Pytanie do ankiety: Jak zagłosowałeś.

Niestety ankieta uniemożliwia mi odpowiedź - głosowałem na 7 cudów świata,
      ankieta umożliwia wybór jednego.

Full (jasny, pełny, chyba przed pracą) profesjonalizm.

Pozdrawiam!
    • zfiesz Re: Nowe 7 cudów świata 28.06.07, 20:40
      troche pozno sie gazeta obudzila, ale lepiej pozno niz wcale...
      moje typy sa tu: mexican.blox.pl ...siedem, a nie jeden;-)
    • Gość: wicepremier_burak krakowski szkieletor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 21:16
    • Gość: Niskoskoczek Nie ma cudów IP: 83.13.74.* 28.06.07, 21:19
      Niemal wszędzie widzę krew...
      • robert.zimnicki Re: Nie ma cudów 29.06.07, 12:54
        Gość portalu: Niskoskoczek napisał(a):

> Niemal wszędzie widzę krew...

chyba jedynymi bezkrwistymi budowlami sa obecne: Sydney i kilka innych

chyba, ze uwzglednimy, ze Sydney powstalo, bo angole zaczeli wysylaci swoich
        skazancow do Australii, a po drodze wielu z nich zmarlo i wliczymy bitwy i
        wojny prowadzone (nie prowadzace do niczego, bo europa sie wreszcie polaczyla)
        przez angoli, to zaden cud produkcji usa (wytlukli indian), angoli, hiszpan
        (wytlukli potomkow majow), rosjan, niemcow nie ma prawa byc klasyfikowany

w klasyfikacji nalezaloby uwzglednic "czyste" budowle, sluzace ludziom, a nie
        czlowiekowi, wiec piramidy nie lapia sie... podobnie jak wszystkie budowle
        opisane w artykule - kazdy przyplacony jest czyjas tragedia...

jest taka zapomniana latarnia morska w Faros - reszta to czysty wyzysk lub
        wlasne zachcianki...

• Gość: zauroczona Nowe 7 cudów świata IP: *.aster.pl 28.06.07, 21:33
      Świat jest zbyt piękny by ograniczać go tylko do listy 7 cudów...
      Ten pomysł pochodzi zresztą ze Starożytności, gdzie ten "ranking" ograniczał
      się do niewielkiej, znanej wówczas części świata- od tamtej pory "trochę" się
      rozrósł...
    • Gość: kicz bazylika w Licheniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.07, 23:11
      kicz
    • kamcha84 Nowe 7 cudów świata 28.06.07, 23:52
      po pierwsze macie blad u siebie w gazecie!!! bo na piramide w Gizie nie mozna
      glosowac jzu od jakeigos poltora miesiaca(konto zakladalam tam ze 3 miesiace
      temu i ejszcze mzona bylo glosowac a od jakiegos 1,5 juz nie mozna-wiem bo
      glosowalam dopeiro ostatnio bo jakos wczesniej nie moglam sie zdecydowac)i mam
      jeszcze pytanie za 100 pkt kim jest sa Ci kretynie co wybierali te cuda?!(poza
      tym ze to "wielcy" architekci?!)bo po drugie jestem an nich niezmiernie
      wsciekla ze nie zglosili Sagrada Familia!!! to najpiekniejsza rzecz jaka
      widzialam w zyciu....jak zoabczylam to plakalam z 5 min!!!...
    • Gość: ZiomisławPaliblant Rozumiem, że "cudami" mogą być tylko budowle? IP: *.e-wro.net.pl 29.06.07, 00:29
      A co z np. cudem inteligencji i myśli technicznej, jakim jest mikroprocesor komputera? Produkt niewiarygodnie bardziej złożony od jakiegokolwiek budynku.
    • Gość: asf Głosuję na sklep monopolowy w Wąsoszu IP: *.torun.mm.pl 29.06.07, 01:49
      Jak idę do chałpy z flaszką to jest cudownie.
    • Gość: Agata ze szczecina Nowe 7 cudów świata IP: 84.51.240.* 29.06.07, 02:59
      "Cudy świata" zostały tak nazwane ze wzgledu na to w jaki sposób powstały, na
      specyficzne umiejscowienie oraz ówczesny rozwój nauki w danym regionie
      umozliwiajacy, lub w większości przypadków czyniący prawie niemożliwym, ich
      powstanie. Uwżam że porównywnie ówczesnych dzieł z disiejszymi konstrukcjami
      nie powinno odbywać się pod tym chasłem, jako że wszystkie te budowle mogą być
      porównywne jedynie jeśli za kryterium przyjmiemy ich miłą dla oka
      powierzchowność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka