Dodaj do ulubionych

Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp.

16.05.09, 18:24
Witam Was Experci!

Poszukuje informacji o firmie Eco Classic, ktora buduje nowe
apartamenty w Gdynii Redlowo na tzw. zwanej Kepie Redlowskiej.

Ze strony internetowej "Wizualia" pokazuja, ze ma tam powstac 5
roznych budynkow o bardzo wysokim standarcie i jak zapewnie Wszyscy
wiemy , musza miec ceny z tej najwyzszej polki. Czy Ktos moze wiecej
podac informacji na ten temat? Bede wdzieczny!

Ciekawi mnie rowniez jak sie ta firma wywiazuje z umow, jak
wygladaja wykonczenia tego projektu i czy wogole jest tam warto
kupic dla siebie 'Wymarzone Gniazdko', gdzie jak sie slyszy nawet
najbardziej prezni i uczciwi deweloperzy maja trudnosci z
przetrwaniem, szczegolnie gdy planowali budowac apartamenty w
granicach 7000-10.000 tys. PLZ za 1 m2.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ness Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. IP: *.globalintech.pl 18.05.09, 10:42
      To tak może nie do końca o to, o co pyta autor wątku, ale dla mnie stosunek jakość/cena w przypadku tej inwestycji jest kiepski.
      Na bardzo małym terenie starano się upchnąć tyle budynków, że, podejrzewam będzie można z sąsiadem z naprzeciwko w karty grać siedząc na balkonie. Ewentualnie być świadkiem jak sobie po drugiej strony ulicy radzi nasza służba zdrowia. No chyba, że się właduje straszne pieniądze za te kilka mieszkań, które nie będą miały tych "dogodności".
      Dla mnie - za 7 tyś to to się w ogóle nie opłaca. A za 10 tyś to jest w okolicy kilka mieszkań mieszkań o niebo lepiej zlokalizowanych.
      • raccoon_5 Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. 18.05.09, 20:05
        Witam:) i dzieki za wpis & opinie.

Jak sie tam blizej mieszka to rzeczywiscie mozna zobaczyc ten
        project na wlasne oczy, bo z wizualizacji to troche trudno miec ta
        perspektywe jak to bedzie wygladalo na koniec:)
        Z tego co sie zorientowalem, to wygladaja na super apartamenty, ale
        czy po drugiej stronie od morza nie stoja juz jakies wielgachne
        budowle:)

Bede wdzieczny za oferty w innych miejscach, za podobna cene!

Pozdrawiam
        • Gość: Ness Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. IP: *.globalintech.pl 19.05.09, 08:51
          Faktycznie na wizualizacjach to fajnie wyglądało, ale zdarzyło się nam z żoną przejeżdżać Legionów/Powstania Styczniowego i na żywo ta inwestycja sprawia dość przygnębiające wrażenie - upchane na siłę budynki na bardzo małej powierzchni. Z drugiej strony tam się już nic nie zabuduje raczej i tych kilku fajnych widokowo mieszkań już nic nie zasłoni.
          Nie wiem, jakiej powierzchni szukasz. Ja się rozglądałem i rozglądam za mieszkaniem 4 pokojowym w granicach 100 m2.
          I tak: w cenie 8 tyś (pisali ze to jeszcze do negocjacji) to po obniżce bardzo fajnym miejscem była inwestycja Nex-bud przy Architektów. Nexbud obniżył ceny z 14 do 8 i wolne mieszkania szybko poznikały. Na ogłoszeniach trojmiasta widziałem wczoraj jeszcze jedno wolne mieszkanie. Jest jeszcze kaskada orłowska w podobnej lokalizacji.
          Inny fajny budynek to Willa Ala - AB Inwestestor. Co prawda dość blisko kolejki, ale budynek widziałem na żywo i jest cicho.
          A w granicach 10 tys/m2 to są apartamenty na Moniuszki - masz 100 m do morza stamdąd.
          Dla mnie te ceny cały czas są kosmiczne ale jeśli akceptujesz taki poziom to powodzenia w szukaniu :)
          • raccoon_5 Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. 19.05.09, 15:02
            Ness:)

Dzieki za tyle ciekawosci!
            Ja tez szukam apartamentu okolo 100m2 z balkonami (dwa jesli beda
            mozliwe) i z widokiem na morze, nawet z dalszej odleglosci.

Jesli chodzi o o te 5 budynkow budowanych przez ECO Classic to jak
            widac na makiecie i planach na internecie , ze prawie wszystkie maja
            widok na wode, jak nie z duzego pokoju to z sypialni. Moge sie
            mylic, bo jednak projekt zawsze moga zmienic podczas realizacji
            budowy.

Dostalem od nich cennik i mieszkania tam kosztuja w granicach od
            7350 - 8600 za m2. Za miejsce w garazu - 30.000 + maly schowek okolo
            10.000 za 3-4m2. Czy te ceny moga jeszcze spasc i czy ludzie sa
            zainteresowani nimi. Ogladalem wlasnie inne budynki w Orlowie czy
            Redlowie, ale sa blisko kolejki.

O Kaskadzie Orlowskiej i na Moniuszki nie slyszalem, dzieki za
            namiar!!! No ja etz nie rzacam pieniedzmi, ale jak znjade z
            widokiem na morze, wieksze balkony, wysokie sufity i duze okna to
            sie zgodze zaplacic te 8500-10.000 za m2.

Naarzie czekam az sie rynek wszedzie znizy do poziomu lat 2005/6 z
            ewentualnym przecenienem tych bajonskich cen.......dalej nie moge
            uwierzyc, ze sami ludzie (biorac pozyczki) windowali te ceny, gdzie
            obok w Niemczech czy Angli ceny mieszkan sa aktualnie nizsze.....ale
            tam sie zarabia 3-4 razy wiece niz w kraju.

Bede sledzil rynek bardzo blisko i moze z pomoca Twoja lub innych
            zainteresowanych podobnm kupnem - cos znajde dla siebie
            za "normalniejsza cene" , aczkolwiek z wiekszym standartem.

Pozdrawiam i zycze wzajemnie powodzenia oraz dziekuje za
            dotychczasowa pomoc & rady!

• Gość: Ness Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. IP: *.globalintech.pl 19.05.09, 16:05
              Z budynków Eco to nie masz najmniejszych szans na widok na morze. Tam jest w pod górkę w stronę morza, nie da rady.

Na Moniuszki to w tabeli ofert widziałem 2 oferty budynków ale pomimo bliskości morza z widokiem na morze może być kiepsko. Tam zresztą mieszka mój znajomy, mieszka na ostatnim piętrze w budynku na górcee i ma trochę morza ale widok zasłaniają mu obskurne bloki z lat 70 (swoja drogą to ludzie z tych bloków to mają super widok).
              W okolicy Moniuszki - jak się jedzie od Legionów do Moniuszki to tam jest kilka budów w toku i stamtąd się roztacza bajeczny widok na zatokę, ale nie znam szczegółów tych inwestycji i pewnie tanio nie jest.
              Te pozostałe miejsca które wymieniałem widoku na morze na pewno nie mają, ale są w bardzo fajnej okolicy - Orłowo w ogóle jest fajnym spokojnym miejscem. Na pewno nie należy się sugerować wizualizacjami - np. to www.orlowskietarasy.pl/ to zupełna ściema (choć miejsce jest fajne, pod lasem).
              Nie wiem, na ile znasz 3miasto, ale z lokalizacji dalszej (kilka km od plaży) z widokiem na morze to:
              * na morenie w Gdańsku Wzgórze Magellana górne piętra
              * we Wrzeszczu widać morze pewnie z górnych kondygnacji Brętowskiej Bramy Inpro (ale póki nie wybudują drugiej nitki Słowackiego, to za nic nie chciałbym tam mieszkać)
              * inwestycje przy Dąbrowszczaków w Gdańsku - Hossa tam budowała, buduje Inpro. O ile nie przeraża cie mieszkanie w blokowisku, to lokalizacja jest super - 500m do morza.
              * W Gdyni coś Ekolan robi na Wielkim Kacku i stamtąd też widać morze.
              * Neptun park w Jelitkowie - morza nie widać, ale w kapciach możesz iść na plaże (jak wybulisz te naście tyś/m2 aktualnie).

Co do cen to też czekam. Ceny są chore. Zarówno na rynku pierwotnym jak i wtórnym. Sprzedający na razie czekają. Liczą, że chwilowo ceny spadły ale znowu wzrosną. Muszą zrozumieć, że nie ma powrotu do górki cenowej. To im jeszcze trochę zajmie czasu. Ale jak sobie uświadomią że albo sprzedadzą taniej albo wcale to ceny zaczną się ruszać. Potrzeba tylko jakiegoś impulsu - jakiś deweloper z problemami z płynnością itp. To może jeszcze trochę potrwać ale na pewno nastąpi.
              • raccoon_5 Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. 19.05.09, 18:15
                :)..:)..:)

Dzieki za swietne info. Wlasnie tez tak pomyslalem o ECO inwestycji,
                przy zbiegu ulic : Powst. Styczniowego & Legionow, widzac to z lotu
                ptaka....wedlug tego co sie widzi na mapie na googlach, ze widokow
                dobrych nie ma na morze. Lokalizacja ich jest moze lepsza niz w
                innej czesci Wybrzeza, bo sa juz ulice, sklepy i szybki dostep do
                media, no i prestizowe jest Orlowo, ktore znam ze szkolnych lat.

Nees wspomniales o inwestycjach w okolicy Moniuszki, jadac od
                Legionow ciekawy jestem co tam sie buduje i jakie sa tam naprawde
                widoki na morze z tych apartamentow. Czy moglbys mnie przy okazji
                podeslac linki do tych inwestycji a jak bedziesz tam w poblizu
                zerknac na nie i dac mnie znac? Bede wdzieczny i zobowiazany:)

Chcialbym dodac, ze ja niestety nie mieszkam w kraju i za duzo nie
                moge sam cos konkretnego znalesc. Oczywiscie sa linki na internecie
                ale czesto nie mozna za duzo tam zobaczyc.

Nie tak dawno znalazlem Ekolan Apartamenty na Polanie, mnie sie
                bardzo podobaja, ale jak sie zorientowalem, budowa ma poslizg juz
                prawie rok, na I etap.....i ludzie sie modla, czy to bedzie
                skonczone. Mam nadzieje, ze ta firma zrobi wszystko,zeby ten ciekawy
                projekt zakonczyc.

Tam sa nizsze ceny np. za VI (ostatnie pietro) apartamnet o pow.
                uzytkowej 86 m2 + dwa tarasy o pow. ponad 38 m2, plus miejsce w
                garazu + male pomieszczenie gosp. = 680.000 PLN (total) co
                wychodzi 8025 za m2, a jak dojdzie do negocjacji to napewno bedzie
                je mozna kupowac za 7500 m2. Wszystko bedzie zalezalo od rynku
                sytuacji (popytu) w 2009 & poczatek 2010 oraz tych krajowych
                wysrubowanych cen, gdzie podejrzewam musza sie zrownac z cenami
                poziomu cen Europejskch.

Na dodatek tam sa mieszkania , ktore maja 3 m wysokosci sufitow i
                ogromne tafle okienne, co od razu mieszkanie ma wyglad stylu
                zachodniego. Widac,ze projektanci tego osiedla mieli glowe na karku
                i juz mysleli o dwoch lazienkach, wiekszych balkonach i tarasach.
                Z tamtad jest widok na morze z tych ostatnich kondygnacji tylko,
                ( wedlug opinii ludzi, ktorzy juz nabyli to tam jest pieknie i z
                wysokim standartem) ale to miejsce jest oddalone od miasta i dojazd
                bedzie utrudniony (przynajmniej na kilka lat, zanim pobuduja drogi).

Z kolei w Gdansku na Targu Rybnym sa apartamenty nad sama woda, ale
                to tylko kanal i nie ma tam ani zadnego balkonu, garazu i cena od
                12.500 - 15.000 m2 (mozne wynegocjowac nizsze). Wiec za co sie tak
                wlasciwie tam placi - tylko za lokalizacje i nic wiecej:(

Tak, ceny w kraju sa 'chore' i najsmieszniejsze jest to,ze ludzie
                sami w latach 2007-2008 pompowali je, zazynajac sie do grobowej
                deski z tak ogromnymi pozyczkami. Ciekawi mnie co sie stanie za
                rok???

Wczoraj sledzilem mieszkania w Bulgarii, sa piekne i tanie jak
                barszcz, na dodatek z widokiem na cudne lazurowe morze, gdzie jest
                super klimat (nie za goracy jak dla nas)i ceny (jak na razie)
                calkiem "normalne" a powiedzialbym bardzo wrecz atrakcyjne.
                Tylko czy tam mozna bezpiecznie zyc????

Narazie ja sie koncentruje tylko na Wybrzeze,(koniecznosc rodzinna)
                i wybieram sie tam pod koniec wakacji, ale zanim tam sie zjawie to
                musze juz wszystko miec nagranie i spenetrowane, co i gdzie w trawie
                najlepiej piszczy:)

Bardzo sie ciesze, ze dzieki Tobie juz sie posuwam do przodu i jak
                to mowia, 'swiat jest maly' mozemy kiedys zostac sasiadami:)

dzieki za pomoc!!!!!
                • Gość: mx Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. IP: *.chello.pl 19.05.09, 23:31
                  a ja mam takie pytanie..
                  nie przeszkadza Wam ze mieszkanie z widokiem na morze będzie jak
                  przypuszczam wschodnie/północne ? czyli zimne, + wilgoć od morza. Ja
                  sam bym wolał południowo/zachodnie z widokiem na las (byle nie blok
                  na przeciwko bo odległości miedzy często sa 10-20m).

• Gość: Ness Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. IP: *.globalintech.pl 20.05.09, 10:12
                    > a ja mam takie pytanie..
                    > nie przeszkadza Wam ze mieszkanie z widokiem na morze będzie jak
                    > przypuszczam wschodnie/północne ? czyli zimne, + wilgoć od morza. Ja
                    > sam bym wolał południowo/zachodnie z widokiem na las (byle nie blok
                    > na przeciwko bo odległości miedzy często sa 10-20m

Ja sam nie szukam mieszkania z widokiem na morze. Ale wyobrażam sobie, że dla ludzi to może mieć znaczenie - zależy co kto lubi. A co do stron świata - ja nie wiem, czy ludzie nie demonizują tej wilgoci ciepła. Jak budynek jest dobrze zaizolowany, to nie powinno być problemów. Moi znajomi mieszkają właśnie w mieszkaniu z oknami na północ i wschód i nie narzekają.
                    Inna sprawa to to, że mi też chyba bardziej odpowiada widok na las (nie wiem jak z widokiem na morze, nie miałem okazji tak mieszkać).
                    Aktualne moje mieszkanie ma piękny widok na lasy oliwskie i potrafię się długie chwile resetować patrząc na widok za oknami.
                    A moją preferencją jest mieszkanie w fajnej okolicy - może być Gdańsk (okolice Oliwy i Strzyży), może być Sopot, mogą być niektóre dzielnice Gdyni jak Orłowo. Zależy mi też na tym, żeby mieć blisko do kolejki/tramwaju tak żeby nie tracić cennego czasu na stanie w korkach. Wole sobie w tym czasie książkę poczytać.
                  • raccoon_5 Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. 20.05.09, 11:20
                    Witam :)

Swietne spostrzezenie!!! ale dla tych co kochaja wode nie
                    przestrachem:). Obecnie w kraju (jak zauwazylem) buduja developerzy
                    inwestycje nadmorskie, gdzie duze gorne mieszkania (penthousees)
                    maja ogromne tarasy lub balkony, czesto na dwie strony i mozna sie
                    chowac, gdy sa np. mgly lub leci wilgoc od morza. Zreszta jak pada
                    deszcz to i tak sie w srodku siedzi. Baltyk robi i tak bardzo mala
                    wilgotnoc, gdy porownam Toronto, gdzie wilgotnosc latem jest 95-100%.

Bylem kilkakrotnie w kraju na wczasach w miejscowosciach przy samym
                    morzu i moje skarpety jak wypralem je wieczorem byly rano suche
                    jak 'pieprz' :)..:)..:)

Podejrzewam, ze jak sie mieszka w tym samym bloku, a z widokiem na
                    las to i takie same powietrze sie ma. Jak sie zorientowalem to
                    Apartamenty na Polanie maja widok na wode z poludniowo-wschodnich
                    balkonow ( z ich rogow). Moge sie mylic i mam wlasnie nastepne
                    pytanie
                    , czy rzeczywiscie mam racje, ze tam te budynki maja tak
                    usytuowane tarasy lub balkony.

Drugim moim pytaniem jest to, jak sie mieszka na ostatniej
                    kondygnacji, to czy takie mieszkanie to jest NAJLEPSZE, bo jednak
                    sie nie ma sasiada z gory, ale czy te dachy sa dobrze izolowane i
                    nie maja ludzie z tym problemow lub sa strasznie duszne latem?
                    Ciekawy jestem opinii na ten temat:)

Dziekuje za konwersacje i pozdrawiam!
                • Gość: Ness Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. IP: *.globalintech.pl 20.05.09, 10:42
                  Racoon, jak będę jechał tamtędy to popatrzę, czy nie będzie jakiś
                  informacji dot. inwestycji. Ale to może potrwać - nie wiem, kiedy będziemy z
                  żoną ruszali do Gdyni.
                  Na pewno oferty z tamtych inwestycji można znaleźć na portalach z ogłoszeniami w
                  rodzaju trójmiasta, ale nie mam czasu na razie poszukać.
                  Ekolan i Apartementy na Polanie fajnie faktycznie wyglądają na wizualizacjach.
                  Nie byłem na miejscu i nie widziałem ale dla mnie trochę za daleko od kolejki.
                  Do tego tam dużo ludzi mieszka i jest ciężko z komunikacją. Raz mi się zdarzyło
                  jechać w godzinach popołudniowych do góry Wielkopolską i był gigantyczny korek.
                  2 pasy a 200-300m pokonałem w 15 min.
                  Daj znać, jak coś ciekawego wypatrzysz. Może faktycznie będziemy kiedyś
                  sąsiadami :) A na pewno warto do developera podchodzić grupa - jest większa siła
                  negocjacyjna. W Wawie taka grupa się zebrała. Fajnie, gdyby coś takiego udało
                  się też w 3mieście.
                  • raccoon_5 Re: Gdynia - Kepa Redlowska ECO Classic Sp. 20.05.09, 11:42
                    Ness:) dzieki, przy okazji oczywiscie, jak COS interesujacego
                    zauwazysz to daj linka, please!

Co do tych korkow, to ja juz sie 'Boje', ze trzeba bedzie wyruszac
                    wczasnie rano po zakupy lub jezdzic w godzinach mniej szczytowych:)
                    Niemniej jednak, jest to starszna zaraza, ale u mnie niby mamy 4
                    pasy w jedna strone tylko i tez sa korki, kiedy ludzie jezdza do
                    pracy, szczegolnie juz w samym miescie, gdzie jest najwiecej biur.

Wiem z autopsji, ze krajowe drogi sa waskie i Unia chyba
                    bedzie wymagala , jako standart je poszezyc zanim wejdzie kraj
                    oficjalnie.
                    Tylko jak narazie to idzie im z trudem, jak czytam o postepach w
                    budowaniu autostrad:)

A grupe mozna stworzyc (swietna mysl) tylko, jak zauwazylem czytajac
                    rozne mieszkaniowe fora, to tam moga sie pojawic takie osobniki
                    jak "szpiedzy developerskie" i nas negocjaczy grupowych moga latwo
                    zdemaskowac:)

Jak cos wyczytam ciekawego lub znajde jezdzac palcem po mapie to dam
                    znac! Nie jest dla mnie latwo dzisiaj kupic wygodnego (wymarzonego)
                    apartamentu a tyle sie buduje!

pozdrawiam:)*

• Gość: znajomy W Szwecji są mieszkania płd z widokiem na morze ;) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.09, 13:13
                    Na razie Ness wygladasz na gościa który nie do końca wie czego chce. Ale to norma ;-)) Szukasz szukasz, a jak przyjedziesz to i tak stwierdzisz że tylko Gdynia ;-)) Gdańsk molochowaty (albo wielkomiejski jak kto woli) korki tłumy, Sopot poza sezonem przypomina cmentarz albo stanowisko archeologiczne (podobne ślady życia) za to w Gdyni jest chyba najlepiej, spokojnie, ulice szerokie przejezdne, za to z drugiej strony na tyle duże by czuć się jak w mieście. Jedyny 'mankament' to brak starówki.

Cięzko złapać czy szukasz dla siebie czy wynajem czy w inny sposób inwestycyjnie. Jak na wynajem short term to okna na północ za to z widokiem morza mają znaczenie, w innym przypadku "tak sobie".
                    Wg mnie zanim kupisz mieszkanie powinieneś zwęszyć okolice i latem i zimą (zamiast tłumu nagle moze być pusto - albo odwrotnie).
                    Lokalizacja - np apartamenty nad Motławą w Gdańsku - na wynajem moze ok, do mieszkanai tak sobie (chyba że zamierzasz się stołować w knajpach bo w promieniu 3km żadnego 'normalnego' sklepu spożywczego) plus dzikie wrzaski turystów od czerwca do września. Zreszta temat rzeka

Wizualizacje - niewiele mają wspólnego. Przekonalem się kilkakrotnie - raz oglądalem budyneczek pewnej firmy, na wizualach wygladał całkiem przyjemnie. Co więcej w rzeczywistości wyglądał w sumie podobnie (tak samo własciwie) jak na wizualizacjach. Tyle że DOPIERO W REALU było widać że to hotel robotniczy. No tak po prostu wyglada - tak że wizualizacje moga być NAPRAWDE mylące. Dopiero bowiem widok w skali 1:1 ;-)) pokazał mi co to za straszydło.
                    Z innej mańki - widziałem co najmniej jeden budynek który w rzeczywistości wyglądał lepiej niż na wizualizacjach (rzadki przypadek). Reasumując - wizualizacje nie mówią własciwie nic, tym bardziej że potem sie okazuje że przed Twoim widoczkiem będzie jeszcze jeden blok (znam przypadek)

A co do Ciebie to IMHO nie da się dobrze sprawdzić lokalizacji inaczej niż mieszkając tam z pół roku (a mieszkałem juz w kilku miejscach - dopiero po paru tygodniach miesiącach widzisz/wiesz rózne rzecyz które przeoczysz w czasie nawet najskrupulatniejszego sprawdzania terenu, czytania gazet forum danego miasta/osiedla. Radziłbym więc NAJPIERW przyjazd do Gdyni a POTEM kupno. Opcja "przyjezdzam, mieszkanko juz na mnie czeka" jest dobre ale kosztowne i ryzykowne. Zdecydowanie lepiej przyjechac wynając chate w okolicy i wtedy kupować. Znając wszystkie plusy i minusy (jak w przypadku apartamentow nad kanałem w Gdańsku - widok fajny ale codzienne życie w tym miejscu niespecjalnie)
                    • Gość: Ness Re: W Szwecji są mieszkania płd z widokiem na mor IP: *.globalintech.pl 20.05.09, 13:39
                      Oj nie wiedziałem, że wyglądam na takiego gościa ;)
                      W gruncie rzeczy to ja wiem, czego chce i za ile chce, ale tam gdzie chce to nie ma za ile chce :)
                      I chcę dla siebie i rodziny - nie mam ambicji ani nerwów na to, żeby kupować na wynajem. A na marginesie to szukam na razie czegoś na wynajem dla siebie, ale to nie ma nic wspólnego z moim szukaniem docelowego lokum.
                      Moje parametry:
                      * mieszkanie ok. 100m, 4 pokoje, jeden poziom
                      * spokojna okolica a jednocześnie blisko transportu szynowego, żeby nie być zależnym od korków na drodze. Do końca swojej aktywności zawodowej zamierzam poruszać się transportem miejskim, bo czytanie książek uważam za ciekawsze zajęcie niż kierowanie samochodem.
                      * dzielnice to już wymieniłem: Oliwa, Strzyża, Sopot oraz w Gdyni Orłowo.
                      Sopot poza sezonem nie do końca zamiera. Ale te tłumy w Sopocie to wada tego miasta. Dlatego w Sopocie najbardziej mi się podobają okolice od 3 maja w stronę Gdańska. Ew. górny Sopot.
                      Centrum miasta, ja nie lubie. Ale Szafarnia będzie fajnym miejscem z super widokiem. Natomiast to coś budowane przez, zdaje się, Hanzę nie podoba mi się lokalizacyjnie.

Rozglądam się już dość długo i większość interesujących mieszkań i inwestycji obejrzałem na żywo. I teraz tylko czekam, aż ceny spadną do poziomu, który uważam za akceptowalny z mojego puntu widzenia i zrealizuje zakup :)
                      • raccoon_5 Re: W Szwecji są mieszkania płd z widokiem na mor 20.05.09, 19:45
                        Witaj Znajomy & Ness:)...sorry, ze sie wtracam , ale ja jestem w
                        bardzo podobnej sytuacji jak Ness. Podejrzewam, ze napewno znalazlo
                        by sie takich wiecej szukajacych & bladzacych jak na Wybrzezu:)

Mam bardzo podobne parametry gdzie planuje sie przeniesc i dlatego
                        zaczynam weszyc, co i gdzie bedzie dla mnie najlepiej.

Chcialabym kupic jakis porzadny apartment, zeby miec ten widok na
                        woda i las, blisko do sklepikow (rynek wiejski)i w prestizowej
                        dzielnicy w mniejszym budynku i na wysokiej kondygnacji. Ja nie
                        zamierzam wynajmowac, tylko tam sie przeniesc z zona i sobie
                        spokojnie zyc. Jak juz powiedzmy nie bedziemy sie mogli
                        zaklimatyzowac to zawsze moge wyjechac do Szwecji (najbardziej
                        podoba mnie sie wyspa Gotland) lub na Malte, czy Bulgarie ale nie o
                        to chodzi przeciez.

Swietnie,ze sa tak wspaniali ludzie, ktorzy pomagaja, daja swietne
                        rady i jestem juz prawie gotowy, ze sie tu przeniesmy....tylko
                        znalesc to trafione w 10-tke miejsce, miec super lokatorow i na
                        dodatek kupic nie na peak tylko za normalniejsza cene, taka jaka
                        jest przynajmniej u mnie.

dzisiaj zaczelismy z zona sledzic Sopot i byc moze cos znajdziemy
                        odpowiedniego. Wszelkie informacje nadal mile widziane!
                        • Gość: benek Orłowska Bryza - Targo IP: 94.254.138.* 23.06.09, 13:13
                          Też szukam mieszkania w Trójmieście - chciałbym żeby było dobrze
                          skomunikowane (blisko do kolejki, dobre połączenia autobusowe), żeby
                          w pobliżu były sklepy, targ czy poczta, z ładnym widokime na las lub
                          morze, blisko ścieżek rowerowych i ciche.
                          Chyba nie da się połączyć tych wymagań.
                          Widziałem w internecie ofertę firmy Targo - Orłowska Bryza. Fajna
                          dzielnica - Orłowo, blisko centrum handlowe Klig, blisko poczta, do
                          morza można dojść spacerkiem, bardzo dobrze skomunikowane. Jedyny
                          problem jest taki, że znajduje się blisko kolejki, a ja nie
                          chciałbym mieć w domu ciągłego hałasu. W firmie Targo mówili mi, że
                          zastosowano dźwiękoszczelne okna i ponoć kolejki nie słychać. Ale
                          czy można im wierzyć ?
                          • Gość: jezdzacySKM Re: Orłowska Bryza - Targo IP: *.chello.pl 23.06.09, 23:22
                            do czasu az nie wyjdziesz na balkon no i te wstrzasy. kogo chcesz
                            przekonac ? te mieszkania sa beznadziejne
                            • raccoon_5 Re: Orłowska Bryza - Targo 24.06.09, 01:27
                              Jezeli chodzi o Orlowo, to nad samym morzem to byloby super, ale
                              blisko kolejki, to ja dziekuje postoje:) Ja do tej pory to
                              praktycznie zyje na balkonach i teraz w kraju to tez szukam
                              apartment z dwoma balkonami, zeby sie przesiadac gdy wieje wiatr.

Wczoraj nawiazalem kontakt z Euro Styl Villa Spokojna i tam podoba
                              mnie sie mieszkanie II pietro 98 m2 ale total cena (garaz + skrytka)
                              stale wysoka (ponad 8500 m2) czy takie mieszkania ludzie teraz
                              kupuja?????
                              Bede wdzieczny za opinie i rady:) Czy ten developer jest kompetenty?
                              • Gość: Felix Re: Orłowska Bryza - Targo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.09, 07:40
                                Standard jest wysoki, to raczej normalna cena w dzisiejszych czasach - powiedziałbym nawet dość atrakcyjna.
                                • Gość: yngad Re: Orłowska Bryza - Targo IP: 79.97.250.* 24.06.09, 09:35
                                  Otoz od lutego usilowalam kupic mieszkanie w Orlowskiej Bryzie.
                                  Przygotujcie sie na totalny brak elastycznosci jesli chodzi o
                                  negocjowanie ceny i umowy. Najbardziej wkurzyla mnie waloryzacja w
                                  umowie. Doskonale wiadomo ze przyznawanie kredytu zajmuje sporo czasu
                                  . Na dodatek ze wzgledu na pozne zakladanie KW na mieszkanie dawno
                                  oddane do użytku ponosilabym dodatkowe koszty zwiazane z podwyzszona
                                  marza naliczna przez bank.
                                  BOK nie ma mocy decyzyjnych i uniemozliwia kontakt z Prezesem ktory
                                  podejmuje decyzje. Moja przygoda z Targo to bardzo mila obsluga jesli
                                  chodzi o malo konkretne rzeczy (np pokazywanie mieszkania,
                                  apartamentu pokazowego etc) i brak profesjonalizmu w punktach
                                  kluczowych (cena, umowa etc) . W pewnym momencie nawet zaczeto mnei
                                  straszyc podnoszeniem cen (hahahaha). Powodzenia! Ja sie juz
                                  poddalam. Nie kupie z zapisem o waloryzacji i koniec!
                                  • raccoon_5 Waloryzacja mieszkania??????????? 25.06.09, 15:01
                                    Witam:)

Chcialabym sie dowiedziec co to wlasciwie jest ta wolaryzacja????
                                    Czy to sa ceny w umowie tzw. brutto?.

Strasznie to wydaje sie rozbudowane administracyjnie/umownie podczas
                                    zakupu mieszkania. Ja juz zaczynam sie bac, bo u mnie jest cena
                                    wystawiona, ja robie oferte i jak dojdzie to tranzacji - KUPUJE!

Jedni developers maja ceny polaczone (mieszkanie+garaz+schowek) inni
                                    dodatkowo rozdzielaja je na czynniki pierwsze:)
                                    Ponadto co to znaczy netto - brutto? nie bardzo moge sobie to
                                    skojarzyc, bede wdzieczny za wszelka pomoc & info.:)
                                    • Gość: benek Re: Waloryzacja mieszkania??????????? IP: 94.254.135.* 25.06.09, 16:34
                                      Cenqa brutto to cena netto + podatek VAT (7%). Niektórzy deweloperzy
                                      podają ceny netto, żeby sprawić wrażenie, że mieszkanie jest o te 7%
                                      tańsze.
                                      O co chodzi z tą waloryzacją - nie mam pewności. Może chodzi o to,
                                      że jeśli zawrze się umowę z deweloperem na kupno mieszkania po
                                      określonej kwocie, a samej wpłaty dokona się później (np. po
                                      miesiącu) to deweloper dolicza odsetki za okres tego miesiąca. Ale
                                      to tylko moje domysły...
                                      • Gość: yngad Re: Waloryzacja mieszkania??????????? IP: *.customer.teliacarrier.com 25.06.09, 17:25
                                        waloryzacja: oto wycinek umowy z Targo
                                        1. Cena sprzedaży Przedmiotu Umowy zapłacona zostanie systemem
                                        ratalnym, z tym że raty płatne będą na zasadach i w terminach niżej
                                        określonych:
                                        a) I rata w kwocie ............... PLN odpowiadająca 20%
                                        wartości Przedmiotu Umowy określonej w §3 ust. 1 zapłacona zostanie
                                        przez Kupującego w terminie 7 dni od daty podpisania umowy tj. do
                                        dnia ....................
                                        b) każda z kolejnych rat podlegać będzie waloryzacji od momentu
                                        zawarcia umowy do czasu zapłaty, w oparciu o wyznaczony stały
                                        wskaźnik waloryzacji 0,35% miesięcznie, jak w zał. Nr 2 do umowy. Do
                                        rat pozostających do zapłaty waloryzacja będzie naliczana w momencie
                                        zapłaty każdej kolejnej raty.

Jak na moj gust to rozboj w bialy dzien! Dlaczego mam placic 0.35%
                                        miesiecznie w czasie gdy bank rozpatruje moj wniosek? Ceny mieszkan
                                        NIE rosna, robocizny tez nie, materialow budowlanych tez nie, sa
                                        rekordowo niskie stopy % a developer sobei zyczy zeby mu
                                        rekompensowac czekanie! Uwazam ze stosownym zapisem bylaby minusowa
                                        waloryzacja - za kazdy miesiac developer oddaje nam 1% bo ceny
                                        spadaja!
                                        • raccoon_5 Re: Waloryzacja mieszkania??????????? 25.06.09, 17:56
                                          dzieki za wpis, teraz troche jasniej mam zobrazowane ta waloryzacje.
                                          Co ma developer do wplat, jezeli sie wpisuje w umowe, ze jak jest
                                          termin to trzeba wplacac, wiadomo. Tylko ten co pozycza ma odsetki
                                          na glowie, ale to juz sa bankowe sprawy. A co developer robi jak nie
                                          wywiazuje sie z terminow??? najwyrazniej nic, bo do tego trzeba
                                          miec adwokata i sa dodatkowe koszty a ponadto umowa jest tak
                                          podpisana, ze klient bedzie mial wysilek aby te odsetki
                                          odzyskac.....czesto czytam,ze "kryzys swiatowy" i po sprawie:)

na szczescie ceny mieszkan NIE rosna, ilez mialy ROSNAC?????
                                          ludzdddddzzzie kochani, strach sie bac:)

• Gość: yngad Re: Waloryzacja mieszkania??????????? IP: *.customer.teliacarrier.com 25.06.09, 18:01
                                            Wyglada na to ze klienci O ZGROZO zgadzaja sie na tego typu wpisy! I to
                                            jest bolesne!!!
                                            • raccoon_5 Re: Waloryzacja mieszkania??????????? 25.06.09, 18:26
                                              Zawsze radacy mnie zadziwiali lekoscia i zdolnoscia umyslu, ale tym
                                              razem nie bardzo rozumiem, jak mozna podpisywac umowy, ktore sa na
                                              koniec przeciwne prawnie dla samego siebie. Obserwujac krajowy rynek
                                              mieszkaniowy, to rzeczywiscie wiele kupujacych mieszkania placilo
                                              tzw. duze bykowe, co w dzisiejszych czasach , przy takiej duzej
                                              konkurencji nie powinno istniec, a jednak dalej ........ta bolesc
                                              wrasta glebiej, bo sa juz podpisywane pozyczki na 40-90
                                              lat......zazynajac swoje niewinne pokolenia!

[ ale ja wracam, mimo tego:)]
                              • Gość: benek Nad samym morzem w Orłowie IP: 94.254.135.* 25.06.09, 17:01
                                Nad amym morzem w Orłowie powstają 2 nowe inwestycje. Ceny w
                                granicach 20-25 tys za m2. To niestety przekracza mój budżet i to
                                znacznie.
                                • raccoon_5 Re: Nad samym morzem w Orłowie 25.06.09, 17:34
                                  benek:) dzieki za info.. ale czy wiesz nazwe tych nowych investycji.
                                  Nawet dla mnie takie ceny 20-25 tys./.2 sa zawyzone, mimo ze
                                  zarabiam USD. Na dodatek takie apartments sa nie wykonczone i tego
                                  sie najgorzej boje, bo napewno sie znajda ludzie co takie mieszkania
                                  moga sobie kupic, a pozniej wykanczaja je tanimi materialami i
                                  wartosc takich apartmentow idzie mimo wszystko na dol. Moge sie
                                  jednak mylic?
                                  Dla zainteresowanych podaje swoje tutejsze warunki porownawcze z
                                  krajem , moja kalkulacja:

1 m2 = 20.000 PLN [$6700] czyli u mnie taki luksusowy & wykonczony
                                  metraz ten sam (widok na ocean) mozna kupic juz za $5000 m2, a jak
                                  kto woli w imperials: $650.000:1300 sq.ft=$500/sq.ft to metric =
                                  $5000 +-. Ciekawy jestem skad sie biore w kraju takie ceny, gdzie
                                  sie zarabia zlotowki, ktore sa niewspolmierne do dollars. A jakie sa
                                  zarobki, to juz inna sprawa..........sami wiecie najlepiej.

Bede wdzieczny za wszelkie dodatkowe info.nadmieniam, ze mnie
                                  interesuja mieszkania na ostatnich pietrach (panthouse) z duzymi
                                  oknami od podlogi i wysokie sufity (conajmniej 3 m).

pozdrawiam!
                                  • Gość: PROTEX Re: Nad samym morzem w Orłowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 17:52
                                    No to kupuj w USA.
                                    Pewnie że drogo, ale wskaż osobę na tym forum która myśli inaczej.
                                    Kwestia wyboru. Gdzie chcesz mieszkać....
                                    Bo Ja na przykład wole zarabiać w złotych ale w mieszkać w Polsce i do tego w
                                    Gdyni.
                                    • raccoon_5 Re: Nad samym morzem w Orłowie 25.06.09, 18:03
                                      :) ja juz kupowalem w usa, teraz chce wracac do kraju.....z tego co
                                      widze, nie jest tam latwo - idziesz,kupujesz i sie wprowadzasz! Dla
                                      mnie to sie wydaje nadal utrudnione, jak za dawnych czasow -
                                      wplacali zainteresowani cala sume i czekali 2,3, 4 & nawet do 5
                                      lat......co teraz jest bardzo podobnie:) Obecnie nastal business
                                      budownictwo mieszkaniowe i kazdy na tym probuje robic swoj business.
                                      Prosze mnie zle nie zrozumiec!
                                  • Gość: benek Re: Nad samym morzem w Orłowie IP: 94.254.135.* 25.06.09, 18:43
                                    Nad samym morzem w Orłowie apartamenty buduje Invest Komfort -
                                    www.investkomfort.pl/aktualne_inwestycje.php?i=32 oraz Myoni
                                    Group. Ta druga inwestycja nazywa sę Orłowska Riviera -
                                    www.myonigroup.com/pl/inwestycje_realizowane.html. Niestety
                                    niewiele jeszcze piszą na jej temat.
                                    • raccoon_5 Re: Nad samym morzem w Orłowie 25.06.09, 19:20
                                      Invest Komfort to mam juz kontact, ale Orlowska Riviera to jest cos
                                      nowego, serdeczne dzieki za namiary & powodzenia zycze w
                                      poszukiwaniu. Jak cos znadziesz ciekawego to prosze o info., bede
                                      zobowiazany!
                                      • Gość: benek Re: Nad samym morzem w Orłowie IP: 94.254.135.* 25.06.09, 19:40
                                        A znasz tą inwestycję ?
                                        neptunpark.pl/
                                        Jest nad samym morzem w Gdansku Jelitkowie. Z tego co się orinetuję
                                        ceny ok. 15 tys/m2.
                                        No i możesz szukać mieszkań na gratce - zarówno z rynku pierwotnego
                                        jak i wtórnego.
                                        dom.gratka.pl/mieszkania-sprzedam/lista/pomorskie,gdynia,600000,8,on,co,rbo,rp.html
                                        Tu masz link do mieszkań w Gdyni zbudowanych po 2000 roku, w cenie
                                        powyżej 600.000. Po lewej stronie ekranu możesz sobie zmienić
                                        warunki filtrowania.

Przykładowa oferta - budynek na Wzgórzu Maksymiliana z widokiem na
                                        morze : dom.gratka.pl/tresc/397-27860028-pomorskie-gdynia-
                                        wzgorze-sw-maksymiliana-moniuszki-stanislawa.html#c7877f44b02e04c2,5

pozdrawiam i owocnych poszukiwań
                                        • raccoon_5 Neptun Park.....:) 25.06.09, 20:11
                                          dzieki za tyle info.! o tym Neptune Park tylko tak pobieznie
                                          wiedzialem, bo z tych wizualizacji widac bylo,ze te budynki sa takie
                                          troche nacpane za gesto, ale widok maja bajeczny!! Ciekawy jestem
                                          czy tam sa blisko sklepy, zeby np. po chleb z maslem nie stac w
                                          ulicznych korkach,a sobie przejsc spacerem:)
                                          napalilem sie na ta Orlowska Riviere......tam sa swietne okna, ale
                                          tez ze zdjec trudno cos dokladniejszego uwiedziec. Wybieram sie pod
                                          koniec Wrzesnia do kraju to zupelnie zmieni moj wybor, jak dotkne to
                                          reka:) Tobie zycze powodzenia rowniez!

Bede dzisiaj studiowac te nowe linki i nawiazywac kontakty:)

Jeszcze raz dzieki za szczera pomoc!
                            • Gość: benek Re: Orłowska Bryza - Targo IP: 188.33.111.* 25.06.09, 11:52
                              Myślałem o mieszkaniach, gdzie balkon jest skierowany na ulicę
                              Świerkową - być może sam budynek tłumi nieco hałas... Poza tym
                              między torami a budynkiem ma stanąć ekran.
                              Ta bliskość kolejki to równocześnie minus, ale i plus. Niestety ze
                              względu na wadę wzroku nie mogę prowadzić auta i jestem zdany na
                              komunikację miejską.
                              • Gość: yngad Re: Orłowska Bryza - Targo IP: *.customer.teliacarrier.com 25.06.09, 17:27
                                Benek - jak obalisz waloryzacje w umowie to stawiam Ci piwo, jak nie to
                                ty mi stawiasz :)
                                Daj znac jak Ci poszlo
                                Pozdrawiam
                                Yngad
                                • raccoon_5 Re: Orłowska Bryza - Targo 25.06.09, 17:44
                                  sie wtrace:), tzn, ze jak sie nie placi gotowka, to naliczja
                                  odsetki.....ale jak sie podpisjue umowe kupna i wlasnosci to musi
                                  byc to wpisane za zgoda kupujacego. Nadal mam watpliwosci co do
                                  wolno_amerykanskigo przepisu....to wydaje sie nielegalne i
                                  bezpodstawne.

Wydaje mnie sie (jak Was czytam), ze takie manipulacje klientem sa
                                  nagminnie wykorzystywane, gdy sie kupuje tzw. "dziure w ziemi",
                                  gdzie po kilku latach wyczekiwania zmieniaja sie ceny i przepisy
                                  prawne w budownictwie. Cos nie wytlumaczalnego dla normalych mozgow:)

hahaha

• Gość: yngad Re: Orłowska Bryza - Targo IP: *.customer.teliacarrier.com 25.06.09, 17:49
                                    To nie jest dziura w ziemi - mieszkanie stoi i jest oddane do
                                    uzytku. Uwazam ze ta klauzula jest NIELEGALNA i dlatego nie kupilam
                                    mieszkania w firmie Targo!

A tu jest caly mail wyslany do Prezesa Targo na ktory jeszcze nie
                                    raczyl odpowiedziec

Panie Tarnowski

Od lutego 2009 usiluje zakupic mieszkanie w Orlowskiej Bryzie.
                                    Poniewaz Panscy pracownicy uniemozliwiaja mi kontakt osobisty z
                                    Panem wysylam do Pana zapytanie w takiej formie.

27 Maja przekazalam umowe z poprawkami skonsultowanymi z radca
                                    prawnym. Podobno Pan nie wyrazil na zadna nich zgody . Najwieksze
                                    zatrzezenia mialam do zapisu o waloryzacji. Jestem swiadoma ze w
                                    obecnych czasach ceny zwiazane z budowa nie wzrastaja i uwazam ten
                                    zapis za bezpodstawny .

Na dodatek ze wzgledu na pozne zakladanie KW na mieszkanie dawno
                                    oddane do użytku ponosilabym dodatkowe koszty zwiazane z podwyzszona
                                    marza.

Czyli: Panstwo naliczacie waloryzacje bo bank dlugo przyznaje kredyt,
                                    bank podwyzsza mi marze bo Panstwo poropwadziliscie zle projekt i
                                    pozno zakladacie KW

Bardzo prosze o oficjane pismo ze nie aprobuje Pan mojej oferty i
                                    usuniecia wpisu o waloryzacji w umowie

Chcialabym wyrazic swoje zastrzezenia co do obslugi klienta w
                                    kwestii negocjacji cen i nie tylko.
                                    - bylam dwukrotnie nacisakana zeby podjac decyjzje bo podobno sa do
                                    Panstwa kolejki
                                    - nie zgadzacie sie Panstwo na zadne negocjacje ceny
                                    - Pracownicy strasza podwyzszaniem cen
                                    - kierownictwo BOK nie ma mocy decyzyjnych
                                    - BOK uniemozliwia zaaranzowanie osobistego spotkania z osoba
                                    decyzyjna czyli Panem
                                    - BOK twierdzi ze zejscie z cena ponizej 6300 za m2 bdzie rownalo
                                    sie z ponoszeniem przez panstwa firme strat co jest niedorzeczne
                                    gdyz wskaznik kosztow budowy m2 GUS to 3600pln/m2 i dobrze wiadomo
                                    na jakich marzach pracuja developerzy
                                    - BOK twierdzi ze mieszkania w 'apartamentowcu' sa duzo drozsze
                                    poniewaz jest instalacja alarmowa (!!!)

Obserwuje rynek nieruchomosci w Polsce i nie tylko i takie
                                    zachowanie uwazam za brak profesjonalizmu i stosowaniem technik z
                                    boomu cenowego!

Czekam na Panska odpowiedz.

Pozdrawiam
                                    • raccoon_5 yngad :) 25.06.09, 18:16
                                      wlasnie strasznie sie boje takich zawilych, aczkolwiek prawdziwych
                                      sytacji!

czy nie byloby prosciej:
                                      - mieszkanie klienta powinien kontrolowac bank, bo i tak wlasciwie
                                      banku sa pieniadze, gdzie umowe sie powinno w danym banku
                                      podpisywac, na warunkach uproszczonych dla klienta.

- bank ma swoich adwokatow i oni powinni sprawdzic mozliwosci
                                      finansowe danego klienta.

- taka procedura trwa u mnie najwyzej tydzien, gdzie juz po
                                      podpisaniu umowy z bankiem mam mozliwosci dogadywania sie ze
                                      sprzedawca i odbieram klucze.

moze ja za duzo wymyslam??
                                      pozdrawiam i zycze pomyslnego zalatwienia sprawy z tym Prezesem:)

• Gość: yngad Re: yngad :) IP: *.customer.teliacarrier.com 25.06.09, 18:32
                                        Hej Racoon

Mysle ze masz dobre podejscie.

Zauwazylam ze w PL najpierw podpisujesz umowe z developerem nie majac
                                        finansowania i zobowiazujesz sie do zaplacenia np 10% w momencie
                                        odstapienia o umowy i masz zwiazane rece. Potem bank moze Ci
                                        przedstawic rownie idiotyczna umowe co developer i nie masz wyjscia
                                        tylko brnac dalej..... W rezultacie stajesz sie dojna krowa dla
                                        developera oraz banku.

Mieszkanko juz kupilam gdzie indziej bez waloryzacji:) a Prezesowi
                                        nie odpuszcze.

Pozdrowienia
                                        Yngad
                                        • raccoon_5 Re: yngad :) 25.06.09, 19:27
                                          :)..oj to swietnie, congrat..nowego mieszkania!

Ja narazie rozgryzam krajowe uwarunkowania i nastepstwa po. Mnie nie
                                          bedzie bank interesowal, ale musze miec pewnosc,ze jak podpisze
                                          umowe kupna to od razu bede mial klucze w reku. Bylem pewny, ze juz
                                          sie wszystko ustabilizowalo, tak jak jest na zachodzie, ale wyglada
                                          na to ,ze jeszcze z pare lat potrwa az sie wszystko dotrze:)..:)..:)

Jeszcze jedno mnie boli, czy rzeczywiscie na ostatnim pietrze jest
                                          najlepiej mieszkac......? boje sie o cieknace dachy, ale to juz
                                          chyba moja przesada, a moze sa inne minusy, bede wdzieczny za info.
                                          Pozdr!
                                          • Gość: PROTEX Re: yngad :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 20:23
                                            Co ma w końcu do ludzi dotrzeć? Ktoś chce mieszkanie to sobie kupuje. Myślisz ze
                                            jesteś jedną osobą którą stać na mieszkanie? Wyjść jest kilka. Na pewno warto
                                            czekać bo ceny mieszkań w tym przedziale cenowym muszą stanieć, ale może się
                                            okazać, że jak już się zdecydujesz na mieszkanie ''z kluczami'' to będziesz
                                            mieszkał z widokiem na tory i do tego na przeciw kibelków. Decyzja trudna, ale
                                            niestety tak jest.

• raccoon_5 Re: yngad :) 25.06.09, 21:17
                                              nie jestem i chyba nie musze tego potwierdzac, skoro jeszcze budynki
                                              nie sa skonczone a juz 50-60% jest sprzedana (oczywiscie te mniejsze
                                              i tansze) Oczywiscie kazdy z nas ma inne wymagania, ja szukam cos
                                              dla siebie i mam nadzieje jak sie w kraju zjawie to napewno wyjade z
                                              tym "kluczem". Prosze sie nie dziwic, ale u mnie nie ma takiego
                                              zwyczaju kupowania mieszkania nie skonczonego, tylko na podstawie
                                              planow wizuacyjnych. Nikt nie da developer's pozwolenia na takie
                                              sprzedaze......wiec spoko:)

To jest dla mnie wielki wyczyn, szczegolnie dealowania na taka
                                              odleglosc!
                                              pozdr....:)*
                                              • Gość: yngad Re: yngad :) IP: *.customer.teliacarrier.com 25.06.09, 22:16
                                                Drogi Racoon
                                                Otoz zycze powodzenia z kupowaniem pod klucz. Tez mieszkam za granica
                                                i najwygodniej mi byloby kupic gotowy produkt i miec z glowy. Jak to
                                                mowi moja kolezanka - prawdziwy Polak nie lubi miec takiej kuchni jak
                                                sasiad i dlatego oferta wykonczonych mieszkan praktycznie nie
                                                istnieje. Mozesz kupic cos w stanie (haha) developerskim czyli
                                                wszystko gole i skontaktowac sie z firma wykonczeniowa. Doprowadzenie
                                                do stanu pod klucz zajmie Ci co najmiej miesiac
                                                Poza tym kupowanie na odleglosc jest bardzo ciezkie.
                                                Powodzenia
                                                Yngad

• raccoon_5 Re: yngad :) 25.06.09, 23:39
                                                  Dzieki za zrozumienie:)*....skoro jestesmy "bracia zagramaniczne' to
                                                  bede sluchal Twoich rad. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze to nie
                                                  bedzie latwe dla mnie,,,,,,przeprowadzic na odleglosc konstruktywna
                                                  tranzakcje kupna, ale jestem optymistycznie nastawiony.

Musze tez stwierdzic, ze te exclusive apartments sa naprawde
                                                  swietnie wybudowane, maja charakter i nie maja porownania z
                                                  budynkami tu gdzie mieszkam, Coz to duzo mowic - Europa przekracza
                                                  charakterem & klasa!

Tobie rowniez zycze powodzenia i daj linka jak juz cos znajdziesz
                                                  odpowiedniego dla siebie!
                                                  • Gość: yngad Re: yngad :) IP: *.customer.teliacarrier.com 26.06.09, 17:43
                                                    Hej Racoon

Moglbys mi przeslac swojego maila na adres yngad@o2.pl?

Pozdrowienia
                                                    Dagny
                                    • Gość: benek Re: Orłowska Bryza - Targo IP: 94.254.135.* 25.06.09, 19:04
                                      To te mieszkania, które stoją w Bryzie od początku roku (a niektóre
                                      chyba jeszcze dłużej) nie mają jeszcze załatwionej KW ?
                                      • Gość: yngad Re: Orłowska Bryza - Targo IP: *.customer.teliacarrier.com 25.06.09, 21:36
                                        Nie kochany - na razie nie maja - beda mialy do konca roku
                                • Gość: benek Re: Orłowska Bryza - Targo IP: 94.254.135.* 25.06.09, 18:38
                                  Na razie to ja mieszkania widziałem Orłowską Bryzę tylko na
                                  wizualizacji, więc traktuję to jako opcję a nie dokonany wybór.
                                  Zresztą jedna z nich - to jawna manipulacja. Jest tam taki widok z
                                  góry - od Orłowskiej Bryzy w kierunku morza i ktoś na połowie Orłowa
                                  podeklejał (pewnie w Photoshopie) lasy w miejscu gdzie ich nie ma
                                  (tzn. są domy). Wiem - bo porównywałem z mapą na googlach.

Ciągle mnie martwi ta kolejka. Co prawda nie przesiaduję na
                                  balkonach jak raccoon ;-))) ale nie chciałbym czuć w mieszkaniu
                                  wstrząsów przy każdym przejździe kolejki ani hałasu co kilka minut
                                  (bo SKM jedzie w godzinach szczytu co 7 minut w jednym kierunku).
                                  Pytałaś może kogoś kto tam już mieszka na ile ten hałas jest
                                  upierdliwy ?

No i jeszcze coś. Czemu w tym apartamentowcu są takie horrendalne
                                  ceny - dużo wyższe niż w tych 4 wybudowanych budynkach ? Czy oni z
                                  byka spadli ? Tam niektóre mieszkania mają cenę ponad 10 tys za m2.
                                  Chyba, że to ściema, żeby mieli z czego spuszczać cenę przy
                                  negocjacji. Za mieszkanie tuż przy kolejce to ja mogę zapłacić
                                  maksymalnie jakieś 7 tys za m2, a i tak będę mieć wrażenie, że
                                  przepłaciłem.
                                  • Gość: PROTEX Re: Orłowska Bryza - Targo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 18:42
                                    Miałem okazję tam przejeżdżać (omijając korki). I wrażenia są raczej średnie.
                                    Blisko kolejki (choć to może być zaleta) i ciemno. Dzielnica średnia (bliżej
                                    parku orłowskiego to miałoby sens). Cena według mnie stanowczo za wysoka. Za tą
                                    cenę są chyba ciekawsze miejsca (to oczywiście moje zdanie). Gusta bywają jednak
                                    rożne.
                                    • Gość: benek Re: Orłowska Bryza - Targo IP: 94.254.135.* 25.06.09, 18:49
                                      Bliskość kolejki i Klifu to dla mnie akurat wielki plus, bo nie mogę
                                      prowadzić samochodu i jestem zdany na komunikację miejską albo
                                      własne nogi. Oczywiście tego hałasu się boję i wolałbym, żeby to
                                      osiedle było położonę choć trochę dalej od torów. A znasz może
                                      jakieś innwe inwestycje położone blisko kolejki lub przystanku,
                                      gdzie często zatrzymują się autobusy ? I co masz na myśli pisząc o
                                      orłowskim parku ? Byłem kiedyś w Orłowie, ale jakoś nie kojarzę. To
                                      gdzieś nad morzem czy z drugiej strony torów ?
                                      • Gość: PROTEX Re: Orłowska Bryza - Targo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 20:27
                                        Jeżeli mógłbym pozwolić sobie na mieszkanie w tym przedziale cenowym, to
                                        szczerze mówiąc wybrałbym jedną z tych inwestycji:
                                        -Willa Ala
                                        Gdynia, Orłowo, ul. Wierzbowa 30
                                        -Transatlantyk
                                        Gdynia, Śródmieście, pl. Kaszubski
                                        -Villa Spokojna - eurostyl
                                        -oliwa park - eurostyl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka