Dodaj do ulubionych

miksowanie mp3

IP: *.rybnik.vectranet.pl 17.10.09, 14:56
Jakim programem najlepiej amatorsko miksować MP3
Obserwuj wątek
    • Gość: H Re: miksowanie mp3 IP: *.bagu.cable.ntl.com 17.10.09, 20:00
      Traktor.
      • Gość: ubo Re: miksowanie mp3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 11:09
        haha ;D mp3, kolego, nie nadaje sie do miksowania, bo jakosc jest zbyt niska,
        zeby jeszcze miazdzyc ja srodkami dostepnymi w programach edycyjnych. Ale jesli
        musisz, to istnieje ich na prawde wiele, np. Samplitude, Cubase, CoolEdit etc.
        • Gość: luukasz4 Re: miksowanie mp3 IP: *.med.uni-heidelberg.de 19.10.09, 12:10
          w jakim sensie miksowac? w formacie mp3 nie masz dostepu do
          poszczegolnych sciezek, zeby je miksowac
          • Gość: andy Re: miksowanie mp3 IP: *.rybnik.vectranet.pl 19.10.09, 17:44
            chodzi mi o np skrócenie jednego utworu i sklejenie z drugim -
            łagodne przejście
            • bwv1004 Re: miksowanie mp3 19.10.09, 17:48
              Pewnie da się to zrobić w Audacity, jak ma byc bezpłatnie.

Ale mp3 nie należy miksować, bo wymaga to rozkompresowania i po
              zmiksowania skompresowania ponownie, co dodtakowo niszczy jakość.

Do samego skracania i zmiany głośności mp3 bez dekompresji są
              programy, ale do miksowania nie.

Uwaga do Ubo: CoolEdit od wielu lat nie istnieje, został przejęty
              przez Adobe i nazywa się Audition. Nawiasem mówiąc, do prostej
              edycji Adobe ma też SoundBooth - tańszy, ale bez montażu
              wielościeżkowego.
              • Gość: jojo Re: miksowanie mp3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 19:09
                Co ty wypisujesz? Właśnie w swoim CoolEdit pro wrzuciłem sobie
                cztery utwory w formacie MP3 i zmiksowałem na próbę do jednego
                pliku. Niczego nie trzeba dekodować i ponownie kodować. Nie znaczy
                to oczywiście, że jestem miłośnikiem ćwierkających i gwiżdżących
                plików MP3.

"Łagodne przejście" od utworu do utworu nie wymaga nawiasem mówiąc
                edycji wielościeżkowej. Wystarczy zrobić "zakładki" w obu utworach
                (pierwszy liniowo wyciszyć, drugi liniowo wzmocnić), i odpowiednio
                skleić utwór drugi z pierwszym Służy do tego funkcja "Mix paste",
                właśnie w CoolEdit.
                • bwv1004 Re: miksowanie mp3 19.10.09, 20:19
                  Gość portalu: jojo napisał(a):

> Co ty wypisujesz? Właśnie w swoim CoolEdit pro wrzuciłem sobie
                  > cztery utwory w formacie MP3 i zmiksowałem na próbę do jednego
                  > pliku. Niczego nie trzeba dekodować i ponownie kodować.

Prawdę wypisuję. Otwierając mp3 CE dekoduje go do formatu PCM, a
                  przy zapisie koduje go ponownie, co bardziej psuje jakość. Nie ma
                  możliwości wykonywania operacji edycyjnych (poza cięciem na granicy
                  ramki, zmianą głośności i fade'em - czyli zmianą głośności
                  poszczególnych ramek) na pliku mp3 bez rozkodowania.
                  • Gość: ubo Re: miksowanie mp3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 00:06
                    mysle, ze ciecie i fader wystarcza do "lagodnego przejscia", szczegolnie dla
                    malo wymagajacych sluchaczy formatu mp3. A Cool Edit moze nie jest produkowany,
                    ale nie zakladalabym, ze wszyscy chca kupowac programy. Cool Edit jest przeciez
                    dzisiaj powszechnie stosowany (nadal).
                    • bwv1004 Re: miksowanie mp3 22.10.09, 01:56
                      Gość portalu: ubo napisał(a):

> mysle, ze ciecie i fader wystarcza do "lagodnego przejscia",

Jeśli bez zakładki, to owszem. Tylko oczywiście nie CoolEditem ani
                      innym takim programem, bo one nawet do cięcia fade'u zrobią
                      dekompresję.

> ale nie zakladalabym, ze wszyscy chca kupowac programy.

Aha.
                      • Gość: jojo Re: miksowanie mp3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 07:56
                        Masz rację, a ja byłem w błędzie.

Z menu Help CoolEdit`a:

As an .mp3 file is opened, it’s decompressed into Cool Edit Pro’s
                        uncompressed internal format.

Ale może aż tak wielkiej utraty jakości tutaj nie ma? Przy ponownym
                        zapisie plików muzycznych do formatu MP3pro.
                        Inne wyjście to zapis plików wynikowych do WAV. Po diabła ponowna
                        kompresja stratna? Z WAV można sobie zrobić plki FLAC, SHN, APE.
                        • bwv1004 Re: miksowanie mp3 22.10.09, 18:07
                          Gość portalu: jojo napisał(a):

> As an .mp3 file is opened, it’s decompressed into Cool Edit Pro’s
                          > uncompressed internal format.

Oczywiście, innej możliwości nie ma.

> Ale może aż tak wielkiej utraty jakości tutaj nie ma? Przy
                          ponownym
                          > zapisie plików muzycznych do formatu MP3pro.

"Aż tak" zależy do indywidualnej wrażliwości. Np. przy miksowaniu
                          popu na wiejskie wesele chyba rzeczywiście bym się nie przejmował,
                          zwłaszcza gdy oryginalna i ostateczna bitrate są sensowne.

MP3Pro z CoolEdit nie jest zalecany jeśli plik będzie później
                          odtworzony programem czy urządzeniem nie obsługującym formatu, czyli
                          praktycznie każdym. Z helpa do Audition:

mp3PROEncodes the file with PRO data that helps re‑create high
                          frequencies in the compressed file, especially at low bit rates. An
                          mp3PRO file can still be played back by an mp3 player that doesn’t
                          support the PRO data, but the quality may be lower than for a
                          standard mp3 file of that bit rate. For example, a 64 Kbps mp3PRO
                          file sounds more like a 112 Kbps or 128 Kbps mp3 file if the player
                          supports mp3PRO, but it sounds like a 64 Kbps mp3 file (or worse) if
                          the player doesn’t support mp3PRO.

> Inne wyjście to zapis plików wynikowych do WAV. Po diabła ponowna
                          > kompresja stratna? Z WAV można sobie zrobić plki FLAC, SHN, APE.

Można tak zrobić, kosztem objętości pliku. Ale dyski są dziś tanie.

Jeszcza ALAC i WMA lossless są do wyboru. Nie wiem jak CE, ale
                          Audition może od razu zapisać do WMA lossless, a do FLAC po łatwym
                          dołożeniu filtra, nie trzeba się wtedy bawić z oddzielnym programem
                          do kompresji bezstratnej. Chyba najlepiej wybrać FLAC, myślę, że ma
                          najszersze wsparcie. Albo WMA jeśli będzie odtwarzane na kompie z
                          windows, WMP i bez filtrów do FLAC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka