Dodaj do ulubionych

polski"hip hop"-tak czy nie?

02.02.04, 12:44
wczoraj obejrzalem program kuby wojewodzkiego,ktorego goscmi byli wienio i
pele z molesty.ogladal ktos?
moim zdaniem to co soba reprezentuja ci kolesie jest godne co najmniej
politowania.zenada na maxa!kompletnie potwierdzali kazdy wyciagniety przez
wojewodzkiego stereotyp polskiego hip hipu,tak hip hipu(bo dla mnie od zawsze
polski hip hop jest po prostu zalosny,z bardzo nielicznymi
wyjatkami).smialem sie ale rownoczesnie bylo mi wstyd,bo co maja pomyslec
ludzie ktorzy dopiero chca poznac ta kulture?
na usta cisnie mi sie naprawde porazajaca ilosc wyrazow i zwrotow odgornie
uznanych za wulgarne i obrazliwe ale powstrzymam sie bo szanuje ludzi ktorzy
jeszcze maja cos inteligentnego do powiedzeniasmile
fisz,grammatik,stary kaliber44 noi paktofonika-ta sa wg mnie te wyjatki
chociaz oczywiscie nie absolutne wyjatkismile
Obserwuj wątek
    • luksusowy_yacht Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 02.02.04, 20:17
      nie jestem wstanie się wkręcić w polski hh, chociaż staram się posłuchać
      czegoś z nadzieją że może wreszcie coś ciekawego zostało wydane i zawsze
      jestem zawiedziony.
      • kociakk Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 11.02.04, 09:50
        Zgadzam się z Tobą!
        Słucham Radiostacji, która gra polski hh. Jeszcze nie słyszałam utworu który by
        mi sie spodobał.
        Ale moze to po pierwsze kwestja wieku (mojego oczywiście), po drugie wychowania
        muzycznego na amerykańskim hh i rnb...
        Moze wink
    • nat17 Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 02.02.04, 20:49
      zgadzam sie. fisz, kaliber no i jeszcze ostry- za DUZE umiejetnosci.
      wiekszosc tych przypadkowych ziomow opowiadajacych o dziewczynie jak wino to
      porazka. a tak w ogole- zwrociliscie uwage, ze gdyby zmienic z tego kawalka
      melodie na bardziej ee skoczna i wpadajaca w ucho, to wyszloby prawdziwe disco
      polo? smile
    • sugarhoney Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 02.02.04, 22:13
      Poza wspomnianymi przez ciebie tworcami nie trawię polskiego hip hopu.

Zawsze kiedy usłysze cos nowego słucham z niedowierzaniem i miną porażonego
      prądem kurczaka jak ludzie moga byc tak głupi...
      Szczytem debilizmu jest jak dla mnie ostatni hicior pt "Suczki"
      • justyna_i Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 29.02.04, 23:43
        Racja!!! Szczyt dna, a właściwie dno wklęsłe i tyle, nie ma to jak prawdziwy hh
        i rap z lat 90, np. NWA, 2pac, stary Dre, itd....
    • borixx Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 03.02.04, 13:46
      zdecydowanie zapomnialem o panu o.s.t.r-ten koles wie co robi,jego kawalek ze
      smolikiem jest..............nie mam normalnie slow.
      ale niewazne-wazne ze prosze o bardziej rozbudowane komentarze jesle mozna bo
      niestety polski hh jest juz zjawiskiem socjologicznym.
      • jeremy27 Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 03.02.04, 13:59
        ja polskiego hip hopu nie trawie...do jedynej powiedzmy "hip-hopowej" płyty
        której się przekonałem własnie ostatnio to IRONIA dwóch dziewcząt z
        PARĘSŁÓW...oczywiście na teledyski nie mogę patrzec - jakoś mi nie pasuja te
        wymachiwania rękami...żenada...ale teksty przewrotne piszą, nawet zaśmiałem się
        kilka razy słuchając tej płyty...celne obserwacje otoczenia tam się znajdują.
      • nat17 Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 03.02.04, 19:16
        ze smolikiem?! o raaaaany, poprosze tytul smile tylko ze pewnie na kazie nie
        bedzie uncertain
        ja uwielbiam 'niebo' z emade. i jescze ten teledysk... NIE SA MO WI TY smile
        • kasandra01 Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 15.02.04, 16:34
          ,,niebo" za mną chodzi od paru dni...widze niebo nie mysle...
    • poki442003 traktujecie polski hh niesprawiedliwie 03.02.04, 16:31
      tak mi się przynajmniej wydaje, znacie tylko kawałki które usłyszeć można
      wszędzie (typu wspomniane wcześniej "suczki"), ale takie kawałki w większości
      ciężko nazwać hip hopem - uznaje je się za hh tylko dlatego że są w utrzymane w
      takim rytmie. Ja się od takich muzyków odcinam. Prawdziwy polski hh nie jest
      tak nachalny i nie jest aż tak łatwo trafić na niego w radiu czy telewizji.
      Dreuga sprawa - moim zdaniem to właśnie Molesta (z niej wywodzą się Vienio i
      Pele) jest jednym z najlepszych przykładów dobrej muzyki hip hopowej w Polsce.
      A po trzecie wydaje mi się że gdyby polscy hip hopowcy pisali po angielsku czy
      w jeszcze jakichś innych językach to by wam się bardzo podobał...nie mówię tu o
      wszystkich, ale większość ludzi których znam słuchających tylko zagr. hh
      właśnie w ten sposób widzi tą muzykę, gdyby tylko znali teksty tych wszystkich
      50 centów, jayów-z i innych.....Pozdrówki...smile
      • luksusowy_yacht Re: traktujecie polski hh niesprawiedliwie 03.02.04, 16:59
        A po trzecie wydaje mi się że gdyby polscy hip hopowcy pisali po angielsku czy
        > w jeszcze jakichś innych językach to by wam się bardzo podobał...nie mówię
        tu o
        >
        > wszystkich, ale większość ludzi których znam słuchających tylko zagr. hh
        > właśnie w ten sposób widzi tą muzykę, gdyby tylko znali teksty tych
        wszystkich
        > 50 centów, jayów-z i innych.....Pozdrówki...smile

właśnie przez to, że rozumiem teksty amerykańskich wykonawców i widze jak
        można się bawić słowami nie mogę słuchać naszych półgłówków.
      • borixx Re: traktujecie polski hh niesprawiedliwie 05.02.04, 11:50
        poki442003 napisał:

> tak mi się przynajmniej wydaje, znacie tylko kawałki które usłyszeć można
        > wszędzie (typu wspomniane wcześniej "suczki"), ale takie kawałki w większości
        > ciężko nazwać hip hopem - uznaje je się za hh tylko dlatego że są w utrzymane
        w
        >
        > takim rytmie. Ja się od takich muzyków odcinam. Prawdziwy polski hh nie jest
        > tak nachalny i nie jest aż tak łatwo trafić na niego w radiu czy telewizji.
        > Dreuga sprawa - moim zdaniem to właśnie Molesta (z niej wywodzą się Vienio i
        > Pele) jest jednym z najlepszych przykładów dobrej muzyki hip hopowej w
        Polsce.
        > A po trzecie wydaje mi się że gdyby polscy hip hopowcy pisali po angielsku
        czy
        > w jeszcze jakichś innych językach to by wam się bardzo podobał...nie mówię tu
        o
        >
        > wszystkich, ale większość ludzi których znam słuchających tylko zagr. hh
        > właśnie w ten sposób widzi tą muzykę, gdyby tylko znali teksty tych
        wszystkich
        > 50 centów, jayów-z i innych.....Pozdrówki...smile

witam.otoz slucham i slysze nie tylko hh grany w radiu i vivie.i moja wypowiedz
        zwiazana byla bardziej z mentalna strona kultury hh,bo muzycznie jest coraz
        lepiej.ale na przyklad strona wokalna jest po prostu zadna.dziewczyny z pare
        slow-ostatnia plyta"ironia"-genialne podklady teksty ale zadnego flow i zadnego
        vib'u.na zywo sa po prostu straszne.
        a co do molesty-doceniam ich wklad w rozwoj a moze wiecej w pojawienie sie hh w
        polsce,ale sory na tym sie skonczylo.wstydze sie ze tacy ludzie smia twierdzis
        ze robia hh.powinni nazwac ta forme tworzenia muzyki jakims innym
        gatunkiem.amerykanski hh jest fundamentem,nowy york mekka hh z calego swiata(po
        co na przyklad tede pojechal do stanow?-bo najlepsze podklady w swej karierze!)
        ale nie ograniczam sie -francja ma genialne zaplecze-aliance ethik,mc sollar-
        posluchaj i zrozum ich teksty,polecam.
        sznuje twe zdanie ale zajechalo mi w nim patriotyzmem podworkowym i zielonym od
        oparow gandzi.obiektywizm czlowieku,obiektywizm!
        fisz,emade,o.s.t.r,grammatik,kaliber 44,paktofonika-to jest hip
        hop,inteligentny i prawdziwy hh.
        moze mi jeszcze powiesz ze peja i ten caly ski squad tez sa pionierami hh w
        naszym kraju?
        • poki442003 Re: traktujecie polski hh niesprawiedliwie 08.02.04, 11:45
          WIdzisz, to jest tak, że w Polsce utworzył się właśnie trochę inny gatunek hip-
          hopu, specyficzny dla polskiej kultury, no bo dlaczego niby mamy mówić o
          rzeczach które do polskiej rzeczywistości w ogóle nie pasują? Hip-hop to nie
          tylko muzyka i flow, ważny jest też przekaz - jedni rymują o polskie
          rzeczywistości ( i tych właśnie nie rozumiesz) a inni o rzeczach bardziej
          uniwersalnych. Ja jestem też fanem nowojorskiego rapu (Wu-tang, Nas czy Mobb
          Deep). No a jeśli chodzi o Peję to pionierem raczej nie jest, ale siedzi w tym
          już naprawdę długo, choć osobiście jego muzyka mi raczej nie podchodzi.
    • slotna Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 07.02.04, 23:55
      Niestety dzieciaki właśnie tego słuchają... Mam piętnastoletniego brata, który
      nie jest w stanie odróżnić dobrej muzyki od konmpletnego dna, co dla mnie jest
      nie do pojęcia. To ja zaczęłam słuchać hip hopu, przyniosłam do domu pierwszą
      Molestę, W Witrynach Odbicia, K44... To, czego obecnie słucha Olek - żenada.
      Nawet nie chce mi się sprawdzać nazw tych 'zespołów'. Brr. ani to rytmu nie ma,
      ani tekstu, wykonanie też do d... Gdzie te głosy aksamitne?wink taki Magik na
      przykład... szkodacrying
      • artchuros Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 08.02.04, 18:16
        powiedzcie dlaczego rząd nie chce zalegalizowac scyzoryków dłuższych niz 15
        centymetrów?. czesto wybieram sie do lasu postrugac głupka i raz policjantka
        zatrzymała mnie z długim nozem , zabrała mi go i schowała w spodnie. jezeli
        jest ktos kto potrafi rozwiązac mój problem to bardzo chetnie poczytam
        pozdrowka z ....... -
    • mahoney Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 09.02.04, 00:11
      wg mnie oni w tym programie byli niezle najarani a napewno jeden z nich ,
      nie zgadzam sie natomaist zeby potwierdzali wiekszosc stereotypow na temat
      hiphopu jakie kuba wyciagal , moze nawet wrecz przeciwnie , promocja tej
      kultury tez to nie byla , skreslili sie dla mnie tym tekstem o pedalstwie ,
      wiekszosc polskich kawalkow hiphopowych jest zalosna , wystraczy posluchac tak
      inteligentnego tekstu jak " to co minelo to przeszlosc przeszlosc ( powtarzane
      pare razy przez roznych kolesi " ale podobnie jest z polska muzyka ogolnie ,
      wiec ja bym nie generalizowal jest syf i sa dobre kawalki , podoba mi sie
      debiec - kawalek kto , pareslow , za atmosfere jaka tqworza wokol muzyki plus
      te starsze kaliber , paktofonika , fisz ( choc czasami to sie go nie da
      sluchac ) peja ,
    • b4b Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 10.02.04, 19:19
      nie,nie,nie...
      tylko czarnuchy robia dobry hh ziom
      jol
    • ghetto_superstar Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 11.02.04, 12:41
      wienio i pele - respect, byli jednymi z pierwszych raperów w polszcze, nawet
      podoba mi się ten kawałek z gutkiem(ale to pewnie tylko dzięki gutkowi), u kuby
      zaprezentowali poziom żenujacy miejscami, nie wiem po co w ogóle tam
      przychodzili, bo jakos nie wykazywali specjalnych chęci do gadki.

jeśli chodzi o hh polski to na pewno: pfk k44 wwo i ostr zasługują na
      wyróżnienie.fenomen też.a, zapomniałam o k.a.s.t.a sq i don guralu esko.tez
      spoko.

spoko jest to co robia między innymi tede, wsz i cne, czyli zajebiste baunsowe
      kawałki, rzeczywitość opisywana z humorem i ogólnie duża dawka fajnych wibracji

natomiast bzdety w stylu peji który "reprezentuje biedę" (sic!), ski składu,
      ascetoholixów i inyych pieć dwa dębców przyprawiają mnie o mdłości. to jest
      naprawdę obrzydliwe. jednak trzeba liczyć się z tym że tego chłamu będzie coraz
      wiecej, a niestety dzieciaki po 12,13,14 lat nie odróżniaja go od tego co
      dobre...

oczywiście zagraniczny hh rulezzz!!
      • poki442003 Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 11.02.04, 18:30
        Widzę że mam raczej kiepskie wsparcie jeśli chodzi o obronę polskiego hip
        hopu wink. Ale może rzeczywiście to dlatego że tego odłamu muzyki słuchają ludzie
        którzy naprawdę mają niewiele do powiedzenia...no szkoda. Ja w każdym razie
        dalej bronię tych naprawdę godnych szacunku muzyków jak Molesta, wszystkie
        Zipy, K44, Ostry i jeszcze całkiem sporo innych... Masz rację Ghetto, że
        zagraniczny hh rulez, ale nie tak do końcawink hehe
        Pozdrówki!
    • uerbe Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 13.02.04, 13:55
      borixx napisał:

> fisz,grammatik,stary kaliber44 noi paktofonika-ta sa wg mnie te wyjatki
      > chociaz oczywiscie nie absolutne wyjatkismile

...mam nadzieję, bo trzeba się będzie zupełnie od polskich rymów odzwyczaić...
      Mimo masy śmieci docierającej do mnie przez radio czy tv nadal jestem (i
      chciałbym pozostać) za polskim hh - tak na zachętę chociaż... Moje typy to Noon
      (bardziej mnie kręci sama muza niż przekaz - stąd Bleak Output i podkłady na MK
      na pierwszym miejscu)... wspomniany wyżej Fisz, OSTR... interesujący łódzki
      mixtape... nie za dużo tego, trochę szkoda...
    • pan_coito Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 13.02.04, 18:24
      Ciekawe, nikt nie wymienił Pana Duże Pe. Jeśli hip hop ma być
      faktycznie "uliczną poezją", jak bredzą o nim podstarzali długowłosi
      dziennikarze próbujący być na bieżąco, to Duże Pe zasługuje na miano
      najlepszego MC w kraju. Pod warunkiem, że nie ocenia się go jedynie po wspólnym
      kawałku z Mezo...
      • poki442003 Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 13.02.04, 18:54
        Słyszałem Pana Duże Pe w Rap Kanciapie na Vivie gdzie freestylował -
        niespecjalnie przypadł mi do gustu jego styl, ale gdybym usłyszał jakieś jego
        nagrania to może bym zmienił zdanie...
        • pan_coito Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 16.02.04, 14:32
          Polecam "Parę z zielonej herbaty" - powinna być nawet w internecie.
          Słyszałem demówkę Duże Pe (będącą zresztą jeszcze w stanie rozkładu), z
          podkładami IGS-a, i powiadam Wam że lepszy hip-hop w tym kraju jeszcze nie
          powstał.
          Na freestyle'u to w ogóle rzadko można dobre rzeczy usłyszeć - jest czymś w
          rodzaju cyrku i żonglerki, o klasie rapera świadczą pisane teksty, o czym Slick
          Rick mówił już w "The Show" smile
    • migliora A może wy nie umiec słuchać polskiego HH? 14.02.04, 13:27
      No wlasnie, krytykujecie polski hip hop. Ej no, sorry, nie zastanowiliscie sie
      kiedys moze nad tym ze ta muza po prostu nie jest dla was? Moze nie umiecie jej
      sluchac? Moze po prostu nie kumacie o czym mowi NASZ HIP HOP? Jak sie nie
      podoba, to proste: przerzuccie sie na muze powazna albo disco z pola. Polski hh
      nie jest dla kazdego. Zreszta nie ma uniwersalnego gatunku...
      • luksusowy_yacht Re: A może wy nie umiec słuchać polskiego HH? 15.02.04, 20:03
        może mio ktoś powiedzieć co oznacza skrót P.D.G. bo właśnie takie coś widziałem
        w wykonaniu KASTy i nie mam pojęcia o co chodzi?
    • nazwakonta Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 16.02.04, 01:55
      Funk to jest to, te wiesniaki jak TeDe i cala ekipa brudasów nie maja nic do
      powiedzenia, pozdrawiam smile
    • conena Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 18.02.04, 22:18
      zapomnieliście o flexxipie, ja sie ostatnio wsłuchuję w charakterystyczne r
      jednego z vocsmile
      • uerbe He... 19.02.04, 13:11
        conena napisała:

> zapomnieliście o flexxipie, ja sie ostatnio wsłuchuję w charakterystyczne r
        > jednego z vocsmile

A, ten, "tłeneł"... smile
      • pan_coito Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 19.02.04, 16:21
        Jeśli u Emila nie drażni Was ta wada wymowy - są to dobre wiadomości dla np.
        Tymona i dla mnie smile
        • conena Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 19.02.04, 20:36
          pan_coito napisał:

> Jeśli u Emila nie drażni Was ta wada wymowy - są to dobre wiadomości dla np.
          > Tymona i dla mnie smile
          nie tylko nie drażni, ale mi sie podoba i bede bronic twardo tego "r" smile
          • lookdawn TAK TAK TAK 01.04.04, 11:18
            Polski hh jest de best!!
            Tylko nie toleruję przekleństw w piosenkach, a te są często sad
            POLSKI HIP-HOP JEST NAJLEPSZY!!
            • borixx Re: TAK TAK TAK 02.04.04, 11:40
              ej sory ile masz lat istoto?
              wyczuwam patologiczna niedojrzalosc i brak jakiegokolwiek pojecia o muzyce.
              ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania,po to jest to forum.
              wiec zycze powodzenia...............
    • nafi7 Re: polski"hip hop"-tak czy nie? 11.04.04, 21:00
      pewnie że tak!
      cos sie znajdzie z dobrego polskiego hip hopu tylko już w archiwum...smile
      to co teraz pokazują w tv to jakieś żarty i to nie za dobre!!!!!
    • methinks Łona 12.06.04, 00:41
      Dla mnie najlepszym MC w Polsce jest w tym momencie Łona, chociaz na bardzo
      bliskiej pozycji stoi Ostry, ktorego tworczosc jest jednak dla mnie zbyt
      monotematyczna i nie chce mi sie sluchac 20 kawalka o tym samym.

Łona dzieki swoim optymistycznym i ironicznie dowcipnym tekstom, przyjemnemu
      glosowi i nienagannemu flow bije na glowe prawie kazdego polskiego MC.

Na wyroznienie zasluguje tez Afro ("cos tam gowno") Kolektyw, ze swietna
      muzyka, przewrotnymi tekstami i oryginalnym stylem. Wlasnie pracuja nad druga
      plyta - slyszalem ich na koncercie, warsztat sie poprawil a muzycznie wymiataja.

A po Duzym P spodziewalem sie jednak troche wiecej.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka