Dodaj do ulubionych

Spis akordów na instrumenty klawiszowe....

IP: 213.77.80.* 16.02.04, 21:09
Witam wszystkich. Bedę bardzo wdzięczny za podpowiedzi gdzie mogę znaleźć
rozpiskę wszystkich akordów na instrumenty klawiszowe. Są mi takowe niezbedne
do nauki. Bardzo pilne. Z góry dziękuje...
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Makowski Re: Spis akordów na instrumenty klawiszowe.... IP: *.acn.waw.pl 16.02.04, 21:29
      > Witam wszystkich. Bedę bardzo wdzięczny za podpowiedzi gdzie mogę znaleźć
      > rozpiskę wszystkich akordów na instrumenty klawiszowe.

Z pobieżnego oszacowania wynika, że wszystkich (możliwych do zagrania przez
      człowieka) akordów na fortepianie jest rzędu 10 do potęgi 10, więc wątpię, żeby
      komuś chciało się rozpisywać wszystkie.
      • Gość: Maciek Makowski A jednak IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 02:32
        > Z pobieżnego oszacowania wynika, że wszystkich (możliwych do zagrania przez
        > człowieka) akordów na fortepianie jest rzędu 10 do potęgi 10, więc wątpię, żeby
        > komuś chciało się rozpisywać wszystkie.

A jednak mi się zachciało. Co prawda ograniczyłem się do czterech oktaw, ale na
        początek powinno wystarczyć; tutaj:

62.121.94.150/temp/akordy/ak3.txt
        znajduje się spis wszystkich 16736 akordów składających się z trzech dźwięków,
        które wydają się być możliwe do zagrania.
        Pełen zestaw akordów (aż do dziesięciodźwiękowych) wygenerować można przy pomocy
        programu:

62.121.94.150/temp/akordy/akordy.exe
        Niestety, w zależności od szybkości komputera generowanie może potrwać do kilku
        godzin. Aby zapisać listę akordów do pliku, należy uruchomić program z linii
        komend przy pomocy następującego polecenia:

akordy.exe > akordy.txt

Uwaga: plik zajmie parę GB.

Jakby ktoś był zainteresowany, kod źródłowy (dość paskudny) programiku dostępny
        jest tutaj:

62.121.94.150/temp/akordy/akordy.cpp
        • nancyboy Re: A jednak 17.02.04, 09:11
          Wydaje mi sie, ze kolega Duckson chcial liste "akord - nazwa".
          Swoja droga, ciekawy jestem jak sie nazywa np. pierwszy akord z Twojej listy (C
          C# D)...
          • Gość: Maciek Makowski Nazwy akordów IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 10:24
            > Wydaje mi sie, ze kolega Duckson chcial liste "akord - nazwa".

No to jest pewien problem, bo nie wszystkie akordy mają nazwy same z siebie.
            Poza tym czasem, jak w przypadku "akordu tristanowskiego", nazwa dotyczy
            następstwa akordów, a nie odseparowanej jednostki.

> Swoja droga, ciekawy jestem jak sie nazywa np. pierwszy akord z Twojej listy (C
            > C# D)...

Obstawiałbym coś w stylu "C nonowy bez tercji i kwinty z alterowaną oktawą".
            Automatyczne wygenerowanie takich nazw byłoby już trochę bardziej skomplikowane,
            niż rozrysowanie samych klawiszy.
        • Gość: Maciek Makowski Erratum IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 10:26
          > Uwaga: plik zajmie parę GB.

jest: GB
          miało być: TB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka