Gość: Duckson IP: 213.77.80.* 16.02.04, 21:09 Witam wszystkich. Bedę bardzo wdzięczny za podpowiedzi gdzie mogę znaleźć rozpiskę wszystkich akordów na instrumenty klawiszowe. Są mi takowe niezbedne do nauki. Bardzo pilne. Z góry dziękuje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciek Makowski Re: Spis akordów na instrumenty klawiszowe.... IP: *.acn.waw.pl 16.02.04, 21:29 > Witam wszystkich. Bedę bardzo wdzięczny za podpowiedzi gdzie mogę znaleźć > rozpiskę wszystkich akordów na instrumenty klawiszowe. Z pobieżnego oszacowania wynika, że wszystkich (możliwych do zagrania przez człowieka) akordów na fortepianie jest rzędu 10 do potęgi 10, więc wątpię, żeby komuś chciało się rozpisywać wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Makowski A jednak IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 02:32 > Z pobieżnego oszacowania wynika, że wszystkich (możliwych do zagrania przez > człowieka) akordów na fortepianie jest rzędu 10 do potęgi 10, więc wątpię, żeby > komuś chciało się rozpisywać wszystkie. A jednak mi się zachciało. Co prawda ograniczyłem się do czterech oktaw, ale na początek powinno wystarczyć; tutaj: 62.121.94.150/temp/akordy/ak3.txt znajduje się spis wszystkich 16736 akordów składających się z trzech dźwięków, które wydają się być możliwe do zagrania. Pełen zestaw akordów (aż do dziesięciodźwiękowych) wygenerować można przy pomocy programu: 62.121.94.150/temp/akordy/akordy.exe Niestety, w zależności od szybkości komputera generowanie może potrwać do kilku godzin. Aby zapisać listę akordów do pliku, należy uruchomić program z linii komend przy pomocy następującego polecenia: akordy.exe > akordy.txt Uwaga: plik zajmie parę GB. Jakby ktoś był zainteresowany, kod źródłowy (dość paskudny) programiku dostępny jest tutaj: 62.121.94.150/temp/akordy/akordy.cpp Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A jednak 17.02.04, 09:11 Wydaje mi sie, ze kolega Duckson chcial liste "akord - nazwa". Swoja droga, ciekawy jestem jak sie nazywa np. pierwszy akord z Twojej listy (C C# D)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Makowski Nazwy akordów IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 10:24 > Wydaje mi sie, ze kolega Duckson chcial liste "akord - nazwa". No to jest pewien problem, bo nie wszystkie akordy mają nazwy same z siebie. Poza tym czasem, jak w przypadku "akordu tristanowskiego", nazwa dotyczy następstwa akordów, a nie odseparowanej jednostki. > Swoja droga, ciekawy jestem jak sie nazywa np. pierwszy akord z Twojej listy (C > C# D)... Obstawiałbym coś w stylu "C nonowy bez tercji i kwinty z alterowaną oktawą". Automatyczne wygenerowanie takich nazw byłoby już trochę bardziej skomplikowane, niż rozrysowanie samych klawiszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Makowski Erratum IP: *.acn.waw.pl 17.02.04, 10:26 > Uwaga: plik zajmie parę GB. jest: GB miało być: TB Odpowiedz Link Zgłoś