Dodaj do ulubionych

Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z dołka

IP: *.proxy.lapyx.4lan.pl / 213.77.92.* 27.02.04, 19:22
Uratowała, nie uratowała....
na pewno gdyby nie Nightwish mój świat byłby tylko szarym nic nieznaczącym
przechodnim półcieniem wink
a poważnie to zespół polecam (jeśli go jeszcze nie znacie) wszystkim aby choć
na chwilę znaleźć się w pięknym i kolorowym świecie legend baśni i
spełniających się marzeń.
pozdrowienia i uśmiechajcie się częsciej ludziska smile
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z dołka IP: *.comel / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 19:26
      Ciekawe jak prezentowała by sie taka lista w Polsce Ja bym proponował Yaro -
      Olewka
      • Gość: kisiel Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.nwrk.east.verizon.net 29.02.04, 06:54
        Prawie kazdy utwor queenu wyciagnie cie z dolka, sa tak piekne, mocne,
        ekspresyjne, kaza ci zyc i byc mocnym. Fredy Mercury pozostaje niezapomniany w
        mym sercu.
        • Gość: wasabi Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: 212.191.80.* 14.03.04, 14:49
          blur song 2
    • Gość: ja Głosuję na... IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 27.02.04, 20:49
      głosuję na "Stare dobre małżeństwo", Niemena i Grechutę. Są lepsi od nie
      wiadomo jakich anglosaskich gwiazd
      • Gość: magdalenka wskazuje... IP: *.satfilm.net.pl 28.02.04, 02:32
        ... "why worry" dire straits
        przypomina mi o moim Przyjacielu - to po pierwsze i po subiektywne wink
        mówi że po tym jak spadnie deszcz ukazuja sie promyki słońca
        i że po bólu nastaje uśmiech
        ... i tak naprawdę to nie ma się czym martwić!
        Pozdrawiam Wszystkich
        Trzymajcie się ciepło tej zimy...
      • Gość: bs Re: Głosuję na... IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 28.02.04, 23:28
        popieram, podpisuje sie wszystkim, czy moge smile no, moze jeszcze dodam Sojke tongue_out
    • Gość: Bog Jestem Bogiem IP: *.109.63.81.dial.bluewin.ch 28.02.04, 12:50
      Wiem ze w oczach wielu ludzi piosenka hiphopowa nic nie znaczy, ale moim numer
      jeden jest utwor Paktofoniki Jestem Bogiem. Jest to utwor mowiacy o sile naszej
      podswiadomosci, i moze on zmienic twoje zycie. Na dobre oczywiscie, Pozdrowienia
      • Gość: mops Re: Jestem Bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 15:13
        Taaa to też jest mój numer jeden!!! Szczególnie remix z "Blokersów"
      • Gość: marek Re: Jestem Bogiem IP: *.comel / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 15:26
        Tak to jest naprawde nizły kawałek
    • Gość: Nirvana The eagle has landed IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.02.04, 15:35
      Eagle has landed - troche odmienna wersja Tourette's z koncertu Nirvany.
      Najbardziej odjechany kawalek ktory nadaje sie na kazda okazje.
      • Gość: Rooster Re: The eagle has landed IP: 212.191.80.* 17.03.04, 15:15
        He, a o tym to nie wiedzialem ze to inna wersja czy coś
    • lokij Pieśni przetrwania 28.02.04, 15:41
      Tak nazwałem na własny użytek zastaw piosenek, które pomogły mi przetrwać
      najtrudniejsze okresy życia. Trzymam ten zestaw gotowy do użytku, coś tam
      czasem jeszcze dokładam. Myślę, że każdy powinien mieć swój własny "ratunkowy
      pakiet piosenek", który używałby w kryzysie - tak jak się używa aspiryny lub
      czegoś podobnego czując atak grypy czy przeziębienia.
      W swoim zestawie mam już prawie sto pozycji, inne na "sercowe" dołki, inne na
      egzystencjalne, na kilka innych okazji też specjalne kawałki.
      Najważniejsze zmieniają się w zależności od stanu, w jakim jestem. Teraz wydaje
      mi się, że są to:
      Kasia Nosowska + Hey - Moja i twoja nadzieja,
      Urszula - Na sen,
      Budka Suflera - Sen o dolinie,
      różni - Nie sprzedawajcie swych marzeń,
      różni - Chopin: Walc a-moll
      W takim zestawie piosenek jako osobnik głównie polskojęzyczny mało mam miejsca
      na anglojęzyczne piosenki, choć są i takie ("Amazing grace" w wykonaniu Joan
      Baez, "One more cup of coffe" Dylana, ostatnio Linkin Park dorzuciłem).
      Uważam, że podłączanie się pod światowe (czyli w praktyce anglo-amerykańskie)
      zestawienia nie ma większego sensu, natomiast pomysł jest OK. Sam chętnie
      widziałbym w internecie z mojej ulubionej witryny ciąg odsyłaczy:
      Jesteś w dołku? > muzyka na przetrwanie (inne mozliwości to np.: porady
      psychologów, formum zdołowanych) > ...
      Tu mógłby być też odsyłacz do angielskich ulubionych, ale mnie by to chyba
      dodatkowo zdołowało, zwłaszcza, gdybym miał kłopot ze zrozumieniem tekstu.
      Namawiam: dorzućcie tutaj swoje tytuły, które wam pozwalały przeżyć, ale
      głównie polskie. Może ktoś kiedyś wykorzysta ten pomysł i zrobi coś w stylu
      takim, jak wyżej napisałem. A może ktoś będacy w dołku zajrzy tu na to forum i
      znajdzie coś dla siebie.
      • Gość: rose Re: Pieśni przetrwania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 16:50
        Dla mnie jedną z ważniejszych jest piosenka E. Górniak To nie ja byłam Ewą,
        świetna,i prawie nigdy Edytka nie śpiewa jej tak samo.
      • Gość: alenyerf Re: Pieśni przetrwania IP: 80.51.174.* 29.02.04, 12:51
        Hi! Podpisuje się obydwiema rękami! Muzyka ma ogromny wpływ na moje życie i jej
        tony potrafią zmienić w ułamku mój nastrój. Ale w sytuacjach szczególnych ważne
        są też dla mnie teksty piosenek. I mam taką – polską – która NAPRAWDĘ URATOWAŁ
        A MI ŻYCIE : „ACIDLAND” >Myslovitz<. Dwa lata temu dokładnie „wstrzeliła się”
        w moją poważną depresję życiową. Jej dźwięki i słowa budząc mnie z krótkich
        faz snu dodawały mi siły do walki o siebie. I do dziś jest to mój życiowy
        hymn : ”Nie poddaj się, bierz życie jakim jest. I pomyśl, że na drugie nie masz
        szans!”
    • Gość: Piernikus Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 15:51
      Nie ma to jak "Dziwny jest ten świat" -zawsze dodaje nadziei!
    • randybvain Over The Hills And Far Away! 28.02.04, 15:52
      Jeden z najlepszych utworów Nightwisha.
      A swoją drogą polecam także "Nightfall" zespołu Blind Guardian dla wszystkich
      lubiących metal i Tolkiena.
      • Gość: Aga Re: IP: *.tele2.pl 28.02.04, 17:52
        A mnie podnosi na duchu "Always look on the Bright Side of Life"
      • Gość: olgfalm Re: Over The Hills And Far Away! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 18:02
        nigdy nie słyszałem Over The Hills... Nightwisha ale już po samym tytule jestem
        w stanie rozpoznać że to... COVER Led Zeppelin...
        i live for my dreams and a pocketful of gold
        tak?
        • Gość: olgfalm Re: Over The Hills And Far Away! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 10:42
          a jednak Over the Hills Nightwisha i LZ to nie to samo.. ale i tak wolę kawałek
          Ołowianego Sterowca..
    • wlodekbar Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł 28.02.04, 18:02
      Nooo, wazny temat, redaktorze Robercie!

Ja na przyklad po smierci rodzicow na pewnien czas ucieklem w lata mlodziencze,
      gdy caly swiat otworem przede mna stal.
      Zwlaszcza mile wspominam chwile, gdy siedzac w ostatniej lawce pod otwartym
      oknem (ogolniak) pachnialo mi latem, sloncem, przyroda, i marzylem o milosci
      czystej i nieskazitelnej. "Czas jak rzeka" Czesława Niemena, niewatpliwa
      perelka gatunku piosenki "Yesterday" Mc Cartney'a...
      W ogole w mym zyciu muzyka odegrala i odgrywa duza role, tym bardziej, ze
      pochodze z rodziny muzycznej (moj ojciec byl kompozytorem) i od dziecinstwa
      nasiakalem klimatem "muzycznym".
      Nigdy nie bylo tak, by muzyka uratowala mi zycie, nigdy nie mialem silnych
      zalaman czy tp. Ale, jak powiadam, muzyka, konkretne utwory muzyczne, w tym w
      duzej czesci piosenki spelnily niebagatelna role w chwilach ciezkich,
      dramatycznych.
      Takze czesto w chwilach zmeczenia, znuzenia czesto powracam pamiecia do owych
      mlodzienczych lat i marzen niespelnionych.
      I nie smuce sie, ze marzen niespelnionych wlasnie.
      Ciesze sie z tego, ze te marzenia we mnie tkwia, i wiem, ze zawsze moge do nich
      powrocic.
      I takie nastawienie innym takze polecam.
    • deep.blue.day Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł 28.02.04, 18:08
      Oczywiście"Glory box"!Ale nie tylko. Gdyby na liście znalazła się jakakolwiek
      piosenka Nine Inch Nails, to na nią oddałabym swój głos.
      • Gość: marta Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.04, 23:04
        wlasnie chcialam napisac o NIN ale mnie ubiegles smile NIN, Massive Attack i Jeff
        Buckley - muzyka przepiekna, rozdzierajaca serce ale i kojaca.. paradoksalnie.
    • Gość: Łukasz Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 28.02.04, 18:36
      u mnie piosenkami, które powodują automatyczny szeroki uśmiech i przegonienie
      czarnych chmur są utwory panjabi mc szczególnie kori
    • Gość: Yourek Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.comnet.krakow.pl 28.02.04, 18:44
      Nie zapomnijcie o kojącej "Let it be" Beatles'ów
    • Gość: Mlody Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.polnettrade.com.pl / 81.210.25.* 28.02.04, 19:10
      Podpisuje sie obiema rekami pod tym, Nightwish jest po prostu zarabisty. Nie
      wiem tylko dlaczego jest tak malo znany w naszym kraju (no przynajmniej w
      mediach jest go malo) i jakos nie widuje go w zagranicznych stacjach
      muzycznych. Szkoda... Powiem tylko tak, ten zespol potrafi budowac swoja muzyka
      nastroj. Wiele razy wyciagal mnie z takich powiedzmy stanow przygnebienia. Jak
      slucham ich utworow, to czuje ze nie jestem sam na tym swiecie...ech...mowie
      Wam Nightwish jest the best
    • domciag Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł 28.02.04, 19:58
      a mnie kiedys wyciagnela z dolka piosenka uslyszana w knajpie, na prawde, to
      bylo to co wtedy chcialam uslyszec... byla nia piosenka "nim stanie sie" kasii
      nosowskiej....

"mysle sobie, ze ta zima musi kiedys minac, zazieleni sie, urosnie kilka
      drzew..."
      • Gość: gb Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 21:47
        nosowska to raczej wykonywala jako druga (kolejna)
        • domciag Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł 29.02.04, 17:26
          tak wiem, wiem.. ze to nie jesst piosenka nosowskiej, znaczy ze mozna to nazwac
          coverem, ale do tego wykonania mam sentyment.. bo nosowska uslyszalam wtedy w
          knajpie...
          chyba jeszcze ktos wykonywal to w pozniejszym czasie...

a jeszcze lubie poniedzialek blendersow...
          dosc marudzenia, wieczor przed toba spotkasz przyjaciol, pewnie ci pomoga,
          czesto bywa tak, czesto bywa tak,
          rzecz w tym, zeby nie zwariowac to co pomaga, to sa dobre slowa, ktore maja
          czar...
      • Gość: bs Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 28.02.04, 23:32
        kocham ten kawalek smile jest taki sympatyczny, pelen ciepla... kwintesencja tego,
        co powinna uslyszec zbolala dusza smile)
    • Gość: a. Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.04, 20:35
      What a wonderful world Louisa Armstronga
      • Gość: a. Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.04, 23:15
        I jeszcze "Huśtawki" Jacka Kleyffa
    • miecio4 House of Love -"Shine On" n/t 28.02.04, 23:43
    • elfhelm Weakness in me - Joan Armatrading, dalej... 29.02.04, 01:13
      Timmy T - One more try, Dido - Here with me (dzięki filmowi Love actually),
      Enya - Only time (WTC remix przejmujące), Don't Give up - Bush i Gabriela i...
      wiele innych mniej lub bardziej znanych.
    • Gość: Artie PINK FLOYD - COMFORTABLY NUMB IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 29.02.04, 11:04
      a w szczególności wykonanie koncertowe z PULSE'a
      • Gość: olgfalm Re: PINK FLOYD - COMFORTABLY NUMB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 18:03
        do mnie bardziej przemawia wydanie koncertowe z.. Is There Anybody Out There? -
        The Wall Live...
        ta sama piosenka a jak różnie brzmi smile
        pozdrawiam
    • Gość: kIKO Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.core.lanet.net.pl 29.02.04, 11:38
      Polecam wszystkim 2TM2,3 i Darka Malejonka - prawda o szczęściu i miłości
      zawsze wyciaga z dołka. Kocham ten zespoł! !!
    • Gość: dawid PIXIES !!!!! IP: *.acn.pl 29.02.04, 11:56
      Where is my Mind ..........?
      • Gość: pol Re: PIXIES !!!!! IP: *.chello.pl 16.04.04, 00:36
        Dokładnie taksmile
    • Gość: Łukasz Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 14:41
      nightwish to gejoza. po prostu syficzna gejoza. ten psuedo-gotycko-metalowy
      zespół raczej przespieszy wasze samobójstwo, niż w czymkolwiek wam pomoże.
    • Gość: Dołek Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.02.04, 15:06
      Ostatnio (czykli od mniej więcej roku) moją ratunkową płytą jest "Alkimja"
      Steczkowskiej - wiem, nie przebiła się w radiu w roku wydania, poza 3 PR nie
      słyszałam nigdzie - a szkoda...
      "Dobrze jest uchylić nieco drzwi,
      kiedy jeszcze całe miasto śpi,
      By rozproszył najczarniejszych myśli noc
      promień, co ma czarodziejską moc.
      Niech niedobre myśli jakie człowiek krył
      więcej mu nie zabierają sił"

Ta pyta to nie jest ucieczka od ponurego otoczenia, a raczej pokazanie
      (przypomnienie ?), że ma onoczęsto zapomniane drugie dno, które nadaje sens
      życiu, nawet jeśli trudno go zauważyć...

pozdrawiam i polecam
      • Gość: stodi Re: Wybierz utwór, który może wyciągnąć cię z doł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 16:08
        Dżem, Creed, Hey(starsze płyty jak "Fire" czy "?") Goo Goo Dolls i Nirvana
        Unplugged - dla mnie na doła najlepsze...Dochodzą też Preal Jam - Jeremy,
        November Rain, Don't Cry i Knockin Gunsów + parę ballad Metallicy. W sumie
        najlepiej żeby było akustycznie...
    • Gość: AUGUST B.-W. TYLKO HYMN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 15:08
      Tylko hymn narodowy. "Jeszcze Polska nie zginęła", gdyby czytelnicy Wybiórczej
      nie wiedzieli, co całkiem możliwe...
      • Gość: rupi Re: TYLKO HYMN IP: *.chello.pl 29.02.04, 16:09
        No i widać że nawet w najfajniejszym wątku się debil-prowokator trafi sad((
        • Gość: KOLEŚ SZACUNEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 01:20
          Te, rupi, daj se siana. Sam jesteś kretyn, to nie oceniaj innych według siebie.
          • Gość: HIPPIES Lecz się, rupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 01:23
            Racja, lecz się, rupi, na nogi, bo na głowę za późno. Daj innym prawo do
            własnego zdania. Hymn to nie prowokacja!!!
        • Gość: ZNAWCA RUPIEĆ NIE RUPI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 01:25
          Jaki z ciebie rupi, tyś jest istny rupieć!!!
          • Gość: rupi Re: RUPIEĆ NIE RUPI IP: *.chello.pl 02.03.04, 07:13
            Nie zapominaj że tu się spora część IP identyfikuje. Ile masz jeszcze tych
            pseudonimów w zanadrzu? Zawsze tak pod nowymi nickami bronisz swoich
            wcześniejszych wypowiedzi? Niezły materiał dla jakiegoś psychiatry. No ale to
            już było widać po pierwszym wpisie smile
    • Gość: eldritch ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.02.04, 18:01
      • Gość: calabria Re: ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE IP: 212.191.132.* 29.02.04, 18:34
        cudowne nie tylko w wykonaniu oryginalnym grupy Monthy Pyton'a ale warto
        spróbować też Arta Gurfunkel'a. I jeszcze Katrina & the Waves "I"m walking on
        sunshine", świetny kawałek ze wspaniałą sekcją dętą, pełen energii i optymizmu.
      • Gość: Ignac Muzyka jest bardzo ważna i zyc bez niej nie można! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 18:38
        Muzyka rzeczywiście pomaga przetrwać w trudnych chwilach i to muzyka różna.
        Moga to być dobre, refleksyjne kawałki hip-hopowe, oczywiście pop i rock, także
        ballady, nawet soul, a tymbardziej muzyka poważna.. Dobra muzyka, dobrze
        wykonana prawie zawsze pomaga. Choć ja związałem się 19 lat temu z pewną
        kobietą. Czującą wówczas tak jak ja, kochającą muzykę, dzieci, życie. Po latach
        z tego niewiele zostało, a muzyki moja żona po prostu nie nawidzi - obojetnie
        jaka i jak głośno słuchana, jest tylko bezwartościowym hałasem. Czy tak
        człowiek może się zmienić. Czy dobry człowiek może nie lubić muzyki? Ja bez
        muzyki zyć nie umiem i ona mnie przy tym życiu trzyma!
        • Gość: pinkola Re: Muzyka jest bardzo ważna i zyc bez niej nie m IP: 62.29.136.* 29.02.04, 22:18
          U mnie w domu muzyka byc musi. w przeciwnym razie jest pusto.Nie zmieniło mi
          się to do lat, od czasu, gdy sama potrafiłam włożyc kasetę do kieszeni
          odtwarzacza.Od nastroju zalezy czego słucham, co mi pomaga a co może zaszkodzić
          i pogrążyć jeszcze bardziej.Poza tym ukochanej muzyki się nie zdradza.Z innej
          beczki-ma to czasem takie znaczenie, że zdarzało mi się płakać (ze wzruszenia),
          słuchając jakiegos kawałka niekoniecznie z tekstem.nie zostawiaj swojej muzyki
    • Gość: gosc Sludge Factory: Alice in Chains IP: *.euro / 62.233.231.* 29.02.04, 20:33
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka