Dodaj do ulubionych

Iron Maiden vs Metallica

IP: 193.0.110.* 18.02.02, 22:31
Jakie jest wasze zdanie jeśli chodzi o konfrontację tych 2 zespołów. Są to
zespoły podobnej klasy, majęce rzesze fanów. Grają już od 20 lat i nadal wydają
płyty (Metallica - 8, Iron Maiden - 12, nie licząc koncertówek i składanek).
Osobiście wolę Iron Maiden, jeśli chodzi o całokształt twórczości obu zespołów.
Metallica jak dla mnie to tylko do Czarnego Albumu, nielicząc paru fajnych
późniejszych kawałków. Jeśli chodzi o ulubione albumy obu zespołów to: IM: Iron
Maiden (fenomenalne Phantom of the Opera i Iron Maiden), M: Ride the Lightning
(fenomenalne Creeping Death i Call of Ctulu).
Jakie jest wasze zdanie jeśli chodzi o porównanie obu zespołów?
Obserwuj wątek
    • Gość: kapen Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.chello.pl 18.02.02, 23:49
      Gość portalu: Dodasor napisał(a):

> Jakie jest wasze zdanie jeśli chodzi o konfrontację tych 2 zespołów.

A wolisz kisiel czy kawior?
      Różnica jest taka, że IM nagrali wszystkie płyty jednakowe - melodyjna patatajka.
      Mam sentyment do "The number of the beast" - bo mając lat 15 uczyłem się na niej
      heavy metalu, jednak Metallica to zespół z wyższej półki. Oba przetrwały wiele
      lat, tylko że jedni jako zespół pierwszej kategorii, a drudzy jako zespół,
      któremu udaje sie istnieć. Zgadzam się, że po Load i Reload to produkcje średnio
      udane, ale wszelkie późne albumy przeróbkowe zawierają muzykę nie do
      przeskoczenia w obecnych warunkach rockowych.
      • Gość: As Iron Maiden vs Metallica IP: 172.16.2.* 19.02.02, 01:01
        Ja lubię obydwa zespoły mniej więcej po równo - z tym że Metallica jakby
        wymiękła ostatnio (po Czarnej Płycie), no a Ajroni mają ten sam pałer co
        kiedyś - chociaż nie aż tak duży jak stara Metallica. Jednak słuchając np.
        takiego "Sign Of The Cross" lub "Rime Of The Ancient Mariner" nie mogę zaliczyć
        Iron Maiden do drugiej ligi - to przecież bardzo progresywne i dojrzałe
        muzycznie kawałki. No i Ajroni przypomnieli się ostatnio świetnym
        albumem "Brave New World", podczas gdy Metallica serwowała nam odgrzewane
        kotlety w postaci "S & M" która to płyta jest za długa, za nudna i często
        nieciekawie zaśpiewana, a i wybór utworów jest moim zdaniem nie trafiony.
        Jednak Metallica to prawdziwe mięcho gitarowe, czego nie można powiedzieć o
        Iron Maiden - tak możemy znaleźć co najwyżej perkusyjny galop. W gruncie rzeczy
        Iron Maiden to dla mnie kapela ocierająca się już o tzw. wieśniacki metal za
        którym nie przepadam. Generalnie najbardziej lubię płytę "Killers" - ta nie
        jest w ogóle wieśniacka, a to dlatego że nie śpiewa na niej jeszcze Dickinson,
        którego pianie mnie czasami mocno drażni. Zaś jeżeli chodzi o Metallikę to
        chyba ich apogeum artystycznym jest "Master Of Puppets", chociaż wspomniany
        Czarny Album też jest świetny, chociaż wolniejszy.
        A prognozy na przyszłość - moim zdaniem Metallica już wyżyny artystyczne ma za
        sobą, chociaż oni na ostatnich płytach trochę bardziej otwierają się na nowe
        trendy. A Iron Maiden na nic się nigdy nie będą otwierać, ale sądzę że jeszcze
        parę bardzo dobrych płyt nagrają.
        A tak poza tym to i tak najbardziej lubię Faith No More - no ale to już jednak
        trochę inna działka.

P.S. Może jestem ciemny, ale nie rozumiem w ogóle ostatniego zdania mojego
        przedmówcy.

Pozdrawiam, mam nadzieję że swoją wnikliwą analizą usatysfakcjonowałem fanów
        obydwu grup.
    • jasiek666 Re: Iron Maiden vs Metallica 19.02.02, 08:47

ludzie, przecież to sensu nie ma.
      porównywac metallice i ironów ??? po co ??? przecie to dwa zupełnie różne zespoły.
      P.S.
      a za nazwanie ironów "wieśniackim metalem" to ja sie obrażam.
    • Gość: An-Nah Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.chello.pl 19.02.02, 15:28
      Cenię Metallikę za parę naprawdę fajnych kawałków
      (zwłaszcza ballady), ale zdecydowanie opowiadam się za
      Iron Maiden.
      • Gość: vic1 Re: Iron Maiden vs Metallica IP: 213.158.195.* 20.02.02, 08:35
        Gość portalu: An-Nah napisał(a):

> Cenię Metallikę za parę naprawdę fajnych kawałków
        > (zwłaszcza ballady)

No po prostu wymiękam... za ballady...
        Takich fanów ma teraz Metallica.
        Ten zespół naprawdę się skończył (tak po czwartej płycie)
        • Gość: sympathy eee tam IP: *.arcor-ip.de 26.03.02, 00:18
          IM to dla mnie przede wszystkim Dickinson...
          Metallica - od kill 'em all po reload rewelacyjna. Trudno co prawda
          nazwac "Ronnie" ostrym kawalkiem... ale chyba nie o to chodzi wink

nowsze albumy maja wg. lepsze teksty, gitara - to nie tylko jeden riff
          hetfielda i 3 solowki hammeta. Wokal Jamesa tez jest chyba bardziej wycwiczony.
          Nie mowiac od tekstach (bez komentarza odnosnie tekstow KEA wink Kazda plyta
          jest inna i nie staram sie ich porownywac. Kazda jest rewelacyjna.
    • lilitch Re: Iron Maiden vs Metallica 26.03.02, 11:43
      takie porównanie... no cóż, obraza dla IM li i jedynie. metallica jest żenująca
      • Gość: As Re: Iron Maiden vs Metallica IP: 172.16.1.* 26.03.02, 16:15
        A co takiego żenującego jest w Metallica? Może postępująca łysina Kirka
        Hammeta? Jeśli tak, to po prostu na nich nie patrz tylko słuchaj. Lubię IM ale
        muzyka Metalliki brzmi świeżej, jest bardziej ponadczasowa a pianie Dickinsona
        potrafi doprowadzić mnie do szału, choć to dobry wokalista. No i muza Metalliki
        ma ten ciężar i ten pałer którego muza IM niestety nie ma.
    • Gość: Lukas Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 26.03.02, 18:53
      Zdecydowanie Maiden....... ZA: 1)"galop" (czyli dla niektorych "patataj")
      2)Pierwiastki progresywnosci
      3)Wokal (spiew a nie ryczenie do mikrofonu)
      4)To ,ze w 2000 roku potrafili nagrac swietna
      plyte
    • garydeville Re: Iron Maiden vs Metallica 10.04.02, 22:53
      Metallica Rules !!! Ironi są naprawdę dobrym zespołem ale ich płyty są dosyć
      podobne a Metallica cały czas sie zmienia od trashowego Kill'em all poprez
      ciężkiego ...and justice for all i mastera do rockowej Load i niezwyklej S&M.
      Chłopcy z Metallici są naprawdę nieźli i cały czas mimo S&M i load'a potrafią
      dać niezłego czadu co pokazuja na koncertach. A tak nawiasem pisząc to chodzą
      słuchy, ze na następnej trasie koncertowej promującej nową płytkę Metallica
      odwiedzi Polskę (sic!).
      • Gość: Marcel Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.02, 17:35
        Niech najpierw tą płytę nagrają, bo jakoś nie mogą.
        • Gość: alissa19 Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.02, 18:48
          Gość portalu: Marcel napisał(a):

> Niech najpierw tą płytę nagrają, bo jakoś nie mogą.

to moze jedz i im pomoz to bedzie szybciej.
          • Gość: Marcel Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 12:03
            7 lat bez nowego materiału to chyba nie jest zadowalający wynik?
            W końcu Metallica to nie jest Pink Floyd.
            Mam nadzieję, że nagrają nową płytę, dlatego, że chcą, a nie dlatego, że
            kontrakt wymaga albo forsa się skończyła.
            • Gość: ALISSA! Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.02, 17:29

> 7 lat bez nowego materiału to chyba nie jest zadowalający wynik?
              > W końcu Metallica to nie jest Pink Floyd.
              > Mam nadzieję, że nagrają nową płytę, dlatego, że chcą, a nie dlatego, że
              > kontrakt wymaga albo forsa się skończyła.

racja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • garydeville Re: Iron Maiden vs Metallica 20.04.02, 13:10

> 7 lat bez nowego materiału to chyba nie jest zadowalający wynik?
              > W końcu Metallica to nie jest Pink Floyd.
              > Mam nadzieję, że nagrają nową płytę, dlatego, że chcą, a nie dlatego, że
              > kontrakt wymaga albo forsa się skończyła.

No znowu nie 7 lat, zwróć uwagę na: "Garage Inc." i "S&M". Poza tym to nie 7 a 6
              lat. Masz rację METALLICA to nie Pink Floyd - Metallica jest lepsza wink Co do 2
              ostatnich linijek to w miejmy nadzieję.

• garydeville Re: Iron Maiden vs Metallica 13.04.02, 23:18

> Niech najpierw tą płytę nagrają, bo jakoś nie mogą.

Wszyscy wiemy, że Ty byś to zrobił szybciej niż oni, ale Twojej płyty nie
          kupiłoby "kilka milionów" osób.
          • Gość: vic1 Re: Iron Maiden vs Metallica IP: 213.158.195.* 17.04.02, 10:33
            jak sie skończy kaska to dodadzą ze 3 kawałki do jakiejś starszej płyty i
            wypuszczą ją 2 raz, tak jak Garage Days
            • garydeville Re: Iron Maiden vs Metallica 20.04.02, 13:03
              W zasadzie to masz trochę racji ale z drugiej strony nikt nas nie zmusza do
              kupowania nowych (starych) płyt. Wydaje mi sie, że jak ktoś chce to kupi Garage
              Day's , a jak nie chce to nie kupi, zwróć jadnak uwage,że są fani którzy zrobią
              wszystko aby mieć taką płytę i bardzo ich to cieszy. Zresztą takie płyty są
              kierowane właśnie do takich zapaleńców.
              • Gość: vic1 Re: Iron Maiden vs Metallica IP: 213.158.195.* 24.04.02, 08:54
                Te płyty są kierowane do małolatów, którzy przy pierwszej edycji Garage nie
                mieli pojęcia o muzyce Metallicy, a może dopiero raczkowali. Z jednej strony
                dobrze, że lepiej poznają dzięki temu ich wcześniejsze dokonania, ale z drugiej
                kojarzy to się jednoznacznie z chęcią wytargania jeszcze paru dolarów.
    • Gość: compor Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 20.04.02, 18:24
      Oczywiscie iron maiden na pierwszym miejscu, metallica na drugim - ale tylko do
      czasu, bo jak tak dalej beda grali, to ich i tak juz nadszarpnieta slawa
      przeminie. Koncertowka z symfonia to jakies straszne nieporozumienie, to juz
      nie jest meatal - CYMBALKI i TRĄBKI - to dobre ale dla Michaela Jacksona i
      Brithney Spears. Iron Maiden zawsze z klasa, zero komercji i podlizywania sie
      cwaniaczka z MTV. Metallica to ovbecnie straszna popelina i wazeliniarstwo.
      Wspąmnij na imprezie o Metallice - to obciach na calego. Moje ulubione albumy:
      IM "Powerslave", Metallica "Ride to Lightning"!
      • Gość: kuzmiak Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 20.04.02, 18:45
        oba zespoly sa znakomite, szkoda tylko ze metalika poszla ostatnio w kierunku
        Bon Jovi, ja jednak wierze ze jeszcze nagraja WIELKA, CIEZKA PLYTE!!!!! taka
        jak "and justice for all". iron maiden to głownie steve harris i nicko mcbrain,
        czyli bas i perkusja, takiej motoryki nie ma zadna inna kapela na swiecie.
        jezeli chodzi o plyty, to bez watpienia koncertowki ironow sa nie do
        przeskoczenia: "live after death", "live at donington" i "rock in rio", "S&M"
        metallicy sie chowa - to straszna chala, szkoda ze tak wielki zespol jak
        metallica nigdy nie wydala oficjalnie zadnego prawdziwego, METALOWEGO!!!
        koncertu. Pozdrowienia dla wszystkich fanow METALU!!!!
        • garydeville Re: Iron Maiden vs Metallica 21.04.02, 20:09
          Gość portalu: kuzmiak napisał(a):

> szkoda ze tak wielki zespol jak
          > metallica nigdy nie wydala oficjalnie zadnego prawdziwego, METALOWEGO!!!
          > koncertu. Pozdrowienia dla wszystkich fanow METALU!!!!

Jakby to zrobili to zaraz znalazła by się ogromna liczba osób, która napisałaby,
          że Metallica zdziera kasę wydając odgrzewane kawałki w koncertowej wersji smile

• Gość: Maad Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.02, 18:03
          Pewnie kurwa nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak LIVE SHIT: BINGE AND PURGE,
          otóż jest to box Metallicy i to nie jakiś wieśniacki tak jak Ajronów którzy grają
          20 takich samych piosenek na koncertach i myślą, że jak to wydadzą to fani będą
          zadowoleni. W skład tego boxu wchodzi 1 koncert audio ( Mexico City na 3 cd, 3
          godziny grania, to jest dopiero czad, znasz może jakiś zespół który daje
          trzygodzinne koncerty) i 2 koncerty VHS ( jeden cały z San Diego i obszerne
          fragmenty z Seatlle).
          Bo Metallica dba o swoich fanów, tylko nie mów, że wydała to żeby zbić kasę, bo
          zrobili to żeby ludzie mogli zobaczyć jak wygląda prawdziwy koncert.
          I co kurwa, Metallica nie wydała żadnego koncertu, lepiej sobie sprawdź zanim coś
          napiszesz. Bo jest to wydanie jak najbardziej oficjalne, tylko że prawie nie do
          kupienia w naszym pięknym kraju. Ale to już inna historia.

METALLICA FOREVER

P.S. Do tych którzy piszą, że od Loada to Metallica to kicha, posłuchajcie sobie
          np. Until It Sleeps, King Nothing itp.

Pozdro…

• Gość: Kylrad Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.02, 21:57
      Maiden daleeeeeeeeeko przed Metaliką! A dlaczego? A choćby dlatego, że Maiden
      się nie sprzedało. Wypracowali swój styl od pierwszej płyty, a pomimo to
      eksperymentowali z brzmieniem (od najcięższego Powerslave do łagodnego, ale
      rewelacyjnego 7th sona, od Elektronicznego Somewhere in time do mrocznego i
      strasznie niedocenionego X Factor)
      • Gość: Maad Re: Iron Maiden vs Metallica IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 18:14
        Gość portalu: Kylrad napisał(a):

> Maiden daleeeeeeeeeko przed Metaliką! A dlaczego? A choćby dlatego, że Maiden
        > się nie sprzedało. Wypracowali swój styl od pierwszej płyty, a pomimo to
        > eksperymentowali z brzmieniem (od najcięższego Powerslave do łagodnego, ale
        > rewelacyjnego 7th sona, od Elektronicznego Somewhere in time do mrocznego i
        > strasznie niedocenionego X Factor)

Tak, Ajroni mają swój styl i da sie ich rozpoznac od razu, bo wszystkie piosenki
        są takie same, od 20 lat grają to samo. A tak poza tym to chyba nayebany jestes,
        ja Metallica sie sprzedała, przynajmniej umie coś nowego wymyślić

• Gość: justice Re: Iron Maiden vs Metallica IP: 212.69.70.* 09.05.02, 15:33
      Metallica górą, już po kilku sekundach można rozpoznać, że to ich kawałek.
      Mój ulubiony to Harvester of sorrow, a jak na koncertach Hammet eksperymentuje
      z Little Wing Henrixa...
      IM to przede wszystkim drumy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka