Dodaj do ulubionych

Czarne czasy Disco Polo

09.03.04, 18:30
Ze zgrozą obserwuję to co dzieje się na rodzimej scenie muzycznej. nie dość
że od dawna nie słychać juz o takich gwiazdach jak choćby Beatka Kozidrak, to
teraz jeszze co raz mniej w eterze jest mojego rodzimego zespołu disco polo -
Blue Cafe, a co gorsza nawet rozpada się Ich Troje sad Co jest grane?
Pogodziłem się już ze schyłkiem classic Disco Polo (choć nie przyszło mi to
łatwo, o nie...) to teraz ma jeszcze umrzeć nurt new Disco Polo? O zgrozo!!!
Co na mzostanie z naszej polskości??

---
pozdrawiam
kOndOreUs
Obserwuj wątek
    • moore_ash Re: Czarne czasy Disco Polo 09.03.04, 19:44
      to teraz ma jeszcze umrzeć nurt new Disco Polo? O zgrozo!!!

k woli scislosci:
      NU disco polotongue_out

nie martw sie, wisniewski tylko zrzuca zbedny balast, ktory go zatrzymuje w
      pedzie ku karierze jakiej swiat jeszcze nie widzial!

pozdr.
      tb
      • Gość: piecyk gazowy Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.visp.energis.pl 09.03.04, 21:41
        moore_ash napisał:

> k woli scislosci:
        > NU disco polotongue_out

Nie k woli tylko gwoli i nie nu disco polo tylko HARD DISCO POLO! smile))
        • moore_ash Re: Czarne czasy Disco Polo 09.03.04, 21:45
          Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> moore_ash napisał:
          >
          > > k woli scislosci:
          > > NU disco polotongue_out
          >
          > Nie k woli tylko gwoli i nie nu disco polo tylko HARD DISCO POLO! smile))

niech i tak bedziesmile))

pozdr.
          tb
        • kondoreus Re: Czarne czasy Disco Polo 09.03.04, 22:56
          Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Nie k woli tylko gwoli i nie nu disco polo tylko HARD DISCO POLO! smile))

.
          szanowny kolegio piecyku chciałbym tylko gwoli kwoli sprostowania powiedzieć że
          w powyższej wypowiedzi nie odnosiłem się do nurtu hard Disco Polo, którego
          reprezentantem są np Łzy, ale do nu Disco Polo, które samo w sobie jest
          przeznaczone dla uszu bardziej wymagających i nastawionych na subtelne
          pieszczoty dźwiękiem

a tak z zupełnie innej beczki zrzucania przez czerwonowłosego zbednego balastu
          to w miniony weekend miałem okazję przebywać na weselo-imprezce na której była
          poprzednia wokalistka Ich Gnoje i przyznaję że na żywo o wiele bardziej mi się
          spodobała niż na szklanym ekranie. szkoda tylko ze nie śpiewała. buuu

---
          pozdrawiam
          kOndOreUs
    • Gość: efa Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 23:10
      Ciekawe, ciekawe. A co powiecie na Disco Trance POlo (jak np. Shazzatongue_out)? Albo
      Disco HiphoPolo?
      • kondoreus Re: Czarne czasy Disco Polo 09.03.04, 23:18
        Gość portalu: efa napisał(a):

> Ciekawe, ciekawe. A co powiecie na Disco Trance POlo (jak np. Shazzatongue_out)? Albo
        > Disco HiphoPolo?
        .
        gwoli/kwoli sprostowania:
        1) Shazza była przedstawicielką classic Disco Polo no i w ogóle była super więc
        łapy precz od świętości wink
        2) z przedstwicieli trance Disco Polo miałem niestety okazję poznać jedynie
        Andrew Unbreakable Leppera i jego wypowiedzi niczym w transie glupoty
        3) co do Disco HiphoPolo to jest to nurt dopiero raczkujący i nie wiadomo czy
        mający szanse na pełen rozwój (są liczne głosy że umrze on nim się narodzi)
        więc jak na razie nie ma tu przedstawicieli na tyle zasłużonych by o nich
        napomknąć na forum muzyka

---
        pozdrawiam
        kOndOreUs
        • Gość: piecyk gazowy Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 08:07
          Widzę, Kondoreusie, że jesteś specjalistą w tej dziedzinie.

A co powiesz na Disco Trip Polo i Disco Disco Bolo (odmiana dla sportowców)?
    • las_manequinas disco disco to dla mnie wszystko!! 10.03.04, 09:44

• Gość: Łysio Dysko relaks IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 12.03.04, 23:22
        Co wy wiecie frajerzy o klasycznym disco polo, czy któryś z was słyszał o
        kawałku "Zupa Romana"? To pewnie dla was tak samo odległe czasy jak orkiestra
        Black Sabbath i jej klasyczne tango pt. "Paranoid". Ja mam tego pecha frajerzy,
        że na oba te utwory głosowałem w radiowej liście przebojów.
        • kondoreus Re: Dysko relaks 13.03.04, 13:48
          heh - po pierwsze "zupa romana" to zadna tam klasyka disco polo tylko jego
          prekursora tzw muzyki chodnikowo/podworkowej, po drugie nie wpier... sie tu z
          BlackSabbath, a wreszcie po trzecie frajerze czy ty masz chociaz łamerykańską
          pocztówke dzwiekowa z przebojami 'małego władzia' lub winylka 'polskich orłów'?

---
          pozdrawiam
          kOndOreUs
    • Gość: wasabi Re: Czarne czasy Disco Polo IP: 212.191.80.* 14.03.04, 14:57
      ja bardzo przepraszam: jak można wrzucić Blue Cafe do jednego worka z Ich
      Troje. za głęboko patyczki do uszu chyba wsadzasz
      • Gość: kOndOreUs Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.lodz.mm.pl 15.03.04, 18:12
        A niby czemu miałbym Ich Troje wrzucać do innego wora niż Blue Cafe? Czyżby to
        były różne nurty disco polo a ja o tym nie wiem? SKANDAL!!! przybliż różnice!

---
        pozdrawiam
        kOndOreUs
        • fka1 Re: Czarne czasy Disco Polo 15.03.04, 21:39
          Gość portalu: kOndOreUs napisał(a):

> A niby czemu miałbym Ich Troje wrzucać do innego wora niż Blue Cafe? Czyżby to
          > były różne nurty disco polo a ja o tym nie wiem? SKANDAL!!! przybliż różnice!
          >

hmm chyba najwazniejsze roznice to plec i kolor wlosow wokalistow... nie wiem -
          jakos wiecej nie widzewink
    • Gość: Krepel Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.zory.msk.pl 16.03.04, 17:11
      Porównując dico polo do tych zespołów, stawiasz samego siebie w rzędzie
      ignorantów. Ośmieszasz się i tyle.
      Zacznij lepiej pisać na forum coca-coli, mtv, albo jakiegoś bravo. Spotkasz tam
      z pewnością kolegów i koleżanki z gimnzjum i pogadacie sobie o hip hopie czy
      rapie.
      • kondoreus Re: Czarne czasy Disco Polo 16.03.04, 21:58
        Gość portalu: Krepel napisał(a):

> Porównując dico polo do tych zespołów, stawiasz samego siebie w rzędzie
        > ignorantów. Ośmieszasz się i tyle.
        .
        FAKT - OSMIESZAM SIĘ BO TO TAKIE BARDZO NACIĄGANE PORÓWNANIE, ALE SKORO BAYER
        FULL I BOYSI JUŻ ODESZLI W CIEŃ TO MUSZĘ TAKIM SUBSTYTUTEM SIĘ ZADOWOLIC.
        PRZEPRASZAM NINIEJSZYM WSZYSTKIE PRAWDZIWE ZESPOŁY DISCO POLO< A TOBIE
        TOWARZYSZU krepel DZIĘKUJĘ ZA OTWARCIE MI OCZU< ZE ZBESZCZEŚCIŁEM TEN ŚWIĘTY
        GATUNEK
        .
        > Zacznij lepiej pisać na forum coca-coli, mtv, albo jakiegoś bravo. Spotkasz
        tam
        >
        > z pewnością kolegów i koleżanki z gimnzjum i pogadacie sobie o hip hopie czy
        > rapie.
        .
        ALEŚ UTRAFIŁ!!! U MNIE CAŁA GLASA W GIMNAZJUM SŁUCHA RAPU LECACEGO NA MTV,
        TRZYMAJĄC COCA_COLE W ŁAPKACH smile CZYŻBYŚ BYŁ KIMŚ Z NASZEJ KLASY TYLKO Z
        NIEWIADOMYCH PRZYCZYN WSTYDZISZ SIĘ DO TEGO PRZYZNAĆ???
        .

---
        pozdrowienia
        kOndOreUs
    • Gość: waldek Re: Czarne czasy Disco Polo IP: 212.244.78.* 16.03.04, 17:40
      Może byś chciał by na naszych scenach tylko królowało disco polo.! Nie masz
      potrzeby posłuchać coś pięknego, porządnego ,trudnego do zaśpiewania i
      zagrania? To może ja ci coś pobuczę pomruczę i powinieneś być zadowolony -och
      jak łatwo wprowadzić na polski rynek badziewia!
      • peternurek1 Re: Czarne czasy Disco Polo 16.03.04, 18:00
        Gość portalu: waldek napisał(a):

> Może byś chciał by na naszych scenach tylko królowało disco polo.!

jasne , wszyscy o tym mażymy

> Nie masz
        > potrzeby posłuchać coś pięknego, porządnego ,trudnego do zaśpiewania i
        > zagrania?

nie , disco polo mi wystarczy w zupełności

> To może ja ci coś pobuczę pomruczę i powinieneś być zadowolony -och
        > jak łatwo wprowadzić na polski rynek badziewia!

no to dawaj , zobaczymy czy jesteś lepszy od boom box romantik boys'ów
        spróbuj moze też w idolu albo drodze dokądśtam...

ps.
        żartowałeś z tym wszystkim? bo jak widzę twoje wypowiedzi w innych wątkach to
        już sam niewiem...
        • jam_niczek Re: Czarne czasy Disco Polo 16.03.04, 18:12
          peternurek1 napisał:

> żartowałeś z tym wszystkim? bo jak widzę twoje wypowiedzi w innych wątkach to
          > już sam niewiem...

Jego problem polega na tym, ze nie zartował uncertain
      • kondoreus Re: Czarne czasy Disco Polo 16.03.04, 22:01
        Gość portalu: waldek napisał(a):

> Może byś chciał by na naszych scenach tylko królowało disco polo.!
        .
        A CHCIAŁBYM!!! I TO JAK!!! ALE NIESTETY TO SE NE WRATI CHYBA sad
        .
        > Nie masz potrzeby posłuchać coś pięknego, porządnego ,trudnego do zaśpiewania
        i
        > zagrania? To może ja ci coś pobuczę pomruczę i powinieneś być zadowolony -och
        > jak łatwo wprowadzić na polski rynek badziewia!
        .
        CZASEM MAM TAKĄ POTRZEBĘ ALE OBAWIAM SIĘ ŻE NIE SPROSTAŁBYŚ MOIM WYMAGANIOM -
        SORKI WINETOU - POSZUKAJ SOBIE JAKIEGOŚ KENA I JEMU SŁODKO POMRUCZ
        .

---
        pozdrawiam
        kOndOreUs
        • Gość: Trapez Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.04, 02:23
          -po pierwsze- całą prawdę a shazzie znajdziecie w piosence zespołu Big Cyc
          -po drugie- istnieje już Disco HipPolo i to całkiem rozwinięte. Po prostu ludzie sie maskują marnej jakości muzyka .Proponuję posłuchać polskiego hip-hopu. Tam tekst to klasyka disco-polo....
          - po trzecie-ktos sie tu rzeczywiscie skompromitował mówiąc,że Ich TRroje i Blue Cafe to disco polo. To są nic nieznaczące podróbki,maja się nijak do swoich wspaniałych prekursorów. Zobaczymy jak sobie poradzą na European Disco Polo Festivan(czytaj Eurowizja)
          - po czwarte: cały swiat czerpie z naszego disco polo- wystarczy włączyć jakies radio,najlepiej Eskę(tam zresztą niektórzy prowadzący mają swietne zadatki na światowej klasy disco-polo speaker-czyli osoba ,która mówi stylem disco polo,tak jak Drozda wink
          Disco Polo opanowało Świat!!!!!
    • Gość: Kalfior Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 08:25
      Czy autor topica będzie taki miły i udzieli mi informacji jakiej muzyki słucha?
      • kondoreus Re: Czarne czasy Disco Polo 17.03.04, 19:58
        A będę tak miły smile
        Choć nie wiem czy ta muzyka będzie Ci miła (wszystko jest kwestią gustu jak
        wiadomo). Tak więc słucham oczywiście disco polo a w przerwach muzyczki w stylu
        Deep Purple, Black Sabbath, Rush, Camel, The Cure, Faith No More, RHCP, Kult i
        wieeeele innych zblizonych klimatycznie do powyższych

---
        pozdróweńka
        kOndOreUs
        • Gość: kalafior Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 08:56
          No właśnie.
          Czyli masz świadomość, że i to i to oparte jest na kilku akordach - muzycznie
          to jest ta sama papka. Jeśli chcesz mi udowodnić, że przekaz słowny jest
          ambitniejszy, to ja ci powiem: może. Z całą pewnością jednak muzycy rockowi nie
          są Szekspirami - poczytaj tłumaczenia Manna w GW.
          Więcej różnic jest w zachowaniu się "muzyków". Ci rockowi wymachują włosami,
          robią straszne miny, demolują scenę, niszczą niczemu niewinne instrumenty,
          polewają wodą uczestników koncertów, urywają łby gołębiom i mają o sobie bardzo
          dobre mniemanie - podobnie do słuchaczy.
          Pewno i tak nie uwierzysz, ale słuchana przez ciebie muzyka jest w stosunku do
          np jazzu i m. poważnej taką właśnie disco polo - dla tłumów.
          • aric Re: Czarne czasy Disco Polo 18.03.04, 09:28
            > Pewno i tak nie uwierzysz, ale słuchana przez ciebie muzyka jest w stosunku
            do
            > np jazzu i m. poważnej taką właśnie disco polo - dla tłumów.

Chciałbym się z lekka ustosunkowac do tej wypowiedzi.smile
            Sugerujesz więc wyższość tych gatunków nad muzyką pozostałą??
            Zawsze uważałem fanów muzyki klasycznej za ignorantów, oczywiście nie
            wszystkich.smile To tak jakby przyjśc do kogogoś kto ma na ścianie powieszonych
            kilka obrazów, które zostały namalowane przez nieznanych artystów i powiedzieć,
            zdejmij to i powieś sobie Szagala albo Degasasmile bo to co masz to syf straszliwy
            jest.
            Dla mnie muzyka klasyczna jest tylko wytworem czasu, gdy nie było prądu. Czy
            myslisz, że Mozart żyjąc w naszych czasach komponowałby to co skomponował??
            Inne środki, inny wyraz. A weźmy takiego Strawińskiego, ten to chyba się w
            zdecydowanie w kiepskich czasach urodził. Biedactwo nie miało prądu, ale rade
            dawało, takiego trasha i black metalu to nigdy nie słuchałem, a był to początek
            XX wieku.smile)
          • Gość: Maciek Makowski Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.acn.waw.pl 18.03.04, 09:54
            > Czyli masz świadomość, że i to i to oparte jest na kilku akordach - muzycznie
            > to jest ta sama papka.

Ach, czyli czy coś jest papką, czy arcydziełem, poznaje się po tym, ilu akordów
            użyto? Fajnie, wreszcie pojawiło się jakieś jasne kryterium pozwalające odróżnić
            muzykę dobrą od złej.
          • kondoreus Re: Czarne czasy Disco Polo 18.03.04, 14:03
            HMMM... NIE POZOSTAJE MI CHYBA NIC INNEGO JAK ODROBINKĘ USTOSUKOWAĆ SIĘ DO TWEJ
            OPINII

Gość portalu: kalafior napisał(a):

> No właśnie.
            > Czyli masz świadomość, że i to i to oparte jest na kilku akordach - muzycznie
            > to jest ta sama papka. Jeśli chcesz mi udowodnić, że przekaz słowny jest
            > ambitniejszy, to ja ci powiem: może.

PRAWDĘ MÓWIĄC TO NIE MAM ŚWIADOMOŚCI ŻE DISCO POLO I ROCK TO TAKA SAMA MUZYCZNA
            PAPKA (nie wiem nawet czy nie obrażasz tu czasem disco polo?) BO TO, ŻE KTOŚ
            GRA UTWÓR NA KILKU AKORDACH NIE ZNACZY ZE JEST UTWÓR MAŁO AMBITNY I NIECIEKAWY
            STYLISTYCZNIE (patrz vel słuchaj Black Sabbath na przykład)

Z całą pewnością jednak muzycy rockowi nie
            >
            > są Szekspirami - poczytaj tłumaczenia Manna w GW.

I BOGU NIECH BĘDĄ DZIĘKI ZA TO BO JAKBYM MIAŁ OCHOTE NA SZEKSPIRA TO NIE
            SZUKAŁBYM GO W JAKIMKOLWIEK GATUNKU MUZYCZNYM

> Więcej różnic jest w zachowaniu się "muzyków". Ci rockowi wymachują włosami,
            > robią straszne miny, demolują scenę, niszczą niczemu niewinne instrumenty,
            > polewają wodą uczestników koncertów, urywają łby gołębiom i mają o sobie
            bardzo
            >
            > dobre mniemanie - podobnie do słuchaczy.

OD URYWANIA GŁÓW GOŁĘBIOM TO WOLĘ PODGRYZANIE GARDEŁ NIETOPERZOM

> Pewno i tak nie uwierzysz, ale słuchana przez ciebie muzyka jest w stosunku
            do
            > np jazzu i m. poważnej taką właśnie disco polo - dla tłumów.

TO ZUPEŁNIE TAK SAMO JAK MUZYKA POWAŻNA KTÓRA JEST TAKIM HIP-HOPEM DLA NASZYCH
            PRAPRZODKÓW Z EPOKI KAMIENIA ŁUPANEGO. WIĘC KÓŁKO SIĘ ZAMYKA

---
            pozdrawiam
            kOndOreUs
          • Gość: greg_one Re: Czarne czasy Disco Polo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 16:31
            Panowie, hamujcie emocje, już starożytni (z czasów, gdy największa orkiestra
            miała tylko fujarki i bębenki) powiadali: de gustibus nil disputandum. Kazdy
            słucha czego chce -tzn. czego może, bo ja osobiście chętnie posłuchałbym
            współczesnych kompozycji Mozarta, ale nie mogę, bo chłop dawno umarł. Wątkacz,
            czyli Kondordeus chętnie posłuchałby disco polo XXI wieku, ale nie może, bo
            artyści wrócili do hodowli owiec, albowiem teraz to im się bardziej opłaca.
            Podobnie jak pozostałym przy życiu megagwiazdom hard rocka lat 70-tych
            bardziej opłaca się czekać na tantiemy, niż ciągać po świecie pordzewiałą
            furgonetką od klubu do klubu, a taki jest los 95% muzyków KAŻDEGO nurtu, od
            jazzu po pcim polo folk i w KAŻDEJ epoce. A tak naprawdę to w "wolnych" mediach
            prezentowana nie jest muzyka której chcemy, ale muzyka którą musimy kupić.
            Nawet moja ulubiona trójka coraz bardziej ugina sie pod presją producentów.
            A może disco polo umarło, bo zostało przejęte przez legalne wytwórnie płytowe?
        • Gość: fidel11 Re: Czarne czasy Disco Polo IP: 80.51.237.* 19.03.04, 10:25
          >Tak więc słucham oczywiście disco polo a w przerwach muzyczki w stylu
          >
          > Deep Purple, Black Sabbath, Rush, Camel, The Cure, Faith No More, RHCP, Kult

klasyka gatunku, niestety odeszli już do historii... a czego słuchasz z
          żyjących? chyba nie ciągle płyt wydanych w zeszłym wieku smile

fidel11
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka