Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie ma polskiego "Rolling Stone'a"?

31.03.04, 20:15
Chodzi mi oczywiście o gazetę. Mamy polską edycję "Metal Hammera", która
chyba jakoś tam sobie radzi, bo ukazuje się już chyba z 10 lat. Wydaje mi
się, że zachodnia gazeta pisząca o szeroko rozumianym rocku miałaby szanse
powodzenia na naszym rynku.
Ale może się mylę.

PS. Nie upieram się przy "Rolling Stone", może być "Melody Maker". Dobrze
byłoby mieć alternatywę dla coraz bardziej nudnego "Teraz Rocka".
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: Dlaczego nie ma polskiego "Rolling Stone'a"? 31.03.04, 20:18
      "Melody Maker" już nie istnieje, o ile się nie mylę. "Rolling Stone"? Jakoś nie tęsknię.
      • vulture krótka analiza rynku prasy muzycznej :-) 31.03.04, 20:53

"Melody Maker" przestał ukazywać się w grudniu 2001 (do ostatniego numeru była
        dołączona ulotka z informacją, że dotychczasowe zasoby zostaną wchłonięte przez
        NME - w Polsce taka informacja, że pismo się przestanie ukazywać itp. to
        rzadkość). "Rolling Stone" nie byłby chyba rozchwytywany (zależy jeszcze, ile
        by kosztował). MH jest popularny, bo w Polsce jest duża baza fanów ciężkiego
        brzmienia. TR ma i będzie miał problemy ze sprzedażą, dopóki nie wypuści
        powietrza ze swojego nadętego łba i nie wpuści trochę humoru na łamy pisma.
        Zamiast humoru w najnowszym numerze jest wkładka o The White Stripes. Żenada.
      • Gość: nadzieja Re: Dlaczego nie ma polskiego "Rolling Stone'a"? IP: *.chello.pl 31.03.04, 20:59
        chlopy, co wy gadacie...
        na polskim rynku dobra gazeta muzyczna?...
        od wczoraj nie mam zludzen - Lepper 53%, Kwach - 68% zaufania spolecznego...
        jak glosuja tak sluchaja...
        ale pismo "Remiza" pewnie mialoby wziecie, a w nim odkryte juz na forum:
        Veto - nadzieja polskiego rocka...
        Agata Werner - polska Britney...
        Emmi - akcja: zbieramy na schronisko dla malych pieskow...
        Magda Femme - sama slyszalam jak mowila, ze "ta plyta jest naprawde ostra" -
        prawdziwy metal...

ja wiem, ze jest jeszcze jakies 3% normalnych ludzi w tym kraju, ale kto by
        robil gazete dla takiej liczby osob...

pozdrawiam...
        • vulture Re: Dlaczego nie ma polskiego "Rolling Stone'a"? 31.03.04, 21:19

Uważam, że pismo z Agatą Werner, zespołem Veto, Marysią Sadowską i, powiedzmy,
          Gaygą albo Moniką Borys w ramach klasyki gatunku może nie spowodowałoby
          wielogodzinnych kolejek do kiosków, ale jako jedna, dwie strony humorystyczne w
          jakimś "poważnym" periodyku, na pewno ożywiłyby polską smętną całość. Zaczynam
          (po czasie) doceniać ś.p. "Machinę", bo tam - co by o artykułach nie sądzić -
          humor przynajmniej w formie szczątkowej istniał.
          • Gość: nadzieja Re: Dlaczego nie ma polskiego "Rolling Stone'a"? IP: *.chello.pl 31.03.04, 21:22
            a ja sie upieram przy swoim...
            uwazam bowiem, ze pismo w calosci prezentujace "nasze perelki" byloby hitem...
            tytul "remiza" jeszcze do uzgodnienia...
            • vulture ot 31.03.04, 21:26

A ja się też upieram, bo Polacy - tacy typowi konsumenci, znaczy - nie mają
              poczucia humoru, chyba że pismo byłoby z założenia maksymalnie niszowe. To
              niezupełnie na temat (a raczej zupełnie nie na temat), ale od kiedy jebły w
              1989 "Szpilki" i "Karuzela", w Polsce nie stworzono dobrego pisma satyrycznego.
              W kioskach gdzieniegdzie można kupić żarty Leszka Bubla o Żydach.
              • Gość: nadzieja Re: ot IP: *.chello.pl 31.03.04, 21:41
                alez polacy maja olbrzymie poczucie humoru... wszak wybory parlamentarne to
                potwierdzaja... i ostatnio ta radna z Samoobrony co to kazala kupic nowe meble
                do sali obrad w ratuszu, bo podobno inni jej nogi podgladaja (meble = 50 000)...
                przeciez to lepsze niz Monthy Pyton...

a z tym Bublem to nie zrozumialam... zawsze, gdy widze te broszurki Bubla
                wyeksponowane w widocznym miejscu w kiosku to robie dzika awanture...
                nastepnego dnia (przewaznie, bo niektorych trzeba postraszyc sadem) przewaznie
                juz wedruja w mniej widoczne miejsce...
                ale z checia poslucham jak to Bubel smieje sie z mojego narodu... uwazam, ze
                jego narod bardziej zasluguje na smiech...

• vulture to nie poczucie humoru tylko rzeczywistość 31.03.04, 22:02
                  I dlatego to wcale nie jest takie zabawne.

A wracając do tematu...
                  Ciekaw jestem w jakich ilościach rozchodzi się obecnie polska prasa muzyczna?
                  Kiedyś "Tylko Rock" szczycił się 75 000 sztuk miesięcznie, ale rozumiem, że
                  aktualnie ta liczba jest jakieś dziesięć razy mniejsza... Zresztą, część
                  magazynów na wszelki wypadek nie umieszcza w stopce redakcyjnej informacji o
                  nakładzie. Może i dobrze.
                  • Gość: nadzieja rzeczywistosc? IP: *.chello.pl 31.03.04, 22:16
                    w takim razie rzeczywistosc jest wyjatkowo humorzasta... smile)

jesli chodzi o "rozchody" polskiej prasy to dzis niewiele wydawcow podaje
                    naklady... przewaznie widnieje napis: naklad kontrolowany... moze im wstyd...
                    • ihopeyouwilllikeme Re: rzeczywistosc? 01.04.04, 11:52
                      Teraz Rock rzeczywiście robi się coraz nudniejszy. Ale Muza była jeszcze
                      gorsza - chcieli zrobić magazyn o każdej muzyce, tak jak Machina była magazynem
                      o wszystkim, i skończyli tak samo, tylko szybciej.
            • marcelkim Re: Dlaczego nie ma polskiego "Rolling Stone'a"? 01.04.04, 16:37
              A ja to bym tam kupił ten twój kalendarz Remiza, tylko czy ładne obrazki by tam
              były?
              A co byś tam napisała? mi sąsiad ciągle wietrzy stodołę, jak wywozi gnojówkę
              Noo a inne sąsiady szlagry ciągle puszczają na całą wieś, tak że już nie wiem
              czego słuchać no i ciągle gadają w radio, ale ja ich tam nie wiem, że piasek
              już dojrzały artysta
              • Gość: sunny Re: Dlaczego nie ma polskiego "Rolling Stone'a"? IP: 213.17.133.* 01.04.04, 16:56
                A w Czechach chyba mają "Rolling Stone'a", zdaję się, że widziałam
                ostatnio...Kraj dużo mniejszy, a się sprzedaje chyba, skoro istnieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka