26.05.11, 11:55
"Słuchajcie. Najbardziej niesamowitą rzeczą, jaką w życiu przeżyłem - w ubraniu - był pierwszy wspólny koncert Diza i Birda w St. Louis w stanie Missouri, który dane mi było zobaczyć. To było jeszcze w 1944. Miałem osiemnaście lat, właśnie skończyłem Lincoln High School. Szkoła stała zaraz na drugim brzegu Missisipi, w East St. Louis, w Illinois. Usłyszałem Diza i Birda w zespole wielkiego B.i mówię: "Co? Co to w ogóle jest?!" Rany, tak napieprzali, że się normalnie zląkłem. Bo tak: Dizzy Gillespie, Charlie Yardbird Parker, Buddy Anderson, Gene Ammons, Lucky Thompson i Art Blakey, wszyscy razem w jednym zespole, że już nie wspomnę o samym B.: Billym Eckstine'ie.
Kurewski odjazd. Rany, jakby mnie od środka napieprzało. Muzyka wypełniła mi ciało i tego mi było trzeba. Dokładnie tak, jak oni ją grali - tego i tylko tego mi było trzeba. To było coś. I żeby tak wejść do nich i zagrać razem."
Obserwuj wątek
    • kossace Re: Miles 26.05.11, 13:08
      "Posłuchaj. Najwspanialsze uczucie, jakie miałem w życiu — w ubraniu — to gdy po raz
      pierwszy słyszałem Diza i Birda w St. Louis w Missouri w 1944. Miałem osiemnaście lat i
      właśnie ukończyłem Lincoln High School. Mieściło się po drugiej stronie rzeki Missisipi, w East St. Louis w Illinois.
      Kiedy usłyszałem Diza i Birda w zespole B., powiedziałem:
      „Co? A co to takiego?” Stary, to było tak niesamowite, że aż strach. To znaczy Dizzy
      Gillespie, Charlie „Yardbird” Parker, Buddy Andersen, Gene Ammons, Lucky Thompson i Art
      Blakey, wszyscy razem w jednym zespole, że nie wspomnę B.: Billy’ego Eckstine’a we własnej
      osobie. To było coś, jak sukinsyn. Stary, ten chłam przeniknął mnie całego. Muzyka od stóp do
      głów, a właśnie to chciałem słyszeć. To, jak ten zespół grał muzykę — tylko to chciałem słyszeć.
      To było coś. I siebie, jak gram razem z nimi."

pozdr
      • miles59 Re: Miles 31.05.11, 09:18
        www.youtube.com/watch?v=qlIU-2N7WY4
        pozdrowink
        m59

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka