Dodaj do ulubionych

Camel warto?

IP: *.zory.msk.pl 22.05.04, 21:12
Czy warto tej kapeli posłuchać?
Jeśli tak, to co konkretnie?
Do kogo są podobni,a może niepowtarzalni?
Obserwuj wątek
    • peternurek1 warto <n/t> 22.05.04, 22:05

• lostdog Re: warto <n/t> 22.05.04, 23:42
        warto, naprawdę! szczególnie polecam wczesne albumy, "mirage" (mój ulubiony),
        albo "snow goose", ale najnowsza płyta ("a nod and a wink") też jest niczego
        sobie... pięknie wielbłąd grał...
        • Gość: nadzieja Re: warto <n/t> IP: *.chello.pl 23.05.04, 00:16
          a dla mnie Camel juz od wielu lat "trzyma klase"... moge nawet zasugerowac, ze
          niewiele sie mienil, choc to pewnie przesadzona opinia... wciaz jest zespolem
          progresywnym, grajacym jednak melodyjnego i wpadajacego w ucho rocka... mozesz
          sluchanie zaczac od ostatniej plytki (wspomnianej wyzej "A nod and a wink")...
          albumy Camela sa jak basnie - wszystkie utwory na plycie tworza jedna liryczna
          calosc... utowry sie przenikaja i uzupelniaja... Camela mozna sluchac czytajac
          ksiazke - szczegolnie polecam, choc to zapewne zalezy od knigi smile))

pozdrawiam...
          • Gość: rael Re: warto <n/t> IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 23.05.04, 00:26
            Wedlug mnie najpiekniejsza plyta zespolu to Snow Goose. Dobrym wprowadzeniem do
            niepowtarzalnej muzyki zespolu jest podwojny koncertowy album A Live Record z
            1978 roku, podsumowujacy pierwsze lata dzialalnosci, na ktorym grupa
            zaprezentowala m.in. ww album w calosci.
    • mapmuh Re: Camel warto? 23.05.04, 00:34
      Doskonały, rewelacyjny zespół. Bez wątpienia ma swój wyraźny styl i moim zdaniem niełatwo do kogokolwiek go porównać, choć melodyka przypomina niektórym Kayak, Marillion.
      Mnie najbardziej podobają się płyty Nude i I can see your house from here - bardzo się od siebie różnią, ale są porywające. Gorąco polecam, jak koledzy wyżej, A nod an a wink - to był znakomity powrót Latimera i spółki.
      • lostdog Re: Camel warto? 23.05.04, 01:00
        pamiętam swoje pierwsze spotkanie z camelem... kaczkowski puścił kiedyś "lady
        fantasy" w minimaksie - niezapomniane wrażenie. 12 minut czystego piękna.
    • Gość: Lesiek Re: Camel warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 08:13
      Myślę, że w ramach rocka progresywnego to Camel należy do tych zespołów, do
      których się porównuje wink. Więc znać go trzeba.

A co - to już zależy od Ciebie. Styl Camela chyba najlepiej poznać słuchając
      jego pierwszych płyt, konkretnie 'Mirage', 'The Snow Goose' i 'Moonmadness'. W
      późniejszym okresie najwspanialszym arcydziełem jest 'Dust And Dreams'.
      Najbardziej znaną, acz IMO kompletnie niereprezentatywną dla zespołu płytą
      jest 'Stationary Traveller'. Uważaj na takie płyty jak 'I Can See Your House
      From Here' czy 'Single Factor' - zostały nagrane w czasie, kiedy Camel bardzo
      chciał mieć przeboje i pojawia się na nich w sporych dawkach ohydny dyskotekowy
      pop. (Z drugiej strony, na 'I Can See... znajduje się bodaj najwspanialszy
      utwór Camel - ale płyty w całości na początek nie polecam).
    • vulture Re: Camel warto? 23.05.04, 10:55

Ja zacząłem poznawanie Camel od płyty "Mirage" (to ta, której okładka
      przypomina pudełko papierosów Camel) i ten album zachwycił mnie do tego
      stopnia, że kupiłem prawie całą dyskografię zespołu (nie naraz, oczywiście).
      Nie żałuję swej decyzji, gdyż jest to jedna z najciekawszych grup, grająca
      dostojną, majestatyczną a jednocześnie lekką muzykę, zahaczającą o art rock,
      jazz rock, czasem o pop i pewnie jeszcze o kilka innych gatunków. Camel rządzi -
      warto posłuchać, na pewno!
      • Gość: luukasz4 Re: Camel warto? IP: *.stud.uni-goettingen.de 23.05.04, 11:29
        Mirage, Snow Goose, Moonmadness, Camel (debiut), Stationary Traveller, Harbour
        of tears, Rajaz, A nod and the wink
        • vulture Re: Camel warto? 23.05.04, 16:30
          Gość portalu: luukasz4 napisał(a):

> Mirage, Snow Goose, Moonmadness, Camel (debiut), Stationary Traveller,
          Harbour
          > of tears, Rajaz, A nod and the wink

Tak wszystko naraz? Sałatka się komuś zrobi smile Camel ma różne oblicza: na
          debiutanckim albumie był nieco bluesujący, na kilku następnych artrockowy,
          potem nieco jazzrockowy, a w pewnym momencie wręcz popowy. Uważam, że
          zestawienie muzyki np. ze "Snow Goose" i "Stationary Traveller" może
          spowodować, iż ktoś odniesie wrażenie, że ma do czynienia z dwoma różnymi
          zespołami.

A od debiutu Camel to bym aż tak chętnie nie polecał zaczynać.
    • Gość: Jacek Re: Camel warto? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 11:13
      Witam !
      Polecam na początek DVD Camel : Pressure Points i Coming Of Age.
      Pzdr.
    • Gość: As Re: Camel warto? IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 23.05.04, 16:36
      O tym zespole już tyle razy pisałem, że ograniczę się jedynie do wskazania 5
      najlepszych, moim zdaniem płyt:
      Harbour Of Tears
      Stationary Traveller
      Rajaz
      Dust And Dreams
      Nude

Miłego słuchania!
    • Gość: Pumpernikiel Re: Camel warto? IP: *.zory.msk.pl 23.05.04, 20:08
      Widać z waszych postów, że mam zaległości. Cóż, zespół Camel nie jest za bardzo
      popularny u nas w kraju (ciekawe dlaczego?). Przystępuję do ich nadrabiania.
      Kapelę polecił mi dosyć awangardowy kolega, dlatego wolałem skonsultować z Wami
      jego zachwyty...
      Zauważyłem dosyć duży rozdźwięk w tytułach ulubionych płyt. To trochę
      niepokojące. Zacznę jednak od "snow goose" i potem "mirage" i "nude".
      Dziękuję serdecznie za korespondencję.
      • Gość: Lesiek Re: Camel warto? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.04, 20:57
        > Widać z waszych postów, że mam zaległości. Cóż, zespół Camel nie jest za
        bardzo
        >
        > popularny u nas w kraju (ciekawe dlaczego?). Przystępuję do ich nadrabiania.

No już nie żartuj sobie.
      • vulture jeszcze na forum o Camelu było wcześniej 23.05.04, 20:59
        ten wątek nawet powiela obecny:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=4282226&a=4312950

Inne dyskusje na temat grupy Camel:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=9155903&a=9155903

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=4926434&a=4926434

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=5066239&a=5066239

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=4402200&a=4402200

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka