Dodaj do ulubionych

Nightwish - Imaginaerum - Recenzja

29.11.11, 17:28
Słyszeliście już ten album?
Od wczoraj jest dostępny w sieci (całość a nie sample).
Ja jestem lekko rozczarowany. Przez te ponad 4 lata można było zrobić coś lepszego.
Plusy: orkiestra, chóry (w tym dziecięce), wokale (częściej udziela się Marco).
Minusy: banalne, proste, przewidywalne i pozbawione smaczków melodie, dwa wypełniacze w postaci utworów instrumentalnych (nie mogą się równać z takim "Last of the wilds" i totalnie zepsuty najdłuższy trwający prawie 14 utwór. Spodziewałem sie kilera na miarę Ghost love score a dostałem nudny utwór. Najgorsze jest jednak to że przez ponad 5 min zamiast śpiewać to kilku ludzi prowadzi sobie w nim narrację.

Płytka jest bogata instrumentalnie (sporo folku) i teatralna ale tak jak już pisałem - przewidywalna. Trochę za dużo na niej ballad jak dla mnie. Jest sennie.

Nightwish powoli się wypala. Dwa instrumentalne wypełniacze (jeden to po prostu zlepek wszystkich utworków z albumu w wersji orkiestralnej) plus spaprany 14 minutowy hymn (jeśli można tą piosenkę tak nazwać).
Ogólnie podoba mi się tylko połowa płyty. Wolę Dark Passion Play.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cela Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.ghnet.pl 30.11.11, 15:35
      To współczuję gustu. DPP to była dopiero masakra. NW się powoli odradza po największej porażce w swojej karierze jaką było DPP>
    • Gość: Anna Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: 178.73.49.* 01.12.11, 11:39
      Bardzo fajny symfoniczny metal. POLECAM.
      • Gość: Bosek Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.euro-net.pl 02.12.11, 16:23
        Chyba tracisz sluch jezeli twoim zdaniem zespol sie odradza. Ten album to totalna porazka. Wokal Anette Olzon to jakas prowokacja. Wszystkie piosenki z ta wokalistka przypominaja disco polo. Nightwish stracil swoja moc. Za czasow Tarji ten zespol byl niesamowity a teraz poprostu klapa.
    • Gość: recenzent Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: 194.44.203.* 01.12.11, 15:15
      Sluchalem caly nowy album i tez jestem troszke rozczarowany, wedlug mnie jest duzo gorszy od Dark Passion Play sad W poprzednim albumie podobalo mi sie co najmniej 5 piosenek a tutaj ledwo 2. Szkoda, bo bardzo dlugo czekalem na ten album
    • Gość: Megan Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.beskidmedia.pl 02.12.11, 21:41
      Zgadzam się, niestety.. Spodziewałam się arcydzieła, a najnowszy album jest gorszy od poprzedniego. Nudny, przewidywalny... Końcówka mocniejsza, ale nie ratuje całości. Nie będę nawet porównywać do tych nagrywanych z Tarją. Totalne rozczarowanie!
      • Gość: Damian Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.lukman.pl 03.12.11, 11:58
        Ilu słuchaczy,tyle zdań. Uważam,że Nightwish z Anette jest po prostu zupełnie inny. Z Tarią był patetyczny, wzniosły i chyba mocniejszy. Anette ma zupełnie inne możliwości głosowe i porównywanie ich jest chyba niemożliwe. Teraz jest lżej, wiecej eksperymentów...ja kupuję oba wizerunki. Imaginaerum zdecydowanie trafia w mój gust: symfonicznie, chóralnie,bardzo filmowo. No i nie zapominajmy,że to soundtrack do filmu - to narzuca taką właśnie stylistykę. Dla mnie bomba! Szacunek wszystkim,którym się nowy Nightwish podoba, chwała nieakceptującym go. Macie do tego pełne prawo smile
    • Gość: conneryfan Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.11, 20:56
      A mi brakuje ballady. Tu nie widzę żadnej No chyba że Slow Love ,Płyta świetna Ale DPP nie
      przebiła W końcu to nie możliwe. Są 3 hity. Wiele nowych dźwięków Czasem przyjemnych (Morricone) Czasem drażniących ( jazz). Wokal faktycznie coraz lepszy. Mnie tylko strasznie zawiódł ten najdłuższy utwór . ....
    • Gość: daro Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.rev.numericable.fr 06.12.11, 22:15
      www.youtube.com/watch?v=-qWZ05Rxvjc
    • Gość: rob Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.12.11, 23:08
      mi się osobiście płyta podoba, oczywiście instrumentalne utowry zwłaszcza ostatni bym usunął a SOM, czyli "tasiemiec" posiada poemat na koncu. zespol doskonale wiedzial co robil. zespol z plyta przygotowywal film ktory wyjdzie w przyszlym roku - album jest soundtrackiem do filmu i opowiada historie starego kompozytora - ostatni instrumental jest na napisy koncowe, a wiersz ma swa wazna role - zespol doskonale wie ze dla kogos kto nie jest w temacie i nie jest fanem, to 6 min wiersza moze nudzic ;]
    • krzysiuwis Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja 08.12.11, 09:36
      ogólnie nie przepadam za takim brzmieniem, ale ostatnio zainstalwoałem kilka utworow w aucie i nie powiem, miło się wieczorem jeździ, zamiast radia

---

sklep calivita
      www.dobrakuchnia.com
      www.edupromo.pl
      austria narty
    • Gość: malaz Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.11, 09:57
      Najgorszy album Nightwish w całej ich historii.
    • Gość: Beata Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.xdsl.centertel.pl 11.12.11, 20:35
      Mnie natomiast album się podoba. Zwróćmy uwagę na to, że muzyka Nightwish jest głęboka, jedyna w swoim rodzaju, to muzyka do kontemplowania a nie do bujania przy niej włosami. Co do "Song Of Myself" to owszem, sporą część zajmują mówione wypowiedzi, jednak należy wsłuchać się w to, co postacie mówią oraz w muzykę w tle. Poza tym muzyka z tego albumu przenosi w jakby inny, metafizyczny świat, utwory Tuomasa zawsze zachwycały i to się nigdy nie zmieni. Pozytywnie zaskoczyła mnie także Anette, szczególnie w piosence "Scaretale". Dotychczas uważałam, że dysponuje ona przesłodzonym, popowym głosem, lecz teraz pokazała, że tak nie jest. I w żadnym wypadku nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że "Nightwish powoli się wypala", moim zdaniem Tuomasowi nie brakuje pomysłów, a dopóki ma tak świetny zespół, Nightwishowi nie grozi wypalenie.
    • Gość: Eko Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:22
      Przesłuchałem.
      Wg mnie idealny album do odsłuchania i zapomnienia.
      A tak swoją drogą, ciekawe, czemu album w edycji limitowanej zawiera dodatkowo płytę ze wszystkimi utworami w wersji instrumentalnej?
      Czyżby miało to jakiś związek z wokalem Anette, że realizatorzy dali słuchaczom dokładnie taką konfigurację?
      Jeśli tak, to uważam to za bardzo pragmatyczna decyzję.
      I oczywiście wybieram wersję bez wokalu.
      • Gość: buju Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.12.11, 23:07
        Pani Anete na szczescie spiewa tylko w kilku utworach...
        Płyta ewidentnie nagrana pod film. Jako muzyka do sluchania to brakuje mi z 3 solidnych utowrow. Toumas dobrze zaaranzowal material ale jet go ciut za malo, uczucie niedosytu...
        Dobrze, ze inna inna droga niz stary Nightwish (z Tarja) bo poprzednia plyta, ktora miala byc utrzymana w tonie starego Nightwish (DPP) niestety byla ,,,smieszna? Anete podspiewujaca nie ma jak sie rownac z poteznym wokalem Tarji, wszelkie proby nasladownictwa czy podobienstwa w tylu są żenujące. Na Imaginaerum na szczescie dostosowali panowie muzyke do mozliwosci nowej Pani i juz jest lepiej ale za to to już inny styl. Wogole troche zbyt duzo stylow na tej plycie,,, widac ze szukaja i chca odejsc od tego co nightwish kiedys gral. W recenzjach Toumas opowiada ze Imag... to rowiniecie DPP. A co ma mowic? niewazne.
        Ktos gdzies powiedzial, ze porownujac ostatnie plyty Tarji i Nightwish to Jej bardziej tęskno do grania starego Nightwisha niz kolegom z zespolu. A moze panowie tylko udaja twardzieli i sami wiedza, ze strzelili sobie w kolano dziekujac za wspolprace Tarji. jeszcze z 2 plyty i wszystko bedzie jasne.
    • Gość: leniviec Re: Nightwish - Imaginaerum - Recenzja IP: *.satfilm.net.pl 07.02.14, 09:22
      Mnie też ten album zaskoczył. Moja rodzina go pokochała i teraz stoi na półce tuż obok płyty zespołu Weekend.
      Smutna prawda jest taka, że bez Tarii ta kapela po prostu nie istnieje.
      Teraz to jest taka kapela weselna, w której Anette może tylko śpiewać "ona tańczy dla mnie" bo na tyle to może jej starczy głosu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka