longplej 16.01.12, 10:57 Wiem, że od kilku lat sporo mówi się o powrocie na rynek muzyczny płyty winylowej, jednak chciałem się dowiedzieć czy rzeczywiście ludzie w Polsce coraz chętniej kupują winyle i co ich do tego skłania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
good_vibrations Re: Kupujecie winyle? 18.01.12, 05:51 Ja kupuję przede wszystkim na portalach aukcyjnych starocie, w antykwariatach i na giełdach. Można znaleźć całkiem fajne nagrania w bardzo dobrych cenach. Kupiłem kiedyś Led Zeppelin "IV" za 10 zł, stary polski rock w tej cenie to normalka. Ostatnio jednak kupiłem nowe wydanie Red Hot Chili Peppers "Californication" i muszę powiedzieć że nie zawiodłem się. O co chodzi z tymi winylami jak dla mnie? Mają inne brzmienie od płyt CD. Od czasu jak zainwestowałem w kabel DIC- RCA i podłączyłem gramofon do lepszych głośników, doceniam to w pełni. Dźwięk jest jakby bardziej "miękki", nie wiem jak to określić, "cieplejszy"? No i winyle mają duże okładki, co w wielu przypadkach jest wielkim plusem, np. stare płyty Iron Maiden. Ostatnio wyszły wszystkie single Gorillaz na winylach 7", rewelacyjna sprawa. Nawet w dużych marketach są już stoiska z winylami, więc fakt - ruszyło się w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
longplej Re: Kupujecie winyle? 18.01.12, 11:57 A czy nie uważasz, ze te nowe reedycje płyt sprzed kilkudziesięciu lat nie brzmią już tak samo jak pierwowzory? Chodzi mi o cyfrowy mastering, który w dzisiejszych czasach może całkiem spokojnie zaszkodzić temu niesamowitemu analogowemu brzmieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
good_vibrations Re: Kupujecie winyle? 18.01.12, 18:55 Zgadzam się. Jednak w przypadku "Californication" wyszło to muzyce na dobre. Mastering miał kolosalne znacznie w tym przypadku, gdyż muzyka była nagrywana cyfrowo z tego co pamiętam. Kupiłem z kolei reedycję "Willy and the poor boys" Creedence Clearwater Revival kilka lat temu i muzyka była kompletnie "spłaszczona". Ale nie wiem, może to ja już byłem przyzwyczajony do trzasków? - - Na debilne posty nie odpowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Kupujecie winyle? IP: *.w86-218.abo.wanadoo.fr 21.01.12, 14:38 Kupuje SACD ... Odpowiedz Link Zgłoś