foxy21 03.08.04, 11:09 Niebawem jego koncert, mozecie napisac cos wiecej, o tym slabo znanym mi pianiscie? Jakie plyty polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matmos1 Re: Cecil Taylor 03.08.04, 12:14 Mam dziwne wrażenie, że koncert Cecil'a jest już chyba nieaktualny. Sprawdzałem przed chwilą program na www.adamiakjazz.pl i Cecil jakimś dziwnym trafem wypadł już z rozpiski koncertowej podobnie jak bardzo ciekawie zapowiadające się trio Jackson/Leo Smith/Taborn. Jestem nieco zaskoczony i zdezorientowany, co gorsza nie jest to chyba jedynie błąd edytorski. Wydaje się więc, że niezbyt, w moim odczuciu, udany koncert Dave'a Douglasa był ostatnim akordem WSJD 2004. Pozdrawiam, Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
double_please Re: Cecil Taylor 03.08.04, 12:33 moge polecic album 'Winged Serpent (Sliding Quadrants) nagrany w 1984 w Mediolanie [rzez Cecil Taylor Segments II (Orchestra of two Continents). W skladzie orkiestry m.in Tomasz Stanko. A poza tym, ciekawa sprawa, Miles Davis organicznie nie cierpial Cecila Taylora. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Cecil Taylor 03.08.04, 12:56 Faktycznie, info sie rozplynelo, koncertu nie bedzie, ciekawe dlaczego? Znacie plyte "Thelonious Sphere Monk: Dreaming Of The Masters, Vol. 2", z tego co tu podaja, to zagral na niej min. z Lesterem Bowie? Dlaczego Davis nie znosil Taylora? Same pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
double_please Re: Cecil Taylor 03.08.04, 14:01 > Dlaczego Davis nie znosil Taylora? Wielokrotnie sie zle wyrazal. Mam akurat pod reka dowod archiwalny z Down Beat 18-6-1964. Tak Davis odpowiadal po zaprezentowaniu mu w ciemno przez Leonarda Feathera kawalka Cecila Taylora w 'Blindfold Test': 'Take it off! That's some sad ____ man.' 'I don't give a ____! It must be Cecil Taylor. Right?' (...) 'That ____ ain't nothing. In the first place he don't have the-you know, the way you touch a piano. He doesn't have the touch that would make the sound of whatever he thinks of come off.' '... to put the loud pedal on the piano and make a run is very old-fashioned to me' Odpowiedz Link Zgłoś
matmos1 Re: Cecil Taylor 03.08.04, 14:04 Ze swojej strony polecam szczególnie gorąco cykl płyt wydanych przez Free Music Productions (FMP). Proponuję zacząć od cyklu nagrań powstałych (i tu posłużę się dłuższym cytatem s strony FMP): "From June 17th to July 17th, 1988 CECIL TAYLOR worked on an enormous musical project in Berlin. During this period he was the driving force behind numerous concerts - two in East Berlin-, rehearsals and workshops. CECIL TAYLOR appeared as soloist, played duo-concerts with different partners, gave a Piano Master Class with five pianists, led a workshop ensemble with thirteen musicians, and after ten days of rehearsal, gave two concerts with a 17-piece orchestra consisting of European musicians. Some of the results from this extensive undertaking are presented in the following CD collection FMP-CD 002, 003, 004, 005, 006, 008/9, 011, 013/14, 016, 018 all of which you can order separately." To zbiór fascynującej bezkompromisowej i szalenie odważnej muzyki z której emanuje doprawdy jakaś niesamowita energia. Dlaczego Miles nie lubił Taylora ? Hm, mam wrażenie, że Miles generalnie miał bardzo negatywny stosunek do całej awangardy lat 60-tych i raczej z pogardą odnosił sie do jej eksperymentów. Pozdrawiam, Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Cecil Taylor 03.08.04, 22:00 No nie - jeśli koncerty Taylora i W.L. Smitha naprawdę się nie odbędą to natychmiast trafi mnie szlag. Czekam nanie już od czerwca, nie idę na koncert Douglasa,żeby zaoszczędzić,bo nie jestem finansowym krezusem,a tu... Mam nadzieję,że to jakieś nieporozumienie.Zobaczymy jutro... Odpowiedz Link Zgłoś