IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.04, 21:02
Ostatnio mam wielką ochotę posłuchać tego typu muzyki, ale zupełnie się na
nim nie znam! Wiem coś o Bobie Marleyu i znam z 10 utworów Gentlemana... i to
wszystko. Co polecacie i co wy sami lubicie słuchać z gatunku reggae?
Pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Reggae 01.09.04, 21:13
      Ja Ci wiele nie poradzę, ale rzucę nazwy polskiego Habakuka i Paprika Korps,
      oraz coś, co się zwie Krys i jest z Francji. A poza ty to wysoko są oceniani
      Peter Tosh, Inner Circle i Misty in Roots, ale to już są nie moje opinie. Poza
      tym sugeruję skorzystanie z serwisu www.allmusic.com. Po zalogowaniu się tam
      będziesz mógł, mogła dowiedzieć się sporo o różnych gat. muzyki. Bez logowania
      możesz konkretne zespoły sprawdzić.
      Pozdrawiam
    • Gość: Kazek Re: Reggae IP: *.p-s-inter.net 01.09.04, 21:44
      Reggae jest wspaniałe. Skoro dopiero zaczynasz, to ze świata polecam Misty in
      Roots a szczególnie Steel Pulse, choć tu obok kilku płyt genialnych jest też
      kilka słabszych. Zacznij np. od krążków "True Democracy", "Handsworth
      Revolution" albo "Earth Crisis". Nie od rzeczy będzie zapoznaie się z
      którymkolwiek starszym krążkiem Black Uhuru (np. "Red" albo "Sensimilla"). A
      najlepsze jest to, że większość z tego, co wymieniłem, można dość tanio kupic
      choćby na www.fan.pl, więc wiele nie ryzykujesz smile)
      Moim osobistym ulubieńcem jest Linton Quesi Johnson, ale to są juz takie dość
      polityczne melorecytacje (acz ze znakomitym podkładem). Polecam płytę "Live"
      albo np. ostatnią "More Time".
      Jest tez osobna półka, która nazywa się dub - takie trocę przeinżynierowane
      reggae smile). Nie jest to moja szklanka piwa, ale kilka pozycji z tego kręgu na
      pewno warto poznać. Np. Dub Syndicate "Echomania" albo nagrany wspólnie z Lee
      Perrym (kolejny klasyk gatunku) "Time Boom & the Devil Dead". Albo np. African
      Head Charge "In Pursuit of Shashamane Land".
      Trochę tego jest, ale jeżeli do tego dotrzesz (a są to pozycje w miarę łatwe do
      znalezienia), to będziesz już miał pogląd i sam będziesz dalej wiedział, czego
      chcesz szukać. Pozdr.
      • humbak Re: Reggae 01.09.04, 21:50
        A właśnie, Black Uhuru! Znam ino jeden album, co jest świetny. Świetnie, że tu
        jesteś Kazeksmile
        • Gość: Kazek Re: Reggae IP: *.p-s-inter.net 01.09.04, 22:04
          Dzięki wink)
          Na Black Uhuru można się trochę sparzyć. Własciwie wszystkie starsze płyty są
          znakomite, z nowszymi to już bywa różnie, z ich koncertami to juz w ogóle jest
          dziwacznie. Z oryginalnego składu vocalistka Puma nie żyje, a reszta zdaje się
          mocno zaangazowała się w personalne konflikty sad( i czasem z tego wychodziła
          taka żenada, że nie wiadomo było, na czyj koncert się właściwie idzie. Ostatnio
          bywały takie trasy, gdzie grała tylko sekcja rytmiczna (słynni Sly & Robbie),
          która jakkolwiek uważana jest za jedną z najlepszych na świecie (nie tylko
          jeśli chodzi o reggae), to właściwie nigdy oficjalnie nie była w składzie
          zespołu (choć regularnie z nim współpracowała). Niedawno omal nie trafiłem na
          koncert, który był reklamowany jako Black Uhuru + Michael Rose, co jest o tyle
          zabawne, że właśnie on był oryginalnym muzykiem zespołu (a potem nagrał kilka
          płyt solowych, ale z tego to znam zaledwie pojedyncze numery, zresztą całkiem
          fajne, bo brzmią jak... stare Black Uhuru). Tak czy owak - ta nazwa to potęga.
          • humbak Re: Reggae 01.09.04, 22:10
            No ja właśnie nie wiem, co mam. Od kumpla zgrałęm, o on zgrał od kogoś i tak to
            wyszło. Dobrze wiedzieć, że na Fanie jest trochę taniego fajnego Regge, bo
            jakoś kasy mi brakwink, a zainteresowałbym się. Po koncercie Paprika Korps
            złapałem bakcyla i choć oni czystego regge nie grają, to po płytce Uhuru
            podejrzewam, że dobrze choróbsko rozpoznałem.smile
            Jeszcze takie pytanie, czy któryś z tych zespołów zasuwa takim odjechanym
            jamajskim akcentem?
          • humbak Re: Reggae 01.09.04, 22:16
            E, jednak wiem. To Black sound of freedom.smile
      • silesius.funkulo Re: Reggae 02.09.04, 19:40
        > Jest tez osobna półka, która nazywa się dub - takie trocę przeinżynierowane
        > reggae smile).

Wez kawalek reggae, wywal harmonie i zaspiewy, dodaj poglosy, obniz bas i masz
        dub wink
        Do dziadka Perry'ego i Syndykatu dorzucam Kinga Tubby'ego.
    • Gość: ton2 Re: Reggae IP: 81.210.22.* 02.09.04, 09:43
      Ja bym dodal Israel Vibration i starego Jimmy'ego Cliffa.
      Z Polski to oczywiscie Izrael i "Biada, Biada, Biada" - moim zdaniem najlepsze
      reggae w tym kraju.
      Jesli interesuje cie dub to posluchaj sobie Deadbeata, bo jest naprawde niezly.
      • Gość: Kazek Re: Reggae IP: *.p-s-inter.net 02.09.04, 16:03
        Izreal to oczywiście lektura obowiązkowa, ja po prostu nie zdążyłem wspomnieć o
        polskich wykonawcach.
        Ale nie wiem, czy dobrze robisz na dzień dobry polecając "Biada biada...". To
        jest pierwsza płyta grupy, nagrana we wczesnej muzycznej młodości muzyków i
        jest taka... uroczo infantylna, zarówno muzycznie, jak i tekstowo. Osobiście ją
        uwielbiam, ale nie wiem, czy ad 2004 dobrze jest rozpoczynać poznawanie Izraela
        od tego krążka. Chyba lepiej od drugiej płyty "Nabij Faję", genialnej (ale
        nietypowo reggaeowej "1991", ew. koncertówki. Bo tak, to można się mocno
        zrazić. Skądinąd wiem, że sami muzycy najabdzriej cenia krążek "Duchowa
        rewolucja" (ja jakos mniej go lubię wink).
        Wzystkie te płyty bezstresowo i tanio kupisz u wydawcy, który prowadzi również
        dystrybucję pocztową www.wmoichoczach.com.pl albo w internetowym sklepie
        www.terra.pl
        • Gość: ton2 Re: Reggae IP: 81.210.22.* 03.09.04, 09:50
          Ale poza tym, ze moze i infantylna jest, to drzemie w niej świeża energia.
          Mnie w ogóle nie podoba sie śpiew Maleonka wiec starsze Izraele mnie nie
          wchodza.
    • Gość: oth Re: Reggae IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.04, 15:00
      Dzięki, zaczynam słuchanie!
    • Gość: bth Re: Reggae IP: *.hypermobile.pl 02.09.04, 16:18
      Mam dla Ciebie parę dobrych linków:

www.reggaenet.pl - dział recenzje, ponad 100 recenzji najlepszych
      płytencji, naprawdę mniam smile

reggae.dyskusje.pl - największe regowe forum w Polsce, do tego
      niezaśmiecone i na poziomie

www.siodemki.com - no i miejsce gdzie można to reggae kupić, na winylu i
      na cd

Powinno wystarczyć smile

B.
      • Gość: Kazek Re: Reggae IP: *.p-s-inter.net 02.09.04, 17:37
        Reggae net jest świetny, ale mam wrażenie, że zbyt mocno skupia się na tych
        wszystkich dh i sound systemach, kosztem żywej muzyki . Nie musisz się ze mną
        zgadzać, ale jeśli trafiam na taaakie kwiatki:
        recenzja supergrupy Skatalites "W czasie swojego krótkiego, nawet nie
        dwuletniego, istnienia zespół Skatalites położył trwałe fundamenty pod rozwój
        muzyki jamajskiej." Jeżeli Skatalites istniało niespełna dwa lata w latach 60-
        tych, to jakim cudem ja byłem trzy lata temu na ich koncercie??? wink)) (z góry
        uprzedzam atak. Przynajmniej 5 muzyków było oryginalnych, a do tego była
        jeszcze Doreen Shaffer). Podczas koncertu sprzedawano płytę z nowymi
        nagraniami.
        Za to Sean Paul zwany również Szamponem opisany dokładnie, jakby to nie był
        zwykły dyskotekowy mainstream wink)
        Ale zaznaczam, że tak czy owak reggae net jest świetny. Na pewno warto spojrzeć.
    • silesius.funkulo Re: Reggae 02.09.04, 19:32
      Przyznam sie, ze swego czasu zarzucilem klasyczne reggae na rzecz dubow,
      niemniej jest pare plyt do ktorych regularnie wracam. Jedna z takich
      jest "Mystic Man" Petera Tosha (1979), dla mnie kwintesencja tego co w
      jamajskim soulu najlepsze. Polecam tez zajebisty kolektyw laczacy reggae z
      soulem i funkiem - Cymande (zacznij od antologii "The Message"). Obowiazkowo
      sprawdz rzeczy z legendarnego Studio One (Skatalites, Heptones). Aktualnie
      studio jest zamnkiete, ale nakladem SoulJazzu wyszedl wlasnie skladak "Studio
      One Classics". Nie mialem jeszcze przyjemnosci go przesluchac, ale po
      przejrzeniu tracklisty polecam w ciemno.
    • Gość: As Reggae czy Reagge ???? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 02.09.04, 20:48
      Która pisownia jest poprawna ?
      • silesius.funkulo Reggae, latwo pomylic /nt 02.09.04, 21:06

• Gość: Kazek Re: Reggae czy Reagge ???? IP: *.p-s-inter.net 02.09.04, 21:44
        Tylko i wyłącznie ta pierwsza, ale wiesz jak jest na forum, pisze się szybko...
    • Gość: Pomidor Re: Reggae IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 09:54
      Polecam polski zespół Daab.
      Kiedyś dosyć popularny, obecnie jakby zapomniany.
      Uwaga! Bardzo wysoki poziom artystyczny!
      Warto.
      • Gość: Kazek Re: Reggae IP: *.p-s-inter.net 03.09.04, 13:19
        "> Uwaga! Bardzo wysoki poziom artystyczny!"
        - no nie wiem, czy można tak mówić w przypadku kapeli grającej od 20 lat ten
        sam materiał wink)
        że o poziomie mentalnym muzyków nie wspomnę...
    • Gość: Gość Re: Reggae IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:48
      Polecam na poczatek jakies skladanki wydane przez Trojan Records.

www.trojan-records.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka