jazzfoxy 07.09.04, 14:16 Czy oprócz G.Peacocka, E.Gomeza, S.Clarke'a, M.Richmonda, R.Cartera, B.Williamsa, M.Vitousa, G.Mraza, M.Johnsona, R.Browna, R.Davisa, J.Garrisona, R.Workmana macie jeszcze jakichś ulubionych kontrabasistów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzbaky Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:30 No, cóż, nieco ograniczyłaś pole pamięci, ale dodam bassmana Billa Evansa, Scotta LaFaro. No, i oczywiście Dave'a Hollanda ! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:35 jazzbaky napisał: > No, cóż, nieco ograniczyłaś pole pamięci, ale dodam bassmana Billa Evansa, > Scotta LaFaro. No, i oczywiście Dave'a Hollanda ! pozdr. Jak moglam zapomniec o Hollandzie! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:53 Charlie Haden, oczywiście! I nasz Darek Oles, tak napisali na płycie Dianne Reeves i to pewnie wygodniejsze w Stanach niż Oleszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 15:01 Janek, Pat i Tucci. 3 w 1. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek99 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 15:34 A ja do tej szczegółowej i dość wyczerpującej listy dodałbym basistę E.S.T. Dana Berglunda. Nie mnie oceniać, czy jest wirtozem swojego instrumentu, ale czasami dośc ciekawie go traktuje, jak i lider jego zespołu zresztą traktuje swój fortepian. Tak więc bas niekoniecznie zawsze brzmi jak bas, czasem jak gitara, czasem jak wiolonczela (smyk). Nie wiem czy to jest zaleta, czy nie, ale brzmi ciekawie. hen(ryk) ---------------------- ... ciepło wewnętrzne łatwo można uzupełnić ciepłem zewnętrznym przy pomocy różnych wódek słodkich i mocnych, jak mówią w Galicji. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 19:44 jazzfoxy napisała: > Czy oprócz G.Peacocka, E.Gomeza, S.Clarke'a, M.Richmonda, R.Cartera, > B.Williamsa, M.Vitousa, G.Mraza, M.Johnsona, R.Browna, R.Davisa, J.Garrisona, > R.Workmana macie jeszcze jakichś ulubionych kontrabasistów? Oscar Pettiford, Percy Heath, Niels Henning Oersted Pedersen, oczywiście poza wymienionymi w innych postach (zwłaszcza Charlie Haden, Paul Chambers, Ray Brown, Eddie Gomez, Ron Carter), a z Polaków Marcin Oleś. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matmos1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 22:22 Ze swojej strony dorzucę jeszcze absolutnie genialnego Williama Parkera, a także Petera Kowalda i Barry Guy'a Pozdrawiam, Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
hlynn Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 23:49 a charles mingus? i fantastyczne "better git in your soul" Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 08.09.04, 00:44 hlynn napisał: > a charles mingus? i fantastyczne "better git in your soul" Mingus bardziej przekonuje mnie jako kompozytor i aranżer, ale to oczywiście kwestia gustu, niewątpliwie grał dobrze Był jeszcze taki Milt Hinton, no i Slam Stewart, mistrz gry smyczkiem pod publiczkę (ale ładnie mu to wychodziło!!!). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 08.09.04, 20:48 Hej ,hej zupelnie zapomnieliscie o Harvie Swartz , nie wiem dlaczego nie jest tak popularny jak inny , wiem ze jest doskonaly , absolutnie , kiedys sie tez podobal Zbysio Wege (haupt).Ale ostatnio go nie slyszalem. Bad Luck.pozdrawiam.Widmo Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.10.04, 09:05 A Sławek Kurkiewicz? Czemu wymieniając ulubionych muzyków,rzadko kiedy wymieniacie Polaków?Ja nie jestem żadnym lokalnym patriotą ani zwariowanym kibicem Adama Małysza,ale myślę,że jest w Polsce kilku jazzmanów,którzy grają lepiej od zachodnich gwiazd. Kurkiewicz na pewno należy do tego grona. Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 02.11.04, 10:05 Może to kwestia uwarunkowań przeszłością, kiedy to większość była zgodna co do tego, że JJ istnieje tylko po to, żeby pokazać, że Polacy nie potrafią grać? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 04.11.04, 17:15 Może i po to właśnie istniał,ale dobrze ,że w ogóle istniał.I to jak!!! A dzisiaj,jak tak dalej pójdzie,to JJ w ogóle nie będzie organizowany.Bo po co? Dla kogo? Jeśli na McCoy Tynera przychodzi garstka ludzi,jak na Rollinsie widownia razi pustymi miejscami? Adamiakowi w końcu się znudzi organizowanie imprez,które mało kogo interesują. No i proszę - jazzmanów w Polsce mamy,a jazz zaczyna pomału zdychać! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 10:43 Niegdysiejsze "fulle" na konc. jazz., gdzie część widzów z czystego snobizmu... To już wspomnienie? W co teraz snobi włażą masowo? Techno? Love Parade? Amfa? Żal ściska. Może i dobrze, że nie byłem na Tynerze, bo pewnie byłoby mi WSTYD za frekfencję. Problem szerszy, chociaż równie przygnębiający: kultura muzyczna rodaków. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 10:57 Kultura? Posłuchaj rodaków przy stole imieninowym. "Sto lat" atonalne, frazy prywatne, atrofia mózgu. I oni się rozmnażają... Dojrzewające plemniki w rytm szeroko rozlanej mentalności sklepikarskiej i atonalnych "Górali" mają wypełniać sale koncertowe? Nowi ludzie. "Ludzie"? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:07 Chyba lepiej jesli przychodzi mniej ludzi na koncerty, za to prawdziwi fani, a nie jakies przypadkowe osoby. Ja tam ciesze sie, ze niewielu ludzi slucha jazzu, zawsze sluchalam innej muzy, niz reszta i dobrze mi z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:18 Lepiej, Pani JazzFoxy, oczywiście. Krąg ludzi zainteresowanych sztuką jest bardzo mały. Z jazzem pod strzechy? Nonsens. Proszę nadal być w zgodzie ze swoimi potrzebami, słuchać tego, co Pani się "podoba", co jest Pani niezbędne nie rozglądając się na boki. (Reszta, to wyspy owiane mgłą.) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:38 I nawzajem Panie Sundance Nie rozgladam sie na boki, od jakiegos czasu jestem wierna tylko tej muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:43 Wierność to straszne ograniczenie, ale pewnie może sprawiać dużo przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:45 Ale może być piękna, jeżeli nie jest rozmyślna. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:46 jazzbaky1 napisał: > Wierność to straszne ograniczenie, ale pewnie może sprawiać dużo przyjemności. Nawet nie wie Pan jak wiele, coz taka moja przypadlosc, wierna we wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:51 Cóż, mogę się jedynie domyślać. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 30.05.05, 14:02 skoro to watek o kontrabasie(czytrajac ostatnie posty wcale nie bylem tego tak pewien...)podaje swoje typy:MINGUS,MINGUS<MINGUS.a takze:jimmy garrison,charlie haden,johnny mbizo dyani(zna ktos?),alex blake(zna ktos?-jak pierwszy raz go zobaczylem wymieklem-dla mnie to teraz nr 1 kontrabasu)malachi favors,ron carter,a z "naszych"bardzo lubie vitolda reka(zna ktos?-mam taka plyte bassfidle alla pollaca-rewelacyjna). Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.05.05, 18:01 Zabawna historia, ten gość o nazvie REK to niejaki Szczurek, Witek Szczurek. Szczurek mu nie pasował to Rekiem leci przez kosmos, można i tak, pewnie. Blake Alex? Chyba z Manhattan Transfer w Warszawie i koncerty z McCoy Tynerem ma na koncie, jeszcze gdzieś go widziałem-słyszałem, poważny facet... Widzę, Pharoah, żeś Brachu lekko osamotniony na forum "wypaleńców"? Ano... Tęż gasnę, wybacz. Wczoraj jeno Don Cherry Monka pięknie grający obudził mnie skutecznie, co będzie jutro? Czort znajet. Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.05.05, 21:46 jazzbaky1 napisał: > Zabawna historia, ten gość o nazvie REK to niejaki Szczurek, Witek Szczurek. > Szczurek mu nie pasował to Rekiem leci przez kosmos, można i tak, pewnie. > Blake Alex? Chyba z Manhattan Transfer w Warszawie i koncerty z McCoy Tynerem > ma na koncie, jeszcze gdzieś go widziałem-słyszałem, poważny facet... > Widzę, Pharoah, żeś Brachu lekko osamotniony na forum "wypaleńców"? Ano... > Tęż gasnę, wybacz. Wczoraj jeno Don Cherry Monka pięknie grający obudził mnie > skutecznie, co będzie jutro? Czort znajet. Pozdrówka. czesc,mr.jazzbaky1.piekna pogoda ,to sie nie dziwie,ze nikt nie zaglada na forum...ja siedze chory w domu i stad ta moja aktywnosc... mr.rek to dawny szczurek ,zgadza sie.trudno robic kariere na zachodzie z takim nazwiskiem,to mu sie nie dziwie,ze zmienil....alexa blake'a widzialem oczywiscie z pharoahem sandersem w warszawie roku panskiego 1999.do konca zycia bede pamietal.....don cherry pieknie monka grajacy obudzi mnie jutro skutecznie...co bedzie jutro ? czort znajet...pozdrawiam.bardzo prosze o wytkniecie mi wszystkich bledow ortograficznych,interpunkcyjnych,gramatycznych i wszystkich innych...jeszcze raz pozdrawiam,mr.jazzbaky1 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 01.06.05, 07:20 Zdrowiej!!! Jazz nie zna chorób, sam jest ponad-chorobą, w sensie takim, jak Nietzsche jest ponad-bandytą. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 19.01.06, 22:07 o.k.bardzo ciekawa postac:Helmut Nadolski.W tvp kultura byl b.ciekawy film o nim...czlowiek,ktory gral jazz z zespolem Sesja 72(Andrzej Biezan,Andrzej Przybielski,H.Nadolski,Wladyslaw Jagiello).Pozniej wyemigrowal do Niemiec.Pracowal nad stworzeniem wlasnego jezyka muzycznego.kontrabas solo.autor muzyki teatralnej.chetnie posluchalbym nagran zespolu sesja72-ale nie wiem zbyt wiele...podobno wydali w latach 70-tych plyte na Zachodzie nagrana z Iga Cembrzynska-zbierala znakomite recenzje...slyszal ktos?widzialem kiedys na zywo Andrzeja Przybielskiego(w Zamosciu,z Kiniorskim)i byl to swietny koncert.Mam tez jego plyte z Olesiami.Bardzo jestem ciekaw muzyki zespolu Sesja 72... Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz.sz szczuREK 27.01.06, 12:23 Wlasnie mialem o nim napisac - wg mnie wybitny basista, znam go tylko z plyt Stanki z lat 80., ale to czego dokonal chcoiazby na plycie "Music 81" wgniata mnie w podloge. Dla mnie nr 1 w polish jazzie.. Ciekaw jestem, co mr Rek porabia obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: szczuREK 27.01.06, 12:30 bartosz.sz napisał: > Wlasnie mialem o nim napisac - wg mnie wybitny basista, znam go tylko z plyt St > anki z lat 80., ale to czego dokonal chcoiazby na plycie "Music 81" wgniata mni > e w podloge. Dla mnie nr 1 w polish jazzie.. Ciekaw jestem, co mr Rek porabia o > becnie. Ja tez jestem ciekaw...ostatnia plyta Vitolda Reka jaka znam jest Polish Folk Explosion-nagrana z tuzami swiatowego jazzu-Johnem Tchicai,Charlie Mariano,Albertem Mangelsdorffem oraz...z zespolem Kapela Resoviana...slucha sie tego swietnie... Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 20.01.06, 17:35 Jacek Badnarek, szkoda, że krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 26.01.06, 18:22 Moj ulubiony basista to Charlie Haden. Junior Odpowiedz Link Zgłoś
dd41 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 03.03.06, 20:45 A Sławek Kurkiewicz? Czemu wymieniając ulubionych muzyków,rzadko kiedy wymieniacie Polaków?Ja nie jestem żadnym lokalnym patriotą ani zwariowanym kibicem Adama Małysza,ale myślę,że jest w Polsce kilku jazzmanów,którzy grają lepiej od zachodnich gwiazd. Kurkiewicz na pewno należy do tego grona. ------ Podpisuje sie pod tym postem Pozdrawiam D. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzmiszcz Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 04.03.06, 13:08 Jak można było pominąć Sirone`a czy Buella Neidlingera, chyba tylko przez roztargnienie Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 06.03.06, 10:08 i ja dorzucę swoje trzy grosze, nie doszukałem się tutaj następujących nazwisk: Henry Grimes, wspominałem go w innym wątku, jeszcze raz gorąco polecam "Spiritual Unity" Marca Ribot Cecil McBee,nieśmiertelne sesje Sandersa dla wytwórni Impulse,płyta Alice Coltrane "Journey to Satchinananda",firmowana jego własnym nazwiskiem płyta "Music from the Source" Richard Davis, duety z Erickiem Dolphy,płyty A.Sheppa(Body & Soul, St. Louis Blues) Greg Cohen, wiadomo z kim Peter Kowald, nagrania z Brotmannem, świetny koncert Murrayem i Tsaharem Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 06.03.06, 10:50 mialo byc ulubieni, ale rozumiem, ze wszyscy wymienieni to nasi ukochani muzycy Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 13.03.06, 15:08 Dodam jeszcze jednego, którego nazwisko chyba się nie pojawiło. To Renaud Garcia-Fons, wirtuoz kontrabasu pięciostrunowego. Jego muzyka łączy elementy flamenco, muzyki andaluzyjskiej, arabskiej i ogólnie można rzec, że to muzyka świata, z odrobinką jazzu. Szalenie poruszył mnie koncert ARCOLUZ,2006(wyszło też DVD). Gorąco polecam. Dzięki Krzysiu! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc dopiero dzisiaj sie dowiedzialem ze zmarl moj 29.03.06, 16:00 www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&token=ADFEAEE6781DDB4BAD7620D3DC2C4BC5BB64E102D763EE8B12294B1BDFBA3C54AE5C 6FE768EFAEB3FDF96AB670B0FD2EA45C43DBC0EB57F6D9652D4CF0&sql=11:5fdsa93gb23g ulubiony basista.. [!] Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc [!] 29.03.06, 21:48 A virtuoso who mostly played in bop-oriented settings, Niels Pedersen was been in great demand since he was a teenager. One of many superb European bassists to emerge during the 1960s, Pedersen originally studied piano before starting to play bass with Danish groups when he was 14. He had to reluctantly turn down Count Basie's offer to join his orchestra when he was just 17, but worked steadily as the house bassist at the Club Montmartre and as a member of the Danish Radio Orchestra. Whenever American jazzmen passed through Scandinavia, they asked for Pederson; during the 1960s he played with Sonny Rollins, Bill Evans, Roland Kirk, Dexter Gordon, Bud Powell, and even Albert Ayler (although the latter's session was not too successful). In the 1970s, Pedersen was featured in a duo with Kenny Drew. Starting in the mid-'70s, he was an occasional member of the Oscar Peterson Trio and he recorded several dates as a leader for SteepleChase. Pedersen also recorded in many different settings for Pablo Records during the era. He remained very active until his sudden death in April of 2005. He was 58. Odpowiedz Link Zgłoś
jastej Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.03.06, 13:28 Właśnie słucham sobie płyty z zapisem koncertu Tria Billa Evansa z Village Vanguard z 1961 r. Na basie, wspomniany już w tym wątku, Scott LaFaro. Jest fantastyczny. Zresztą, jak i cała płyta. Polecam. "Strach" pomyśleć co i jak by grał, gdyby żył! Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.04.06, 14:32 Charlie Haden w jazzie i gitarzysta basowy zespołu Free w rocku, czyli Andy Fraser (dziś już mocno zapomniany...) Odpowiedz Link Zgłoś