Dodaj do ulubionych

ULUBIENI KONTRABASISCI !

07.09.04, 14:16
Czy oprócz G.Peacocka, E.Gomeza, S.Clarke'a, M.Richmonda, R.Cartera,
B.Williamsa, M.Vitousa, G.Mraza, M.Johnsona, R.Browna, R.Davisa, J.Garrisona,
R.Workmana macie jeszcze jakichś ulubionych kontrabasistów?
Obserwuj wątek
    • jazzbaky Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:30
      No, cóż, nieco ograniczyłaś pole pamięci, ale dodam bassmana Billa Evansa,
      Scotta LaFaro. No, i oczywiście Dave'a Hollanda ! pozdr.
      • jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:35
        jazzbaky napisał:

> No, cóż, nieco ograniczyłaś pole pamięci, ale dodam bassmana Billa Evansa,
        > Scotta LaFaro. No, i oczywiście Dave'a Hollanda ! pozdr.

Jak moglam zapomniec o Hollandzie!
    • amused.to.death Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:36
      Christian McBride
      • jazzbaky Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:53
        Charlie Haden, oczywiście! I nasz Darek Oles, tak napisali na płycie Dianne
        Reeves i to pewnie wygodniejsze w Stanach niż Oleszkiewicz.
        • jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 14:59
          A Paul Chambers to co?
          • jazzbaky Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 15:01
            Janek, Pat i Tucci. 3 w 1.
    • heniek99 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 15:34
      A ja do tej szczegółowej i dość wyczerpującej listy dodałbym basistę E.S.T.
      Dana Berglunda. Nie mnie oceniać, czy jest wirtozem swojego instrumentu, ale
      czasami dośc ciekawie go traktuje, jak i lider jego zespołu zresztą traktuje
      swój fortepian. Tak więc bas niekoniecznie zawsze brzmi jak bas, czasem jak
      gitara, czasem jak wiolonczela (smyk). Nie wiem czy to jest zaleta, czy nie,
      ale brzmi ciekawie.

hen(ryk)
      ----------------------
      ... ciepło wewnętrzne łatwo można uzupełnić ciepłem zewnętrznym przy pomocy
      różnych wódek słodkich i mocnych, jak mówią w Galicji.
    • indiaarie Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 19:02
      Christian McBride smile)
    • winoman Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 19:44
      jazzfoxy napisała:

> Czy oprócz G.Peacocka, E.Gomeza, S.Clarke'a, M.Richmonda, R.Cartera,
      > B.Williamsa, M.Vitousa, G.Mraza, M.Johnsona, R.Browna, R.Davisa, J.Garrisona,
      > R.Workmana macie jeszcze jakichś ulubionych kontrabasistów?

Oscar Pettiford, Percy Heath, Niels Henning Oersted Pedersen, oczywiście poza
      wymienionymi w innych postach (zwłaszcza Charlie Haden, Paul Chambers, Ray
      Brown, Eddie Gomez, Ron Carter), a z Polaków Marcin Oleś.

Pozdrawiam!
      • matmos1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 22:22
        Ze swojej strony dorzucę jeszcze absolutnie genialnego Williama Parkera, a
        także Petera Kowalda i Barry Guy'a
        Pozdrawiam,
        Przemek
    • hlynn Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 07.09.04, 23:49
      a charles mingus? i fantastyczne "better git in your soul"
      • winoman Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 08.09.04, 00:44
        hlynn napisał:

> a charles mingus? i fantastyczne "better git in your soul"

Mingus bardziej przekonuje mnie jako kompozytor i aranżer, ale to oczywiście
        kwestia gustu, niewątpliwie grał dobrze smile

Był jeszcze taki Milt Hinton, no i Slam Stewart, mistrz gry smyczkiem pod
        publiczkę (ale ładnie mu to wychodziło!!!).

Pozdrawiam!
    • widmowolnosci Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 08.09.04, 20:48
      Hej ,hej zupelnie zapomnieliscie o Harvie Swartz , nie wiem dlaczego nie
      jest tak popularny jak inny , wiem ze jest doskonaly , absolutnie ,
      kiedys sie tez podobal Zbysio Wege (haupt).Ale ostatnio go nie
      slyszalem. Bad Luck.pozdrawiam.Widmo
      • jasiek_natolin Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.10.04, 09:05
        A Sławek Kurkiewicz?
        Czemu wymieniając ulubionych muzyków,rzadko kiedy wymieniacie Polaków?Ja nie
        jestem żadnym lokalnym patriotą ani zwariowanym kibicem Adama Małysza,ale
        myślę,że jest w Polsce kilku jazzmanów,którzy grają lepiej od zachodnich gwiazd.
        Kurkiewicz na pewno należy do tego grona.
        • sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 02.11.04, 10:05
          Może to kwestia uwarunkowań przeszłością, kiedy to większość była zgodna co do
          tego, że JJ istnieje tylko po to, żeby pokazać, że Polacy nie potrafią grać?
          • jasiek_natolin Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 04.11.04, 17:15
            Może i po to właśnie istniał,ale dobrze ,że w ogóle istniał.I to jak!!!
            A dzisiaj,jak tak dalej pójdzie,to JJ w ogóle nie będzie organizowany.Bo po co?
            Dla kogo? Jeśli na McCoy Tynera przychodzi garstka ludzi,jak na Rollinsie
            widownia razi pustymi miejscami? Adamiakowi w końcu się znudzi organizowanie
            imprez,które mało kogo interesują.
            No i proszę - jazzmanów w Polsce mamy,a jazz zaczyna pomału zdychać!
            • jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 10:43
              Niegdysiejsze "fulle" na konc. jazz., gdzie część widzów z czystego snobizmu...
              To już wspomnienie? W co teraz snobi włażą masowo? Techno? Love Parade? Amfa?
              Żal ściska. Może i dobrze, że nie byłem na Tynerze, bo pewnie byłoby mi WSTYD
              za frekfencję. Problem szerszy, chociaż równie przygnębiający: kultura muzyczna
              rodaków.
              Pozdr.
              • sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 10:57
                Kultura? Posłuchaj rodaków przy stole imieninowym. "Sto lat" atonalne, frazy
                prywatne, atrofia mózgu. I oni się rozmnażają... Dojrzewające plemniki w rytm
                szeroko rozlanej mentalności sklepikarskiej i atonalnych "Górali" mają
                wypełniać sale koncertowe? Nowi ludzie. "Ludzie"?
                • jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:07
                  Chyba lepiej jesli przychodzi mniej ludzi na koncerty,
                  za to prawdziwi fani, a nie jakies przypadkowe osoby.
                  Ja tam ciesze sie, ze niewielu ludzi slucha jazzu, zawsze sluchalam innej muzy,
                  niz reszta i dobrze mi z tym.
                  • sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:18
                    Lepiej, Pani JazzFoxy, oczywiście. Krąg ludzi zainteresowanych sztuką jest
                    bardzo mały. Z jazzem pod strzechy? Nonsens.
                    Proszę nadal być w zgodzie ze swoimi potrzebami, słuchać tego, co Pani
                    się "podoba", co jest Pani niezbędne nie rozglądając się na boki.
                    (Reszta, to wyspy owiane mgłą.) Pozdrawiam.
                    • jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:38
                      I nawzajem Panie Sundancesmile
                      Nie rozgladam sie na boki, od jakiegos czasu jestem wierna tylko tej muzyce.
                      • jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:43
                        Wierność to straszne ograniczenie, ale pewnie może sprawiać dużo przyjemności.
                        • sundance5 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:45
                          Ale może być piękna, jeżeli nie jest rozmyślna.
                        • jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:46
                          jazzbaky1 napisał:

> Wierność to straszne ograniczenie, ale pewnie może sprawiać dużo przyjemności.

Nawet nie wie Pan jak wiele, coz taka moja przypadlosc,
                          wierna we wszystkim.
                          • jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.11.04, 11:51
                            Cóż, mogę się jedynie domyślać.
                            • pharoah Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 30.05.05, 14:02
                              skoro to watek o kontrabasie(czytrajac ostatnie posty wcale nie bylem tego tak
                              pewien...)podaje swoje typy:MINGUS,MINGUS<MINGUS.a takze:jimmy garrison,charlie
                              haden,johnny mbizo dyani(zna ktos?),alex blake(zna ktos?-jak pierwszy raz go
                              zobaczylem wymieklem-dla mnie to teraz nr 1 kontrabasu)malachi favors,ron
                              carter,a z "naszych"bardzo lubie vitolda reka(zna ktos?-mam taka plyte
                              bassfidle alla pollaca-rewelacyjna).
                              • jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.05.05, 18:01
                                Zabawna historia, ten gość o nazvie REK to niejaki Szczurek, Witek Szczurek.
                                Szczurek mu nie pasował to Rekiem leci przez kosmos, można i tak, pewnie.
                                Blake Alex? Chyba z Manhattan Transfer w Warszawie i koncerty z McCoy Tynerem
                                ma na koncie, jeszcze gdzieś go widziałem-słyszałem, poważny facet...
                                Widzę, Pharoah, żeś Brachu lekko osamotniony na forum "wypaleńców"? Ano...
                                Tęż gasnę, wybacz. Wczoraj jeno Don Cherry Monka pięknie grający obudził mnie
                                skutecznie, co będzie jutro? Czort znajet. Pozdrówka.
                                • pharoah Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.05.05, 21:46
                                  jazzbaky1 napisał:

> Zabawna historia, ten gość o nazvie REK to niejaki Szczurek, Witek Szczurek.
                                  > Szczurek mu nie pasował to Rekiem leci przez kosmos, można i tak, pewnie.
                                  > Blake Alex? Chyba z Manhattan Transfer w Warszawie i koncerty z McCoy Tynerem
                                  > ma na koncie, jeszcze gdzieś go widziałem-słyszałem, poważny facet...
                                  > Widzę, Pharoah, żeś Brachu lekko osamotniony na forum "wypaleńców"? Ano...
                                  > Tęż gasnę, wybacz. Wczoraj jeno Don Cherry Monka pięknie grający obudził mnie
                                  > skutecznie, co będzie jutro? Czort znajet. Pozdrówka.
                                  czesc,mr.jazzbaky1.piekna pogoda ,to sie nie dziwie,ze nikt nie zaglada na
                                  forum...ja siedze chory w domu i stad ta moja aktywnosc... mr.rek to dawny
                                  szczurek ,zgadza sie.trudno robic kariere na zachodzie z takim nazwiskiem,to mu
                                  sie nie dziwie,ze zmienil....alexa blake'a widzialem oczywiscie z pharoahem
                                  sandersem w warszawie roku panskiego 1999.do konca zycia bede pamietal.....don
                                  cherry pieknie monka grajacy obudzi mnie jutro skutecznie...co bedzie jutro ?
                                  czort znajet...pozdrawiam.bardzo prosze o wytkniecie mi wszystkich bledow
                                  ortograficznych,interpunkcyjnych,gramatycznych i wszystkich innych...jeszcze
                                  raz pozdrawiam,mr.jazzbaky1 !!!
                                  • jazzbaky1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 01.06.05, 07:20
                                    Zdrowiej!!! Jazz nie zna chorób, sam jest ponad-chorobą, w sensie takim, jak
                                    Nietzsche jest ponad-bandytą. Pozdrowienia.
                                    • jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 18.01.06, 14:53
                                      podciagamsmile
                                      • pharoah Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 19.01.06, 22:07
                                        o.k.bardzo ciekawa postac:Helmut Nadolski.W tvp kultura byl b.ciekawy film o
                                        nim...czlowiek,ktory gral jazz z zespolem Sesja 72(Andrzej Biezan,Andrzej
                                        Przybielski,H.Nadolski,Wladyslaw Jagiello).Pozniej wyemigrowal do
                                        Niemiec.Pracowal nad stworzeniem wlasnego jezyka muzycznego.kontrabas
                                        solo.autor muzyki teatralnej.chetnie posluchalbym nagran zespolu sesja72-ale
                                        nie wiem zbyt wiele...podobno wydali w latach 70-tych plyte na Zachodzie
                                        nagrana z Iga Cembrzynska-zbierala znakomite recenzje...slyszal ktos?widzialem
                                        kiedys na zywo Andrzeja Przybielskiego(w Zamosciu,z Kiniorskim)i byl to swietny
                                        koncert.Mam tez jego plyte z Olesiami.Bardzo jestem ciekaw muzyki zespolu Sesja
                                        72...
                                • bartosz.sz szczuREK 27.01.06, 12:23
                                  Wlasnie mialem o nim napisac - wg mnie wybitny basista, znam go tylko z plyt Stanki z lat 80., ale to czego dokonal chcoiazby na plycie "Music 81" wgniata mnie w podloge. Dla mnie nr 1 w polish jazzie.. Ciekaw jestem, co mr Rek porabia obecnie.
                                  • pharoah Re: szczuREK 27.01.06, 12:30
                                    bartosz.sz napisał:

> Wlasnie mialem o nim napisac - wg mnie wybitny basista, znam go tylko z plyt
                                    St
                                    > anki z lat 80., ale to czego dokonal chcoiazby na plycie "Music 81" wgniata
                                    mni
                                    > e w podloge. Dla mnie nr 1 w polish jazzie.. Ciekaw jestem, co mr Rek porabia
                                    o
                                    > becnie.
                                    Ja tez jestem ciekaw...ostatnia plyta Vitolda Reka jaka znam jest Polish Folk
                                    Explosion-nagrana z tuzami swiatowego jazzu-Johnem Tchicai,Charlie
                                    Mariano,Albertem Mangelsdorffem oraz...z zespolem Kapela Resoviana...slucha sie
                                    tego swietnie...
    • sto100 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 20.01.06, 17:35
      Jacek Badnarek, szkoda, że krótko.
      • jan.kran Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 26.01.06, 18:22
        Moj ulubiony basista to Charlie Haden.
        Junior
    • dd41 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 03.03.06, 20:45
      A Sławek Kurkiewicz?
      Czemu wymieniając ulubionych muzyków,rzadko kiedy wymieniacie Polaków?Ja nie
      jestem żadnym lokalnym patriotą ani zwariowanym kibicem Adama Małysza,ale
      myślę,że jest w Polsce kilku jazzmanów,którzy grają lepiej od zachodnich gwiazd.
      Kurkiewicz na pewno należy do tego grona.
      ------
      Podpisuje sie pod tym postem
      Pozdrawiam D.

• jazzmiszcz Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 04.03.06, 13:08
        Jak można było pominąć Sirone`a czy Buella Neidlingera, chyba tylko przez
        roztargnieniesmile
        • jazzpunk Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 06.03.06, 10:08
          i ja dorzucę swoje trzy grosze, nie doszukałem się tutaj następujących nazwisk:
          Henry Grimes, wspominałem go w innym wątku, jeszcze raz gorąco
          polecam "Spiritual Unity" Marca Ribot
          Cecil McBee,nieśmiertelne sesje Sandersa dla wytwórni Impulse,płyta Alice
          Coltrane "Journey to Satchinananda",firmowana jego własnym nazwiskiem
          płyta "Music from the Source"
          Richard Davis, duety z Erickiem Dolphy,płyty A.Sheppa(Body & Soul, St. Louis
          Blues)
          Greg Cohen, wiadomo z kim
          Peter Kowald, nagrania z Brotmannem, świetny koncert Murrayem i Tsaharem
          smile
          • jazzfoxy Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 06.03.06, 10:50
            mialo byc ulubieni, ale rozumiem, ze wszyscy wymienieni to nasi ukochani
            muzycysmile
            • ewce1 Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 13.03.06, 15:08
              Dodam jeszcze jednego, którego nazwisko chyba się nie pojawiło. To Renaud Garcia-Fons, wirtuoz kontrabasu pięciostrunowego. Jego muzyka łączy elementy flamenco, muzyki andaluzyjskiej, arabskiej i ogólnie można rzec, że to muzyka świata, z odrobinką jazzu. Szalenie poruszył mnie koncert ARCOLUZ,2006(wyszło też DVD). Gorąco polecam. Dzięki Krzysiu!
              • swarozyc dopiero dzisiaj sie dowiedzialem ze zmarl moj 29.03.06, 16:00
                www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&token=ADFEAEE6781DDB4BAD7620D3DC2C4BC5BB64E102D763EE8B12294B1BDFBA3C54AE5C
                6FE768EFAEB3FDF96AB670B0FD2EA45C43DBC0EB57F6D9652D4CF0&sql=11:5fdsa93gb23g
                ulubiony basista..
                [!]
                • swarozyc [!] 29.03.06, 21:48
                  A virtuoso who mostly played in bop-oriented settings, Niels Pedersen was been
                  in great demand since he was a teenager. One of many superb European bassists
                  to emerge during the 1960s, Pedersen originally studied piano before starting
                  to play bass with Danish groups when he was 14. He had to reluctantly turn down
                  Count Basie's offer to join his orchestra when he was just 17, but worked
                  steadily as the house bassist at the Club Montmartre and as a member of the
                  Danish Radio Orchestra.

Whenever American jazzmen passed through Scandinavia, they asked for Pederson;
                  during the 1960s he played with Sonny Rollins, Bill Evans, Roland Kirk, Dexter
                  Gordon, Bud Powell, and even Albert Ayler (although the latter's session was
                  not too successful). In the 1970s, Pedersen was featured in a duo with Kenny
                  Drew. Starting in the mid-'70s, he was an occasional member of the Oscar
                  Peterson Trio and he recorded several dates as a leader for SteepleChase.
                  Pedersen also recorded in many different settings for Pablo Records during the
                  era. He remained very active until his sudden death in April of 2005. He was
                  58.
            • jastej Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 31.03.06, 13:28
              Właśnie słucham sobie płyty z zapisem koncertu Tria Billa Evansa z Village
              Vanguard z 1961 r. Na basie, wspomniany już w tym wątku, Scott LaFaro. Jest
              fantastyczny. Zresztą, jak i cała płyta. Polecam. "Strach" pomyśleć co i jak by
              grał, gdyby żył!
              • jotesz Re: ULUBIENI KONTRABASISCI ! 05.04.06, 14:32
                Charlie Haden w jazzie
                i gitarzysta basowy zespołu Free w rocku,
                czyli Andy Fraser (dziś już mocno zapomniany...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka