Dodaj do ulubionych

Massive Attack - Mezzanine

15.09.04, 18:26
Właśnie przesłuchałem to cd - genialne (jak zresztą przystało na Massive
Attack). Otwierający album utwór "Angel" dosłownie mnie powalił na kolana -
Polecam wszystkim. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: dymixx Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.09.04, 10:08
      lepiej późno niż wcale.
      jak oni osiągają takie brzmienia????
      po takim "Group Four" każdy z ambicjami muzycznymi powinien wziąć łopatkę i
      kopać sobie grób. albo dwa odrazu.
    • klip-klap pij mleko 26.09.04, 18:26
      Znaczy 'black milk', mniam.
    • Gość: baret ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.chello.pl 27.09.04, 08:26
      niestety, bo kolesie na płycie nie informuja że to zapętlone ostatnie 2 minuty
      utworu Isaaca Hayesa "Our Daywill come" z płyty "...to be continued" z 1970r.
      Stąd słyszalne trzaski. Zespół ograniczył sie do dodania tekstu, troszkę gitary
      lub wokalizy "yeah,yeah... "
      • Gość: dymixx Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.09.04, 11:43
        Exchange to trochę taki zapychacz. pewien chill out po neurotycznych odjazdach
        Inertia Creeps. można to chłopakom wybaczyć. lepiej nie ktoś mnie oświeci i
        poinformuje, gdzie na półpietrze słychać sample z The cure.
        • Gość: frank Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: 81.15.170.* 27.09.04, 12:57
          > lepiej nie ktoś mnie oświeci i poinformuje, gdzie na półpietrze słychać
          sample z The cure.

W utworze "Man Next Door", sample pochodzą z "10.15 Saturday Night"
          ("brzdąkająca" w tel gitara i nieco zniekształcone "drip drip drip drip...")
          • Gość: frank Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: 81.15.170.* 27.09.04, 12:58
            w tle, a nie w tel smile
          • Gość: dymixx Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.09.04, 14:37
            tam jest taki beat, że nic prawie tej gitarki nie słychać. a to chyba z "Boys
            Don't Cry" Cure'ów czyli mocno gitarowej płytki.
            to chyba odbyło się na tej samej zasadzie co sample The Breeders
            na "Firestarter" Prodigy. trzeci, a nawet czwarty plan muzyczny.
      • Gość: e Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:35
        e ty chyba masz jakąś fiksacje z tymi "kradzionymi" samplami. Zaraz usłyszymy
        że Massive Attack to żadni tworcy
        • Gość: dymixx Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.09.04, 09:17
          wręcz przeciwnie. Massive to twórcy pełną gębą.
          chyba istnieje coś takiego jak twórcze korzystanie z samplingu.
          polecam DJ Shadow "Endtroducing..."
        • Gość: baret faktem niezaprzeczalnym jest że Exchange... IP: *.chello.pl 28.09.04, 12:04
          ..jest ukradziony. Gdy pierwszy raz go usłyszałem nie mogłem uwolnic sie od
          myśli że już go kiedyś słyszałem. Przejzałem swoje winylki i znalazłem. To sa
          prawie ostatnie 2 minuty z utwóru Isaka Hayesa.(tego od muzyki do filmu Shaft)
          Jak ktoś nie wierzy to niech poszuka sobie ten utwór. Może liczyli że już tak
          starych rzeczy nikt nie pamieta smile)
          • Gość: dymixx Re: faktem niezaprzeczalnym jest że Exchange... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.09.04, 15:18
            no dobra, wierzę.
            jesli to wycięli nuta w nutę, to może była to taka kiepska artystyczna
            prowokacja. coś w stylu płyt Yoko Ono ze swoim bitlesem.
            • m.affeltowicz Re: faktem niezaprzeczalnym jest że Exchange... 28.09.04, 16:59
              dobrze to ująłeś "wycieli nuta w nutę" włacznie z tym co jest pomiedzy - tzn.
              trzaski płyty.
    • Gość: dymixx Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.10.04, 10:46
      czy ktoś mi może podać listę filmów, w których pojawia się "Angel" jako część
      ścieżki dźwiękowej ? słyszałem, że jest ich trochę. na pewno "Snatch"...
      • Gość: t. Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.local.pl / 80.51.255.* 08.10.04, 17:51
        Film o wdzięcznym tytule "Pi".
    • Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 21:23
      Mezzanine to najlepsza płyta w historii muzyki. Takie jest moje zdanie.
      • silesius.funkulo Re: Massive Attack - Mezzanine 11.10.04, 00:26
        Gość portalu: Hollow napisał(a):

> Mezzanine to najlepsza płyta w historii muzyki. Takie jest moje zdanie

Moje jest takie, ze od czasu 'Blue Lines' chlopaki nie nagraly nic co by bylo
        godne mojej skromnej uwagi i swiadczylo o jakiejkolwiek progresji Masywnych.
        Taki juz ze mnie oldskulowiec.
        • Gość: kkl; Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.04, 02:29
          Ta płyta jest przede wszytskim NUDNA.
          Tam się nie dzieje prawie nic. Monotonnia.
          • Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:05
            Nudna ??? Jak nie czujesz tego klimatu, to nie wygłaszaj takich opinii.
        • Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:03
          Mi się Blue Lines średnio podoba. Pierwsza ich płyta, ale co tu dużo mówić, dużo
          słabsza od Mezzanine.
      • Gość: baret Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.chello.pl 11.10.04, 11:50
        mało płyt słuchasz... niestety..
        • Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:08
          Zdziwił byś się. Młodzikiem już nie jestem i trochę już w życiu przerobiłem tych
          płyt. Oczywiście łatwo jest powiedzieć "mało płyt słyszałeś". Podaj zatem jakieś
          przykłady tych genialnych płyt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka