blackened1 15.09.04, 18:26 Właśnie przesłuchałem to cd - genialne (jak zresztą przystało na Massive Attack). Otwierający album utwór "Angel" dosłownie mnie powalił na kolana - Polecam wszystkim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dymixx Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.09.04, 10:08 lepiej późno niż wcale. jak oni osiągają takie brzmienia???? po takim "Group Four" każdy z ambicjami muzycznymi powinien wziąć łopatkę i kopać sobie grób. albo dwa odrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baret ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.chello.pl 27.09.04, 08:26 niestety, bo kolesie na płycie nie informuja że to zapętlone ostatnie 2 minuty utworu Isaaca Hayesa "Our Daywill come" z płyty "...to be continued" z 1970r. Stąd słyszalne trzaski. Zespół ograniczył sie do dodania tekstu, troszkę gitary lub wokalizy "yeah,yeah... " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymixx Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.09.04, 11:43 Exchange to trochę taki zapychacz. pewien chill out po neurotycznych odjazdach Inertia Creeps. można to chłopakom wybaczyć. lepiej nie ktoś mnie oświeci i poinformuje, gdzie na półpietrze słychać sample z The cure. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: 81.15.170.* 27.09.04, 12:57 > lepiej nie ktoś mnie oświeci i poinformuje, gdzie na półpietrze słychać sample z The cure. W utworze "Man Next Door", sample pochodzą z "10.15 Saturday Night" ("brzdąkająca" w tel gitara i nieco zniekształcone "drip drip drip drip...") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: 81.15.170.* 27.09.04, 12:58 w tle, a nie w tel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymixx Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.09.04, 14:37 tam jest taki beat, że nic prawie tej gitarki nie słychać. a to chyba z "Boys Don't Cry" Cure'ów czyli mocno gitarowej płytki. to chyba odbyło się na tej samej zasadzie co sample The Breeders na "Firestarter" Prodigy. trzeci, a nawet czwarty plan muzyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:35 e ty chyba masz jakąś fiksacje z tymi "kradzionymi" samplami. Zaraz usłyszymy że Massive Attack to żadni tworcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymixx Re: ale Exchange to ukradziony utwór!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.09.04, 09:17 wręcz przeciwnie. Massive to twórcy pełną gębą. chyba istnieje coś takiego jak twórcze korzystanie z samplingu. polecam DJ Shadow "Endtroducing..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baret faktem niezaprzeczalnym jest że Exchange... IP: *.chello.pl 28.09.04, 12:04 ..jest ukradziony. Gdy pierwszy raz go usłyszałem nie mogłem uwolnic sie od myśli że już go kiedyś słyszałem. Przejzałem swoje winylki i znalazłem. To sa prawie ostatnie 2 minuty z utwóru Isaka Hayesa.(tego od muzyki do filmu Shaft) Jak ktoś nie wierzy to niech poszuka sobie ten utwór. Może liczyli że już tak starych rzeczy nikt nie pamieta ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymixx Re: faktem niezaprzeczalnym jest że Exchange... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.09.04, 15:18 no dobra, wierzę. jesli to wycięli nuta w nutę, to może była to taka kiepska artystyczna prowokacja. coś w stylu płyt Yoko Ono ze swoim bitlesem. Odpowiedz Link Zgłoś
m.affeltowicz Re: faktem niezaprzeczalnym jest że Exchange... 28.09.04, 16:59 dobrze to ująłeś "wycieli nuta w nutę" włacznie z tym co jest pomiedzy - tzn. trzaski płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymixx Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.10.04, 10:46 czy ktoś mi może podać listę filmów, w których pojawia się "Angel" jako część ścieżki dźwiękowej ? słyszałem, że jest ich trochę. na pewno "Snatch"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.local.pl / 80.51.255.* 08.10.04, 17:51 Film o wdzięcznym tytule "Pi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 21:23 Mezzanine to najlepsza płyta w historii muzyki. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.funkulo Re: Massive Attack - Mezzanine 11.10.04, 00:26 Gość portalu: Hollow napisał(a): > Mezzanine to najlepsza płyta w historii muzyki. Takie jest moje zdanie Moje jest takie, ze od czasu 'Blue Lines' chlopaki nie nagraly nic co by bylo godne mojej skromnej uwagi i swiadczylo o jakiejkolwiek progresji Masywnych. Taki juz ze mnie oldskulowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl; Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.04, 02:29 Ta płyta jest przede wszytskim NUDNA. Tam się nie dzieje prawie nic. Monotonnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:05 Nudna ??? Jak nie czujesz tego klimatu, to nie wygłaszaj takich opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:03 Mi się Blue Lines średnio podoba. Pierwsza ich płyta, ale co tu dużo mówić, dużo słabsza od Mezzanine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baret Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.chello.pl 11.10.04, 11:50 mało płyt słuchasz... niestety.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hollow Re: Massive Attack - Mezzanine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:08 Zdziwił byś się. Młodzikiem już nie jestem i trochę już w życiu przerobiłem tych płyt. Oczywiście łatwo jest powiedzieć "mało płyt słyszałeś". Podaj zatem jakieś przykłady tych genialnych płyt. Odpowiedz Link Zgłoś