02.12.23, 15:41
Wczoraj w NYT ukazał się artykuł mowiący o tym, że dokument/plan Hamasu jak zaatakować Izrael, jakimi metodami był znany Izraelitom od ponad roku. Do tej pory krążyły takie wieści, ale teraz po raz pierwszy w tej gazecie dziennikarze potwierdzają je.
Israel Knew Hamas’s Attack Plan More Than a Year Ago

www.nytimes.com/2023/11/30/world/middleeast/israel-hamas-attack-intelligence.html
Top komentarze pod artykułem

This story leaves me speechless, frankly. Thank you NYTimes for speaking and telling Truth to Power, wherever it exists. The people of Israel have surely been betrayed by their own failed government.

Billions of dollars of American taxpayer money goes towards this incompetent military while our citizens remain homeless...

Biden needs to lay down the law. Israel needs to get back within its borders and protect its borders. That means getting Israelis out of the West Bank and Gaza. That means removing Israeli settlers from Palestinian land. And then trading for hostages.
Had Netanyahu and the IDF protected Israel as they should have thousands of people would still be alive. But now I am afraid that the massive murder of Palestinian civilians, particularly the thousands of innocent children, will have radicalized many, many more.
This cannot be solved by more violence, more war
.

Well this report will be the end of Bibi. Or it should be.

Wiecie, ja już przestałam uważać, że artykuły w gazetach pojawiają się na skutek jakichś wydarzeń. Artykuły pojawiają się, aby ukształtować opinię publiczną. I tak nasza tu obecna administracja, po ogromnym pushbacku w obliczu ogromnej miłości USA do Izraela okazywanej ostatnio, podrapała się w głowę i postanowiła jakoś ten burdel na Bliskim Wschodzie uspokoić. A że Izrael znowu rozpoczął ofensywę i Netanyahu pewnie nie dał się przekonać do innego rozwiązania, to się go usunie. Ale do tego trzeba objaśnić państwu dlaczego. To że Netanyahu wiedział o planch, USA wiedziało od razu, no bo jakże, ale obściskiwano się ile wlezie, aż do afery międzynarodowej, popierającej Palestynę.
Żeby jakoś wyjść obronną ręką z niezręcznej sytuacji, podłoży się Bibiego. Bibi i tak nie jest przyszłościowy ze swoim fanatyzmem.
Obserwuj wątek
    • koziouek-matouek Re: Polityka 02.12.23, 16:54
      opwiedz lepiej co tam w lesie i zostaw ta polityke, niczego nie zmienisz, nikomu nie pomozesz. tak bylo od zarania tego zasranego garunku ludzkiego. dorwij gdzies 8 diskow COSMOSU Carla Sagana.
      to Ci wiele rzeczy wyjasni a tych obsrancow, lachociagow, skurwieli polityczno/ bankowych zostaw w spokoju, a w szczegolnosci tych z "wybranego" narodu.
      Szalom
      • shachar Re: Polityka 02.12.23, 22:43
        Imszczysławie, bardzo dziękuję za chęć ukojenia nerwów mych! Serio. Wypisałam się z subskrybcji tej bezczelnej gazety przedwczoraj, bo nawet $1/ week (którą mi dali po wypisaniu się z $6/week) nie chcę opłacać tego chamskiego zaanektowania wydarzeń dla swoich potrzeb. Wiesz co oni napisali słowami jakiejś przygłupiastej panny? Ze to jest tak trudne konkurować z obecnie panującym prezydentem, dlatego nie będzie w partii żadnych innych kandydatów na prezydenta. Podczas gdy notowania Bidena są, w rzeczywistości, tak tragiczne,w związku z jego wiekiem i polityką, że nie mam słow.
        Przekręcanie faktów, statystyk, jak tak można? Pewnie ci ludzie za klawiaturami w dziennikarstwie są tak samo ochujali jak my ludzie w healthcare. Każdy trzyma się swojego stołka i kombinuje jak z niego nie spaść. Oportunizm i chujnia na całego.
        • koziouek-matouek Re: Polityka 02.12.23, 23:11
          jest zle na calym swiecie, a w zasadzie, nigdy lepiej nie bylo, tylko teraz odleglosci pomiedzy nacjami drastycznie zmalaly i informacje leja sie bez zadnych granic.
          Tak, Biden przegra wybory. Obali sie tylko raz podczas debaty i will be over.
          Z drugiej strony, ten orange Jesus rozpierdoli ten swiat do konca. Za tydzien ma sie ukazac ksiazka Liz Cheney, gdzie opierdala wszystkich glownych trumpowych dupolizow, wlasnie tam pojawia sie orange Jesus.
          Otworzylem sasiedni watek o syfie w Gazecie. Kazdy dzien, bez wyjatku, przynosi serie absurdow z polityki i codziennego zycia.
          Rzygac sie chce 🤮
          Szalom.
    • krytyk2 Re: Polityka 02.12.23, 17:30

Politycy i partie wypływają pierwotnie na fali utwierdzania w słuszności niezadowolonych grup społecznych z dotychczasowych rządów. W przypadku Izraela istnieją fanatyczne bojówki osiedleńców , którym należy się ziemia z tytułu prostego faszystowskiego "Drang nach Osten". I z powodu takich grup dochodzą do władzy równie fanatyczni politycy. Potem,gdy rządzący umoszczą sie odpowiednio na stołkach zaczyna się ich proces uwalniania od zobowiązań wobec wyborców. To uwalnianie może przybrać formy bardziej zachowawcze niż pierwotne obietnice lub bardziej rewolucyjne. W tym drugim przypadku oczywistym jest pójście kursem przemocowym . Jeśli rzeczywistość mówi co innego - tym gorzej dla rzeczywistości. Mam potężną nowoczesna armię -dam radę spacyfikować wszystko i wszystkich.
      • shachar Re: Polityka 02.12.23, 22:55
        Krytyku, ja nie mogłam uwierzyć w to co widzę, na jednym z zamieszczonych tu videos, jacyś gamonie w pełnym rynsztunku ortodoksyjnych Zydów kłócili się z Palestyńczykami, że palestyński dom należy do nich!
        Ale to mnie wcale nie zdziwiło tak naprawdę, żydowska hucpa, którą całe gremia żydowskich intelektualistów starają się załatać swoją mądrością, intelektem, geniuszem, ale umówmy się, chłopki-roztropki izraelskie, to ci oderwani od pługa siekierą tępaki, którzy chodzą po domach i na wyrwę złodziejsko rabują czyjeś życie.
        • krytyk2 Re: Polityka 03.12.23, 10:50
          Kiedyś, jakieś 8-10 lat temu czytałem w GW wstrząsający obszerny artykuło-reportaż na ten temat.Też nie mogłem początkowo uwierzyć w to co czytałem i widziałem na zdjęciach.Ale właśnie ten artykuł na zawsze ustawił mi mój stosunek do konfliktu żydowsko-palestyńskiego. Jeśli ktoś -jako państwo - sankcjonuje od lat chamskie wyrzucanie właścicieli domu z ich posesji przez uzbrojone bojówki , to na takiej "bazie" wznieca nienawiśc w całym narodzie owego wyzutego na całe pokolenia. Potem -budowa muru wokół Gazy , identycznego jak wokół getta warszawskiego..Dalej - drenowanie zasobów wody pitnej przez "odsysanie" jej z obszarów zamieszkałych przez palestyńczyków na rzecz wspaniałego przemysłu rolnego Izraela. Jak można traktować inną nację gorzej niż zwierzęta ,którym przynajmniej zapewnia się wodę ,pożywienie i wolny wybieg bez drutów kolczastych ???I mieć jeszcze jakieś swoje "racje" na to wszystko. Izrael zasługuje w tej chwili na taki sam proces denazyfikacji jak Niemcy hitlerowskie
          • krytyk2 Re: Polityka 03.12.23, 10:53
            Powtórzę - Hamas oddaje ludności żydowskiej tylko niewielką część żydowskiego barbarzyństwa. To nie są akty terrorystyczne , lecz irracjonalny akt rozpaczy i samoobrony
    • jan_stereo Re: Polityka 03.12.23, 02:00
      Na samym jeszcze poczatku tego konfliktu (7-8 pazdziernika) zarowno Egipt a osobno tez USA napomkneli ze byla taka informacja o zamachu Hamasu i ja przekazano, dla formalnosci, Izraelowi, to sie wszystko zgadza, Izrael dobrze wiedzial i potrzebowal tego. (moze tez sie ludzie zastanowia czy jest prawda w tym ze USA wiedzialo i celowo dopuscilo do 9.11 aby uzyskac poparcie dla swoich wojen potem).

Nastepuje jedynie zmiana narracji, bo takie zapotrzebowanie. Bidus widzi ze nie wygra wyborow z Trumpem jesli nie wsadzi rudego do paki (male szanse) albo nie dostanie glosow od kogo popadnie bo wygrywa sie na male procenty, jak ostatnio, tutaj liczyl na grupy islamskie ale sobie zjebal u nich opinie wiec teraz panicznie to odkrecaja. Blinek juz klepei co innego, widac jednak ze trafil na beton w postaci Natanka, no to zamowili pewnie ten artykul w NYT no i publikuja prawde, choc dopiero kiedy sluzy to celom politycznym wlasnym.

Problem taki, ze tam w Izraelu do wladzy doszli ostatnimi laty politycy o zapatrywaniach faszystowskich i takie tez nastroje u mlodziezy (idzie przyklad z gory), Natanek mimo ze jest niby ostry prawicowiec, ma od siebie na prawo politykow na wiele kilometrow dalej, juz totalnych oszlomow, co to nawet za bombe atomowa by chwycili. Pytanie zatem kto tam po nim przejmie wladze, choc z Bidenem sie nie cierpia obaj, i to tez pewnie wychodzi.
      • koziouek-matouek Re: Polityka 03.12.23, 15:58
        dwoch rzeczy nie chialoby sie ogladac:
        • jak sie robi kielbase
        • jak sie robi polityke

dwie wstretne rzeczy 🤮

Co do Trumpa. On bedzie skazany, ale bedzie mial prawo do apelacji, ktora przedluzy az do i po elekcji, ktora wygra.
        Potem ulaskawi siebie i po ptokach.
        Europo, okopuj sie bo ten orange Jesus
        rekami onuc zdemoluje kontynent 😩
        Teraz 911. Oczywiscie to byl inside job.
        Kiedys zadalem pytanie: dlaczego na miejscu dwoch Towers postawiono jeszcze wyzsza ? Czyzby juz nie grozilo niebezpieczenstwo ataku ? Oczywiscie, ze nie grozi, i dla mnie to jest dowodem, ze atak byl robota sluzb specjalnych.
        Sam fakt zapadania sie sie tych wiez.
        To wyglada na zaplanowany demolition,
        Tylko glupkowi mozna wmowic, ze uderzenie samolotu na ostatnich kondygnacjach powoduje zapadanie wiez jak z klockow.
        Ale to juz historia. A ta pani v-ce prezydent, ktorej inteligencji odmowic nie mozna, wkurwia mnie z tym ironicznym usmieszkiem na kazda okazje.
        Jak Bidet wygra, pewnie zostanie preziem po finalnym potknieciu sie uncle Joe.
        Szalom.
    • jan_stereo obserwacje wczasowe 28.12.23, 19:20
      moze i nie jest to nic zaskakujacego ale jednak oficjalnie inne wrazenia sa przekazywane....po tygodniu na Malcie takie rzeczy wpadly mi w oko i ucho:

W moim hotelu bylo bardzo duzo Ukraincow i Ruskich, ku lekkiemu zdziwieniu znakomicie sie oni dogadywali i wrecz z soba kumplowali jak dobrzy znajomi, czy to na plazy czy tez biesiadujac razem. Ogolna gadka byla ze to Putin a nie my i Ukraincom to jakos wystarczalo. Widac tylko Ukrainskie tenisistki robia sceny medialne, ale zwykle tlumiszcza maja to chyba w dupie.

Dima, bardzo sympatyczny Ukrainiec mieszkajacy/pracujacy obecnie w Polszy, zdradzil mi w szczerej rozmowie ze Ukraincy, zwlaszcza chyba ci ktorzy wciaz zyja na Ukrainie, wrecz nieznosza Polakow, choc zastrzegal sie ze on tak nie uwaza, to jednak wiekszosc jego kamratow jest bardzo zlego zdania o Polakach.

Czy to pelnia sezonu czy tez okres niby cichy, bo pogoda bez zaru slonecznego, dalej cale masy ludzi pchaja sie gdzie tylko moga by wypoczac, hotele pelne, generalnie coraz mniejszym palam entuzjazmem do jakichkolwiek podrozy. Wszystko sie skomercjalizowalo w takim stopniu, ze czasem moze i wygodniej i lepiej obejrzec te cuda na youtubie niz stac w kolejce z innymi turystami do zwiedzania czy wspinaczki.
      • koziouek-matouek Re: obserwacje wczasowe 28.12.23, 20:49
        to niech ida na pizde szczekac !
        a mowio ze Ziobro spiandrolil do Wloch i wcale nie jest chory 🤔
      • koziouek-matouek Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 00:22
        Ukrainiec tak sie rozni od Rosjanina jak Bawarczyk od Berlinczyka.
      • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 15:38
        zaczynasz jak kallka z 'jedna pani drugiej pani'. ukraincow jest ponad 40 milionow, a ci, ktorzy wczasuja na malcie to raczej z tych bardziej zamoznych. trudno mi sobie wyobrazic, aby rodziny zabitych przez rosjan zolnierzy, jakos specjalnie lubili 'ruskich. tak samo twoj Dima i jego sekrety, jak rysiek czy zdzisiek o stosunku ogolu polakow do niemcow, zydow czy 'angoli'.
        moj znajomy Dima, ukrainiec z posady zastepcy managera przesunal sie na managera knajpy, ktora nabyl rosjanin. tak dobrze im sie zwiazek ukladal, tak Dima ruska osmiorniczkami karmil, tak byl na kazde zawolanie, ze go rusek porwal dla siebie. czy Dima lubi swojego ruska, tego nie wiem, nigdy nie chcial o wojnie gadac. na pewno Dima nie chce z swoj kraj walczyc, nie pragnie tej chwaly.
        • krytyk2 Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 16:17
          Opiekunka mojej matki , Tetiana (tak prosiła na siebie mówić - nie Tatiana ,bo to "ruskie"..) na swoim FB zamieszcza same patriotyczne i antyrosyjskie posty - filmy o zbrodniach Rosjan, artykuły potępiające Ukraińców współpracujących z reżimem Putina i jego armią. W rozmowach ze mną również dała się poznać jako twarda patriotka, nie akceptująca nawet własnych współplemieńców , którzy swoją niską kulturą wyrabiają wśród Polaków brzydkie wyobrażenie nt Ukraińców. Sama faktycznie jest wzorem cnót , najbardziej uczciwą i obowiązkową opiekunką ze wszystkich dotychczasowych, polskich.
          Z pogardą też mówi o Ukraińcach , ktorzy dali się zrusyfikować i nie mówią po ukraińsku. A także o drugiej , wewnętrznej wojnie ukraińskiej - walce z rakiem korupcji, której szokujące przykłady dawała mi dziesiątkami. Korupcja przeżarła na Ukrainie wszystko. Pracownik nie dostanie na konto pensji , jeśli nie podzieli się wczesniej ze swoim kierownikiem a ten - dyrektorem -i dalej tak w górę
          • krytyk2 Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 16:21
            Tetiana skończyłą instytut ekonomiczny w Kijowie, pracowała jako główna księgowa w placówce edukacyjno -produkcyjnej a przed wyjazdem do Polski miała zostać dyrektorem tej placówki. Obrzydzenie korupcją i chaosem panującym w kraju (wyjechała jeszcze przed wybuchem wojny ),spowodowało ,że rzuciła wszystko i przyjechała do Polski
        • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 17:48
          rzeka.suf napisała:

> zaczynasz jak kallka z 'jedna pani drugiej pani'. ukraincow jest ponad 40 milio
          > now, a ci, ktorzy wczasuja na malcie to raczej z tych bardziej zamoznych.

Dodaj jeszcze tych z Turcji, te same sceny. Musze zatem trafiac na jakies niesamowite wyjatki.

Rozmawialem tez ostatnio z jednym debilem pisowcem, ide zatem o zaklad ze tych tez w Polsce musi byc maly procent i zwyczajnie byl to statystyczny przypadek ze na niego trafilem, a nie jakas tam wieksza grupa ludzi warta wspomnienia, no bo Polakow jest 40mln.

• jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 17:56
          Wez tez pod rozwage ze u nich jest wciaz zywy kult Bandery, o co nie tak dawno nasi politycy mieli 'ciche' pretensje, ja bym wiec na jakis margines niechetnych nam tutaj nie liczyl.
        • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 18:09
          Moze jeszcze Ci pomoze w ogarnieciu tego uogolnienia, inne stwierdzenie, ze w Polsce bycie Zydem jest w duzym procencie przyjmowane i uzywane jako negatywne, choc Ty bys naturalnie znalazla wywod ze przeciez nie kazdy Polak tak uwaza, zatem musi to byc tylko pojedynczy czlowiek, choc na moje oko jest to akurat bardzo duza grupa ludzi.
          • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 19:31
            oj jasiu, jasiu, po prostu zastosuj sie do /slusznych, imo/ rad, ktore w innym watku dawales kalllce.
            • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 19:46
              albo moze nie nadinterpretuj bo lubujesz sie w przemalowywaniu tekstow na skrajnosci. Dla mnie to co zaobserwowalem losowo, to jest jakis trend i to dosc istotny, a to nie oznacza jeszcze 100% przypadkow. Tak jak Polska, podzielona na dwa obozy, tak samo jest pewnie i tam.
            • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 20:02
              no i radze Ci troche doczytac zanim bedziesz kiwac glowa. Nie wiem czy jest Ci cokolwiek wiadomo o ruchu marcowym 68 roku i pozniej, w efekcie ktorego wyemigrowaly pozostalosci zydowskiego spoleczenstwa z Polski, dzialo sie to wlasnie w oparciu o antysemickie nastroje w polskim spoleczenstwie a nie pojedynczego pana Staszka z Gienkiem, jak to widzi sie w Twojej glowie. Obecnie jest podobnie, choc pewnie mniej skrajne, ale wciaz zywe.
              • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 20:09
                dzizzzz, wymiatasz po prostu. happy new year
        • kalllka Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 21:09
          No i całe szczęście ze zaczyna jak kalllka, nareszcie znaczy się filtruje wycinanki z mediów, którymi z takim upodobaniem się obklejasz, rzekło. Zauważyłaś ze jesteś ambitnie krytkancka i jedynie komu tu jeszcze nie przyjebalas w imię praw do wyrażania siebie, to sobie.
          Czego ci w takim razie życzę wraz ze zdrowiem, natennowyrok.
          • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 22:10
            falszywe zyczenia wsadz sobie w rzyc.
            • kalllka Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 22:41
              Szczere życzenia.
              wyczyść się z nadmiernej złośliwości bo to przykre ze tego nie czaisz.
              • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 30.12.23, 23:10
                ale czego nie czaje? ze na podstawie jakichs anegdotycznych, wyrwanych z kontekstu opinii ludzkich czy zdarzen, nie ma sensu tworzyc generalizacji nt danego zjawiska? nawet jesli te opinie czy zdarzenia pokrywaja sie z naszymi opiniami lub preferencjami?
                • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 31.12.23, 10:36
                  akurat sama uogolniasz walczac z uogulnieniami, zatem poslugujesz sie dokladnie tym samym rozumowaniem, tylko zamiast opinii innych stosujesz tutaj wlasne myslenie jako to sluszniejsze i nadrzedna.

pisalas ze nie mozna generalizowac o Polakach w odniesieniu do ich stosunku odnosnie np. Zydow, otoz mozna, takie okreslenie bylo przeciez uzywane w polskiej polityce jako obrazliwe 'zydo-komuna', zatem i wskazywanie na pochodzenie zydowskie mialo tu oznaczac jakies podstepne, anyt-polskie interesy, trzeba byc slepym aby tego nie dostrzegac, zwlaszcza ze partia ktora zyla z takich tresci wygrala wybory i rzadzila w Polsce przez ostatnie 8lat, to chyba sama sie nie wybrala, tylko stali za tym wyborcy liczacy sobie miliony ludzi, ktorzy sie z takimi pogladami utozsamiali. to samo dotyczy cudziozemcow/uchodzcow. To nie sa zatem jakies anegdoty czy wyrwane z kontekstu historyjki tylko zycie wokol nas. Nawet jesli tylko co 4 Polak sie wpisze w taka grupe ludzi, to juz jest to wystarczajaco duza liczba ludzi aby zbudowac na niej uuzasadnione ogolnienie, na tym wlasnie to polega.

Tak samo jak uogolnienie ze polityce sa chciwi i skorumpowani, jest to bledne w przypadku jednostek, ale dominuje w tej branzy politycznej, stad wlasnie mamy nieustannie przekrety i zaniechania ktore sie 'w glowach nie mieszcza'. No chyba ze to raczej Ty projektujesz na innych to co bys chciala zeby bylo, dosc idealistycznie, ze niby ludzie ogolnie sa bardziej spoko, nie wygrywa przewaznie silniejszy bo to byloby nie fair tak myslec...
                  • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 31.12.23, 14:44
                    aby generalizowac trzeba miec obszerny zasob danych o jednostkowych zjawiskach. a generalizujac w ten sposob nalezy zachowac dystans do uzyskanych w taki sposob wnioskow. podstawy!
                    miedzy innymi po to, zeby kiedy nas oszuka dwoch zydow, to nie budowac sobie obrazku, ze oto wszyscy zydzi to oszusci. to tak w skrocie bo nie mam czasu.
                    • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 31.12.23, 20:16
                      Mowienie 'wszyscy to czy tamto' - to juz nie jest generalizacja ale dogmat. Z tych uogolnien do ktorych ja nawiazuje nalezy umiec korzystac i byc ich swiadomym. Polakom nalezy sie etykieta bycia antysemitami i homofobami, chociazby za samo wybranie parti ktora takie poglady reprezentuje i sprzedaje wyborcom, nie ma tu znaczenia, ze dajmy na to 60% Polakow tak nie uwaza.

Tak jest ze wszystkim, rowniez ze srodowiskiem, ochrona i opieka nad zwierzetami, jesli te problemy wystepuja na duza skale to znaczy, ze dana spolecznosc zasluguje na krytyczna etykiete bycia 'takimi czy smakimi'. Choc osoba myslaca bedzie rozumiala, z samej statystyki, ze nie kazdy napotkany bedzie jej reprezentantem.
                      • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 01.01.24, 12:40
                        przyklad z antysemityzmem i homofobia polakow uwazam za dobrany przez ciebie specjalnie tylko po to, aby bronic tezy o antypolonizmie ukraincow i braku u nich rusofobii czy antyrosyjskosci.
                        moze powiedz wg jakich regul ustaliles, ze skoro 60% spoleczenstwa nie opowiada sie za jakas teza, to oznacza, ze jako ogol polacy za ta teza opowiadaja sie?
                        jesli 'glosuje sie czynem, nie -slowem', mialoby byc wyjasnieniem, to warto zauwazyc, ze glosowanie dotyczy pewnego pakietu ofert partii, i tutaj raczej dorazne korzysci finansowe ujmuja wyborcow pisu.
                        byl natomiast taki pan, ktory uwazal, ze polakow zlowi na haslo polski bez zydow, gejow, unii, podatkow i bez aborcji'. w ostatnich wyborach nie poszlo mu najlepiej, to powinno przeczyc twojej tezie wink czy 92 przeciw 8 tez uznasz za wynik wskazujacy na to, ze generalnie polacy mysla to, co te 8%?
                        zreszta, to dobry przyklad tez z innego powodu wink
                        • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 01.01.24, 19:51
                          rzeka.suf napisała:

> przyklad z antysemityzmem i homofobia polakow uwazam za dobrany przez ciebie sp
                          > ecjalnie tylko po to, aby bronic tezy o antypolonizmie ukraincow i braku u nich
                          > rusofobii czy antyrosyjskosci.

Rozmawiajmy precyzyjnie i trzymajmy sie faktow, inaczej bedzie jak powyzej. Przyklad antysemityzmu uzylem tylko dlatego uzylem bo go pierwsza (!) wyciagnelas jako kontrargument do mojego pierwszego postu, bylo go zatem nie uzywac skoro to teraz krytykujesz ;"))

Moj pierwszy post to byla bezposrednia relacja, nie cos zaslyszanego od cioci brata, tylko zobaczone i osobiscie uslyszane. Idziemy dalej, to co powiedzial Dima sugeruje ze jest wsrod Ukraincow na Ukrainie duza niechec wobec Polakow, zwlaszcza ze istnieja osobno fakty na czczenia przez Ukraincow takich podlych wobec Polakow osobistosci jak wspomniany Bandera. Mnie to rowniez nie dziwi i ufam ze jest to bardzo znaczacy procent Ukraincow (nawet jesli nie jest to wiekszosc jak uznal Dima, ale samo to jest wymowne), chociazby po niedawnym sporze o zboze, gdzie Polacy blokowali przewoz zboza przez Ukraincow przez Polske, jakbys sie interesowala tematem to bys pocztala jak oni to widza, bardzo zle.

Nalezy tez precyzyjnie nie mieszac, jak uczynilas, antypolskosc nie musi tu wcale isc w parze z brakiem antyrosyjskosci. To ze (losowo zaobserwowani Ukraincy, zarowno na Malcie jak i rok temu w Turcji) Ukraincy potrafia przelykac takie tlumaczenia jak to ze cala wina Putina i co zlego to nie my i nastep;nie sie kumplowac z ruskimi, swiadczy (czysto statystycznie!) ze nie sa to tylko te 3 rodziny ktore widzialem teraz, ale najpewniej i znacznie szersza grupa, ktora jak najbardziej moze egzystowac obok rownie duzej grupy niechetnej ruskim, tak samo jak w Polsce egzystuja wyborcy PiS i pozostalych partii opozycyjnych.

> moze powiedz wg jakich regul ustaliles, ze skoro 60% spoleczenstwa nie opowiad
                          > a sie za jakas teza, to oznacza, ze jako ogol polacy za ta teza opowiadaja sie?

Znowu nieprecyzyjnie. To ze 60% spoleczenstwa sie nie opowiada za jakas teza, oznacza w takim przypadku ze te 60% odpowiada (a nie opowiada sie) za bycie przedmiotem generalizacji wzgledem calego spoleczenstwa polskiego. Tak samo jak wszyscy mieszkancy Ziemi sa moim zdaniem przedmiotem generalizacji za odpowiedzialnosc co do naszej planety i jej stanu, a nie tylko ci konkretni ktorzy dokonuja szkod. To wszystko nie znaczy ze nalezy byc slepym w tej generalizacji i traktowac ja jako okreslenie 'wszyscy/kazdy', co jest typowym bledem.

> jesli 'glosuje sie czynem, nie -slowem', mialoby byc wyjasnieniem, to warto zau
                          > wazyc, ze glosowanie dotyczy pewnego pakietu ofert partii, i tutaj raczej doraz
                          > ne korzysci finansowe ujmuja wyborcow pisu.

Gdyby tak bylo jak piszesz, wowczas pis uzywalby tylko argumentow finansowych, a ze sloganow 'zydo-komuna' zupelnie by zrezygnowal, jesliby mialy byc bez odzewu u ich wyborcow.

> byl natomiast taki pan, ktory uwazal, ze polakow zlowi na haslo polski bez zydo
                          > w, gejow, unii, podatkow i bez aborcji'. w ostatnich wyborach nie poszlo mu naj
                          > lepiej, to powinno przeczyc twojej tezie wink czy 92 przeciw 8 tez uznasz za wyni
                          > k wskazujacy na to, ze generalnie polacy mysla to, co te 8%?

Dziwny argument ;')) Tego pana i jego wyborcow nalezy dodac do tych procent glosujacych za pisem (tez dzielacych te konkretnie omawiane wartosci i to od samego poczatku), wowczas juz nie bedzie to 8% tylko znacznie wiecej :") Jak pis i im podobni uzyska 8% w nastepnych wyborach wowczas jak najbardziej bedzie to trafiony kontrprzyklad.

• rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 01.01.24, 12:51
                        poza tym, jakie wnioski wg twojej logiki , wyciagnac z faktu, ze opozycja zdobyla wiecej glosow niz pis z konfederacja? czyzby polacy generalnie przestali byc homofobami i antysemitami?

i kolejna sprawa: dlaczego mielibysmy dawac wieksza wage opinii twojego znajomego ukrainca niz opinii znajomej krytyka, a gdzie - indziej - kallki?
                        • jan_stereo Re: obserwacje wczasowe 01.01.24, 19:57
                          rzeka.suf napisała:

> poza tym, jakie wnioski wg twojej logiki , wyciagnac z faktu, ze opozycja zdoby
                          > la wiecej glosow niz pis z konfederacja? czyzby polacy generalnie przestali byc
                          > homofobami i antysemitami?

Glosy pisu sa nadal zbyt liczne aby mozna bylo uciec od takiej negatywnej generalizacji.

> i kolejna sprawa: dlaczego mielibysmy dawac wieksza wage opinii twojego znajome
                          > go ukrainca niz opinii znajomej krytyka, a gdzie - indziej - kallki?

nie nalezy dawac wiekszej wagi, nalezy dawac jednakowa wage, oznacza to, ze jednych i drugich moze byc po 50%, zatem mowa o olbrzymiej niecheci do nas, nawet jesli uznamy takie uproszczone spojrzenie na sprawe, choc dla mnie juz 30% byloby sroga wartoscia.
                          • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 02.01.24, 01:23
                            no coz, na pocieszenie pomysl o tym, jaki procent rosjan lubi polakow wink

• krytyk2 Re: obserwacje wczasowe 02.01.24, 11:00
                      Wg logiki istnieje podział wniosków na dwie grupy -indukcyjne i dedukcyjne.Dedukcyjne wynikaja z praw logiki matematycznej i prezałożeń i są pewne. Indukcyjne to wnioski oparte na doświadczeniu. I ich pewność wzrasta w miarę potwierdzania przez kolejne fakty. Ale nigdy nie osiągnie 100 % pewności. Limitem jest ...nieskończoność przypadków. Ona nie wyczerpuje się przez wskazanie wszystkich aktualnie potwierdzajacych tezę faktów. Do tej puli wchodzą bowiem też fakty , które dopiero zaistnieją w przyszłości.
                      • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 02.01.24, 12:58
                        tak? to dlaczego taka furore robia kuchnie indukcyjne, a o dedukcyjnych cisza? ha! mam cie!

wink
                      • koziouek-matouek Re: obserwacje wczasowe 02.01.24, 15:02
                        krytyku, daj jakies proste przyklady indu/dedu ?
                        Jedni mowia ze Sherlock uzywal dedukcyjnych technik, inni ze indukcyjnych.
                        • rzeka.suf Re: obserwacje wczasowe 02.01.24, 15:23
                          dedukcja: nie lubimy tych, ktorzy powoduja nasze ogromne cierpienie. rosjanie powoduja obecnie ogromne cierpienie ukraincow, a zatem - ukraincy nie lubia rosjan.
                          indukcja: spotkalam paru ukraincow, ktorzy lubia rosjan i ani jednego, ktory by ich nie lubil, a zatem ukraincy lubia rosjan. moze byc tez w wersji odwrotnej: gdzie poznalam paru ukraincow ktorzy rosjan nie lubia, a zadnego ktory by ich lubil, wiec uwazam, ze generalnie u ruskich nie lubia.

z wiki:
                          dedukcja: wszystkie psy sa zwierzetami. szczeniaki to mlode psy. a zatem wszystkie szczeniaki sa zwierzetami.
                          indukcja: wszystkie kruki, ktore dotad widzialam sa czarne. a zatem nastepny kruk, ktorego zobacze tez bedzie czarny lub: a zatem wszystkie kruki sa czarne.
                        • krytyk2 Re: obserwacje wczasowe 02.01.24, 18:18
                          Rzeka zrobiła to za mnie. Ale znowu -chodzi tu o istotę. W każdym dociekaniu, w którym chce się mieć pewność ,ludzie dążą do wyciągania wniosków dedukcyjnych.Bo jeżeli na skutek dochodzenia , kto dokonał zbrodni wielokrotnego morderstwa , trzeba będzie wsadzić kogoś na krzesło elektryczne , to lepiej mieć 100 procentową pewność. Ale problem polega na tym ,że w przypadku wniosków dedukcyjnych - zanim je przeprowadzimy - trzeba mieć empiryczny materiał do włożenia w sztance formuł dedukcyjnych. I tu widać wyraźnie ,że solidny murowany budynek musimy znowu postawić na niepewnych ( doświadczalnych ) podstawach . Takie to są dylematy Holmesa ...hehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka