shachar
02.12.23, 15:41
Wczoraj w NYT ukazał się artykuł mowiący o tym, że dokument/plan Hamasu jak zaatakować Izrael, jakimi metodami był znany Izraelitom od ponad roku. Do tej pory krążyły takie wieści, ale teraz po raz pierwszy w tej gazecie dziennikarze potwierdzają je.
Israel Knew Hamas’s Attack Plan More Than a Year Ago
www.nytimes.com/2023/11/30/world/middleeast/israel-hamas-attack-intelligence.html
Top komentarze pod artykułem
This story leaves me speechless, frankly. Thank you NYTimes for speaking and telling Truth to Power, wherever it exists. The people of Israel have surely been betrayed by their own failed government.
Billions of dollars of American taxpayer money goes towards this incompetent military while our citizens remain homeless...
Biden needs to lay down the law. Israel needs to get back within its borders and protect its borders. That means getting Israelis out of the West Bank and Gaza. That means removing Israeli settlers from Palestinian land. And then trading for hostages.
Had Netanyahu and the IDF protected Israel as they should have thousands of people would still be alive. But now I am afraid that the massive murder of Palestinian civilians, particularly the thousands of innocent children, will have radicalized many, many more.
This cannot be solved by more violence, more war.
Well this report will be the end of Bibi. Or it should be.
Wiecie, ja już przestałam uważać, że artykuły w gazetach pojawiają się na skutek jakichś wydarzeń. Artykuły pojawiają się, aby ukształtować opinię publiczną. I tak nasza tu obecna administracja, po ogromnym pushbacku w obliczu ogromnej miłości USA do Izraela okazywanej ostatnio, podrapała się w głowę i postanowiła jakoś ten burdel na Bliskim Wschodzie uspokoić. A że Izrael znowu rozpoczął ofensywę i Netanyahu pewnie nie dał się przekonać do innego rozwiązania, to się go usunie. Ale do tego trzeba objaśnić państwu dlaczego. To że Netanyahu wiedział o planch, USA wiedziało od razu, no bo jakże, ale obściskiwano się ile wlezie, aż do afery międzynarodowej, popierającej Palestynę.
Żeby jakoś wyjść obronną ręką z niezręcznej sytuacji, podłoży się Bibiego. Bibi i tak nie jest przyszłościowy ze swoim fanatyzmem.