Gość: folder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:20 To ze Bjork to wiadomo. Ostatnio zinteresowałem się noreskim zespołem Flunk. Świetną markę ma skandynawski Jazz. Co jeszcze jest waszym zdaniem warte uwagi? Wasze rekomendacje: Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mantha Re: muzyka skandynawska 17.11.04, 13:29 Hives ze Szwecji. (ABBA tez ze Szwecji ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mechanikk Re: muzyka skandynawska 17.11.04, 13:31 mnie ostatnio interesuje artysta johann johannson, z islandii prawdopodobnie. nagrywa dla touch records, tam gdzie niejaki fennesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: muzyka skandynawska IP: *.bb.online.no 25.11.04, 11:46 jaap9 og onkel p-swietny norweski hip-hop Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: muzyka skandynawska 17.11.04, 13:42 Tiamat -- Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Tam Gdzie Rosną Dzikie Róże Odpowiedz Link Zgłoś
luvski Re: namiary 17.11.04, 13:58 kilka linków do skandynawskich tłoczni, które moga cie zainteresować. www.rawfusionrec.com/ polecam: beatfanatic - adventures in lo-fi beats. www.beatservice.no/ howard maple - mapleism generalnie nie za bardzo przemawia do mnie katalog tej wytwórni, ale znam ludzi, których kręci www.hollow.nu/ quant, ernesto, swell session. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuspirit Helsinki Re: muzyka skandynawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 14:04 koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: muzyka skandynawska IP: *.chello.pl 17.11.04, 16:57 polecam Elizabeth Karsten - Flux, nieznana, b.dobra wokalistka, osiagalna nawet w Polsce (przynajmniej była) GusGus...dobry jest - szczególnie pierwsza płyta, ale... nie kazdy lubi takie klimaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: muzyka skandynawska IP: 195.245.217.* 17.11.04, 17:19 Szwedzki hip hop: Promoe (najlepsza hiphopowa płyta tego roku - "Long Distance Runner") i Looptroop, Absent Minded, Addis Black Widow. Szwedzki pop z pogranicza jazzu i muzyki klubowej: Rebecca Tornqvist, Koop, Sophie Zelmani, Blacknuss, D.I.G. Polecam też szwedzkie jajca: Philemon Arthur & the Dung, kapela grająca ciekawe piosenki, tyle że na zabawkowych instrumentach, kartonach oraz pudełkach po ciastkach. "Jag Vill Va I Fred" to był mój przebój zeszłego lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: muzyka skandynawska IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 17.11.04, 17:39 Oczywiście warty uwagi jest Europe - na przekór prześmiewcom. Właśnie slucham ich najnowszej płyty i jestem w lekkim szoku że potrafili tak zmienić i unowocześnić swoją muzykę. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: muzyka skandynawska 18.11.04, 02:00 Asie, serio? Jakoś trudno mi uwierzyć. Możesz rozwinąć myśl? Poza tym jakoś umkł ludziom Molvaer. Poza tym Niels Landgren Funk Unit, Jagga Jazzist, kapele metalowe- Mashuggah, The Haunted, Corporation 187. Popieram głos oddany na Nuspirit Helsinki A co do jazzu (poijając to co wymieniłem), to powiedzieć mogę tylko, że słyszałem audycyjkę z tamtejszymi dokonaniami i naprawdę warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: muzyka skandynawska IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 18.11.04, 11:12 humbak napisał: > Asie, serio? Jakoś trudno mi uwierzyć. Możesz rozwinąć myśl? No cóż, po prostu "The Final Countdown" to jedna z moich ulubionych płyt (mieści się w pierwszej 30). A nowej posłuchałem z czystej ciekawości i bardzo mnie zaskoczyła. Zresztą zebrała dobre recenzje. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: muzyka skandynawska 18.11.04, 17:36 Ufff... Dziwne... Nie znam całego albumu więc trudno mi cokolwiek powiedzieć, ale słyszałem 3 ich utwory i muszę powiedzieć, że twoje oświadczenie mnie zaskoczyło. Reszta chyba jest jakoś inna. Bo oprócz megahitu dwa pozostałe były bardzo... smętne czy może nawet bez energii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: muzyka skandynawska IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 18.11.04, 20:29 Trzeba lubić taką komercyjną, pudlowatą odmianę hardrocka Ja czasem lubię posłuchać takiej twórczości i wcale się tego nie wstydzę. Płyta "The Final Countdown" towarzyszy mi od lat dziecięcych. No a nowy album brzmi dość cięzko i nowocześnie, ale słuchałem dopiero raz. Ale jestem zaskoczony bo nie przypomina to tego co grali kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: muzyka skandynawska 19.11.04, 22:51 No cóż... wstyd nie byłby tu na miejscu Jeśli chodzi o pudli, to lepiej znam jedynie jeden album Pantery z takiego bardiej pudlowatego okresu i wsumie złe to nie jest, ale większej dawki chyba nie potrzebuję. Albumem o którym p[iszesz nie zainteresuje się nie z niechęci, a z jej niedoboru- brak czasu więc zapoznaję jedynie rzeczy, które intensywnie mnie interesują Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: muzyka skandynawska 17.11.04, 18:46 Duet Moonbabies, tegoroczny album "Orange Billboard", ciekawe połączenie subtelnej elektroniki z rozmarzonym rockiem plus bardzo ładne wokale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scribs Re: muzyka skandynawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 00:43 Stina Nordenstam, Clawfinger, Apocalyptica, Him (tylko przeróbka "Wicked Games", nie byla aż tak zła; choć teraz jednak wolę oryginał, albo też wersję Pipilotti Rist) Mum i Sigur Ros z Islandii Odpowiedz Link Zgłoś
negatywista metal 18.11.04, 01:25 Skandynawia to przede wszystkim mekka metalu - największa w Europie. Wiele zespołów z krajów skandynawskich stoi na bardzo wysokim poziomie artystycznym - czuć, że to nie Ameryka, przesycone jest to duchem europejskości. Wielu artystów, którzy korzeniami tkwią w skandynawskiej scenie metalowej dziś przeciera zupełnie inne szlaki muzyczne. Polecam choćby Ulver, Katatonię, Opeth, Emperor, Burzum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia nieobietywnie moze IP: 195.41.66.* 18.11.04, 08:54 Ze Szwecji Lisa Ekdahl. Zaraza dozywotnio. Klimaty akustyczno jazzowe ale to folk. Bardzo polecam. Z ciezszych rzeczy dunski D.A.D. - jeden z najciekawszych zespolow post- metlowych, ktory jednak uszlachetnil brzmianie. Dla koneserow plyta Soft Dogs. A tak w ogole patrzac ze Skandynawii gdzie mieszkam to tutejszy poziom tak od strony wykonawczej jak i nagraniowej spycha nasza produkcje do kategorii amatorstwa. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM STINA, KOOP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:37 stina nordenstam, koop., anja garbarek( córuś naszego garbarka) a z norwegii MOTORPSYCHO ( bardzo popularny w .....JAPONII ) u nas wooooooooogóle ale wysłuchanie jednego kawałka nie daje pełnego SPEKTRUM, muzycznie baaaardzo zróżnicowani- ogólnie: na rockową nutę... Odpowiedz Link Zgłoś
luvski Re: jeszcze... 18.11.04, 12:19 znam tylko ostania płyte wibutee - 'playmachine', ale dla mnie jest po prostu świetna. bardzo długo mialem ja na swoim domowym hi fi - 'zywy', połamany jazz z pogranicza funku i elektroniki. dla tych którzy szukaja 'podobnych' klimatów, polecam dwa całkowicie nieskandynawskie składy z japonii - soil & pimp session - 'pimpin' [to juz jest jedna z moich ulubionych płyt tego roku] i sleepwalker -'sleepwalker' z 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: nieobietywnie moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 20:50 popieram glos na pania ekhdal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: muzyka skandynawska IP: *.icpnet.pl 18.11.04, 13:34 Kent ze Szwecji i po szwedzku - doskonały do nauki jezyka Super muzyka rockowa. Jag alskar svensk musik Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.funkulo Re: muzyka skandynawska 18.11.04, 16:35 Do powyższych dorzucam składaki: www.tunes.co.uk/tunes/featured/6792.html www.juno.co.uk/IP/IF129281-01.htm www.juno.co.uk/IP/IF108197-02.htm www.tunes.co.uk/tunes/featured/8013.html PS. NuSpirit rzadzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luvski Re: muzyka skandynawska IP: *.icpnet.pl 19.11.04, 12:26 fajne te składaki silesius. bardzo dobry przewodnik po skandynawskiej elektronice. ale widać po innych postach, ze nie tylko elektronika, ale równiez jest tam silnie odczuwany jazz, metal etc. rewelacja. czytalem jakis czas temu w necie wywiad z mad mikem, szefem raw fusion, który opowiadał w nim o niesamowitej wrecz ilosci młodych ,nieznanych bandów, które szukają tam własnego, oryginalnego brzmienia. ja im tego zazdroszcze. w polsce brakuje takiego kreatywnego, pozbawionego kompleksów podejscia do muzyki. jestesmy za to w fazie jakiegos nieudolnego nasladownictwa, a jedynym problemem polskich muzyków wydaje sie to, ze nie ma ich na playliście RMF-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szubidu Re: muzyka skandynawska IP: *.chello.pl 18.11.04, 16:41 Elakelaiset Mando Diao Odpowiedz Link Zgłoś
nierymek Re: muzyka skandynawska 18.11.04, 19:26 Ja polecam gorąca zespół Kare And The Caveman - w Europie znany (a właściwie nieznany) jako Euroboys. Bardzo fajne rockowe granie, klimatycznie bardzo zbliżone do wymienionego w tym wątku Motorpsycho. Też zresztą z Norwegii są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cojak Re: muzyka skandynawska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 02:14 Ostatnio mnie zakręciła Marie Boine - niesamowita muzyka. Ogólnie mówiąc powoli, nastrojowo, troche folkowo... = niesamowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutekh Re: muzyka skandynawska IP: 212.87.225.* 19.11.04, 12:55 ostatnio maria solheim!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renfree Re: muzyka skandynawska IP: *.adsl.highway.telekom.at 19.11.04, 22:02 Szwecja: Mando diao, Teddybears, the hives, hellacopters Islandia: Mum Finlandia: Eläkeläiset Norwegia: Maria Solheim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilly Re: muzyka skandynawska IP: *.ssmb.com 26.11.04, 22:38 houmpa rulez!!!!!!!!!uwielbiam ich. Odpowiedz Link Zgłoś
kagarro Re: muzyka skandynawska 20.11.04, 09:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=15687786&a=15687786 Polecam ominąć co nieciekawsze fragmenty i poszukac w tekście i w postach moich fińskich propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renfree Re: muzyka skandynawska IP: *.adsl.highway.telekom.at 21.11.04, 00:28 wlasnie ogladalam Fast Forward i tam zobaczylam slicznie spiewajaca pania ze Szwecji, w klimacie Bjork troszke ....pani nazywa sie Stina Nordenstam www.stinaonline.com ... jestem pod wrazeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folder Re: muzyka skandynawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 15:40 Serdecznie dziękuję za odzew. Część propozycji jest mi znajoma, część brzmi egzotycznie. Pare propozycji juz wypróbowałem. Dzieki raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
kagarro Re: muzyka skandynawska 21.11.04, 21:15 To może uchylisz rabka tajemnicy i powiesz, które z pozycji najbardziej Ci pasują? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Vimme Saari 25.11.04, 12:50 Lapoński joik - coś niesamowitego! Oraz inne folkowe zespoły skandynawskie: Hedningarna na przykład. No i Annaborg Lien... To na tyle. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobietka NIGHTWISH IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 25.11.04, 13:05 Z Finlandii, fajnie się słucha, baśniowo-rockowi. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Szwedzkie Radio w Internecie 25.11.04, 13:35 www.sr.se/ Trzeba kliknąć w "webbradio" i można wybierać z kilkunastu kanałów. Mnie najbardziej odpowiada kanał "SR X" z muzyką rockową i popem, ale ambitniejszym. Duża rotacja muzyki. Sporo wykonawców skandynawskich. Dla miłośników ostrzejszego rocka ciekawa może być stacja "P3 Rockster". Lubiący skandynawski folk pewnie zainteresują sie stacją "P2 Musik". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela norweski folk i inne IP: *.bb.online.no 25.11.04, 13:43 Mari Boine rulez! Oprocz tego Bukkene Bruse (wspomniana Annbjörg Lien z nich). I jeszcze rockowa kapela Weld, Briskeby, Madrugada. No i Vibeke Saugestad, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
stipeanka Re: muzyka skandynawska 25.11.04, 15:33 Nie oceniam, niektórych słucham, niektórych nie, po prostu są to zespoły skandynawskie: ABBA; EUROPE; A-HA; KENT; SIGUR RÓS; HIM; THE RASMUS; ROXETE; PEWNIE SOBIE COŚ JESZCZE PRZYPOMNĘ, ALE NA RAZIE TO TYLE. Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: muzyka skandynawska 25.11.04, 17:49 Kopalnia metalu roznych gatunkow: Opeth, Children of Bodom, Dark Tranquility, Finntroll (viking metal, heheh), Gardenian, Immortal, In Flames, Katatonia, Morgana Lefay, Otyg, Sundown, Theathre of Tragedy, Therion, Tristania. Nic nie mowisz o swoich preferencjach wiec trudno doradzic... Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Jeden z najlepszych glosow na swiecie 25.11.04, 19:32 Sissel Kykjeboe (Norwegia) Dodatkowo z innej epoki (niz heavy metalowa)popowe ciekawe postaci: Szwecja: Niklas Stroemstedt Bjorn Afzelius Carolyn Norwegia: Dum Dum Boys De Press CC Cowboys Odpowiedz Link Zgłoś
coffee1 Re: Jeden z najlepszych glosow na swiecie 25.11.04, 21:14 Sissel Kyrkjeboe, brakuje jednej literki, a ktos kto szuka moze nie znalezc Jakos nikt sie nie rozpisuje na temat A-HA. Ich ostatnie plyty sa dojrzale i nie maja zbyt wiele wspolnego z dyskotekowymi hitami z lat osiemdziesiatych. Choc musze przyznac, ze i tych piosenek slucham od czasu do czasu z lezka w oku Polecam solowa plyte Mortena Harketa "Wild Seed" i jesli ktos chce go posluchac po norwesku, to radze siegnac po plyte "Vogst Villa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renfree Re: Jeden z najlepszych glosow na swiecie IP: *.adsl.highway.telekom.at 25.11.04, 21:50 jestem w szoku, ze a-ha jest ze szwecji, a do tego dodam tylko, ze ja uwazam "Hunting high and low" za na prawde klasyk popu lat 80-tych, w najlepszym tego slowa znaczeniu ))) Odpowiedz Link Zgłoś
oczy_czarne Tylko nie ze Szwecji! 26.11.04, 09:59 A-HA są z Norwegii, nie ze Szwecji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: muzyka skandynawska IP: *.csbnet.se 26.11.04, 11:31 Kto teraz w radiu szwedzkim promuje swoja piosenke turecko-jakastam? tytul "boro boro" albo jakos tak... beznadzieja totalna, ale jestem ciekawa jak ten gosciu sie nazywa... Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: muzyka skandynawska 26.11.04, 16:30 Piosenkę "Boro Boro" śpiewa niejaki Arash. Za chwilę ten utwór pojawi się w radiu "P3 Star". Już się zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: muzyka skandynawska 26.11.04, 16:38 O, a teraz jakie fajne! Infinite Mass "Fire Fire". To też ze Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: muzyka skandynawska 26.11.04, 14:03 tak sie sklada ze wiekszosc mojeje ululbionej muzyki pochodzi stamtad moze wymienie ciekawszych: oczywiscie Katatonia, Opeth, Arcturus, Amorphis... i jeszcze finskie Tenhi - po prostu rewelacja! troche inna muza niz wyzej wymienione, spokojne, klimatyczne, z elementami ludowymi... to co tygrysy lubia najbardziej poszukuje teraz oryginalnej plyty bo juz mnei sumienie dreczy. polecam wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś