ania_53 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 09:35 Orginalne płyty są bardzo drogie, nie wszystkich stać na ich kupno.Po drugie nie ma takich nagrań jak chciałabym mieć.Szukam płyty F.Schoebla i nigdzie nie ma nagrań.Zaproponowano mi przywóz jednej płyty za 120 zł. Nie ma również w sprzedaży starych nagrań z lat 50, 60 tych (np Pat Boone, Dean Martin czy Doris Day.Dlatego uważam, że ściąganie nagrań DLA WYŁĄCZNIE SWOICH potrzeb to nie jest przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 14:10 > Orginalne płyty są bardzo drogie, nie wszystkich stać na ich kupno. Nowe samochody z salonu są bardzo drogie, nie wszystkich stać na ich kupno. > Po drugie nie > ma takich nagrań jak chciałabym mieć. Po drugie, nie ma takich modeli jak chciałbym mieć. > Szukam płyty F.Schoebla i nigdzie nie ma nagrań. Szukam modelu Jaguara XJ6 z przyciemnianymi szybami i nigdzie nie ma takiego. > Zaproponowano mi przywóz jednej płyty za 120 zł. Zaproponowano mi w salonie przywóz jednego egzemplarza za 120 tys. euro > Nie ma również w > sprzedaży starych nagrań z lat 50, 60 tych (np Pat Boone, Dean Martin czy Doris Day. Nie ma również innych modeli Jaguarów o podobnych parametrach... > Dlatego uważam, że ściąganie nagrań DLA WYŁĄCZNIE SWOICH potrzeb to nie jes > t przestępstwo. Dlatego uważam, że ściągnięcie jednego Jaguara spod Sheratona DLA WYŁĄCZNIE SWOICH potrzeb to nie jest przestępstwo... I bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa do t.o.m.k.a 24.11.04, 15:05 Nie masz co polemizować, starałam się być grzeczna i obrzucono mnie łajnem. Widać, że osoby, które popierają nielegalne rozprowadzanie muzyki, reprezentują pewien określony poziom, do którego logiczne i kulturalne argumenty nie przemawiają. Więzienie, grzywna, prace społeczne - może to (mam nadzieję) za jakiś czas zadziała. Porównanie do samochodu trafne, tylko dla takiego nieroba kradzież muzyki jest ok, a jak jemu zwiną auto spod domu, to już nie ok. Popieram też osobę, która napisała, że nawet jakby trzeba było złotówkę za ściągnięcie legalnej mp3 zapłacić, to by nie zapłacili. Bo taka mentalność u nas w narodzie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: do t.o.m.k.a 24.11.04, 16:11 tak się składa że jek ściągniesz Jaguara spod Sheratona, to ktośna tym straci - konkretną i namacalną kasę. Ty będziesz +120 tys euro, ktoś będzie -120 tys. euro a jak ściągniesz muzykę z netu to po prostu ktoś nie zarobi - ale tez nic nie straci Ty będziesz +10 euro, ktoś będzie -0 euro (i tak bym tej płyty nie kupił w sklepie, więc mówienie że skoro ściągnąłem, to nie zarobił - bo nie kupiłem, to bzdura) piosenka to nie samochód więc porównianie jest niezbyt trafne - zresztą artyscie powinno zależeć żeby słuchało go jak najwięcej osób nawet kosztem zarobku (niemałego - który i tak w większości trafia do firm fonograficznych) i czemu mam kupować całą płytę skoro chcę tylko jedną piosenkę? nie musze kupować całego samochodu jeśli potrzebuję tylko wycieraczek Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: od t.o.m.k.a 25.11.04, 08:06 michalfront napisał: > tak się składa że jek ściągniesz Jaguara spod Sheratona, to ktośna tym straci - Tak się składa, że jeśli kupisz pirata albo za darmo ściągniesz muzykę a nie kupisz oryginalnej płyty, ktoś również na tym straci > > konkretną i namacalną kasę. Ty będziesz +120 tys euro, ktoś będzie -120 tys. > euro Konkretną i namacalną kasę. Ty będziesz + 50 zł, artysta będzie uboższy o tantiemy, które z tytułu sprzedaży jego produktu mu się należą > a jak ściągniesz muzykę z netu to po prostu ktoś nie zarobi - ale tez nic nie > straci Nie zarobi - ale i straci. O tym wyżej > Ty będziesz +10 euro, ktoś będzie -0 euro (i tak bym tej płyty nie kupił > piosenka to nie samochód więc porównianie jest niezbyt trafne - zresztą > artyscie powinno zależeć żeby słuchało go jak najwięcej osób nawet kosztem > zarobku Czy Ty pracujesz, przyjacielu? Jeśli nie to pewnie wkrótce będziesz... A więc czy zależałoby Ci na tym, żeby Twoją pracę doceniało jak najwięcej ludzi - nawet kosztem zarobku? Chyba nie, co? We wszystkich cywilizowanych krajach (coraz mniej jestem przekonany, że i Polska do nich należy) wykonaną pracę bądź sprzedaż określonego dobra płaci się pieniędzmi (to taki wynaleziony przez Fenicjan uniwersalny środek nabywczy...), za które autor danego dzieła, bądź wykonawca pracy może następnie kupić sobie środki pozwalające mu na funkcjonowanie i dalszy rozwój. Dlaczego więc odmawiasz (lub ograniczasz) tego prawa artystom - bo sam chyba byś się nie widział w roli takiego dobroczyńcy, co? > (niemałego - który i tak w większości trafia do firm fonograficznych) Tak jest, było i będzie na całym świecie. Marża firm fonograficznych to nie większość a jedynie ok. 15-20% kosztu płyty. Pamiętaj o marżach, jakie narzucają hurtownicy i detaliści (i to jest chyba największy kawałek tego tortu). Będziesz się w związku z tym obrażał na wszystkich biorących udział w procesie produkcji płyty? Tylko dlatego, że zarabiają więcej od Ciebie? I co - może jeszcze powiesz, że wszyscy mamy równe żołądki, więc im się nie należy, a Tobie tak? > i czemu mam kupować całą płytę skoro chcę tylko jedną piosenkę? nie musze > kupować całego samochodu jeśli potrzebuję tylko wycieraczek Zgadza się - tylko mała uwaga jeśli potrzebujesz wycieraczek, to mam nadzieję, że idziesz grzecznie do sklepu i te wycieraczki KUPUJESZ, tak? No więc dlaczego nie postępujesz tak samo z muzyką? Zachód wchodzi szybko w epokę iMusic, bo tam pewne oczywiste sprawy są już od dawna ugruntowane i nikt nie dziwi się, że za określone dobro trzeba zapłacić. Tylko nam tu się K... wszystko należy... Dobry przykład mi podsunąłeś - wystawianie darmowych piosenek w internecie to tak jakby ktoś wystawił Ci trefnego Jaguara, po to żebyś mógł sobie z niego ściągnąć wycieraczki... Za tego Jaguara ktoś z pewnością zapłacił. Za płytę, która jest w internecie nawet nie wiadomo, czy ktoś zapłacił, przez ile rąk ona przeszła - aż w końcu te wycieraczki nie wiadomo czyje są i każdy je sobie bierze jak chce... Pomyśl więc nad lepszym przykładem usprawiedliwienia Twojego postępowania, ale obawiam się, że będzie Ci dosyć ciężko... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: od t.o.m.k.a 29.11.04, 02:15 Ano właśnie. Najwięcej dostają pośrednicy. Nie uwarzasz że coś tu jest nie w porządku? Na to się nic nie mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: od t.o.m.k.a IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 01:24 > Tak się składa, że jeśli kupisz pirata albo za darmo ściągniesz muzykę a nie > kupisz oryginalnej płyty, ktoś również na tym straci niby kto? skoro alternatywą jest niekupienie płyty (tantiemy wynoszą 0 zł w tym przypadku), a ściągnięciem jej w postaci mp3 (tantiemy wynoszą 0 zł w tym przypadku), to kto na tym straci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: od t.o.m.k.a IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 01:33 Czy Ty pracujesz, przyjacielu? Jeśli nie to pewnie wkrótce będziesz... A więc > czy zależałoby Ci na tym, żeby Twoją pracę doceniało jak najwięcej ludzi - > nawet kosztem zarobku? Chyba nie, co? We wszystkich cywilizowanych krajach > (coraz mniej jestem przekonany, że i Polska do nich należy) wykonaną pracę bądź > > sprzedaż określonego dobra płaci się pieniędzmi (to taki wynaleziony przez > Fenicjan uniwersalny środek nabywczy...), za które autor danego dzieła, bądź > wykonawca pracy może następnie kupić sobie środki pozwalające mu na > funkcjonowanie i dalszy rozwój. Dlaczego więc odmawiasz (lub ograniczasz) tego > prawa artystom - bo sam chyba byś się nie widział w roli takiego dobroczyńcy, > co? 1. tworzenie sztuki to nie jest ot takie tam sobie rzemiosło 2. na rozpoznawalności i uznaniu również się zarabia 3. mogę ci zupełnie za darmo coś narysować, na prawdę. gdyby mój rysunek został doceniony przez wielu ludzi byłbym szczęśliwy i naprawdę nie chciałbym za to żadnej kasy. Zgadza się - tylko mała uwaga jeśli potrzebujesz wycieraczek, to mam nadzieję, > że idziesz grzecznie do sklepu i te wycieraczki KUPUJESZ, tak? No więc dlaczego > > nie postępujesz tak samo z muzyką? Zachód wchodzi szybko w epokę iMusic, bo tam > > pewne oczywiste sprawy są już od dawna ugruntowane i nikt nie dziwi się, że za > określone dobro trzeba zapłacić. Tylko nam tu się K... wszystko należy... no jakoś najpopularniejsze programy p2p nie powstały w polsce, i choć polaków dośc dużo można tam zobaczyć to nie jest ich najwięcej. proponowałbym popracować nad porównaniami bo logiki w nich bardzo mało. porównywanie kradzieży samochodu do kradzieży muzyki to już szczyt szczytów. jeśli ściągne mp3 to nie pozbawiam autora, utworu samego w sobie. on dalej posiada do niego prawa, może nim dowolnie dysponować, sprzedawać, odtwarzać, wykonywać itp itd. jeśli pozbawie kogoś samochodu to on tego samochodu po prostu nie ma, nie może nim jeździć, nei może go sprzedać, nic nie może. chyba proste? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: do t.o.m.k.a 24.11.04, 16:13 i znow ocenianie ludzi tak? psychoanaliza? przecxzytaj moj post wyzej i sie zastanow- czy warto sie tak dlawic swoa wspanialoscia. to raz. a dwa- przyklad auta nie jest sluszny- bo auto mozna kupic tansze, inny model- ciemne szyby to fanaberia. gdyby plyty wydawano np jedne po 30 zlotych i troche gorszej jakosci, a drugie super po 100 zlotych, to wybor by byl- ktos jest audiofilem, kupuje te lepsza, ktos po prostu chce posluchac muzyki- te troche gorsza. jak z samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Jeśli ktoś zarabia... 24.11.04, 16:26 ...to ma prawo sobie pozwalać na luksusy. Jeśli nie, musi się ograniczyć i nie może się to wiązać z okradaniem innych. Do postu wyżej: Jeśli artysta związany jest z wytwórnią kontrakem, na mocy którego otrzymuje wynagrodzenie zależne od ilości sprzedanych płyt, to się go okrada, a nie "Ktoś nie zarabia" (drobiazg, czyż nie?). Mogę ukraść gazetę z kiosku i w ten sam sposób kioskarka "nie zarobi". Ciekawe rozumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Jeśli ktoś zarabia... 24.11.04, 19:15 tak wiec sztuka ma byc luksusem a nie czescia zycia? tak? tylko elyty (i to niekoniecznie intelektualne) moga z niej korzystac? w ten sposob utozsamia sie dobry zarobek z wartosciowym zyciem- i jest to przerazajace... o "niezarabainiu" nie ja pisalam. chodzilo mi o moj post wyzej- kierowany do wszystkich sprawiedliwych Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Jeśli ktoś zarabia... 24.11.04, 22:57 Od dawna wiadomo, że radio, telewizor czy video to tzw. towary luksusowe (jest taka klasyfikacja majątku). A że obecne w większości domów to inna sprawa. No ale właśnie... odpowiedź brzmi (niestety): Tak. Skoro mnie na coś nie stać to tego nie mam. Albo mam ale nieuczciwie zdobyte. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Jeśli ktoś zarabia... 25.11.04, 08:04 widzisz... wole wiec druga opcje- oczywsicie, tylko w odniesieniu do dobr niematerialnych (bo sztuka jako taka nim nie jest). wiec tak- jest sobie profesor uniwerku, zarabia gorsze, jak to na uczelniach bywa i w zwiazku z tym ze sztuka jest luksusem- nie chodzi do muzeow, do filharmonii, nie slucha muzyki, nie chodzi do teatru... gdybym byla na miejscu tego profesora i mialabym na zalozmy jeden koncert i jedna wizyte na wystawie, a byloby wiecej, ktore by mnie interesowaly- zrobilabym duzo, zeby wejsc- czy to wsliznac sie niepostrzezenie, czy to wejsc przez okno, czy to czatowac przy kasie czy ktos nie chce zwrocic biletu i mu go brutalnie wyszarpnac. jest tu jedna luka, bo muzea zawsze maja dzien wstpeu wolnego- i gdyby tak bylo w kazdej dziedzinie, to kradzieze skonczylyby sie. nie mam zamiaru kontentowac sie tym, co jest, tylko probowac zmienic. zapewne dlatego ze nie mam pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Jeśli ktoś zarabia... 26.11.04, 18:01 Cieszy mnie, że tylu profesorów interesuje się muzyką i zagląda na to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Jeśli ktoś zarabia... 29.11.04, 02:25 Z tym profesorem to mimo wszytko przegięłaś. Ale faktem jest że taki mgr czy częsć drów nie może sobie na takie rzeczy pozwolić. Niestety czasem chce się krzyknąć za anarchistami f... the system. I wdrożyć to hasło co gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Jeśli ktoś zarabia... 30.11.04, 19:51 przyklad dosc ekstremalny, przyznam. ale profesor koajrzy sie z kims wyksztalconym, dla kogo kontakt ze sztuka jest niezbedny. doktor, magister- zasada ta sama. fuck system... haslo jakze drogie memu srecu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Jeśli ktoś zarabia... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 01:38 > Mogę ukraść gazetę z > kiosku i w ten sam sposób kioskarka "nie zarobi". Ciekawe rozumowanie. o, fajny przykład, tylko zupełnie nietrafiony. ściągnięcie mp3 jest jak przeczytanie (a nie fizyczna kradzież gazety) bez jej kupowania. ściągnięcie mp3 jest jak korzystanie z biblioteki (czytam czyjeś dzieło, a on z tego nic nie ma). pozamykać wszystkie biblioteki! Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: do t.o.m.k.a 25.11.04, 00:19 koteczkowa napisała: > Porównanie do samochodu trafne, tylko dla takiego nieroba kradzież muzyki jest > ok, a jak jemu zwiną auto spod domu, to już nie ok. Popieram też osobę, która > napisała, że nawet jakby trzeba było złotówkę za ściągnięcie legalnej mp3 > zapłacić, to by nie zapłacili. Bo taka mentalność u nas w narodzie, niestety. ach szkoda ze sekunde temu wyslalam post na post Tomka) wiesz Koteczkowo, porownanie z samochodem to jest bardzo nietrafne ja sciagam z netu, nierobem nie jestem, auto mi zwinieto sprzed domu.. i powiem Ci ze dostrzegajac brak samochodu nie myslalam o necie czy tez muzyce jakos te tematy absolutnie mi sie nie lacza powtorze sieÖ nikt przeciez nie idzie do muzycznego i nie kradnie tam plyt pod wplywem sciagnietych mp3 zakupilam wiele oryginalnych plyt nie czuje abym muzykow okradala - na muzyke wydaje naprawde sporo pieniedzy ale tez rozumiem tych co nie moga sobie na to pozwolic Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 00:11 juz nawet nie jest smieszny ten przyklad z samochodem przeciez nikt nie mowi o kradziezy plyt ze sklepu a o sciaganiu muzyki z netu a o ile wiem samochodu nie da sie sciagnac z netu wiec to porownanie ma sie nijak do rzeczywistosci ostatnio sciaglam koncert jednego zespolu nagrany dla Canal Plus nie wydany na dvd wiec zeby go obejrzec mialam napisac do canal plus z prosba aby mi odplatnie przeslai kaseta z nagraniem? szukam w necie roznych rzeczy zwiazanych z muzyka i bede to robic nadal poznalam duzo wiecej muzyki w ten sposob a to co mi sie spodobalo mam na polce w postaci oryginalnych plyt, dvd, a gdy zespoly te koncertuja w mojej okolicy to kupuje drogie bilety i ide na ich koncerty a te wieczne porownaia sciaganie muzyki z netu z kradzieza samochodow, ubran czy jedzenia sa po prostu smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: 80.51.253.* 24.11.04, 13:22 BEZ MUZYKI NIE POTRAFIĘ ŻYĆ, PRACUJĘ UCZCIWIE ALE ZA TO W SŁUŻBIE ZDROWIA WIĘC WIADOMO, ŻE ZAROBKI MAM MARNE. CÓRKA STUDIUJE I MUSZĘ JEJ POMAGAĆ, BO ONA TEŻ CHCE MIEĆ PŁYTY ZE "SWOJĄ" MUZYKĄ. DLACZEGO CHCĄC POSŁUCHAĆ STAREGO KAWAŁKA MOJEGO UKOCHANEGO ZESPOŁU NIE MIAŁABYM GO SOBIE ŚCIĄGNĄĆ Z NETA ZA KTÓRY PŁACĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 14:27 CHCE MIEĆ PŁYTY ZE "SWOJĄ" MUZYKĄ. DLACZEGO CHCĄC POSŁUCHAĆ STAREGO KAWAŁKA > MOJEGO UKOCHANEGO ZESPOŁU NIE MIAŁABYM GO SOBIE ŚCIĄGNĄĆ Z NETA ZA KTÓRY PŁACĘ? Ludowa filozofia trochę. A odpowiadając na pytanie: bo płacenie za sieć nijak ma się do płacenia wykonawcy i autorom muzyki. To tak samo jakbyś powiedziała kierowcy taksówki, że mu nie zapłacisz bo masz bilet miesięczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: 80.51.253.* 25.11.04, 09:05 GŁÓWNYM SENSEM MOJEJ WYPOWIEDZI BYŁO TO, ŻE ZWYCZAJNIE NIE STAĆ MNIE NA KUPOWANIE PŁYT Z MUZYKĄ KTÓREJ PRAGNĘ SŁUCHAĆ. ZA INTERNET PŁACĘ BO POZWALA MI KONTAKTOWAĆ SIĘ Z MOIM DZIECKIEM I PRZYJACIÓŁMI. WIĘC Z DWOJGA TYCH RZECZY WYBIERAM INTERNET I KORZYSTAM Z JEGO DOBRODZIEJSTW BO INACZEJ INTERESUJĄCEJ MNIE MUZYKI NIE MOGŁABYM POSŁUCHAĆ. MOJĄ WYPOWIEDŹ POTRAKTOWAŁEŚ WYBIÓRCZO. NIESTETY TAKIE JEST ŻYCIE CODZIENNE. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.man.bydgoszcz.pl 24.11.04, 14:27 Nie kupuję i nie obchodzi mnie, co tym myślicie. Czy nigdy niczego nie skopiowaliści sobie czegoś od kogoś? Nie nagrywaliście sobie na kasety muzyki z płyt od znajomych? Wszystkie programy jakie macie na twardzielu kupiliście? Czy np. pisząc jakiś referat, nie przepisaliście chociaż jednego zdania z książki nie zaznaczając, że to jest cytat? Wszystko, co macie jest legalnie zdobyte? Wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 14:42 Być może nie. Ale skala tez ma znaczenie. Ja patrze na to nie tylko od strony prawa ale i 'moralnego samopoczucia'. człowiek który bazuje na ściaganiu mp3 nie płaci nic artystom których lubi i słucha. Ktoś, kto generalnie wspiera artystów płacąc za ich pracę, a mp3 to 5% jego kolekcji to dla mnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 15:06 Ciekawe, że argumentacją jest "A bo wy macie nielegalnego Windowsa". Takie naiwne odwracanie uwagi od tego, że coś się robi nie w porządku. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 15:20 koteczkowa napisała: > Ciekawe, że argumentacją jest "A bo wy macie nielegalnego Windowsa". Takie > naiwne odwracanie uwagi od tego, że coś się robi nie w porządku. Przykre. Przykre i ciekawe zarazem - skąd w młodych ludziach takie bolszewickie nastawienie: "Bo mi się należy", "Wszyscy kradną to i ja kradnę", "Bo jestem biedny to mi wolno" itp. pożal się Boże argumentacja. No i jeszcze "A u was biją Murzynów" - tzn. "A wy też macie nielegalne programy"... Wszystko po staremu - miałem nadzieję, że mentalnościowe zmiany w tym kraju przyjdą w miarę szybko, a tu jednak jeszcze Daleki Wschód... Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 15:27 Daleki Wschód czy inna dzicz... martwi mnie to, że któregoś dnia taki delikwent przyjdzie pod mój dom, oderwie mi wycieraczki od samochodu i na pożegnanie powie: "A to dlatego, że ta z naprzeciwka podwędziła swojej teściowej łyżeczkę". Jedno z drugim nie ma związku, a kradzież kradzieżą jest i trzeba ją piętnować. Inaczej zginiemy, wyżarci przez szarańczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 09:31 koteczkowa napisała: > Ciekawe, że argumentacją jest "A bo wy macie nielegalnego Windowsa". Takie > naiwne odwracanie uwagi od tego, że coś się robi nie w porządku. Przykre. Przykre, powiadasz? to ja napisalem o sofcie, i nie chodzi o to, ze "u was bija murzynow". tylko o "moralnosc" sietoszkow, ktorzy belki w swoim oku nie dostrzegaja. przeciez ludzie sciagaj mp3 z tego samego powodu, dla ktorego inni nie placa za windows, office itd. wkurza mnie postawa typu: stac mnie na oryginalna plyte, ale photoshopa to juz sobie nie kupie bo jest 100 razy drozszy. a przypuszczam wiekszosc "swietych" ma na swoim koncie lewy soft. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.man.bydgoszcz.pl 24.11.04, 15:17 Skala nie ma znaczenia, ponieważ zawsze kradnie się czyjś pomysł czy wytwór. Albo ktoś jest konsekwenty i NICZEGO nie kradnie albo jest złodziejem. Po prostu niech ci, co kupują oryginalne płyty z ulubionym zespołem, ale kradną coś innego, niech nazwą siebie otwarcie również złodziejami. Oczywiście są ludzie, którzy wszystko mają oryginalne, nie ściągnięte czy skopiowane, ale myślę, że jest ich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa oczywiście 24.11.04, 15:19 Tylko założenie fanów mp3 jest takie, że ich kradzież jest 'bardziej usprawiedliwiona' bo - ktoś inny coś na pewno kradnie - nie widać jej A tu mowa o okradaniu twórców i wykonawców muzyki, bo od muzyki to forum jest. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra radykalna koteczkowo 24.11.04, 16:16 a co powiesz o tych, ktorzy pliki udostepniaja? przewaznie z orygialnych plyt- oni kradna, czy nie, hmm? Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa 'radykalna'? raczej uczciwa 24.11.04, 16:28 Oni rozprowadzają kradziony towar. Przecież ściąganie i "wpuszczanie" (nielegalne rozprowadzanie) są zabronione, czyż nie? Ktoś po prostu kładzie "na ladzie" towar, który nie należy do niego. A inni biorą... taka drobna zorganizowana przy pomocy hasła "nie stać mnie, a mi się należy" przestępczość. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: 'radykalna'? raczej uczciwa 24.11.04, 19:17 znaczy ze ci, ktorzy maja kase na plyty, niekoniecznie umieja z tego skorzystac? czyli to wcale nie jest tak idealne hmm? ich towar nie jest przeciez kradziony... dalej nie rozumiem, czemu sciaganie jest zabronione. a przegrywanie kaset nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa dlaczego kasety tak a mp3 nie 26.11.04, 18:05 Prosto: bo kasetę trudno wpuścić w internet i udostępnić naraz milionom ludzi. Jeden znajomy przegra, drugi i już. A plik mp3, nie dość że lepszej jakości, to jeszcze może ściągnąć go każdy i o każdej porze bez psucia tej jakości (kaseta z każdym przegraniem traci). Dlatego nie jest to na rękę wykonawcom, bo łatwo pokopiować wytwory ich pracy bez płacenia za to. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: dlaczego kasety tak a mp3 nie 27.11.04, 14:03 naciagane jakies... kasete bez problemu mozna wyczyscic, odnowic, natomiast pliki mp3 roznej sa jakosci... i jak to- udostepniam moje mp3 znajomym, to nie jest to przestepstwo, prawda? do od kiedy sie ono zaczyna? ilu ludzi musi pobrac plik, zeby to byla kradziez wlasnosci intelektualnej? Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: dlaczego kasety tak a mp3 nie 27.11.04, 19:47 Ale kaseta się zużywa szybciej niż cd a poza tym nagrania w formie kasety nie wpuścisz w sieć. Nie wiem, czy jest zdefiniowane, ile ludzi musi pobrać plik. Ale wiadomo - co innego jak przegram trzem, czterem koleżankom, a co innego jak udostępnię tysiącom obcych ludzi. I nie pytaj "A co będzie jak to będzie paczka czterystu znajomych" )) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: dlaczego kasety tak a mp3 nie 27.11.04, 20:55 a wlasnie chcialam spytac )))))))))) odwieczny problem filozofow- jedno ziarenko to nie stos. a dwa? tez nie. a trzy? raczej nie... to od kiedy zaczyna sie stos ? muzyke z kasety mozna wpusic w siec na upartego.przegrywajac ja wczesniej na plyte- tak wiec kasety przed niczym nie zabepieczaja. i jeszcze jedno- a jak ktos tylko sciaga a swoich plikow nie udostepnia to jest mniejszym przestepca ? Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: dlaczego kasety tak a mp3 nie 27.11.04, 21:07 Jest "połowicznym" przestępcą. Zabił staruszkę, ale nie obrabował )) Tak na poważnie: wiem, że można wpuścić muzykę z kasety, ale PO skopiowaniu na CD, bo to CD jest tu wrogiem, nie kaseta. A kaseta pogarsza jakość, CD nie. Komputer wejścia na kasetę nie ma, to znaczy można jakoś tam nagrać, ale potem powiela się to już jako plik mp3 czy wav, więc na jedno wychodzi. Zamotałam, więc napiszę inaczej: co innego przegrywać z CD na CD i potem na kolejne CD, a co innego na kolejne kasety. Różnica w jakości jest. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: dlaczego kasety tak a mp3 nie 28.11.04, 11:37 czyli wszystko tylko z troski o sluchacza... zeby mial dobra jakosc.. nich zya koncerny fonograficzne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamelia Kaaza IP: *.lodz.mm.pl 24.11.04, 23:13 Chciałam zapytać, skor to nieleglne, to z jakiej racji wogólne istnieje tyle progrmów do ściągania jak kaaza czy emule? Czysta zachęta,mysle że gdyby korzystanie było nieleglne już dawno by je zlikwidowali, ale to może moja naiwność i to jeden wielki spisek i antyfonograficzna konspiracja? Odpowiedz Link Zgłoś
yo-anna2 Re: Kaaza 25.11.04, 06:09 Strony z pornografia dziecieca i zwierzeca tez sa nielegalne i istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamelia Re: Kaaza IP: *.lodz.mm.pl 25.11.04, 15:12 ale strony może robić każdy, a co do programów nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: oczywiście 25.11.04, 00:24 koteczkowa napisała: > A tu mowa o okradaniu twórców i wykonawców muzyki, bo od muzyki to forum jest. taak? bo ja juz myslalam ze tu salon samochodowy.. Odpowiedz Link Zgłoś
nope Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 09:55 Ja jestem uzależniona od jednej z sieci p2p. Komp działa ok. 14 godzin dziennie w moim domu. Przez cały ten czas p2p jest aktywny i ściaga około 5-10 płyt dziennie. Od jazzowej klasyki po bardziej zakręcone, wspólczesne brzmienia miejskiej partyzantki. Dzięki swojej sieciowej aktywności i bardzo dobremu gustowi nalezę do tej kategorii osób, które bez banów i kolejek mogą mieć dowolną płytę łącznie z tymi, które jeszcze nie ukazały się na rynku - tzw promo. Zawartość mojeggo shares folder z ostatnich 3 lat powala kazdego melomana współczesnych brzmień na kolana. W sieci, w ramach używanego programu, udostępniam muzykę tylko osobom znajdującym się na mojej liście użytkowników. Inni użytkownicy, których nie znam, nie mają dostepu do mojego pc. Dzięki temu cała wymiana przebiega sprawniej i szybciej. Płyty, które udostępniam uporządkowane są wg. nazw wytwórni i numeru katalogowego przypisanego płycie przez wytwórnie płytową. Przyjażnie się z moimi uzytkownikami z listy - niemcami, anglikami, amerykamnami, holendrami, łotyszami etc.. Są wśród nich studenci, dziennikarze muzyczni, producenci muzyki, informatycy, specjaliści, menadżerowie, muzycy - pełen przekrój etniczny, zawodowy i majątkowy. Tworzymy wirtulaną rodzinę, wymieniamy sie kompilacjami własnego autorstwa, prowadzimy zaciekłe dyskusje ma temat przyszłości i przeszłości muzyki, rekomendujemy sobie nowych wykonawców i poelcamy sobie wzajemnie innych userów, którzy mają ciekawe kolekcje. Nie wyobrażam sobie życia bez p2p. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 12:28 > Przez cały ten czas p2p jest aktywny i ściaga około 5-10 płyt dziennie Ja słucham płyt legalnych. Nie ukrywam, że część mnie zazdrości Ci trochę, że masz tyle muzy, na którą prawdopodobnie nigdy mnie stać nie będzie. Nie chcę tu prowadzić sporu na temat słuszności postepowania, ale mam do Ciebie pytanie: PO KIEGO GRZYBA ŚCIĄGASZ 5-10 PŁYT DZIENNIE? PRZECIEŻ ZAKŁADAJĄC, ŻE SŁUCHANIE MUZY TO BYŁBY TWÓJ ZAWÓD LEDWIE STARCZYŁOBY CI CZASU NA JEDNOKROTNE PRZESŁUCHANIE TYCH PŁYT, NIE MÓWIĄC O WRACANIU TO TYCH, KTÓRE CI SIĘ SPODOBAŁY? Odpowiedz Link Zgłoś
nope Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 12:54 I to jest Ari jedyny mój problem. Ciemniejsza strona p2p. Brak czasu na rzetelne przesłuchaniem każdej płyty, nie mówiąc juz o wracaniu do tych ulubionych. Sama się śmieje z innymi userami, że czas poświecany muzyce jest czyms w rodzaju naszego 'second job', tym bardziej, jesli dążysz do tego, żeby twoja kolekcja była spójna i logiczna z historią rozwoju jakiegos gatunku muzyki lub była adekwatna do katalogu konkretnej wytwórni płytowej. Dochodzi do tego czas poswiecony na archiwizacje, czyli zgrywanie i katalogizowanie zbiorów, jak również zbieranie w necie informacji na temat konkretnych wykonawców, wytwórni etc - samo słuchanie muzyki zajmuje w tym wszystkim najmniej czasu, ale szuka się praktycznie każdej okazji, zeby odłuchać swoje nowe nabytki - w samochodzie, pociagu, na ulicy, podczas spotkania ze znajomymi. hardwork. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 01:43 > Być może nie. Ale skala tez ma znaczenie. Ja patrze na to nie tylko od strony > prawa ale i 'moralnego samopoczucia'. człowiek który bazuje na ściaganiu mp3 > nie płaci nic artystom których lubi i słucha. Ktoś, kto generalnie wspiera > artystów płacąc za ich pracę, a mp3 to 5% jego kolekcji to dla mnie inna sprawa > . halo, halo. artyści zarabiają głównie na koncertach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sława Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 17:06 Sorry, ale to takie obrzucanie się błotem nic nie da. Ceny płyt nie spadną a tzw. złodzieje (do których pewnie też się zaliczam) nie przestaną kraść. Może autorka wątku zamiast święcie się oburzać wystosuję petycję do firm fonograficznych i wydawców żeby przestali zabawiać się w pijawy a sklepy żeby organizowały więcej promocji poniżej 30zł za płytę. A jeśli chodzi o artystów to widziałam ostatnio na MTV2 wywiad z zespołem Muse gdzie przynali się do posiadania iPoda pytanie czy zapłacili za piosenki posiadane tam wywołało kupę śmiechu i kpin. Jak się okazuje artyści potrafią lekko podchodzić do problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 17:15 Bardzo sensowny post, pierwszy z tego cyklu ze strony ściągających. Też uważam, że nikt nikogo nie przekona, choć ze swoim zdnaiem chować sie nie będę.. Wywiadu z Muse nie widziałem. A to gagatki jedne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gagatki :) Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 17:22 A jeszcze się chciałam spytać skąd brać płyty mniej znane lub starsze których nie ma w sklepach internetowych a na ściąganie z zagranicy to już naprawdę mnie nie stać. To że się wcale nie będzie słuchać takiej zapomnianej muzyki nie nabije kabzy nikomu a już na pewno nie zaważy na losie i być/nie być artystów. A z drugiej strony to ja postuluję o obniżenie cen leków. W mojej rodzinie dwie osoby chorują przewlekle i na leki muszą wydawać ponad 400zł miesięcznie. Skandalem jest że leki nasercowe, cukrzycowe i inne potrzebne na co dzień są okropnie drogie. Zazdroszczę więc autorce wątku zdrowia bo żeby chorować trzeba mieć silne nerwy i kasę. A choroba nie wybiera bo najsilniejszy człowiek kiedyś się "sypnie". Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 18:00 Oczywiście bardzo współczuję problemów zdrowotnych, jednak płyty nie są podstawowym środkiem, niezbędnym do życia i można się obejść bez tysiąca płyt miesięcznie (mówię o ściąganiu, bo po ściągających znajomych widzę, że nawet nie mają oni czasu przesłuchać wszystkich utworów albo słuchają "po łebkach"). Jednak argumentowanie "bo u mnie w domu jest choroba i nie mam na lekarstwa" jest tyleż niesmaczne co nie na temat. Od tego jest forum o zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sława Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 18:09 O właśnie czekałam tylko kiedy ktoś się oburzy na nieprawidłową argumentację. Chociaż po fakcie zauważyłam że nie dopisałam że to żadne usprawiedliwienie. W zamyśle było pokazanie pieniaczom że w prawdziwym życiu są prawdziwe problemy a obrzucanie się błotem świata nie poprawi. A usprawiedliwiać się nie będę. Widać jak bardzo tolerancyjnym krajem jesteśmy skoro chcemy spowiadać innych z ich grzechów i oczyszczać im sumienie. Vaya con dios. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 18:21 Gość portalu: sława napisał(a): > O właśnie czekałam tylko kiedy ktoś się oburzy na nieprawidłową argumentację. A sensowna jest? > Chociaż po fakcie zauważyłam że nie dopisałam że to żadne usprawiedliwienie. >W > zamyśle było pokazanie pieniaczom że w prawdziwym życiu są prawdziwe problemy a > > obrzucanie się błotem świata nie poprawi. Nie jestem pieniaczką. Wbrew pozorom zachowuję spokój i co najwyżej mi ręce opadają. A argumentacja prozdrowotna - jakkolwiek słuszna by nie była - jest bez sensu. To tak jakby ktoś napisał "Lepiej ściągać mp3 niż zachorować", a ktoś inny "Lepiej ściągać mp3 niż mordować". Wszystko prawda, ale nie jest to odpowiednia argumentacja do dyskusji o słuszności ściągania mp3. >A usprawiedliwiać się nie będę. Widać > > jak bardzo tolerancyjnym krajem jesteśmy skoro chcemy spowiadać innych z ich > grzechów i oczyszczać im sumienie. Jesteśmy krajem tolerancyjnym dla drobnych grzeszków, które składają się potem na większą całość. Na takie małe drobiażdżki, które pojedynczo nikomu nie szkodzą, ale w sumie wyrządzają krzywdę, choćby artystom, którzy nie będą mieli za co nagrywać płyt albo zaczną produkować hamburgery muzyczne. A tak na marginesie, różnie u mnie z pieniędzmi bywało, ale na płytę ukochanego wykonawcy zawsze jakoś odłożyłam. I wcale nie musiałam kupować nowej płyty co miesiąc. W takiej śmiesznej starej książce kucharskiej przeczytałam następującą radę: lepsza mała pychotka niż micha kluch. I coś w tym jest - wolę jedną płytą delektować się miesiąc, dwa, niż zawalić się masą, której nie ogarnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sława Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 18:31 A co bezsensowna? Tak to się możemy licytować do końca świata czemu moja argumentacja lepsza, uczciwsza i bardziej honorowa. Z kluchami to ja się zgadzam ale najbardziej w tym wszystkim odpowiada mi ściąganie płyt żeby wiedzieć czy warto kupić. A i wtedy czekam na promocję i obniżki których i tak u nas jest za mało jak na poziom życia. Ale oburza mnie że ktoś chce prać moje sumienie i martwi się czy ja mogę żyć z takim grzechem jak kradnięcie płyt z sieci. Oczywiśćie najłatwiej rzucić kamieniem. Podział na świętych i internautów złodziei jest naprawdę zabójczy. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 19:21 zgadzam sie z Toba, Slawo. wyzej pisalam- dlawia sie swoja uczciwoscia, wspanialoscia... moga sie powyzywac.. nie wiem, dlaczego forum budzi takie instynkty. pytanie brzmi- czemu nie kupujecie plyt. odpowiedz- bo mnie nie stac. i zaczyna sie lawina- zlodziej, len, oszust.. czy tym ludziom jest lzej jesli (we wlasnym mniemaniu) sprowadza kogos do poziomu robaka? przeciez chyba kazdy sciagajacy wie, ze to kradziez, nie widze sensu w zbiorowym nawracaniu, w kotrym tak wielu tu sie lubuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 19:57 Nie uogólniaj. Nie "dławię się" swoją uczciwością. Ten wątek autorka, która na razie zamilkła (nie dziwię się) założyła zapewne w celu napiętnowania procederu nielegalnego poboru muzyki z sieci. Bo, niestety, jakie by nie były przesłanki, jest to czynność naganna. Oczywiście, jeśli ktoś ściąga "na próbę" (wiadomo, kota w worku za ciężkie pieniądze głupio kupować) to jeszcze pół biedy. Gorzej, gdy do takiego stanu rzeczy przyzwyczajają się nawet ci, których stać na oryginalne płyty. Bo skoro można ukraść to kradną, nie zastanawiając się, że kolejnej artysta może już nie wydać. Piszesz Klymenystro "przeciez chyba kazdy sciagajacy wie, ze to kradziez". A ja mam wrażenie, że właśnie większość nie wie, tak jak jeden z użytkowników, który napisał wyżej, że skoro ma internet, to ma prawo do ściągania... Bo to nie jest tak jakby się fizycznie poszło do sklepu i ściągnęło płytę z półki, prawda? Tego się nie odczuwa w ten sposób. Mi osobiście jest przykro, że niektórzy z wykonawców, i tak nie będących na topie, nie wydaje często płyt albo się boi, bo mogą się nie zwrócić koszta nagrania... kiedyś prawdziwi fani bez marudzenia odkładali pieniądze na nową płytę ulubionego wykonawcy. Jak nie teraz kupią, to za miesiąc... Dziś znacznie się to zmieniło i muzyka dociera do odbiorcy szybko, ale bez korzyści dla jej twórców. A twórcy ci przestaną w końcu tworzyć i zostanie sam chłam z komercyjnych rozgłośni. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 21:27 po pierwsze- prosze, zdefiniuj "prawdziwego fana". bo ten termin traci pienastolatkiem z naszywkami (bylam taka, zeby nie bylo ). w tej chwili wole operowac jednak zrozumieniem i czuciem muzyki. po drugie- wierz mi- jestem pewna, ze gdyby byly mozliwosci zakupu plyt taniej, to ludzie by skorzystali. i gdyby mozna bylo kupic absolutnie wszystko. wiem, ze teraz pojawi sie arguemnt-ze jesli nie ma mozliwosci zdobycia legalnie, to krasc nie mozna. jest w tym prawda, ale z drugiej strony- pisalam juz o mp3 w porownaniu do jezyka- uzusy staja sie regula- co zreszta widac- mp3-playery, i- tunes oraz artysci ktorzy wydaja swoje plyty wylacznie w internecie. z jednek strony sluchacze walcza z wytworniami, a z drugiej- wytwornie z nielgalnym sciagniem mp3. w obu przypadkach jest to walka z wiatrakami po trzecie- kimze jest autorka watku, zeby pietnowac? swieta bez skazy ? Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 09:34 > po drugie- wierz mi- jestem pewna, ze gdyby byly mozliwosci zakupu plyt taniej > to ludzie by skorzystali Polecam inny wątek dotyczący piosenki Brodki. Płyta kosztuje(ponoć) 16 złotych a ludzie się dopytują gdzie i skąd mozna ściągnąc mp3. Uważasz że 16 złotych to cena wygórowana? Ja nie wierzę, że ludzie mogąc ściągnąc za darmo będą skłonni wyłożyć na płytę nawet 10 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 12:08 no dobra. to mowie za siebie. JA bym skorzystala. nie siedze w innych, wiec przepraszam za to, ze wyzej generalizowalam Odpowiedz Link Zgłoś
yo-anna2 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 22:46 Skoro Cie oburza ze ktos chce prac Twoje sumienie to znaczy ze cos przeskrobalas )) Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 22:59 Jak tak się zaciekle będą bronii ci, którzy okradają muzyków, na pewno zaraz mi wyciągną, że w przedszkolu pobiłam kolegę albo coś takiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stantler Kamieniem rzuca winny gdy nie rozumie innych IP: *.lodz.mm.pl 24.11.04, 23:40 jak to wyciągną?czyli kto?ci złodzieje?te egzemplarze klasycznej degeneracji społeczeństwa? już zrobiałas sobie prosty podział tacy jak ty lubią szufladkować ludzi, jak wyżej dobrze ktoś powiedział nie ma innych kryteriów już "dla Was" jak tylko podziła na świętych moralistów przy kasie i zdegenerownych złodzieji. Brawo to jest dopiero klasa. Dla mnie gorsza od kradzierzy jest drobnomieszczństwo,powierzchowność,brak tolerancji i zrozumienia,bo kraść można przestać, ale takie przywary ciężko zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: Kamieniem rzuca winny gdy nie rozumie innych 26.11.04, 17:47 Chyba nie rozumiesz tematu. To forum o muzyce. Jest wątek o tym, dlaczego ludzie zamiast kupować płyty, ściągają nielegalnie mp3. A Ty masz argument: "Od kradzieży gorsze jest drobnomieszczaństwo". Jeśli praworządność nazywasz drobnomieszczaństwem, wspaniale nadajesz się na nowoczesnego polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stantler Re: Kamieniem rzuca winny gdy nie rozumie innych IP: *.lodz.mm.pl 29.11.04, 00:56 to ma się tak samo jak kradzierz samochodu do ściągania mp3, nie nie mam na myśli praworządności tylko postawy typu: weź sie do roboty, nie masz na płyty to zarób. Bo wałśnie takim drobnomiszczańskim ignorantom chyba sie wydaje że biednijesi sa biedni z lenistwa,bo wolą kraść mp3 niż iść sprzątać ulice żeby mieć na orginały.HEJ TU JEST POLSKA przpominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.11.04, 00:10 koteczkowa, takaś ty prawa, a nie widzisz swego zacietrzewinia, które trąci chamstwem. Wyzywasz ludzi od złodziei, a tymczasem oni nie kradną żadnych samochodów, ani nic, ściągają sobie tylko muzykę, bo ich nie stać na oryginalne płyty. Złodzieje to firmy fonograficzne, a ściąganie z netu to reakcja na to. I, chcąc temu przeciwdziałać, powinny obniżyć ceny płyt. A ja tam za złodziejkę się nie uważam, choć kopiuję muzykę. Tylko dla siebie, nie na sprzedaż. Poza tym jesteś chyba jakaś kłótliwa i dyszysz nienawiścią do bliźnich. To nieładnie. Już lepiej pisze ari, bo nie wyzywa, a ma podobne do twojego zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
yo-anna2 najlepsza obrona jest atak prawda? 25.11.04, 06:06 ...zwlaszcza jak sie nie ma racji. Koteczkowa nie wyzywa. Przeciez to fakt ze jak ktos kradnie to jest zlodziejem. Nie usprawiedliwiaj nieudacznictwa zyciowego swoja dobrodusznoscia, tylko wez sie za robote a nie nawijaj o biedzie i ciezkim dziecinstwie bo kradziezy muzyki ("ja tylko kopiuje") sie nie usprawiedliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: najlepsza obrona jest atak prawda? 25.11.04, 07:58 rany... yo-anno, to ze kradnie znaczy ze jest zlodziejem. ok. to juz wiemy. wiec po co to tak wycigac w kazdym poscie? Ty tez jestes z tych, ktorzy ponizaja na forum ? sumienie narodu? a moze wrecz matka narodu "wez sie za robote". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: najlepsza obrona jest atak prawda? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.11.04, 09:08 yo-anna2 napisała: > ...zwlaszcza jak sie nie ma racji. > Koteczkowa nie wyzywa. Przeciez to fakt ze jak ktos kradnie to jest zlodziejem. Nie odróżniasz złodziejstwa od łamania praw autorskich? Poza tym nie rozumiem czym się różni piosenka skopiowana z Internetu od piosenki skopiowanej z radia. > Nie usprawiedliwiaj nieudacznictwa zyciowego swoja dobrodusznoscia, tylko wez > sie za robote a nie nawijaj o biedzie i ciezkim dziecinstwie bo kradziezy > muzyki ("ja tylko kopiuje") sie nie usprawiedliwi A propos kradzieży, może Ty wyjaśnisz wszystkim dlaczego kaseta kosztuje poniżej 30 zł a płyta CD powyżej 60 skoro obie zawierają ten sam materiał i kaseta jest droższa w produkcji? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra piecyku :) 25.11.04, 12:07 ktos na temat tej produkcji pisal ale wydalo mi sie to troche pokretne... na temat tego kopiowania rowniez nie uzyskalam odpowiedzi. lamanie praw autorskich zlodziejstwem w sumie jest, ale to chyba nasza sprawa co ? a nie tych zbawicieli narodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: najlepsza obrona jest atak prawda? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 12:10 yo-anna2 napisała: > ...zwlaszcza jak sie nie ma racji. > Koteczkowa nie wyzywa. Przeciez to fakt ze jak ktos kradnie to jest zlodziejem. > > Nie usprawiedliwiaj nieudacznictwa zyciowego swoja dobrodusznoscia, tylko wez > sie za robote a nie nawijaj o biedzie i ciezkim dziecinstwie bo kradziezy > muzyki ("ja tylko kopiuje") sie nie usprawiedliwi. czyli jednym slowem, ludzie, ktorych nie stac na oryginalna plyte to nieudacznicy. mniej wiecej /raczej wiecej/ ok. 50 % polakow. ba, jakies 99,99 % afrykanow. miodzio. przed 1989 nieudacznikow. jakies 99% spoleczenstwa jak sadze. to wedlug Ciebie. Bo wedlug mnie nieudacznikiem jest ten, kogo nie jezdzi nowym mercedesem/ i to nie jakas tam a-klasa/ i nie spedza wakacji w tajlandii. gdzie sie lapiesz wedlug moich kryteriow? pzdr > Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 07:59 przeciez dobrze wiesz, ze nie o to chodzi. nie ma ludzie, ktorzy nie popelaniaja bledow i swinstw i jest to naturalne. po co sie na sile "brazowic" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <> Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: 62.87.152.* 24.11.04, 20:03 a co cie to krysiu w. obchodzi? chyba nikogo tutaj nie obchodzi ile ty zarabiasz i co sobie za to kupujesz. wiec odpieprz sie od ludzi poprostu. jak sciagne sobie z netu multiplatynowa plyte, to jakis tam zespol nie przestanie istniec z tego powodu. nie bede popierac molochow fonograficznych i zgadzac sie na ich zasady. tylko w ten sposob mozna zmusic molochy do obnizenia cen. co do koncertu. sory, ale nie chodze na nie z innego powodu. nie stac mnie zeby jechac za granice na koncert ulubionego zespolu (nie chodzi tu tylko o pieniadze). puknij sie w glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 09:40 jak > sciagne sobie z netu multiplatynowa plyte, to jakis tam zespol nie przestanie > istniec z tego powodu. Wiesz, ekolodzy od lat walczą z podejściem typu: świat jest wielki, jak wyrzucę w lesie jednego peta to nic się nie stanie. Ale ja o czym innym: a czy rzeczywiście robisz założenie, że ściągasz tylko muzykę która już sprzedała się załóżmy w 1 mln egz.? Czy nie ściągasz muzy zespołów polskich, które sprzedają kilkanaście tysięcy płyt? Zatem abstarhując od faktu prawnego, że nie ma różnicy między ściągnięciem U2 a Hey, to pozostaje jeszcze sprawa emocjonalnego podejścia do zespołu, który lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmierć Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.ctm.com.pl / 62.29.160.* 25.11.04, 10:09 bo sa za drogie a Śmierć tez musi coś zjeść . Niech ceny płyt spadna chociaz do 20 zł. wtedy problem piractwa zostanie rozwiązany. To oczywiste, ze jak wiekszość będzie miała do wyboru wydać 10 zł, a 70 to wybierze pierwszą opcje. I nikt nie będzie zastanawiał sie czy kogoś okrada, tylko czy włozy cos do garnka. a muzyki posłuchac też sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 12:23 Niech ceny płyt spadna chociaz > do 20 zł. wtedy problem piractwa zostanie rozwiązany. Odpowiem Ci podobnie jak innej Użytkowniczce forum: zajrzyj na wątek dotyczący piosenek Brodki. Jej płyta kosztuje podobno 16 złociszy (niewiele, prawda?), a padają pytania gdzie i skąd można to ściągnąć. Potwierdza to moją niewiarę, że polscy słuchacze mogąc coś ściągnąć za darmo bez konsekwencji, będą skłonni wyłożyć choćby 10 złotych za legalną płytę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 12:43 ari napisał: Odpowiem Ci podobnie jak innej Użytkowniczce forum: > zajrzyj na wątek dotyczący piosenek Brodki. Jej płyta kosztuje podobno 16 > złociszy (niewiele, prawda?), a padają pytania gdzie i skąd można to ściągnąć. moze najpierw sprawdz cene, a potem pisz. wystarczy merlin.com.pl > Potwierdza to moją niewiarę, że polscy słuchacze mogąc coś ściągnąć za darmo > bez konsekwencji, będą skłonni wyłożyć choćby 10 złotych za legalną płytę. wydaj taka plyte, to zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 13:28 Jej płyta kosztuje podobno 16 > > złociszy (niewiele, prawda?), a padają pytania gdzie i skąd można to ścią > gnąć. > > moze najpierw sprawdz cene, a potem pisz. wystarczy merlin.com.pl Oparłem sie na opinii innego forumowicza. Stąd słowo 'podobno' w moim poście. Mój błąd. Jest w tym natomiast część prawdy, bo płyte Brodki pilotowały 2 minialbumy i na pierwszym z nich jest poszukiwana piosenka + 6 innych ścieżek. Cena jaką znalazłem to 17-19 PLN. Radze sprawdzać wszystkie pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 13:33 ari napisał: > > moze najpierw sprawdz cene, a potem pisz. wystarczy merlin.com.pl > > Oparłem sie na opinii innego forumowicza. Stąd słowo 'podobno' w moim poście. > Mój błąd. Jest w tym natomiast część prawdy, bo płyte Brodki pilotowały 2 > minialbumy i na pierwszym z nich jest poszukiwana piosenka + 6 innych ścieżek. > Cena jaką znalazłem to 17-19 PLN. Radze sprawdzać wszystkie pozycje. czylia za piosenke, ktorej ktos szuka 17 peelenow + dostaje szesc bonusow? to lepsza okazja niz promocja bananow w tesco pzdr ps. sprawdzilem cene tego minilalbumu. ale Ty chyba miales jednak na mysli cene lp? Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 13:52 Gość portalu: johndoe napisał(a): > czylia za piosenke, ktorej ktos szuka 17 peelenow + dostaje szesc bonusow? > to lepsza okazja niz promocja bananow w tesco > pzdr > ps. sprawdzilem cene tego minilalbumu. ale Ty chyba miales jednak na mysli cene lp? Tak i jak już napisałem oparłem się na wpisie innego forumowicza. Swoją drogą, uważasz, że cena 17 pln naprawdę jest zbójecka? Mam pytanie (na które póki co nie dostaniemy definitywnej odpowiedzi): czy wierzysz, że w momencie gdy takie itunes.com zaczyna oferować utwory po 4- 5PLN/sztuka, polscy uzytkownicy zaczynają masowo korzystać z tego serwisu (przy założeniu, że nadal można bezkarnie ściągać mp3 nie płacąc nic)? Ja nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 14:40 Mam pytanie (na które póki co nie dostaniemy definitywnej odpowiedzi): czy > wierzysz, że w momencie gdy takie itunes.com zaczyna oferować utwory po 4- > 5PLN/sztuka, polscy uzytkownicy zaczynają masowo korzystać z tego serwisu (przy > > założeniu, że nadal można bezkarnie ściągać mp3 nie płacąc nic)? Ja nie wierzę. oczywiscie, ze nie wierze. przy tej cenie tj. 40 pln za 10 utworow, mamy te same relacje co w sklepie. plusem jest tylko mozliwosc wyboru dowolnego zestawu. minusem zas brak plyty, ksiazeczki, mp3 a nie cda. powtorze sie raz jeszcze, rynkiem powinny kierowac prawa popytu i podazy. dopoki tak nie bedzie, nic sie nie zmieni. dla amerykanow 99 centow za piosenke jest ok. w polsce to cena nie do przyjecia. popaztr co sie stalo, kiedy stanial alkohol. okazalo sie, ze zyski wzrosly. gdyby nie to, ze plyty z polski mozna sprzedawac na calym swiecie /legalnie lub mniej legalnie/ juz dawno ceny bylyby inne. ceny sa jakie sa, zeby nie psuc rynku na zachodzie. zyski ze sprzedazy 30 tys. plyt u2 w polsce universal ma gdzies, wazne ze na swiecie w tej cenie sprzeda sie 10 moze 20 milionow egzemplarzy. mam jeszcze pytanie. czy nagrywanie piosenek na magnetofon, z radia, od kolegi itd. nalezaloby traktowac tak jak sciaganie mptrojek? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 14:59 Gość portalu: johndoe napisał(a): >> mam jeszcze pytanie. czy nagrywanie piosenek na magnetofon, z radia, od kolegi itd. nalezaloby traktowac tak jak sciaganie mptrojek? Nie - to jest kwestia prywatnego wykorzystania utworu. Radio prezentuje muzykę, za którą płaci tantiemy ZAiKS-owi (który to ZAiKS przekazuje je muzykom, dzięki czemu ci mają z czego żyć - a swego czasu niektóre rozgłośnie buntowały się przeciwko tej procedurze... Ciekawe - najlepiej nic nie płacić... Swoim pracownikom też pewnie nie płacą...). Tak że radio nadaje tę muzykę w pełni legalnie. Nagrania znajdujące się w sieci na 99% zostały tam wystawione bez prawa obrotu nimi - czyli że prawie na bank nie są od nich opłacane żadne koszty, czyli że czyjś utwór został po prostu ukradziony i wystawiony na sprzedaż. To skrócona definicja paserstwa. A jeśli nagrywasz od kolegi - też jest ok, bo w końcu po co się produkuje czyste CD-ki czy kasety. Gorzej, jeśli kolega chcąc odbić sobie poniesiony przy zakupie koszt przedstawi Ci cennik za nagranie tej płyty... To już gorzej, bo on nie ma do tego prawa - no chyba, że uzgodni z artystą albo z ZAiKS-em, że część tej kasy odprowadzi na ich konto. Ale to oczywiście mrzonka. Mam jeszcze pytanie - wyobraźcie sobie, że jesteście autorami książki, płyty czy jakiegokolwiek innego dzieła. Albo wykonaliście w pracy projekt, który nagle zniknął wam z szuflady w biurku, ale po paru tygodniach to inny koleś został za niego sowicie wynagrodzony? To co? To wszystko jest kwestią własności intelektualnej - czy mowa o projekcie biznesowym, pracy naukowej czy dziele sztuki. Prawa do niego posiada wyłącznie artysta/autor bądź osoby przezeń wskazane (co wynika najczęściej z tekstu umowy obejmującej to dzieło/projekt etc.). Ale własność intelektualna nigdy w tym kraju nie cieszyła się szacunkiem - i jak na to wskazuje wiele wypowiedzi, minie jeszcze sporo czasu zanim taki szacunek zyska. W końcu to chyba nie przypadek, że to właśnie w Polsce krzewi się największe w Europie piractwo fonograficzne (przed nami na szczęście jeszcze tylko Bułgaria...), że to właśnie w Polsce popełnia się rekordową liczbę plagiatów... Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 15:21 Choroba, też miałem napisać o tym ZAIKS-ie... dobrze że pamiętałeś. Choć podejrzewam, że johndoe zaraz nas czymś skontruje - chyba nie ma za dobrego zdania o ZAIKS-ie. Może i słusznie zresztą ale to inna bajka. A co do własności intelektualnej - masz rację. Ja opieram sie na takim przykładzie - wyobraź sobie, że pracujesz za stwakę godzinową i w pewnym momencie dowiesz się, że pracodawca nie będzie Ci płacić za np. co trzecią godzinę Twojej pracy (szacując rynek piractwa na 33%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.04, 08:51 ari napisał: > Choroba, też miałem napisać o tym ZAIKS-ie... dobrze że pamiętałeś. Choć > podejrzewam, że johndoe zaraz nas czymś skontruje - chyba nie ma za dobrego > zdania o ZAIKS-ie. Może i słusznie zresztą ale to inna bajka. > mam sie wypowiedziec oo zzaiksie? idea placenia tantiem jjest jak najbardziej ok. tka jest na calym swiecie. tylko, ze w polsce jest oczywiscie karykatura. dzialalnosc zaiksu jest troche metna. nie do kona wiadomo jak oblicza sie wysokosc stawek do podzialu na wszytskich artystow i "artystow". nie wiadomo skad takie a nie inne stawki placone przez radia, sklepy itd. ustalane sa arbitralnie przez zaiks, a powinna to zrobic chyba inna instytucja. pieniadz jakie dostaj zachodznie gwaizdy, to na waciki wystarcza, a to one leca w radiach non stop. oprocz zaiksu jest tez pare innych firm reprezentujacych muzykow isciagajacych haracz. dlaczego sciga sie maluczkich, a daje spokoj duzym? z zaiksem jest jak z abonamentem telewizyjnym. niby jest ok, ale co sie z naszymi pieniedzmi dzieje? dlaczego trzeba placic tyle a nie mniej? dlaczego jeszcze reklamy w publicznej tv? jka misje spelnia ta tv? na papierze wszystko pieknie wyglada > A co do własności intelektualnej - masz rację. Ja opieram sie na takim > przykładzie - wyobraź sobie, że pracujesz za stwakę godzinową i w pewnym > momencie dowiesz się, że pracodawca nie będzie Ci płacić za np. co trzecią > godzinę Twojej pracy (szacując rynek piractwa na 33%) troche mylisz pojecia. pracodawca umawia sie z Toba na stawke x, bo koszt jaki Soba generujesz w ogolnym bilansie mu sie oplaca. i to jest zbilansowane i co najwazniejsze wczesniej zapisane. w muzyce wydawca zaklada, ze sprzedajac 20k plyt zarobi tylre i tyle, jezeli beda kosztowaly 60 pln /w detalu/.ot taki bilans. i sprzedaje 20k plyt. problem by byl, gdyby zalozyl sprzedaz 30k i 33% skasowali by piraci. ale tego sie nie zaklada, bo realia sa jakie sa. gdyby nie bylo piractwa sprzedaz wynioslaby moze 21k plyt, na pewno nie wiecej. dla tych ktorzy sciagaja muzyke z sieci, czy kupuja na stadionie ta muzyka po prostu nie jest warta 60 pln. a dlaczego wydawca nie zalozy, ze sprzeda 60k plyt po 25 pln? bo sprzedalby 500k plyt z czego 450k pojechaloby na zachod, tak jak polska coca-cola. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 15:36 t.o.m.e.k napisał: > Nie - to jest kwestia prywatnego wykorzystania utworu. Radio prezentuje muzykę, > > za którą płaci tantiemy ZAiKS-owi (który to ZAiKS przekazuje je muzykom, dzięki > > czemu ci mają z czego żyć - a swego czasu niektóre rozgłośnie buntowały się > przeciwko tej procedurze... buntowaly sie przeciwko stawkom, przeciwko temu, ze oprocz zaiksu inne hieny robia to samo. poza tym radio to doskonaly kanal promocyjny. nie wiem czy wiesz, ale stacje nie kupuja plyt. dostaja je od firm plytowych tylko po to, zeby byle slychac to na antenie. Ciekawe - najlepiej nic nie płacić... Swoim > pracownikom też pewnie nie płacą...). Tak że radio nadaje tę muzykę w pełni > legalnie. Nagrania znajdujące się w sieci na 99% zostały tam wystawione bez > prawa obrotu nimi - czyli że prawie na bank nie są od nich opłacane żadne > koszty, czyli że czyjś utwór został po prostu ukradziony i wystawiony na > sprzedaż. To skrócona definicja paserstwa. > A jeśli nagrywasz od kolegi - też jest ok, bo w końcu po co się produkuje > czyste CD-ki czy kasety. Gorzej, jeśli kolega chcąc odbić sobie poniesiony przy > > zakupie koszt przedstawi Ci cennik za nagranie tej płyty... To już gorzej, bo > on nie ma do tego prawa - no chyba, że uzgodni z artystą albo z ZAiKS-em, że > część tej kasy odprowadzi na ich konto. Ale to oczywiście mrzonka. no i w tym rzecz. mptrojki sciagasz z sieci wystawione tam przez kogos nie z checi zysku tylko z dobrego serca. czym rozni sie nagranie utworu od kolegi z plyty od nagrania z sieci od jakiegos nn? tylko tym, ze z sici bedziesz mial gorsza jakosc, bo po kompresji. . czy uzytek prywatny do jakiego masz prawo po zakupieniu plyty, obejmuje udostepnienie kopii koledze? jak bliskioemu koledze? ilu osobom? czy zakupiwszy prawa do utworu na kasecie, musisz placic jeszcze raz prawa autorskie za utwor na plycie? czy sciagajac piosenkez sieci z serwera wystawionego w kraju, gdzie cos takiego jest legalne popelniam przestepstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 02:15 niestety pozostało bez odpowiedzi, a pytania dobre i celne. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 15:12 > plyty z polski mozna sprzedawac na calym swiecie /legalnie lub mniej legalnie/ > juz dawno ceny bylyby inne. ceny sa jakie sa, zeby nie psuc rynku na zachodzie > . zyski ze sprzedazy 30 tys. plyt u2 w polsce universal ma gdzies, wazne ze na swiecie w tej cenie sprzeda sie 10 moze 20 milionow egzemplarzy. być może. Nie myślałem o tym w ten sposób.. ma to sens. obalasz jednak w ten sposób swój argument, że jest to specyfika jedynie rynku muzycznego; zauważ, że po wejściu do UE w wielu branżach musieliśmy dopasować swoje ceny - pierwszym przykładem z brzegu są drożejące samochody. A alkohol... Cóż, najwyraźniej jest to towar pierwszej potrzeby > mam jeszcze pytanie. czy nagrywanie piosenek na magnetofon, z radia, od kolegi > itd. nalezaloby traktowac tak jak sciaganie mptrojek? Mówię szczerze - nie wiem. Dla mnie nagrywanie piosenek z radia to inna bajka - po pierwsze ze względu na niską jakośc dźwięu z kasety, po drugie nie masz tu takiego wyboru (95% stacji gra te same singlowe kawałki) po trzecie gość z radia przytnie piosenkę albo coś zagada i weź tego później słuchaj... Wg mnie nagrywanie piosenek z radia w znikomym stopniu wpływa na rynek muzyczny. Bardziej skupiam się na pozyczaniu, które (teoretycznie) od ściągania mp3 niewiele się różni. Może to mało racjonalny argument, ale jakoś inaczej patrze na pożyczanie ograniczone liczbą znajomych i posiadanymi przez nich płytami niż na niczym nieograniczoną samowolkę ściągania muzy od ludzi których się nie zna i raczej nigdy nie pozna. Nie mam tu zniewalających argumentów - ot po prostu wydaje mi się, że częściej w tym momencie w obrocie jest jakiś legalny nośnik (mp3 to najczęsciej kopia z kopii z kopii z kopii itd.), no nie wiem - ci ludzie o tej muzyce rozmawiają, podsuwają sobie płyty, jest to w jakiś sposób stymulujące. Nie ściągam mp3 więc nie wiem, ale poprzez net to chyba rzadka - nie mówię, że niespotykana - praktyka nawiązywania więzi i dyskusji z ludźmi od których kasujesz mp3. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 13:00 A ja kupuje oryginalne płyty bo SZANUJE wykonawców, których słucham! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sława Tantiemy IP: *.acn.waw.pl 25.11.04, 14:46 Jestem ciekawa jeszcze jednej rzeczy. Czy wszyscy tak żarliwie deklarujący absolutną uczciwość wobec artystów pożyczają płyty przyjaciołom, w ramach dzielenia się dobrą muzyką, niekoniecznie aby skopiować tylko żeby ktoś inny też mógł posłuchać? Czy ewentualnie puszczacie innym waszą ulubioną muzykę czy od razu rządacie tantiemów i opłat od przesłuchań? Czy w ogóle należy słuchać w słuchawkach żeby sąsiedzie nie słyszeli bo przecież nie kupią płyty? Jak widać radykalizm to broń obosieczna i prowadząca jedynie do paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
nope Re: Tantiemy 25.11.04, 15:38 Tantiemy płaca ci, którzy czerpia zysk z odtwarzania płyt, czyli wtedy, gdy mozna udowodnic, ze muzyka odtwarzana dajmy na to w sklepie, bedzie miala wpływ na wzrost sprzedazy asortymentu 'z półki'. Ale masz racje - logika forsowana przez prawników koncertów płytowych jest zabójcza. Udało im się narzucić opinii publicznej [przede wszystkim mediom, które należa do owych kocernów] szeroką definicję praw autorskich i kradziezy, która obejmuje w gruncie rzeczy kazdą próbe udostepnienia osobie trzeciej prywatnej kopii. Najlepiej nic sobie z tego nie robić. Wymiana paciorków jest stara jak świat. Prosty soft p2p tylko zglobalizował i przyspieszył tą wymianę. Jedynym wyjsciem jest dostosowanie sie do nowej sytauacji i nowe modele biznesowe uwzgledniające nowe przyzwyczajenia i nawyki konsumentów multimediów. Dotyczy to zarówno duzych koncerów jak i indie labels. Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby opłaty abonamentowe ustalone na rozsądnym poziomie w zamian za bezlimitowy dostep do serwera lub komputerów innych uzytkowników. Do poki nie bede miala takiej możliwosci, będę nadal ściągała moje ukochane płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:27 Kradziez ma miejsce wtedy, gdy komus czegos ubywa. Uzywanie slowa "kradziez" w przypadku muzyki jest mala manipulacja. A juz porownywanie do kradziezy samochodu obraza inteligencje forumowiczow. Jesli wiem, ze na pewno nie kupie oryginalu, to fakt, ze sciagnalem mptroki z netu nie ma dla tworcy zadnego znaczenia. A poza tym jestem za bezposrednia sprzedaza utworow w sieci. Pieniadze trafiaja bezposrednio do wykonawcy - piosenki sa tansze, nie karmi sie pasozytniczych firm fonograficznych, ktore tym samym nie maja kasy na promowanie beznadziejnych "artystow". Dobrzy i znani sie obronia, dobrzy i nieznani nie sa uzaleznieni od wytworni. Wszyscy sa szczesliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 15:38 > Kradziez ma miejsce wtedy, gdy komus czegos ubywa. Uzywanie slowa "kradziez" w > przypadku muzyki jest mala manipulacja A wyobraź sobie, że na koniec miesiąca Twój pracodawca wypłaca Ci tylko 3/4 należnej za przepracowane godziny pensji. Czy czegoś Ci ubyło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:55 I to jest wlasnie manipulacja. W Twoim przykladzie ubywa mi 1/4 placy. Muzykom, gdy nie kupie oryginalu nic nie ubywa, bo nawet gdyby nie bylo mptrojek, to nigdy przenigdy nie kupilbym ich plyty, wiec nie ma mowy o utracie potencjalnych zyskow. Jeszcze chwila i Telekomunikacja Polska bedzie nazywala zlodziejami uzytkownikow Skype'a. Nie twierdze, ze piractwo jest ok, ale nalezy zachowac umiar w argumentacji, zeby nie popasc w smiesznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 25.11.04, 16:02 > nigdy przenigdy nie kupilbym ich plyty, wiec nie ma mowy o utracie > potencjalnych zyskow. to po co w takim razie to ściągasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: 195.217.253.* 26.11.04, 17:31 tlumaczenie, ze nikomu nic nie kradniesz, jesli fizycznie on tej straty nie odczuwa (bo "i tak przeciez nie kupilabym tego czy owego") jest idiotyczne. Na tym polega caly SENS wlasnosci intelekutalnej, know-how, ze sa to rzeczy, ktore na magazynie nie leza i na kopy sie ich nie kupuje - to jest mysl ludzka, czyjas wyobraznia, madrosc, pomysl albo talent, z ktorego jezeli chcesz korzystac dla WLASNEJ przyjemnosci, to musisz za to zaplacic, nawet jezeli "kupujesz" fizycznie jedynie odczucie, fale dzwiekowa, a nie cos fizycznie mierzalnego jak np. kopa jajek. Dlaczego bowiem, ktos mialby Ci robic dobrze za darmo? Czy jezeli ukradniesz komus patent na lek na raka i zaczniesz produkowac na tej podstawie swoje leki (niechby do uzytku wlasnego!) to powiesz takiemu gosciowi, ze Ty go przeciez nie okradasz, bo i tak bys nie kupil jego leku? To znaczy, ze za pomysl nic mu sie nie nalezy? A co wiecej, jeszcze bedziesz mial pretensje bo gosciu chcial za swoj pomysl kupe kasy, znaczy pieprzony kapitalista, a "u mnie dzieci glodne i chore" itp. itd.??? Nie ma znaczenia, czy stac Cie, czy nie na czyjas muzyke. Nie ma znaczenia, ze "i tak bys nie kupil" - skoro MASZ i KORZYSTASZ z tego, to masz obowiazek za to zaplacic! A skoro "i tak bys nie kupil" to NIE SCIAGAJ - przeciez sam mowisz, ze do niczego Ci to nie potrzebne! A skoro jednak do czegos to plac. A tak w ogole uwazam, ze np. gdyby nowiutkie Jaguary dalo sie jakos technicznie przerobic na pliki MP3 to madry i zawsze uczciwy Polak zaczalby je sciagac internetem. Bo prawda jest taka, ze cale to sciaganie bazuje tylko i wylacznie na LATWOSCI z jaka mozna sie obchodzic z plikiem MP3. Latwiejsze to niz ukrasc bulke w sklepie. Latwiej sie po tym usprawiedliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 26.11.04, 17:48 Lepiej bym tego nie ujal. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa do-kła-dnie 26.11.04, 17:52 Własność intelektualna nie jest (niestety) namcalna i niekórym idiotyczne wydaje się porównanie kradzieży pliku mp3 do kradzieży bułki w sklepie. A jednak - kradnie się coś czyjegoś. Równie śmieszne są argumenty w stylu: "przecież nikt nie traci, najwyżej ktoś nie zarobi". Zastanawia mnie, czy gdyby szef obciął tym mądralom pensję (już ktoś to pisał wyżej), równie spokojnie siedzieliby, przekonani, że nic się nie stało, bo najwyżej nie zarobią. Chciałabym zobaczyć, choć pewnie nie będzie mi dane, miny tych "niedrobnomieszczańskich", którym najpierw ktoś zwija samochód sprzed domu, a potem w pracy dowiadują się, że będą dostawać np. 60% dotychczasowego wynagrodzenia za tę samą robotę. Oczywiście, nie będą protestować, bo przecież nie zechcą wyjść na drobnomieszczaństwo... )) Odpowiedz Link Zgłoś
koszatniczka Koteczkowa... 26.11.04, 17:59 masz legalne oprogramowanie w kompie? szczerze Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa :-) 26.11.04, 18:11 Z tego co wiem, tak. Mój mąż to zakładał i wprawdzie nie interesowałam się, ale prowadzi działalność, więc chyba według prawa musi. Jak przyjdzie, to go spytam. A co? Odpowiedz Link Zgłoś
koszatniczka Re: :-) 26.11.04, 18:15 to spytaj meza, czy aby na pewno macie oryginalne oprogramowanie. nie wykluczone, ze zlamaliscie prawo, instalujac nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa rozczarowanie 26.11.04, 19:40 Niestety, okazało się, że mam legalne oprogramowanie w komputerze. Musisz się czuć bardzo rozczarowana. A teraz się zrewanżuj i opowiedz o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatniczka Re: rozczarowanie 27.11.04, 00:12 koteczkowa napisała: > Niestety, okazało się, że mam legalne oprogramowanie w komputerze. Musisz się > czuć bardzo rozczarowana. A teraz się zrewanżuj i opowiedz o sobie. niczym ci sie nie musze rewanzowac, a o moje rozczarowanie sie nie martw, spodziewalam sie DOKLADNIE TAKIEJ ODPOWIEDZI. z reszta wiesz, kazdy tu moze napisac co mu sie zywnie podoba, np. ze ma dziadka na Marsie albo ze wszystkie plyty ma oryginalne... Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa Re: rozczarowanie 27.11.04, 07:47 > niczym ci sie nie musze rewanzowac, Taka bezinteresowna ciekawość, nieładnie. > a o moje rozczarowanie sie nie martw, > spodziewalam sie DOKLADNIE TAKIEJ ODPOWIEDZI. To po co pytałaś? Nie rozumiem. Musiałaś koniecznie coś napisać? Czy powinno mi być głupio, że mam legalnego Windowsa? Jeśli tak to przepraszam. >z reszta wiesz, kazdy tu moze > napisac co mu sie zywnie podoba, np. ze ma dziadka na Marsie albo ze wszystkie > plyty ma oryginalne... Skoro uważasz przedmiot dyskusji za bezsensowny, ponieważ każdy może napisać, co chce, nie dyskutuj. Przecież to dotyczy także Ciebie, prawda? A może mi się tylko wydaje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koszatniczka Re: rozczarowanie 27.11.04, 17:52 koteczkowa napisała: > > niczym ci sie nie musze rewanzowac, > > Taka bezinteresowna ciekawość, nieładnie. Krysiu, twój ton nauczycielki naprawde mnie nie ruszy, bom juz duza wiec powtorze zeby oczy zaoczyly co stoi jak wól NIE MUSZE SIE TOBIE NICZYM REWANZOWAC, gdybysmy wypily litry wodki i zjadly nie beczke soli, ale powiedzmy trzy, to pewnie ze tak.... wiec nie pochlebiaj sobie mila.... > > > a o moje rozczarowanie sie nie martw, > > spodziewalam sie DOKLADNIE TAKIEJ ODPOWIEDZI. > > To po co pytałaś? Nie rozumiem. Musiałaś koniecznie coś napisać? Czy powinno mi być głupio, że mam legalnego Windowsa? Jeśli tak to przepraszam. cos sumienie masz nieczyste, bo ktoz przeprasza za taki oczywistosci, hę? tak sie sklada ze jest to forum, wiesz, kazdy ma prawo zabrac glos, na szczescie juz nie zyjemy w czasach jedynie slusznej tezy... wiec nie pytam cie o pozwolenie czy moge pisac. mysle ze to jasne. spodziewalam sie takiej odpowiedzi, bo nie mogla pasc z twoich ust inna ). po co mialas czekac na meza by odpowiedzial, takie rzeczy sie po prostu WIE - czy ma sie legalne oprogramowanie czy nie. > > >z reszta wiesz, kazdy tu moze napisac co mu sie zywnie podoba, np. ze ma dziadka na Marsie albo ze wszystkie plyty ma oryginalne... > > Skoro uważasz przedmiot dyskusji za bezsensowny, ponieważ każdy może napisać, > co chce, nie dyskutuj. Przecież to dotyczy także Ciebie, prawda? A może mi się tylko wydaje. Pozdrawiam przeczytaj jeszcze raz co napisalam wyzej, jest to pewien logiczny ciag ) Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa rozczarowanie rozmówczynią 27.11.04, 19:45 Cóż. Po pierwsze nie mam na imię Krysia i nie jestem założycielką tego wątku. Po drugie nie pochlebiam sobie, bo to Ty zaczęłaś domagać się ode mnie informacji a nie ja od Ciebie. Po trzecie, co bym nie napisała, to i tak napiszesz, że kłamię i że tylko Ty masz rację. Nie będę się tłumaczyła takiej osobie jak Ty co powinnam wiedzieć, a co nie. Zresztą jak widzę próba rzeczowej dyskusji wywołuje w Tobie jakąś idiotyczną agresję, więc może lepiej popracuj nad swoimi nerwami (albo nad dobrymi manierami) i chwilowo tu nie pisz, bo aż przykro to czytać. "Spodziewałam się, wiedziałam, nie zabronisz, a ja Ci wygarnę" - sześcioletnia, niezrównoważona dziewczynka. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatniczka Re: ubawienie 27.11.04, 20:20 bedzie to ostatni post skierowany ku tobie, przeczytaj go zatem uwaznie. agresywna jestem tylko w momencie, gdy ktos przejawia ja do mnie. manier nie bedziesz mnie uczyc, bo sama masz ogromne braki w tym temacie. do reszty nie ma sensu sie odnosic, bo pschonalitykiem jestes na dorobku, marnym mocno. zastanawiajace jak nie znajac danej osoby mozna sie osmiesyc w swoich pseudorozwazaniach. mozesz je kontynuowac na forum psychonalzia jesli takowe istnieje, a moja osoba badz sie juz laskawa nie zajmowac, przeciez dyskutujesz tu o muzuce. Zegnam stosownie do pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczkowa owszem, ale nie wiem czym 27.11.04, 21:04 Nie będę Cię uczyć manier, nie chce mi się. Gdy czytam Twoje posty mam wrażenie, że braki argumentacji nadrabiasz agresją i opryskliwością. Wyłazi z Ciebie prostactwo, ale najwyraźniej nie każdy musi być doskonały. Pozwolę sobie trwać przy swoim zdaniu na temat ściągania muzyki z internetu, bo o tym tu jest mowa. A Ty przecież też dyskutujesz o muzyce, jesteś kulturalna i nikogo nie obrażasz, czego dowodzą Twoje posty. Żegnam również oschle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: do-kła-dnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 20:14 Nigdy nie twierdzilem, ze sciaganie mptrojek jest akceptowalne moralnie. Ale jak czytam wszystkie Wasze argumenty (kradziez samochodu, obciecie wynagrodzenia itp.) przeciwko temu procederowi, to wydaje mi sie, ze ktos strzela z armaty do wrobli. Prosze o wiecej umiaru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: do-kła-dnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 02:24 porównianie z obcięciem pensji również jest nietrafne. trafne byłoby porównanie z nieprzyznaniem podwyżki, o której nie wiadomo było że ma się ją dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 29.11.04, 02:31 Innymi słowy każdy który w życiu korzysta z zasad stoików powinien płacić ich spadkobiercom tantiemy? Każdy kto nuci pieśni powinien płacić ich autorowi? Oj, coś niedopracowane to pojęcie własności intelektalnej. Acha, najuboższe kraje bez skrupułów łamią prawa chroniące wynalazców leków. na szczęście koncerny boją się pozwać ich do sądu. Jak widać ludzie nie potrafią zrozumieć że muzyka dla niektórych to nie luksusm że jest im autentycznie potrzebna do życia. To takie uwagi ogólne. Proszę nie wyciągać daleko idących wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 26.11.04, 23:07 gdybym nie sciagala mp3 nie znala bym wielu zespolow --> nie kupilabhym nigdy ich plyt. sciagalam keidys (teraz neistaty z powodu warunkow sieciowych juz nie moge) mnostwo mp3, w zwiazku z czym moglam ocenic, co mi sie najbardziej podoba, poznac wiele nowych rzeczy, w zwiazku z czym kazdy zakup plyty byl udany, poneiwaz znalam ja i lubilam od kilku miesiecy. czy lepiej by bylo, gdybym tej muzyki wogole nei znala? moze i nie mam wielu plyt, ale i tak 3/4 z nich bym nei miala, gdyby nie mp3. jak juz sie dluzszy czas czegos slucha, po prostu chce sie miec oryginal (taki drobny fetyszyzm) dlatego mp3 i programy p2p uwazam za jak najbardziej pozytywne zjawisko. pozatem... czy zastanawialiscie sie kiedys nad roznica cen kaset i plyt? czemu do jasnej ciasnej plyty sa 2 razy drozsze? bo napewno nie z powodu nosnika. i dlatego mnie wlasnie cholera bierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa19 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.visp.energis.pl 27.11.04, 20:33 widocznie wcale tak mało nie zarabiałaś..., a to co mówisz- to z całym szacunkiem-snobizm...umiem liczyć kasę...tu nie chodzi o sentymenty Odpowiedz Link Zgłoś
pasek_xxl trzeba być dnem żeby kupować piraty albo ściągać 28.11.04, 21:00 Co za nędzarze nie kupują oryginałów? Fani muzyki? Dobre sobie. Chyba na miejscu muzyka to bym się zachlastał na widok takich wielbicieli. Po koncercie pewnie dajecie do podpisu wypaloną płytkę, hahaha! Na mp3 się muzyk nie podpisze, a szkoda nie? Dalej dalej, łachudry. Ściągajcie, muzycy się na was wypną, bo na nic innego nie zasłużyliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacerowicz.tk Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.server.ntli.net 29.11.04, 07:28 Sciagam muzyke o wartosci 500 zlotych dziennie, z czego wiekszosc to totalne gowno. Kupuje za to winyle, ktore moge sobie przesluchac przed zakupem. Pozdrto spacerowicz.tk Odpowiedz Link Zgłoś
pasek_xxl Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 29.11.04, 15:53 Gość portalu: spacerowicz.tk napisał(a): > Sciagam muzyke o wartosci 500 zlotych dziennie, z czego wiekszosc to totalne > gowno. To ty taki matoł jesteś, że nie dość, że kradniesz, to jeszcze kradniesz g...? Buahahaha, pogratulować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arilo Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 29.11.04, 16:37 kupuje plyty rzadko - chociazby dlatego, ze nie mam az tak duzo miejsca na ich skladowanie. Czesto wypozyczam plyty w bibliotece osiedlowej. Sciagam takze wiele muzyki z netu - czemu nie - artysci - nieco rozsadniejsi artysci np. Perfekt (nie znaczy to, ze jestem jakims szczegolnym ich zwolennikiem) prowadza sprzedaz plyt w necie za 15 taka - zrozumieli, ze aby plyta byla kupowana trzeba uzyc nieco innych sciezek dystrybucji. Od dawna sprzedaz plyt nie stanowi glownego zrodla dochodow muzykow. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 18:15 MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3, MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3, MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3, MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,MP3,i nic wam do tego snoby ! Odpowiedz Link Zgłoś
arilo Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 30.11.04, 13:15 popieram !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pasek_xxl fraku buraku 30.11.04, 20:04 Jak wreszcie przyjdzie do ciebie policja, będziesz się śmiał, wsiurowaty złodziejaszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: fraku buraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:59 ignor dla takich półludzi jak ty chamie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: fraku buraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:06 i dla ćwierćludzia, czyli dla mnie też Odpowiedz Link Zgłoś
pasek_xxl sorki malutki 30.11.04, 21:06 Ale takie dno jak ty to dopiero jest poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: sorki malutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 15:43 na takich jak wy to nawet gazu szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
pasek_xxl Gazem to sobie możesz strzelić z własnej d... 01.12.04, 16:46 Empetrójkowy frajerze. Odpowiedz Link Zgłoś
grace81 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 01.12.04, 16:49 Kolejna niepotrzebna dyskusja na 300 postów... przecież wiadomo, że żadna ze stron nie zmieni zdania, a skończy się tylko na obrzucaniu inwektywami. A tak osobiście, to jestem za kupowaniem legalnych płyt, ale niech cena spadnie, bo 60 zł za nówkę to bandytyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:06 cmoknij mnie w trąbkę Odpowiedz Link Zgłoś
grace81 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 01.12.04, 17:09 Przepraszam, to było do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 20:16 nie do tego osła paska xxl Odpowiedz Link Zgłoś
pasek_xxl Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 01.12.04, 20:48 Złodziejska buraczyno, szkoda mi cię. Skońszysz na jakiejś budowie, bo nic innego nie będziesz umiał, kradnąc muzykę z netu, dopóki cię nie przymkną. I zdechniesz w jakimś mamrze, najgorsze, że wegetując na mój (podatnika) koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 08:25 nie przymkną mnie gburze, bo mój ojciec jest wicekomendantem policji, więc nie zgrywaj cwaniaka Odpowiedz Link Zgłoś
skabiczewski Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 02.12.04, 11:24 grace81 napisała: > Kolejna niepotrzebna dyskusja na 300 postów... przecież wiadomo, że żadna ze > stron nie zmieni zdania, a skończy się tylko na obrzucaniu inwektywami. absolutnie się zgadzam. poczytałem kilka postów i potwierdza się moje spostrzeżenie, że obojętnie, czego dyskusja nie dotyczy, zawsze musi się skończyć chamską pyskówą. > A tak osobiście, to jestem za kupowaniem legalnych płyt, ale niech cena > spadnie, bo 60 zł za nówkę to bandytyzm. czy cena jest usprawiedliwieniem dla kradzieży? czy to, że - jak ktoś napisał - rządzą nami mafia i idioci jest usprawiedliwieniem dla kradzieży? i dużo jeszcze takich "czy" możnaby tu wstukać. wydaje mi się, że wszystko zależy od tego, co w nas (he he). wątpię, że przy obecnej akceptacji dla sieciowego okradania, obniżenie cen wszystkich płyt np. do 20 PLN zmieniłoby cokolwiek. my po prostu zaakceptowaliśmy i potraktowliśmy jako normalny fakt, że możemy sobie bezkarnie kraść, nic nie oddając w zamian. należy nam się i tyle. dlaczego? bo jest drogo, bo rządzą nami złodzieje, bo w koncernie płytowym pracują sekretarki, bo nie mamy pracy, bo nie lubimy Kwacha, LPR-u lub PO. to ONI (a nie my) są wszystkiemu winni: Kazik Staszewski jest winny, bo musimy go okradać (gdyby nie robił płyt nie byłoby problemu przecież). koncerny mogą się zajmować produkcją skarpetek, nikt im wtedy nie ukradnie muzyki. natomiast ci ONI, którzy nami rządzą spadli z księżyca, są zupełnie inni niż całe nasze społeczeństwo i gdyby ich nie było Polska byłaby krajem pięknym, bezpiecznym, wolnym od korupcji, nikt nie jeździłby po pijaku, nikt nikomu nie ukradłby nawet grosza złamanego, psy nie srałyby na ulice a słońce świeciłoby przez 11 miesięcy w roku, a nie tak jak teraz przez 4 jeno. tymczasem jednak musimy walczyć z ONYMI przy pomocy po psach nie sprzątania, muzyków okradania i innych podobnych metod, które coraz bliższym czynią dzień ogólnopolskiej szczęśliwości. pozdrawiam wszystkich barrrrdzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frak Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 18:12 pasku xxl zauważyłem że masz obsesje pisania o kradzieży i nawracania siłą "internetowych złodzieji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 11:48 Czy jesli nie kupię pirata, to artysta na tym zyska? Nie, bo oryginału i tak nie kupię. Będę stratny ja, a on i tak nie zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 04.12.04, 10:49 A co mam czekac caly rok zeby moc dostac pod choinke kilka plyt caly czas slucham muzyki a plyty nigdy orginalnej nie kupilem bo nawet z kieszonkowego nie bylo by mnie stac a rodzice maja tyle kasy co nic, a druga sprawa jest cena plyt niektore nawet po 70 zl a to jest skandal pojedz sobie do ameryki tam plyta dla amerykanina kosztuje moze 20 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tete Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.echostar.pl 07.12.04, 02:40 Czy muzyke tworzy sie tylko aby zarabiac!!! Jezeli tak, to muzyk nie jest artysta tylko rzemieslnikiem! Gdyby nagrano plyte na zamowienie, tylko dla mnie, zaplacilabym za nia i ktos by ja skopiowal moglibyscie oskarzac ta osobe o kradziesz!!! Z MP3 jest chyba jednak troche inaczej...Artysta tworzy dla ogolu...oczywiscie jego dzialalonosc nie powinna byc charytatywna...ale nie uwazacie, ze muzyka to jednak jakies dobro wspolne? Kto placi teraz potomkom Beethovena za jego arcydziela? Kto zarabia na plytach z jego muzyka? Dlaczego mam dawac zarabiac wielkim koncernom na jego muzyce? Tak samo jest ich jak i moja! Polityka firm fonograficznych jest chora!!! I to z nia nalezy walczyc. Od dawna poszukuje plyty M. Czyzykiewicz i H. Banaszak...wszedzie slysze ze naklad wyczerpany..A dlaczego naklad sie tak szybko wyczerpal? Otoz odpowiedz jest bardzo prosta! Naklad byl bardzo maly! Jakis polglowek ze wspanialej firmy fonograficznej, stwierdzil na podstawie swoich debilnych badan nmarketingowych, ze to sie nie bedzie sprzedawac! A jednak sprzedalo sie... Potrzebuje tej plyty na dniach na prezent, jak jej nie kupie przez neta - to bede niestety musiala ja wypalic! Niestety, bo na prezent wolalabym oryginal z tekstami piosenek i tak dalej. Moj niemiecki zespol, ktorego jestem wielka fanka ,na szczescie ma dosc luzny stosunek do sciagania z internetu...nie przejmuja sie bo i tak zarabiaja duzo i jak twierdza sa juz bogaci wystarczajaco...poniewaz ich plyty sa w Polsce nie dostepne..wszystkie mam sciagniete z internetu. Odpowiem Tobie Krysiu, ze nie mam wyrzutow sumienie, bo gdybym ich nie sciagnela, to w ogole nie znalabym ich muzyki. Ostatnio bylam na ich koncercie za ktory zaplacilam, nawet nie malo, ale wiem, ze zaplacilam za prawdziwa muzyke..za cos co bylo tak wielkim przezyciem, ze warte bylo kazdych pieniedzy. Plyta CD to jest tylko marna namiastka...to tak jakbym zrobila sobie zdjecie piety Michala Aniola i zachwycala sie jakie to cudo! Daczego muzycy maja byc szczegolnie ochraniani? Co z pisarzami, poetami, rzezbiarzami, malarzami?! Czy jak bede ogladac w internecie obraz Moneta - to bede musiala za to zaplacic..a jak sciagne sobie, nie daj Boze, jego obraz na tapete, to bedzie scigac mnie policja za kradziez? Czy jak bede czytac wiersze Lesmiana w internecie to bede zlodziejka? Przeciez muzyka sciagnieta to tylko kopie, oryginal to nie plyta CD tylko muzyka na koncertach!!! Bo tego nie da sie zastapic, tego nie da sie skopiowac! Poza tym wielcy obroncy oryginalnych plyt, nie zauwazyliscie, ze te oryginalne plyty CD to juz przezytek!!! Ja nie chce miec muzyki na plytach CD, mi duzo bardziej odpowiada format MP3!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 09.12.04, 13:01 Szacunek dla kilku aturów postów: Szacunek dla Grace 81, bo ma racje, że nikt nikogo nie przekona i ma rację, że legal jest lepszy ale wytwórnie przeginają z cenami Szacunek dla Skabiczewskiego bo słusznie punktuje, że przyzwyczajeni do darmowych empetrójek będą żałować i 20 peelenów na płytę Szacunek dla Tete za szerszą perspektywę. Choć z Tobą akurat najmniej się zgadzam Nie można porównywac Beethovena z Kazikiem. I to nie z racji jakości muzyki ale z chronologii. W prawie jest dokładnie zapisane po jakim czasie muzyka i sztuk astają się 'ogólnym dobrem kultury' (chyba 50 lat). Taki okres ochronny zapewnia artyście zarobek na swojej sztuce a przyszłym pokoleniom dostęp do tej sztuki. Kopiując wiersz Tuwima nie zakłocasz mu snu wiecznego, kopiując Świetlickiego już tak. Zgadzam się, że muzycy nie sa jakąś specjalną kastą. > Poza tym wielcy obroncy oryginalnych plyt, nie zauwazyliscie, ze te oryginalne > plyty CD to juz przezytek!!! Ja nie chce miec muzyki na plytach CD, mi duzo > bardziej odpowiada format MP3!!! Nie sądzę, żeby obecni na forum wypowiadali się tlyko o CD - przeciez mp3 też mogą byc legalne lub nie. > sciagnela, to w ogole nie znalabym ich muzyki. Ostatnio bylam na ich koncercie > za ktory zaplacilam, nawet nie malo, ale wiem, ze zaplacilam za prawdziwa > muzyke.. Fajnie ja tez uwielbiam koncerty... Ale obawiam się, że gdyby bilety tez mozna było sciągnąć z netu to nikt by ich nie kupował Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schiza Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:59 Oryginalne płyty warto kupować wtedy, gdy dochód z nich przeznaczony jest na pomoc cierpiącym, głodującym i chorującym na straszne choroby. Gadacie tu o jakichś głupotach, zamiast się zastanowić co tak na prawdę jest ważne. Nie robię z siebie świętej, ale czy nie pomysleliscie nigdy o innym człowieku, nie jak o złodzieju? Spodziewam się ataków, ale mimo to pozdrawiam. pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toomasz Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.net26.pl / *.net26.pl 08.01.05, 15:41 Nie kupuje oryginalnych płyt, bo MNIE NIE STAĆ. Na miesiąc mam do dyspozycji ok. 80zł, połowa z tego idzie na koncerty i gazety... a nowe płyty kosztują już nawet 70zł(rekord - Exploited - fuck the system, Empik w Katowicach - 99Zł,swoją drogą - ile z tej sumy trafia do artysty?? W każdym miesiącu wychodzi 4 - 5 albumów, które chętnie bym kupił, już nie mówiąc o klasycznych pozycjach, których też za darmo nie rozdają... Staram się za to kupować oryginały polskich muzyków. Odpowiedz Link Zgłoś
ifiwere Re do Toomasza 08.01.05, 23:11 No to widocznie jesteś dnem. Zwykłą zerową jednostką bez wartości. Nie stać cię bo jesteś nikim, zwykłym zasranćem, który pasożytuje na innych; powinieneś zdechnąć zanim ściągniesz następną płytę, ty tępy szambojadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija ifiwere IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.01.05, 23:34 cóż, widzę, że kultura cię nie objęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toomasz Re: Re do Toomasza IP: *.net26.pl / *.net26.pl 08.01.05, 23:57 Sam jesteś zasraniec... tym postem obrażasz nie tylko mnie... Wyobraź sobie, że nie stać mnie dlatego, iż studiuje, i musze się uczyć więc nie za bardzo mam jak dorobić, jeśli uważasz że ceny płyt w Polsce są ok, to jesteś zwyczajnym dupkiem i snobem. Poza tym pokaż mi gdzie w moim poście napisałem cokolwiek o ściąganiu płyt? to że nie kupuje oryginałów, nie znaczy jeszcze że ściągam syfiate mp3 z neta... Przegrywam płyty od znajomych(pokaż mi kogoś kto tak nie robi). Nie wiem czy wiesz, ale średnia pensja w tym dziwnym kraju wynosi około 1600zł, więc odejmij od tego kase na podatki, żarcie, ubrania i wyobraż sobie że większości ludzi nie zostaje wiele więcej kasy niż te moje zasrane 7 czy 8 dych... Płyty w Polsce są w takich samych cenach co w Niemczech, Belgii... a w Danii są nawet tańsze... a ile TAM się zarabia? Zastanów się czasem co piszesz byłem na ponad 200 koncertach, mam ponad 300 oryginalnych płyt(mimo wszystko... większość z promocji lub komisów i nie lubie jak ktoś bluzga na mnie nie przeczytawszy nawet mojego posta dokładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: Re do Toomasza IP: *.aster.pl 09.01.05, 00:12 Toomasz, nie zwracaj uwagi. Jakieś dziecko znów się dorwało do klawiatury i stara się byc złosliwe. Ale ad rem. W naszym pieknym kraju ludzie kochający muzykę łatwo nie mają. Ja też chetnie kupowałbym 6-7 płyt miesięcznie. Im więcej słucham muzyki, tym więcej wykonawców odkrywam i coraz więcej CD wciągam na listę zakupów ) ALe z cenami ok 70 zeta za sztukę mogę sobie pozwolić na o wiele mniej płyt. Niestety. Ale tylko oryginał uznaję za pełnowartośiowy towar. Żadne syfiaste mp3. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_63 czlowieku wyluzuj 09.01.05, 12:45 Przeciez nikt Ci nie kaze miec 1000 plyt za jednym zamachem. Tak samo jak nie przeczytasz naraz kilkunastu ksiazek. To jest sztuka, a nie fast food. Odpowiedz Link Zgłoś