Dodaj do ulubionych

A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyjni?

24.11.04, 01:40
wg mnie jest wiele nurtów które buntuja nasz rynek, bo przeciez o to w buncie chodzi!!!wymienie 3 podstawowe... 1. poezja śpiewana - zeszła w naszym kraju jakoś na plan 2 lub nawet 4... niestety... nie żyjemy w kraju, gdzie każdy z gatunków muzyki mógłby mieć swoje miejsce wśród słuchaczy... widać jak bardzo TV ma wpływ na nasze życie kulturalne...Poezja spiewana...hmmm... muzyka która umie przekazać coś ponad zwyczajne... i wprost kocham Cię...Gdyby się skupić na innych stylach... to następnym mocno lekceważonym stylem to funky... no może w naszym kraju total nie przyswajalnym,chociaż istnieją zespoły w tym gatunku - np. Polucjanici, czy też Ania Szarmach, no i Fizz the Fire i przede wszystkim chyba Dominika Kurdziel... ale czy wy kiedykolwiek słyszeliście o nich? - funky na zachodzie...np. maroon5, incognito, brand new heavies... a co byście powiedzieli gdyby się pojawił tego typu zespół w polsce?...hmmm? miałby sznase w naszym kraju? myśle niestety że nie...już o R'N'B nie wspomnę bo oprócz sistars nic nie ma... jacy jesteśmy ubodzy i niewykształceni muzycznie... płakać się chce...króluje hip-hop który w polsce jest... na topie... ale nie zaczy to nic poza tym, ze jest na topie... hip hop w polsce to porażka...wiem, ze będę miała wilu przeciwników, ale porównajcie sobie tylko kilku zagranicznych hip-hopowców...juz kończę... mocno się rozgadałam... pozdrawiam wsztstkich fanów muzyki, nie zaleznie od stylu jaki jest im bliskismile.......................................................................................................................................................................................... najważniejsza jest muzyka................ nie ważne jaka.........
Obserwuj wątek
    • Gość: Lecho Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.teleton.pl 24.11.04, 09:18
      W większości zgadzam się z Tobą, dodałbym jeszcze o zjawisku tzw. folka
      wielkomiejskiego, czy całego ruchu punk. Ale w tytule pada słowo niekomercyjni
      i to jest najciekawsze, bo kto jest niekomercyjny ? Ten, kto gra za darmo, za
      darmo wydaje płyty, dokłada do swej twórczości ? A może, ten, kto nie dba o
      występy w TV i PR ? A może, ten kogo nie lubią kolorowe gazetki, łącznie z
      tymi, które są "jedyne w kraju, co to o rocku piszą"..... Taaak, może mylimy
      pojęcie bycia niekomercyjnym od bycia niezależnym ?
      • Gość: Haneczka Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.ctm.com.pl / 62.29.160.* 25.11.04, 10:13
        Teraz bardzo trendy i komercyjny stał się niekomercyjny punk.
    • ari Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 24.11.04, 09:51
      Dominika Kurdziel... ale czy wy kiedykolwiek słyszeliście o nich? - funky na z
      > achodzie...np. maroon5, incognito, brand new heavies...

Przykłady jakieś dziwne, nie wiedziałem, że maroon 5 to funk, choć fakt że znam
      tylko ich single. Na Zachodzie funk ma tradycje że hoho i raczej powinny tu
      paść nazwiska Jamesa Browna, Bootsy Collinsa czy George'a Clintona czy choćby
      Red Hot Chili Peppers. Polecam.
      Z polskich (a właściwie polsko-amerykańskich zespołów) polecam płytkę zespołu
      Flap House Vag, funk na poziomie. Zresztą jeżeli chodzi o popularność funky w
      Polsce... są Blendersi. Wiem, że nie jest to może 100% funku, ale silne
      elementy w tym są.
      W działce R&B na całym świecie rządzą czrnoskórzy wykonawcy, oni to mają we
      krwi i moim zdaniem nie ma nawet co startować. A pozeja śpiewana - przy całym
      szacunku dla Twoje opinii - to dla mnie w ogóle starszny smęt jeżeli mamy na
      myśli bardów w swetrach z gitarą klasyczną.
      • mechanikk Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 24.11.04, 10:04
        to czy artystz sprzedaje dużo czy mało nie jest w ogóle istotne
        liczy się"

1. skromność
        2. pokora
        3. nie gapienie sie tylko na tzw. "obowiązujące trendy"
        4. konsekwencja w robieniu swojego

przykład: chociażby Lech Janerka

pzdr
        • Gość: Lecho Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.teleton.pl 24.11.04, 14:18
          Nie zgadzam się z punktami 1. i 2. !!!!!
          Absolutnie !!!!!
          • mechanikk Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 24.11.04, 14:52
            mogę zamieścić poprawkę:
            brak skromności i pokory nie jest dobrze widziany gdy artysta nie ma wiele do
            powiedzenia

przykład: Oasis

• a3399 Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 24.11.04, 18:49
        każdy wykonawca niekomercyjny zauważony przez Media, komercyjnym sie staje.
        Niestety. Chociaż był taki jeden...odszedł troche zbyt wcześnie
    • rasta_peace_maker Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 24.11.04, 12:05
      Ellou, rasta ys bek. mejn typ tu nonkomerc mjusik is all zespols dat r plein
      stupyd&dumb muzik and iven cannod sel it. Espeszialli zespols whom plejin metal
      muzik and all kajnd of dat szit. Me is hearin onli reggae muzik and fil fri.
      But my smoukin weed brous also cannod sell mjuzik. Hell ajem stjupicd
    • nesihonsu Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 24.11.04, 12:49
      Zapewne najbardziej niekomercyjnym wykonawcą jakiego znam są Godspeed You!
      Black Emperor. Ale też nie do końca gdyż ich płyty bez problemu można dostać np
      via Amazon i ktoś je jednak kupuje.
      W dosłownym sensie tego określenia to niekomercyjny był zespół, który
      założyłyśmy z koleżanką w liceum. Nazywał się Przepis na kosz i wodospad (
      dzisiaj pewnie nazwałybyśmy go Przepis na kosz! I wodospad ). Nagrałyśmy 2
      utwory a capella z elementami muzyki konkretnej na monofonicznym kaseciaku i
      nic a nic sie na nich nie wzbogaciłyśmy.
    • Gość: RunDLL32 Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: 195.245.217.* 24.11.04, 15:57
      > no może w naszy
      > m kraju total nie przyswajalnym,chociaż istnieją zespoły w tym gatunku - np.
      > Polucjanici, czy też Ania Szarmach, no i Fizz the Fire i przede wszystkim
      > chyba Dominika Kurdziel... ale czy wy kiedykolwiek słyszeliście o nich?

Polucjanci i Fizz the Fire to nie jest funk. To pop z elementami disco, w
      przypadku Fizz the Fire nieco bardziej ambitny muzycznie (ale za to dołujący
      tekstowo). Panie Szarmach i Kurdziel słyszałem tylko w nieautorskim materiale,
      więc się nie wypowiadam.
      Funk po polsku najlepiej uprawiał chyba Sfond Sqnxa, niezłe były Funkodelia
      Bloo Zbir, Flap House Vag, Easy Band All Stars, Transmisja i Phonoplasma. Żaden
      z tych zespołów już chyba nie istnieje.

> o R'N'B nie wspomnę bo oprócz sistars nic nie ma.

Sofa, Lari Fari. Niewiele, prawda, ale będzie więcej, aż do wyrzygania,
      poczekaj tylko.
    • Gość: vvc Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:18
      wszyscy wykonawcy i zespoły na rynku są komercyjni... niekomercyjnym to mogę
      byc ja jak wracam po pijaku, śpiewając, do domu smile
    • negatywista Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 24.11.04, 21:28
      Może stare nagrania Graveland :]
      • Gość: ajron men Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 23:01
        a może jeszcze wcześniejsze z lewackiego okresu w życiu robcia darkena?

tak w ogóle to fakt że jakieś zespoły nie funkcjonują w obiegu mainstreamowym
        nie oznacza, że udzielający się w nich muzycy wyznają jakąś filozofię
        undergrandu, outsiderstwa bezkompromisowości i czego tam jeszcze.
        Zreszta wiele zaspołów wbrew naszemu wyobrazeniu ma spor grono fanów tylko my w
        swej ignorancji o tym nie wiemy, jak np wspomniany Godspeed You Black Emperor.
        Przynajmniej wśród fanów post rocka jest to obowiązkowa lektura muzyczna.
        Kazdy artysta potrzebuje sluchacza, nie każdy zaś dba o popularność bo to nie
        jest tożsame, chociaż granica pozwalająca ustalić gdzie jedno się kończy a
        drugie zaczyna jest płynna.

Osobiście mało mnie interesuje czy ktoś nagrał płytę z pobudek komeryjnych
        (kasa, sława) czy jakichkolwiek innych. Efakt końcowy weryfikuje mój muzyczny
        gust i wrażliwość. Opinie że np metallica "sprzedała się" od momentu wydania
        czarnego albumu, albo że jakiś zespół jest bardziej "prawdziwy" w tym co robi od
        jakich innych jest ku.. dziecinadą bo tak naprawdę trudno to zweryfikować.
        Bo czy bardziej bezkompromisowy i wierny sobie jest zespół który nagrywa płytę
        za płyta w ten sam deseń w obawie że straci pozycję i prestiż u fanatyków dla
        ktryóch każde odstępstwo od uświęconej tradycji gatunku jest zdradą, czy
        przeciwnie, ten jest wielki który wbrew wszystkiemu wydaje to co samym muzykom w
        duszy gra nie oglądając się na ewentualny rachunek zysków i strat?
        Z najbardziej komercyjnych niekomercyjnych artystów uwazam Kazika na naszym rynku.
        Acha przypomniało mi się, ze wczoraj oglądałem w tv jakies kawałki Molesty,
        ku.. szczena mi opadła, przy nich Liroy to symbol niezależności i
        oryginalności. To była wprost żenada.
    • Gość: Sonia Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:40
      jak dla mnie inny, niekomercyjny wykonawca to Jeff Buckley, który niestety już
      nie żyjesmile

PS.Czy ktoś z was go w ogule zna?
      • Gość: rye Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.11.04, 18:59
        Buckley to taka kultura masowa w niszy, więc jeśli miało wyjść tylko i
        wyłączenie oryginalnie, to nie wyszło.

Dla mnie rock'n'roll to dwie rzeczy = szczerość + gitary. Przy takim połączeniu
        nawet jak coś dobrze się sprzedaje, to i tak nie traci swojej wartości (wczesne
        U2 na przykład).
        • Gość: Sonia Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 20:57
          Mam takie pytanie do ciebie Rye ,ile znasz Jego nagrań? On Był szczery w tym
          co robił ,szczery aż do bólu!Nie interesował Go komercyjny sukces,śpiewał bo
          kochał to robić(niewielu mamy takich artystów)
          • Gość: rye Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.11.04, 21:49
            A ileż on ma płyt ? Jedną plus koncert plus popłuczyny obliczone na modę po
            śmierci. Nie przepadam za Buckleyem, ale nie powiedziałem, że nie był szczery.
            Myślę, że był artystą w pełnym tego słowa znaczeniu. Z tym wyjątkiem, że wbrew
            pozorom, jest znany szerszej publice - co rzecz jasna nie oznacza, że był
            komercyjny wink Polecam też ojca - Tima Buckleya - pierwszą lepszą płytę z brzegu
            - Happy/Sad na przykład.
            • Gość: Lecho Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.teleton.pl 26.11.04, 09:46
              oooo, nie liczcie płyt, tylko ich zawartość. Jeff wcale nie jest gorszy od
              ojca. Mimo, że obaj bardzo podobnie śpiewali i w sumie grali też ( wiadomo,że
              produkcja, brzmienie itp. poszły dalej w przypadku Jeff'a) ale obaj byli
              niekomercyjni w sensie, że robili swoje. Mam trzy płyty Jeffa i w drodze DVD z
              ostatniego koncertu w Chicago, od kiedy usłyszałem jego wersję Hallelujah,
              wiem, że można dotknąc absolutu...to są ci goście, którzy pozostaną niezależni
              i niekomercyjni, mimo, że w Stanach byli bardzo popularni wśród wyrobionej
              publiczności. No właśnie, wyrobiony słuchacz - ciekawe pojęcie, nieprawdaż ?
              Polecam fajny, ostatni wywiad z Jeff'em w ostatnim numerze Uncut.
            • Gość: Sonia Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 10:15
              He he! Rye aleś trafił!Ja ojca Jeffa uwielbiam(choć wolę Jeffa),a ''Happy
              Sad''to jeden z częściej słuchanych prze ze mnie albumów!

PS. Jego pośmiertną płytę nazywasz popłuczynami obliczonymi na modę po
              śmierci!Jaką modę?(no troche ludzi tego słucha ,ale chyba nie można nazwać tego
              modą)A co do ''popłuczyn''hm wszytkim życzę takich ''popłuczyn''
    • Gość: ubu_roy Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj IP: *.nyc.rr.com 28.11.04, 01:18
      Prosta definicja niekomercyjnego wykonawcy: Niekomercyjnym wykonawca nazywam
      takiego artyste ktorego tworczosc nie jest przydatna do sprzedania czegokolwiek
      w telewizyjnej, radiowej lub prasowej reklamie. Zapraszam cie do czata #polska
      na serwerze SoulSeek <a href=http://www.slsknet.org>http://www.slsknet.org</a>,
      tam sie dowiesz czego naprawde ludzie z polski sluchaja. Pozdro.
    • przemas83 Są dwie teorie 28.11.04, 09:30
      Pierwsza - wykonawcy niekomercyjni to ci, którzy grają ambitną muzykę.

Druga - wykonawcy niekomercyjni to ci, którym nie udaje się sorzedać płyt.
    • dziewczyna_mickiewicza Re: A jacy wykonawcy wg was są inni...niekomercyj 28.11.04, 09:41
      > m kraju total nie przyswajalnym,chociaż istnieją zespoły w tym gatunku - np.
      Po
      > lucjanici,
      o, a myslalam, ze tylko ja kojarze tych sympatycznych przyjemnie podgrywajacych
      lekko funkowo chlopakowsmile

a zeby nie bylo calkiem nie na temat, to mnie sie wydaje, ze nie ma czegos
      takiego jak muzyka pozbawiona czystej komercji (no, chyba ze sobie brzdakam na
      pianinie ragtime'y joplina - to wtedy robie to z czystej przyjemnoscismile) )
      jakkolwiek przyjemna moze byc praca polegajaca na realizowaniu sie poprzez cos,
      co sie kocha, pozostaje praca, czyli zrodlem dochodow.
    • Gość: spacerowicz.tk Re: Funk IP: *.server.ntli.net 29.11.04, 07:17
      Ja znam sporo funkowych zespolo, a nie znasz ich dlatego, bo sa wlasnie
      niekomercyjni. komercja sama w sobie nie jest zla...ogolnie to pojecie wydaje
      mi sie jakos robione pod dzieciakow, bo za niekomercyjnych uwazaja sie rowniez
      artysci hiphopolowi, ktorzy dolaczaja swoje kawali do bravo. Prawdziwy
      underground, nie ma co smile Jest hiphop fajny i niefajny. Z jednej strony mowisz
      o tej calej "niekomercyjnosci", a zdrugiwj wymieniasz Sistars. Sadze, ze nie
      mozna wypowiadac sie nt. muzyki, ktora zna sie tylko z telewizji, dlatego tez
      nie wypowiadam sie nt. punk rocka smile

Pozdrawiam
      Spacerowicz
      spacerowicz.tk
    • Gość: spacerowicz.tk Re: Komercja IP: *.server.ntli.net 29.11.04, 07:19
      Sadze, ze sa tu mylone pojecia komercji i papki smile Dlaczego niby komercja jest
      zla? Pozwala dotrzec wielu wspanialym artystom do wiekszej rzeszy sluchaczy.
      Czym bylby swiat bez Beatlesow, U2 czy Beastie Boys...

Pozdro
      http;//spacerowicz.tk
      • Gość: ubu_roy Re: Komercja IP: *.nyc.rr.com 29.11.04, 07:42
        Muzyka jest jedna i dzieli sie na dwa gatunki: ta ktora da sie sluchac i ta
        ktorej sie nie da. Ocena subiektywna i dobrze ! Muzyka nie jest od myslenia
        tylko od odczuwania i albo kolysze i wprowadza cie w taki nastroj jaki sprawia
        ci przyjemnosc albo nie. Komercja jest taka muza od ktorej nie mozna uciec,
        popychana w mediach przez zarabiajace na niej korporacje, wciskana pod reklamy
        i promujaca taki albo inny image, mode lub sposob zycia. Takie pozamuzyczne
        tresci sa typowe dla komercji i co ciekawe kupuja ja glownie muzyczni
        analfabeci. Czas tez odgrywa duza role w rozroznieniu prawdziwej sztuki od
        komercyjnej szmiry. Bob Marley, James Brown, Frank Zappa, Charles Mingus, Sun
        Ra, Dr Dre, Sex Pistols czy Orkiestra Benny Godmana bede zawsze sluchani bo ich
        tworczosc juz dawno przekroczyla prog komercji i stala sie inspiracja dla
        wielu, wielu muzykow. Jest wciaz jest sluchana przez miliony slychaczy.
        Oficjalne media nie lubia muzykow ktorzy maja cos do powiedzenia i posiadaja
        ciekawe pomysly i niekonwencjonalne teksty. Pod taka tworczosc trudno cokolwiek
        sprzedac. Dla poszukujacych polecam serwer www.allmusc.com i szukanie muzy w
        internecie lub sluchanie niekomercyjnego radia, chociazby www.wfmu.org.
        Pozdro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka