Dodaj do ulubionych

SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Productions

IP: *.dyn.optonline.net 09.12.04, 01:23
Moim zdaniem 'Memento z banalnym tryptykiem' to najlepsza polska plyta z
ambitnym rockiem. Poza faktem, ze jest to plyta wybitna jest ona
bardzo 'polska'.

Pod wzgledem artystycznym stawiam ja obok 'Close to the edge' Yes. Oczywiscie
widac roznice w produkcji i zapewne kieruje mna nieco sentyment.

Pozd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jerry Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: 213.31.184.* 09.12.04, 10:23
      Kto mi powie tytuł kawałka SBB, gdzie we framgmencie tekstu idzie mniej więcej
      tak "...córko, zabici leżą pośród jabłek w sadzie...." I jeszcze jeden: film
      Janek Serce, Pacuła w łazience obcina warkocze a z winyla leci niesamowity
      kawałek, chyba instrumentalny.. Dzięki z góry za info!
      • Gość: raff Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.04, 10:31
        znakomity sygnał Studio 2 to tez fragment z SBB
        • Gość: skrzypek gdzie mozna to kupic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:56
          j.w.
          • jago http://www.gigant.pl/ 09.12.04, 11:09
            za 479 zl. Pozdrawiam Fanow
          • Gość: kosiak www.rockserwis.pl, www.silesia.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:21
            W Rock-Serwisie - 450,00 zł W TYM koszty przesyłki
            W Silesii - 460,00 zł + koszty przesyłki
            • Gość: klakier Re: www.rockserwis.pl, www.silesia.pl IP: *.kwb-belchatow.pl 09.12.04, 14:24
              Mam to już! Za 439,90; numer kolejny: 449. Od trzech dni w moim domu, jak przed
              30 laty, rozbrzmiewa ta wspaniała muzyka. Sąsiedzi będa musieli to polubić (jak
              30 lat temu)
      • Gość: Stauffenberg Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.wsip.com.pl 09.12.04, 11:06
        Jerry
        To jest właśnie "Memento z banalnym tryptykiem" z 1981 roku koniec strony A,
        koniec dużego utworu o takim właśnie tytule. SBB miała trzy fantastyczne płyty:
        "Pamięć", "Follow My Dream" i własnie "Memento z banalnym tryptykiem". Janek
        Serce to był kawałek z płyty "Welcome"
      • Gość: j Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:00
        Mamento z banalnym tryptykiem, oczywiście
    • Gość: Marek_C Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 09.12.04, 17:27
      no to wspaniale, trzeba zababyc.
      Choc na koncertach SBB wypadali nawet lepiej niz na plytach.
      Pamietam ten koncert w Hali Ludowej, chyba w 78-ym. Antymos z Piotrowskim
      rozpoczynali grajac duet perkusyjny. Potem wlasne rockowe kawalki oraz
      interpretacje z Mahavishnu Orchestra. Antymos na gitarze gral z szybkoscia ( i
      natchnieniem) McLaughlina. Wspaniale improwizacje, Skrzek co chwila zmieniajac
      instrumenty ( bass, klawisze, harmonijka, skrzypce, you name it). Ech lza sie
      kreci w oku. To byly czasy ..... Teraz takiej muzyki juz sie nie gra. Ale na
      szczescie sa DVD. Idziemy do sklepu...
      • Gość: Jacek Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.12.04, 17:39
        Gość portalu: Marek_C napisał(a):

> Skrzek co chwila zmieniajac
        > instrumenty ( bass, klawisze, harmonijka, skrzypce, <

Skrzypce - Józef ? - nie pamiętam, jesteś tego pewien ?
        Pzdr.

-------
        odwiedź : forum.twoj.net/index.php?
        s=0a82d00e59300a9fe427b8948b8ea346&showforum=67
        • Gość: Marek_C Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 09.12.04, 18:07
          no glowy nie dam,
          ale na koncercie wiele sie morze zdarzyc, chocby ta perkusja Apostolisa..
          Tak czy owak, ze skrzypcami czy bez koncerty mieli doskonale
          • Gość: Jacek Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.12.04, 18:28
            Gość portalu: Marek_C napisał(a):

> no glowy nie dam,
            > ale na koncercie wiele sie morze zdarzyc, chocby ta perkusja Apostolisa..<

No to się uspokoiłem smile, bo w tamtych latach byłem prawie na wszystkich
            koncertach, granych w W-wie. Może towarzyszył im brat Józefa - Jan "Kyks" - on
            grał na skrzypcach. Apostolis na prekusji - to był od pewnego momentu stały
            fragment koncertów.
            Pzdr.

---------
        • Gość: klakier Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.ramb.pl 10.12.04, 07:55
          Oczywiście, że Skrzek grał na skrzypcach, i to jeszcze jak! Jeżeli chcecie to
          sprawdzić to sięgnijcie do płyt grupy Niemen - biała i czarna - tam właśnie w
          składzie jest SBB + Nadolski + ktoś tam jescze i Skrzek gra na skrzypcach.
          Byłem na koncercie tej grupy i właśnie w pamięci utkwił mi fenomenalny
          skrzypek. Dopiero później skojarzyłem, że to SBB
          • Gość: Jacek Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 10.12.04, 10:35
            Gość portalu: klakier napisał(a):

> Oczywiście, że Skrzek grał na skrzypcach<

Witam,
            fakt, ale raczej się to nie zdarzyło (osobiście nie słyszałem smile) od czasu
            oficjalnego zaistnienia grupy SBB, czyli 1974 r. Kolega Marek wspomniał o
            koncercie w roku 1978 ! - czy ktoś to potwierdzi ? Może właściciele Antologii
            coś wyczytają na temat Józefa Skrzeka i skrzypiec ?
            Pzdr.
            • glory Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc 10.12.04, 13:02
              Skrzek siedzial na "walizkach" podczas koncertow gdzie
              przebieral na klawiszach syntyzatorow( organy Hamonda slysze do tej pory).Albo
              na basowej.
              Ale na skrzypcach?. Nigdy nie slyszalem.
              Ale widzialem Skrzeka jak gra na perkusji!!??. Ludzie, litosci!
          • joseph80 Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc 12.02.05, 21:49
            Ha długo się zastanwiałem czy kupić to wydawnictwo. W końcu sporą część płyt już
            miałem w swojej kolekcji z tego boxu. Jednak mój kolega zakupił ode mnie
            wszystkie nieremasterowane płyty SBB. Więc od razu zakupiłem Antologie. Jest
            warta każdej złotówki, świetne, wspaniałe wydawnictwo na światowym poziomie.
            Liczba bonusów przyprawia o zawroty głowy, jest ich bardzo dużo. nie wiem kiedy
            to wszystko ogarnębig_grin,

pzdr
            Jos
    • Gość: Jacek Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.12.04, 17:28
      Gość portalu: Toto napisał(a):

> Pod wzgledem artystycznym stawiam ja obok 'Close to the edge' Yes. Oczywiscie
      > widac roznice w produkcji i zapewne kieruje mna nieco sentyment.<

Witam,
      na sentyment nie ma rady smile - ale do CTTE to jednak jej trochę daleko, choć
      końcówka Memento to klasa mistrzowska.
      Pzdr.
      ---------

• Gość: mikin Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc IP: *.class145.petrotel.pl 09.12.04, 19:52
      Wspaniała ponadczasowa muzyka. Choc w 1978 przychodzilem dopiero na ten swiat,
      to trafia do mnie do samego wnetrza. A Memento to potega.
      • glory Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc 09.12.04, 23:05
        Muzyka SBB zawsze mnie fascynowala. Od pierwszego krazka zawsze cos
        Szukali,Burzyli i Budowali muzycznie niepowtarzalnego. Intrygujaca muzyka.
        Choc nudne i pelne chaosu plytki tez byly np: druga strona Welcome.
        Ogolnie jednak na tamte czasy (lata 70-te)to byla super Polska grupa.
        Jak napisal mikin -ponadczasowa,- moj syn czesto slucha Follow My Dream.
        Klasyfikowano w tedy SBB wsrod takich tuzow rocka jak Genesis czy Pink Floyd.
        W pale sie nie miesci ze to juz prawie trzydziesci lat mija jak pierwszy raz
        sluchalem SBB. Ale wszystkie koncerty SBB w kongresowej(Wafka) do tej pory
        pamietam.
        JOZEK CZADUUUU!!!.Uf ale sie dzialo.
        Pozdrawiam.

• Gość: Beno Supergrupa z "moich" czasów - warto znać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 03:01
      Jeździło się za SBB do Opola i Sopotu, nocowało w namiotach czekając na ICH
      koncerty. Muzyka nieziemska, do czasu brzasku nad ranem tylko SBB,
      niezapomniane chwile !!!
      Dzisiaj tak już NIKT nie pociąga za sobą.
    • Gość: Feliks nic dodać nic ująć IP: *.lodz.mm.pl 10.12.04, 10:19
      "I NIE MA NIC NADZWYCZAJNEGO W SPOŻYWANIU OWOCU ANI W NIM SAMYM..."
    • joseph80 Re: SBB, Anthology 1974 - 2004, Metal Mind Produc 10.12.04, 23:50
      Miło widzieć wreszcie jakiś wątek o porządnej muzyce na FM. SBB należy do
      ścisłej czołówki moich ulubionych zespołów. Stawiam ich obok Yes, King Crimson i
      Genesis. Wszystkie płyty zespołu SBB są świetne. Memento to klasa sama dla
      siebie. Mam nadzieję, że później płyty z boxu będą dostępne oddzielnie, bo
      większość nagrań już posiadam.
      • Gość: Jacek Do Joseph'a80 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.12.04, 08:41
        joseph80 napisał:

> Miło widzieć wreszcie jakiś wątek o porządnej muzyce na FM. SBB należy do
        > ścisłej czołówki moich ulubionych zespołów. Stawiam ich obok Yes, King
        Crimson i Genesis<

Witam, odwiedź Forum Dinozaurów :
        forum.twoj.net/index.php?s=0a82d00e59300a9fe427b8948b8ea346&showforum=67
        tam głównie dyskusje o dobrej muzyce z tamtych lat.
        Pzdr.
        • Gość: mak WOJNA ŚWIATÓW - LIVE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 12:45
          Jeżeli ktoś pragnie " wrócić " do atmosfery koncertów Skrzeka to proponuję
          zakupić pięknie wydany przez Wydawnictwo 21 - CD " Wojna światów - live ".
          Płytka właśnie się ukazała i zawiera 72 min. wspaniałego koncertu z Pragi (
          81 ). J. Skrzek w towarzystwie brata Jana oraz T. Szukalskiego, R. Golli i J.
          Ziombra.
          • glory Re: WOJNA ŚWIATÓW - LIVE 12.12.04, 09:23
            Bylem na koncercie Skrzeka "Wojny swiatow" (bez SBB) w hali Gwardi w
            Warszawie. Niezly koncert choc brakowalo Antymosa i Piotrowskiego.
            Szulkin krecil w tedy sceny do filmu "Wojny swiatow" z Wilhemim w roli glownej.
            I taka ciekawostka .
            W przerwie (tak tak, kiedys koncerty rockowe byly podzielone na dwie czesci)
            Buczkowski przebrany za policjanta z 21 wieku w czarnym kasku z biala pala przy
            boku sprawdzal nasze dowody osobiste. Otrzymal od nas feerie braw. I nie
            tylko!. Ale bylo wesolo.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Jacek Re: WOJNA ŚWIATÓW - LIVE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.12.04, 09:33
              Witam,
              też byłem. Masz znakomitą pamięć. Kojarzę, że policjanci byli w czarnych
              skórach.
              Pzdr.
              --------
              odwiedź :
              forum.twoj.net/index.php?s=0a82d00e59300a9fe427b8948b8ea346&showforum=67
              • glory Re: WOJNA ŚWIATÓW - LIVE 12.12.04, 10:50
                He,he. Czarne skory! .Wygladali bardzo bojowo. Myslelismy,ze to nowe oddzialy
                zomo wpadly posluchac Jozka.
                • Gość: Jacek Pierwszy koncert w W-wie. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.12.04, 11:09
                  A pamiętasz bodajże pierwszy koncert w historii grupy, jaki odbył się w W-wie
                  (III ? 1974r.) w Kinie Mazowsze (dziś Teatr Na Woli). Byli supportem dla
                  Locomotive GT. Mało kto pozostał potem na "właściwym" koncercie znanej
                  węgierskiej gwiazdy smile - SBB zrobiło olbrzymie wrażenie.
                  Pzdr.
                  --------
                  odwiedź :
                  forum.twoj.net/index.php?showforum=67
                  • glory Re: Pierwszy koncert w W-wie. 12.12.04, 11:44
                    Niestety nie bylem na tym koncercie. Ale a propos Locomotiv pamietam w Sopocie
                    na koncercie jeszcze jedna grupe wegierska. Omega. Perkusista Omegi mial wtedy
                    najwiekszy zestaw bebnow w histori rocka. Chyba okolo 40. Moze sie myle, ale
                    nie bylo go widac zza nich.
                    Ale najpiekniejszy zestaw mial Piotrowski. Bialy "Ludwik"
        • joseph80 Re: Do Joseph'a80 11.12.04, 13:47
          Dzięki Jacek, za informację i linka, na pewno będę zaglądał na Forum Dinozaurów,

pzdr
          • ropsu Dzien dzisiejszy 12.12.04, 10:34
            Czy ktos wie co sie teraz dzieje z chlopakami z SBB? I jeszcze smutna
            refleksja: obawiam sie, ze teraz mieliby male szanse na bycie uslyszanymi np w
            radio. Nie grali pioseneczek trzyminutowych z refrenem i zwrotka...Ech!
            • Gość: Jacek Re: Dzien dzisiejszy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.12.04, 10:47
              Witam, zobacz tu : www.sbb.pl/sbb/

Co do refleksji - podzielam Twoje zdanie. Dodam, że może nawet ta muzyka może
              nie być przyjęta przez współczesnych - wtedy był inny "klimat".
              Pzdr.
              ---------
              odwiedź : forum.twoj.net/index.php?showforum=67

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka