Dodaj do ulubionych

Najlepsi perkusiści rockowi

IP: 80.51.233.* 01.01.05, 00:52
Rockowi, a nie jazzowi, żeby była jasność. Jazzowi perkusiści są z innego świata.
Moje typy:
1. Mitch Mitchel od Hendrixa (co potem robił?)
2. Carl Palmer - Elp
3. John Henry Bonham - LZ (eh to brzmienie ...)
4. Bill Ward - z Sabbath
5. Ten z Police
Obserwuj wątek
    • ihopeyouwilllikeme Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 00:54
      > 5. Ten z Police

Steward Copeland ?
      • Gość: Kapiszon Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: 80.51.233.* 01.01.05, 01:00
        ihopeyouwilllikeme napisał:

> > 5. Ten z Police
        >
        > Steward Copeland ?
        Zgadza się, przepraszam za ignorancję. Cóż, bal sylwestrowy......
    • Gość: piecyk gazowy Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.01.05, 01:18
      Za najlepszego perkusistę uchodzi Phil Collins.
    • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 01:21
      Podciągasz metal pod rocka? Bo jeden taki mi się nawija na myślsmile
    • Gość: Greg Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.05, 02:46
      Dla mnie Nr 1 to wlasnie "ten z Police" czyli Stuart Copeland.
    • Gość: Kapiszon Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: 80.51.233.* 01.01.05, 03:04
      metal pod rocka?
      a jak można inaczej? Oczywiście!
      I jeszcze był taki Enzi Dunber
      • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 03:20
        1.No to Infernosmile No bo nietylko zasuwa na najwyższych obrotach, ale i rytmikę ma ciekawą i zarąbiście wykorzystuje talerze...
        2.A Yoshida też z najlepszymi może w szranki stawać jak sądze.
        3.Acha, a koleś z Toola ma różnorodne brzienie bębnów bardzo. Dany Carey znaczysmile
        A o Coplandzie to tyle słyszałem że w końcu muszęsmile
        • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 03:20
          Copelandzie, przepraszamsmile
        • ihopeyouwilllikeme Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 10:01
          Ja też bym powiedział, że Copeland.
    • Gość: As Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 01.01.05, 11:18
      Neil Peart z Rush.
    • Gość: behemoth Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 12:01
      jeśli chodzi o rock to tylko Dave Grohl
      • Gość: SOKRATES Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.01.05, 12:22

Jaki Liebezeit z zespołu CAN. Cristian Vander z zespołu MAGMA.
        Robert Wyatt z Soft Machine. Christian Burchard z zespołu Embryo.
        Wiekszość z was nie ma pojęcia o czym piszę, ale na świecie to są najwybitniejsi
        perkusiści.
        • ihopeyouwilllikeme Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 13:28
          > Wiekszość z was nie ma pojęcia o czym piszę, ale na świecie to są
          najwybitniejs
          > i
          > perkusiści.

Ach, ach, ależ jesteś wspaniały i obeznany.
          • Gość: SOKRATES Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.01.05, 14:49
            Ach i mądry jestem niebotycznie aż po nieba blask...
            Ale poważnie, większość ludzi których znam raczej nie kojarzy tych kapel szkoda.
            Polecam, o lekko zirytowany, szczególnie francuską MAGMĘ, czy też niemieckie
            EMBRYO. CAN chyba jest troszkę bardziej znany, ale daleko mu do popularności np.
            Pink Floyd. Perkusista CAN jest niewiarygodnie sprawny technicznie, patrz lp:
            Tago-Mago.
        • joseph80 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 14:51
          Gość portalu: SOKRATES napisał(a):

>
          > Jaki Liebezeit z zespołu CAN. Cristian Vander z zespołu MAGMA.
          > Robert Wyatt z Soft Machine. Christian Burchard z zespołu Embryo.
          > Wiekszość z was nie ma pojęcia o czym piszę, ale na świecie to są najwybitniejs
          > i
          > perkusiści.

Wystawiając takie opinie jak powyzsza tylko się ośmieszasz. Bo jestem
          przekonany, że niejeden forumowicz zna wymienione przez Ciebie zespoły. Ja znam
          Can i Soft Machine.

A wracając do wątku.

Moi ulubieni rockowi perkusiści:
          Alan White (Yes)
          Carl Palmer (ELP)
          Phil Collins (Genesis),

Moim ulubionym w ogóle jest Bill Bruford, ale on gra jazzowo, a że czasami w
          zespołach rockowych to inna bajka.

pzdr
          Jos

• Gość: SOKRATES Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.01.05, 15:09
            Przeciętny obywatel tego kraju nie ma pojęcia o niemieckiej czy francuskiej
            muzyce rockowej. Na tym forum o takich kapelach się nie pisze. To jest fakt.
            Kiedy się próbuje zacząć nowy wątek na ten temat zawsze zero odzewu.
            A więc daj spokój kolego z tym ośmieszaniem.
            • joseph80 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 15:16
              Pokaż mi kolego w takim razie jakiś wątek o Can, albo Soft Machine. Bo ja sobie
              takich wątków nie przypominam. NIedawno założyłem atek o zespole Waterloo
              (wydali tylko jedną płytę w latach 70) i jakoś dziwnym trafem było kilka
              odpowiedzi.
              Prosze więc, nie wyciągaj zbyt daleko idących wniosków.
              • Gość: SOKRATES Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.01.05, 15:36
                Tak Waterloo bardzo dobra płyta. Czy wnioski są daleko idące? Może...
                Ale żal trochę kiedy nie mogę pogadać o Art Zoyd, Magmie, Amon Duul 2, Faust,
                Henry Cow, Annexus Quam, Univers Zero, Mythos, Guru Guru itp. To nie są jakieś
                nieznane kapele. Żal, że nigdzie u nas się o nich nie pisze. A na forum pisałem
                o tym dawno temu ... i napewno jeszcze napiszę
                Ale wydaje mi się, że odbiegamy mimo wszystko od tematu.
                Dodam jeszcze jednego świetnego perkusistę
                Chris Cutler z Henry Cow, a potem Art Bears.
                Znakomicie się słucha bębnienia Daniela Denisa z Univers Zero - formacja z Belgii
                Polecam wszystkie wymienione przeze mnie kapele
                • joseph80 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 20:26
                  Gość portalu: SOKRATES napisał(a):

> Tak Waterloo bardzo dobra płyta. Czy wnioski są daleko idące? Może...
                  > Ale żal trochę kiedy nie mogę pogadać o Art Zoyd, Magmie, Amon Duul 2, Faust,
                  > Henry Cow, Annexus Quam, Univers Zero, Mythos, Guru Guru itp. To nie są jakieś
                  > nieznane kapele. Żal, że nigdzie u nas się o nich nie pisze.

Wiesz, z wyżej wymienionych zespołów miałem okazję słyszeć tylko Amon Duul 2. I
                  bardzo cenię ten zespół. O pozostałych niestety tylko słyszałem/czytałem.
                  Szkoda, że część z wymienionych przez Ciebie zespołów nie jest w ogóle dostępna
                  w Polsce.

• Gość: edt Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.com.pl / *.gl.digi.pl 07.01.05, 22:16
        Całkowicie się zgadzam. Osobiście nie słyszałem lepszej perkusji. Może to
        wynika z tego, że czasami mało się przysłuchuję, ale jak na razie Grohl jest
        dla mnie w kwestii perkusji najlepszym gościem.
    • Gość: silver Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 13:06
      Ś.P Cozzy Powell
    • Gość: modrzew Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 14:57
      Danny Carey //TOOL
      Matt Cameron //teraz w Pearl Jam (tam sie marnuje sad ) a kiedys w Soundgarden
      • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 15:47
        Faktem jest że perkusja w Soundgarden była zauważalnasmile
    • Gość: uszczypnij_muzo Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.toya.net.pl 01.01.05, 15:02
      Cozzy Powell - rainbow.
    • ugugunana Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 16:24

Pewnie wielu z Was nie zna... smile Wawrzyniec Dramowicz!

Już tylko tydzień... smile)))
      • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 16:32
        Ach Ty Indukciesmile
        • ugugunana Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 16:36

Tylko 4 gwiazdki? Muzyczny ignorant! smile)))))))))))

PZDR!
          • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 16:40
            Spoko spoko. Zapomniałem dać * wink Trochę za bardzo Toola mi przypomina, ale muszę się jeszce lepiej wgryźć.
            • ugugunana Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 16:51

Spoko, spoko - fachowiec z szacownego, opiniotwórczego periodyku "Teraz Rock"
              litościwie kopsnął 3,5*... I nie była to Anna Gacek! smile Miłego wgryzania!
              • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 17:00
                No wiesz, jak u nich maksymalną ocenę dostał Slipknot ostatni, to przy całej mojej sympatii dla tego zespołu ja wymiękam.
                • humbak Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 17:05
                  Ło matko... przeczytałem se recenzję Jaya Z z Linkin Park... oceny nie komentuje, bo albumu nie znam, ale komentarz jest... no dramat.
                  • test_for_echo Re: Najlepsi perkusiści rockowi 05.02.05, 11:19
                    humbak napisał:

> Ło matko... przeczytałem se recenzję Jaya Z z Linkin Park... oceny nie
                    komentuj
                    > e, bo albumu nie znam

Bo tak w zasadzie to ja się na niczym nie znam, ale właściwie to się dopiszę.
              • humbak Acha! 01.01.05, 17:01
                Dzięki i pozdrawiamsmile
      • ugugunana Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 16:34

Korzystając z tego, że jestem na portalu podam również mojego ostatniego
        zagranicznego faworyta... Jest nim niejaki Jeff Alien - grający kilka dekad
        temu niezwykle czujnie, znakomicie technicznie a jednocześnie bez zbędnych
        fajerwerków... Myślę, że to nazwisko nie jest dla Was obce... smile)))

Dużo pozytywnych rytmów w 2005! kiss
        • Gość: new! Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.chello.pl 01.01.05, 16:45
          Najlepszy na świecie jest Pan Lombardo i tyle. Technika i szybkość nie do
          doścignięcia. A w Europie rządzi pan Hellhammer. Za całokształt podziw dla pana
          Billa Bruforda. Ale i tak władcą świata jest Dr.Avalanchesmile
        • ugugunana Re: Najlepsi perkusiści rockowi 01.01.05, 16:46

Ups! Miało stać jak byk - Jeff Allen! Teraz z pewnością nazwisko brzmi dla Was
          jeszcze mniej obco... smile))) Dobra, zbombardowałem się jak ta lala... Zawijam
          cycki w kimono!
    • yatzeq3 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 02.01.05, 17:51
      Mike Portnoy (Dream Theater) jest debeściak i tyle! smile
      • Gość: Leatherface Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 19:10
        Bill Bruford
        Dave Lombardo
        Steward Copeland
        Mike Portnoy
        Pete Sandoval
        Jan Axel van Blomberg
        Wojtek Szymański
        Zwierzak z Muppetów wink))

• Gość: stipeanka Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.ab / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:06
          I oczywiście Artur H. smile
          • Gość: ja Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.chello.pl 02.01.05, 23:42
            Gość portalu: stipeanka napisał(a):

> I oczywiście Artur H. smile

gdzie teraz gra?
      • Gość: koles Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:21
        Trafiles w sedno! smile
    • dreaded88 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 02.01.05, 23:30
      Bruford, Lombardo, Peart, Lars Ulrich, Tony Laureano (Nile)
      • Gość: Leatherface Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 23:45
        > Bruford, Lombardo, Peart, Lars Ulrich, Tony Laureano (Nile)

A schodząc głębiej w reźnickie klimaty: Away (Voivod), Frost (Satyricon), Trym
        (Emperor, Zyklon), Mick Harris (Napalm Death), Gene Hoglan (Death, Strapping
        Young Lad), Docent (Vader), Inferno (Behemoth, Azarath), Ząbek (Yattering),
        Gerard Niemczyk (masa róznych projektów).

Kategorią sam dla siebie jest Fenriz z Darkthrone. Nie tak łatwo udawać, że się
        nie umie grać, kiedy się umie wink
        • dreaded88 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 03.01.05, 00:05
          A ja zapomniałem o Chrisie Pennie (Dillinger Escape Plan).
          • Gość: Leatherface Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 00:22
            Ja z kolei pominąłem Johna Merrymana z Cephalic Carnage, Richarda Hoaka z
            Brutal Truth i Necrolucasa z Anima Damnata wink
    • ari Re: Najlepsi perkusiści rockowi 03.01.05, 00:34
      Z naszego podwórka Piotrek Żyżelewicz aka Stopa (no chyba że go pod jazz
      podciągać)
    • Gość: pierwszyrok Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.toya.net.pl 03.01.05, 02:12
      (kolejność przypadkowa)
      Richard Christy- Death, Control Denied
      Gene Hoglan- min. Death, SYL
      Sean Reinart- Cynic, Death
      Dave Lombardo- min. Slayer
      Pete Sandoval- min. Marbid Angel (ok. Pit, can I hear your kickdown please?)
      Tony Laureano- min. Angel Corpse, Nile
      Raymond Herrera- Fear Factory
      Mike Portnoy- Dream Theatre
      Steve Flynn- Atheist
      Martin Lopez- Opeth

John Bonham- Led Zeppelin
      Stuart Copeland- The Police
      Mike Mangini- min. grał z Vai'em...
      Johnatan Mover- ...a ten z Satrianim
      Neal Peart- Rush
      Terry Bozzio- Nieważne, gość jest najlepszy
      Herb- Primus
    • Gość: pszczola Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.radom.pl 03.01.05, 06:01
      NAJLEPSI PERKUSISCI??????????????

-VAN HALEN
      -JAN PAICE (deep purple)
      -STEVE GAD
    • Gość: FigoFago Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:47
      Jestem zadziwiony, że nikt nie wspomniał bębniarza Cream Ginger Bakera.
      Poza tym Carl Palmer i John Bonham.
      Wie ktoś, jak ci nowi perkusiści tak szybko wybijają rytm nogą ? (np. Dimmu
      Borgir).
      • Gość: jurek Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.toya.net.pl 03.01.05, 19:32
        Mój ulubiony palker to John Bonham.Polecam takze posluchac Adama
        Marszalkowskiego z lodzkiej kapeli Normalsi, jest naprawde dobry a i kapela
        elegancka.
      • Gość: pierwszyrok Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.toya.net.pl 04.01.05, 02:31
        Zdaje się układ: palce , palce/pięta...
        Tak robi Derek Roddy, ale Tony Royster Jr. radził sobie
        samymi "palcami"
    • Gość: Listek David Gilmour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:07
      David Gilmour z Led Zeppelin
      • Gość: As Re: David Gilmour IP: *.vline.pl 04.01.05, 19:12
        Gość portalu: Listek napisał(a):

> David Gilmour z Led Zeppelin

??
        Przyznam że ta kandydatura mnie kompletnie zaskoczyła.
        • Gość: kaban Re: David Gilmour IP: *.toya.net.pl 04.01.05, 22:38
          Jimmy page z pink floyd
          • Gość: Leatherface Re: David Gilmour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 22:50
            Biorąc pod uwagę miernotę "Pulse" i "Division Bell", też wolałbym, żeby grał na
            bębnachwink
    • Gość: RunDLL32 Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: 195.245.217.* 07.01.05, 19:03
      Tego jeszcze chyba nikt nie wymienił: Adrian Young z No Doubt. Straszliwe
      pie..ięcie, chirurgiczna precyzja, dużo polotu. Aż się nie chce wierzyć, że
      gość gra w rockowym zespole.
    • Gość: troy Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.com.pl / *.gl.digi.pl 07.01.05, 22:10
      Moim zdaniem powinien się tam jeszcze znaleźć Dave Grohl z Nirvany. Moim
      zdaniem to między innymi jego perkusji (a raczej grze na niej) Nirvana
      zawdzięcza swoje niepowtarzalne brzmienie.

Napiszcie, co o tym myślicie.
      pozdr.
    • Gość: geo Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 10.01.05, 14:24
      Giles - z pierwszego składu King Crimson - "In the Court of The Crimson King".
      Tam perkusja robi muzykę. Genialne
    • Gość: ATT ROCKOWY ale troche JAZZOWY IP: *.acn.waw.pl 16.01.05, 00:56
      Bill Bruford - odsłużył spory staż w Yes, należał też do koncertowego składu
      Genesis no ale największe cuda robił z King Crimson - jeśli ktoś chce posłuchać
      metalu w 17/18 na dwie perkusje niech posłucha dowolnej płyty koncertowej z
      czasów King Crimson Double Trio. Polecam. "Absent Lovers" jest też OK. Obecnie
      Bill tłucze w Earthworks - też polecam, ale to już jazz w czystej postaci. Siema.
    • Gość: ubu_roy Re: Najlepsi perkusiści rockowi IP: *.nyc.rr.com 16.01.05, 07:45
      The Police - Stewart Copeland
      Co do Mitchela to sie nie zgodze bo sciagal Jimiego w dol. Hendrix nie mial
      szczescia do perkusistow, nie pozwalali mu rozwinac skrzydel.
      Dla kontrastu zaproponowalbym Chad Wackerman ktory grajac z Zappa pozwalal
      Frankowi na wzloty chroniac go przed upadkiem. Walic dobrze w bemben to jeszcze
      nie wszystko, trzeba jeszcze czuc gdzie walnac i kiedy.
    • judyta8 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 17.01.05, 09:37
      Bonzo jest chyba raczej poza konkurencja. Pare lat temu magazyn "Rhythm"
      przeprowadzil ankiete na najlepszy rockowy kawalek, wygral "When the Levee
      Breaks" z komentarzem: The Top Dog, the Main Man, John Bonham. Do dzisiaj jak
      slucham kawalkow LZ to sie zastanawiam jak ten facet potrafil wykrzesac takie
      brzmienie...

Jest tylu wspanialych perkusistow, ze taka liste to trudno zrobic. Dla mnie
      zawsze wspanialy bedzie Ian Paice, ktory z Gloverem sa dla mnie jedna z tych
      sekcji rytmicznych, ktorych nie mozna pobic. Jones/Bonham tez oczywiscie.

Najwspanialszym jednak perkusista wszechczasow jest dla mnie Cozy Powell. Facet
      tak walil, ze mozg stawal. Po jego tragicznej smierci wiekszosc jego dobytku
      poszla pod mlotek, dla fanow. Udalo mi sie otzymac jego paleczki. Ok 1.5 raza
      takie jakich uzywa sie normalnie. Niesamowite. Gral na duzych, bardzo duzych
      tomach i dlatego mial tak gleboki dzwiek.

Pozniej dlugo, dlugo nic, a potem :

Eric Singer
      Alex Van Halen
      Keth Moon
      Vinny Appice
      Carmine Appice
      Bobby Rondinelli (jedyny wielki perkusista jakiego znam, ktory sam sobie robi
      soundcheck...)

a mozna by wymieniac....
      • jurek7 Re: Najlepsi perkusiści rockowi 18.01.05, 16:21
        1. Mike Portnoy - Dream Theater
        2. Neil Peart - Rush
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka