Dodaj do ulubionych

MP3 - legalne?

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 14:30
Co myślicie o wielgachnych kolekcjach mp3 zalegających na naszych
twardzielach? Legalne, czy piractwo?
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: MP3 - legalne? 18.05.02, 21:47
      Gość portalu: rodak napisał(a):

> Legalne, czy piractwo?

Jasne ze legalne - niby czemu nie?

• Gość: fnoll zdelegalizowac traktor! IP: *.bydgoska.krakow.pl 18.05.02, 21:53
      a co myslisz o "tabliczce czekolady" zalegajacej w mojej szufladzie?

legalna czy nie?
      • Gość: rodak Re: zdelegalizowac traktor! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 09:19
        Może coś jest ze mną noie tak (podobnie jak z niektórymi artuystami) ale nie
        uważam mp3 za zupełnie ok. Dlaczego? A bo ściągasz sobie takie całe płyty nie
        płacąc za nie artyście, którey nad nią sporo potu wylał...Z drugiej strony sam
        mam kilkaset mp3 na playliście,ale nie są to tytuły, które ściągałem z (zgrałem
        z płyt CD)...Inna sprawa, to ściąganie piosenek, po które i tak byśmy nie
        poszli do sklepu, bo aż tak nas nie kręcą.
        Nie myślcie, że jakiś popieprzony Don Kichot jestem, który jak Janek
        Tomaszewski walczy z wszystkim, z czym da się walczyć, ale po prostu intryguje
        mnie "legalność" takich utworów
        • Gość: Pradera Re: zdelegalizowac traktor! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.05.02, 10:37
          Wg. polskiego prawa (p. dyskusja na forum 'Kultura') nie są (jeśli chodzi o
          ściągane z netu, a nie grabowane z własnej kolekcji).
          Wg. mojego poczucia przyzwoitości - są. Dopóki się za nie komuś nie płaci (np.
          kolesiowi na stadionie) to nie widzę różnicy między ściągnięciem mp3 z sieci a
          przegraniem płyty od kumpla.
          • franzmaurer Re: zdelegalizowac traktor! 19.05.02, 12:59
            Gość portalu: Pradera napisał(a):

> Wg. polskiego prawa (p. dyskusja na forum 'Kultura') nie są (jeśli chodzi o
            > ściągane z netu, a nie grabowane z własnej kolekcji).

Polskie prawo nie reguluje tej kwestii - rownie dobrze wszystkie kasety
            magnetofonowe jakie pewnie masz - też są nielegalne...
            Tak samo VHS z nagranymi biesiadami "Dwójki" smile)

> Wg. mojego poczucia przyzwoitości - są. Dopóki się za nie komuś nie płaci (np.
            > kolesiowi na stadionie) to nie widzę różnicy między ściągnięciem mp3 z sieci a
            > przegraniem płyty od kumpla.

Ostatnie postulaty jednej z firm dzialajacej w brazny p2p właśnie do tego
            dążą - jakiś tam procent od nagrywarek i nośników odprowadzano by na konta
            organizacji zarządzającej prawami artystów.
            W myśl tego wszystkie mp3 i DivX byłyby legalne - stosone tantiemy zostałyby
            opłacone pośrednio poprzez zakup 'opodatkowanego' nośnika.
            W niektórych krajach już tak zresztą jest.
            • Gość: Pradera Re: zdelegalizowac traktor! IP: *.acn.waw.pl 24.05.02, 17:01
              franzmaurer napisał(a):

> Gość portalu: Pradera napisał(a):
              >
              > > Wg. polskiego prawa (p. dyskusja na forum 'Kultura') nie są (jeśli chodzi
              > o
              > > ściągane z netu, a nie grabowane z własnej kolekcji).
              >
              > Polskie prawo nie reguluje tej kwestii - rownie dobrze wszystkie kasety
              > magnetofonowe jakie pewnie masz - też są nielegalne...
              > Tak samo VHS z nagranymi biesiadami "Dwójki" smile)
              >
              Bił się nie będę, bo się nie znam, ale na forum kultura ktoś pisał, że w prawie
              jest zapis o 'bliskim stosunku' (jakkolwiek by to nie brzmiało wink z osobą od
              której się przegrywa - wtedy wszystko jest legalnie.

> > Wg. mojego poczucia przyzwoitości - są. Dopóki się za nie komuś nie płaci
              > (np.
              > > kolesiowi na stadionie) to nie widzę różnicy między ściągnięciem mp3 z sie
              > ci a
              > > przegraniem płyty od kumpla.
              >
              > Ostatnie postulaty jednej z firm dzialajacej w brazny p2p właśnie do tego
              > dążą - jakiś tam procent od nagrywarek i nośników odprowadzano by na konta
              > organizacji zarządzającej prawami artystów.
              > W myśl tego wszystkie mp3 i DivX byłyby legalne - stosone tantiemy zostałyby
              > opłacone pośrednio poprzez zakup 'opodatkowanego' nośnika.
              > W niektórych krajach już tak zresztą jest.
              Gdzie? Wydaje się to idealnym rozwiązaniem - tylko co z twardymi dyskami? To
              przecież też nośnik. A nie mogą mi udowodnić, że używam dysku do trzymania mp3...

• Gość: MIKI tak ? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 19.05.02, 19:25
      Ostatnio usłyszałem bardzo mądre stwierdzenie Sophie Elis Bextor. Według niej
      ściąganie z netu to to samo co nagrywanie z radia. Powiedziała że zawsze znajdą
      się ludzie którzy nie kupią płyt tylko nagrają sobie piosenki z radia. BRAWO
      DLA PANI !!!
      • Gość: Pradera Re: tak ? IP: *.acn.waw.pl 24.05.02, 17:03
        Gość portalu: MIKI napisał(a):

> Ostatnio usłyszałem bardzo mądre stwierdzenie Sophie Elis Bextor. Według niej
        > ściąganie z netu to to samo co nagrywanie z radia. Powiedziała że zawsze znajdą
        >
        > się ludzie którzy nie kupią płyt tylko nagrają sobie piosenki z radia. BRAWO
        > DLA PANI !!!
        A jaka jest różnica, poza jakością?

• Gość: proFit Re: MP3 - legalne? IP: *.open.net.pl / *.cb.open.net.pl 23.05.02, 22:45
      Gość portalu: rodak napisał(a):

> Co myślicie o wielgachnych kolekcjach mp3 zalegających na naszych
      > twardzielach? Legalne, czy piractwo?
      Ja sie zapytuje: czy jestes az glupi, czy tylko udajesz?
      Wytlumacz mi, w jaki sposob udalo Ci sie sformulowac tak glupie pytanie?

Jesli jeszcze nie zrozumiales: zadam Ci to samo pytanie, w nieco inny sposob: "Czy kradne legalnie, czy nielegalnie?".. Logika pozostaje ta sama..
      • Gość: Urke Re: MP3 - legalne? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.05.02, 18:26
        Gość portalu: proFit napisał(a):
        > Ja sie zapytuje: czy jestes az glupi, czy tylko udajesz?
        > Wytlumacz mi, w jaki sposob udalo Ci sie sformulowac tak glupie pytanie?
        > Jesli jeszcze nie zrozumiales: zadam Ci to samo pytanie, w nieco inny sposob: "
        > Czy kradne legalnie, czy nielegalnie?".. Logika pozostaje ta sama..

wielkim logikiem to ty nigdy nie zostaniesz. ale musisz wiedziec ze obrazanie
        ludzi na forum jest wiekszym chamstwem niz sciaganie mp3 z sieci.
        to tak na marginesie
        • Gość: rodak Re: MP3 - legalne? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 11:17
          Gość portalu: Urke napisał(a):

> wielkim logikiem to ty nigdy nie zostaniesz. ale musisz wiedziec ze obrazanie
          > ludzi na forum jest wiekszym chamstwem niz sciaganie mp3 z sieci.
          > to tak na marginesie

Dzięki za wsparcie!!!. Pytanie wydaje się może głupie, ale czy na pewno jest?
          Skoro parę osób włączyło się do dyskusji, to raczej nie. Przedstawienie różnych
          poglądów na ten problem potwierdza moje zdanie (chyba).
          Może nie jest to legalne, ale przecież 99% komputerowców ma swoje MP3 na
          dysku. Nie uwierzę, że wszytstkie one są zgrabowane z tracków.
          Z innej beczki, nie wszystko co niemoralne jkest nielegalne. Moralność zmienia
          się. Eutanazja też może być dla jednych niemoralna, a jednak w Belgii i Holandii
          ję zalegalizowano (trochę przesadzam, porównojąc mp3 do ludzi, ale co mi tam).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka