Gość: rodak IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 14:30 Co myślicie o wielgachnych kolekcjach mp3 zalegających na naszych twardzielach? Legalne, czy piractwo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franzmaurer Re: MP3 - legalne? 18.05.02, 21:47 Gość portalu: rodak napisał(a): > Legalne, czy piractwo? Jasne ze legalne - niby czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fnoll zdelegalizowac traktor! IP: *.bydgoska.krakow.pl 18.05.02, 21:53 a co myslisz o "tabliczce czekolady" zalegajacej w mojej szufladzie? legalna czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak Re: zdelegalizowac traktor! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 09:19 Może coś jest ze mną noie tak (podobnie jak z niektórymi artuystami) ale nie uważam mp3 za zupełnie ok. Dlaczego? A bo ściągasz sobie takie całe płyty nie płacąc za nie artyście, którey nad nią sporo potu wylał...Z drugiej strony sam mam kilkaset mp3 na playliście,ale nie są to tytuły, które ściągałem z (zgrałem z płyt CD)...Inna sprawa, to ściąganie piosenek, po które i tak byśmy nie poszli do sklepu, bo aż tak nas nie kręcą. Nie myślcie, że jakiś popieprzony Don Kichot jestem, który jak Janek Tomaszewski walczy z wszystkim, z czym da się walczyć, ale po prostu intryguje mnie "legalność" takich utworów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: zdelegalizowac traktor! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.05.02, 10:37 Wg. polskiego prawa (p. dyskusja na forum 'Kultura') nie są (jeśli chodzi o ściągane z netu, a nie grabowane z własnej kolekcji). Wg. mojego poczucia przyzwoitości - są. Dopóki się za nie komuś nie płaci (np. kolesiowi na stadionie) to nie widzę różnicy między ściągnięciem mp3 z sieci a przegraniem płyty od kumpla. Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: zdelegalizowac traktor! 19.05.02, 12:59 Gość portalu: Pradera napisał(a): > Wg. polskiego prawa (p. dyskusja na forum 'Kultura') nie są (jeśli chodzi o > ściągane z netu, a nie grabowane z własnej kolekcji). Polskie prawo nie reguluje tej kwestii - rownie dobrze wszystkie kasety magnetofonowe jakie pewnie masz - też są nielegalne... Tak samo VHS z nagranymi biesiadami "Dwójki" ) > Wg. mojego poczucia przyzwoitości - są. Dopóki się za nie komuś nie płaci (np. > kolesiowi na stadionie) to nie widzę różnicy między ściągnięciem mp3 z sieci a > przegraniem płyty od kumpla. Ostatnie postulaty jednej z firm dzialajacej w brazny p2p właśnie do tego dążą - jakiś tam procent od nagrywarek i nośników odprowadzano by na konta organizacji zarządzającej prawami artystów. W myśl tego wszystkie mp3 i DivX byłyby legalne - stosone tantiemy zostałyby opłacone pośrednio poprzez zakup 'opodatkowanego' nośnika. W niektórych krajach już tak zresztą jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: zdelegalizowac traktor! IP: *.acn.waw.pl 24.05.02, 17:01 franzmaurer napisał(a): > Gość portalu: Pradera napisał(a): > > > Wg. polskiego prawa (p. dyskusja na forum 'Kultura') nie są (jeśli chodzi > o > > ściągane z netu, a nie grabowane z własnej kolekcji). > > Polskie prawo nie reguluje tej kwestii - rownie dobrze wszystkie kasety > magnetofonowe jakie pewnie masz - też są nielegalne... > Tak samo VHS z nagranymi biesiadami "Dwójki" ) > Bił się nie będę, bo się nie znam, ale na forum kultura ktoś pisał, że w prawie jest zapis o 'bliskim stosunku' (jakkolwiek by to nie brzmiało z osobą od której się przegrywa - wtedy wszystko jest legalnie. > > Wg. mojego poczucia przyzwoitości - są. Dopóki się za nie komuś nie płaci > (np. > > kolesiowi na stadionie) to nie widzę różnicy między ściągnięciem mp3 z sie > ci a > > przegraniem płyty od kumpla. > > Ostatnie postulaty jednej z firm dzialajacej w brazny p2p właśnie do tego > dążą - jakiś tam procent od nagrywarek i nośników odprowadzano by na konta > organizacji zarządzającej prawami artystów. > W myśl tego wszystkie mp3 i DivX byłyby legalne - stosone tantiemy zostałyby > opłacone pośrednio poprzez zakup 'opodatkowanego' nośnika. > W niektórych krajach już tak zresztą jest. Gdzie? Wydaje się to idealnym rozwiązaniem - tylko co z twardymi dyskami? To przecież też nośnik. A nie mogą mi udowodnić, że używam dysku do trzymania mp3... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI tak ? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 19.05.02, 19:25 Ostatnio usłyszałem bardzo mądre stwierdzenie Sophie Elis Bextor. Według niej ściąganie z netu to to samo co nagrywanie z radia. Powiedziała że zawsze znajdą się ludzie którzy nie kupią płyt tylko nagrają sobie piosenki z radia. BRAWO DLA PANI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: tak ? IP: *.acn.waw.pl 24.05.02, 17:03 Gość portalu: MIKI napisał(a): > Ostatnio usłyszałem bardzo mądre stwierdzenie Sophie Elis Bextor. Według niej > ściąganie z netu to to samo co nagrywanie z radia. Powiedziała że zawsze znajdą > > się ludzie którzy nie kupią płyt tylko nagrają sobie piosenki z radia. BRAWO > DLA PANI !!! A jaka jest różnica, poza jakością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proFit Re: MP3 - legalne? IP: *.open.net.pl / *.cb.open.net.pl 23.05.02, 22:45 Gość portalu: rodak napisał(a): > Co myślicie o wielgachnych kolekcjach mp3 zalegających na naszych > twardzielach? Legalne, czy piractwo? Ja sie zapytuje: czy jestes az glupi, czy tylko udajesz? Wytlumacz mi, w jaki sposob udalo Ci sie sformulowac tak glupie pytanie? Jesli jeszcze nie zrozumiales: zadam Ci to samo pytanie, w nieco inny sposob: "Czy kradne legalnie, czy nielegalnie?".. Logika pozostaje ta sama.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urke Re: MP3 - legalne? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.05.02, 18:26 Gość portalu: proFit napisał(a): > Ja sie zapytuje: czy jestes az glupi, czy tylko udajesz? > Wytlumacz mi, w jaki sposob udalo Ci sie sformulowac tak glupie pytanie? > Jesli jeszcze nie zrozumiales: zadam Ci to samo pytanie, w nieco inny sposob: " > Czy kradne legalnie, czy nielegalnie?".. Logika pozostaje ta sama.. wielkim logikiem to ty nigdy nie zostaniesz. ale musisz wiedziec ze obrazanie ludzi na forum jest wiekszym chamstwem niz sciaganie mp3 z sieci. to tak na marginesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak Re: MP3 - legalne? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 11:17 Gość portalu: Urke napisał(a): > wielkim logikiem to ty nigdy nie zostaniesz. ale musisz wiedziec ze obrazanie > ludzi na forum jest wiekszym chamstwem niz sciaganie mp3 z sieci. > to tak na marginesie Dzięki za wsparcie!!!. Pytanie wydaje się może głupie, ale czy na pewno jest? Skoro parę osób włączyło się do dyskusji, to raczej nie. Przedstawienie różnych poglądów na ten problem potwierdza moje zdanie (chyba). Może nie jest to legalne, ale przecież 99% komputerowców ma swoje MP3 na dysku. Nie uwierzę, że wszytstkie one są zgrabowane z tracków. Z innej beczki, nie wszystko co niemoralne jkest nielegalne. Moralność zmienia się. Eutanazja też może być dla jednych niemoralna, a jednak w Belgii i Holandii ję zalegalizowano (trochę przesadzam, porównojąc mp3 do ludzi, ale co mi tam). Odpowiedz Link Zgłoś