Dodaj do ulubionych

FRANK ZAPPA: CO POLECACIE?

23.01.05, 21:30
Gostek ponagrywal sporo plyt a wypada go znac, wiec pewnie sobie sciagne
podstawowa dyskografie, tylko nie wiem w jakiej kolejnosci, bo chcialbym
zaczac od jakichs waznych plyt,a odrzuty pozostawic na koniec. Z szacunku
dla artysty nie wypada zaczynac znajomosci z jakims smietnikiem z wytworni
plytowej, nie? smile
Obserwuj wątek
    • Gość: Leatherface Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:48
      No to na poczatek może "Hot Rats" i "Apostrophe", potem coś z początkowego
      etapu działalności (czyli z Mothers Of Invention), a na dokładkę jakiś koncert,
      np. "Make A Jazz Noise Here".
    • Gość: Vince Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.108-201-24.mc.videotron.ca 24.01.05, 02:46
      Frank byl jednym z najbardziej pracowitych muzykow wszechczasow. Pozostawil po
      sobie 71 albumow. Od czego zaczac ? Moze od " One size fits all"
    • Gość: Lecho Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.teleton.pl 24.01.05, 08:21
      a ja proponiuję koncerty z płytki "Does humor belongs to music?" - przegląd
      hitów, solówek i dobrego humoru.Płyta, którą pan Kaczkowski często dzielił się
      ze słuchaczami starej dobrej Trójki.
      • tiresias Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? 24.01.05, 08:29
        Does Humor Belong in Music? - to jest ten tytuł
        ciekawe jest też "Lather" - 3 x CD z krową na okładce.
        i ostatnie słowo Franka - Civilisation Phase III.
    • Gość: meoman Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: 212.160.172.* 24.01.05, 08:40
      z szacunku dla artysty:
      1. nie ściągaj płyt tylko kup
      2. kup wszystkie płyty
    • Gość: Mother Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.thinprint.de / 145.253.119.* 24.01.05, 08:52
      na poczatek polecam "Cheap thrills", skladanke zrobiona przez samego artyste
      krotko przed smiercia, mial to byc wlasnie 'zappa dla poczatkujacych'.

• wojtek_kosynier Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? 24.01.05, 15:15
        Składanki w przypadku Takich artystów nie mają większego sensu..
        Do ww. płyt (tj. „Hot Rats”, „Apostrophe” i „One size fits all”wink
        dodałbym „Waka/Jawaka” i dwa albumy z solówkami.
        • Gość: Mother Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.thinprint.de / 145.253.119.* 24.01.05, 15:26
          Tez nie jestem zwolennikiem skladanek, ale sa wyjatki, tak jak w tym przypadku.
          Co innego wydawane rozne bzdurne kompilacje typu 'Golden hits' ,a co innego
          plyta przygotowana specjalnie przez samego artyste. Mysle, ze wiedzial, co robi.
          Poza tym, tworczosc Zappy jest tak obszerna, ze warto zaczac od tego typu plyty,
          zeby pozniej, idac tropem poszczegolnych kawalkow, trafiac na albumy, z ktorych
          pochodza...
          • pagaj_75 Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? 24.01.05, 15:41
            Gość portalu: Mother napisał(a):

> Poza tym, tworczosc Zappy jest tak obszerna, ze warto zaczac od tego typu
            > plyty, zeby pozniej, idac tropem poszczegolnych kawalkow, trafiac na albumy,
            > z ktorych pochodza...

Tym bardziej, że Zappa grał prawie wszystko (może z wyjątkiem discopolo wink), a
            polecane tu są głównie albumy z najbardziej znanego, jazz-rockowego, etapu jego
            grania.
            • wojtek_kosynier Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? 24.01.05, 15:47
              Masz racje, to jazz-rockowy okres w twórczości FZ. Ale czy tylko najbardziej
              znany? A może także najlepszy pod względem muzycznym?
    • Gość: Kasyx Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: 213.25.168.* 25.01.05, 12:55
      Ściągnij najpierw Joe's Garage. To moim zdaniem jego najlepsza płyta.
      • Gość: pskw Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:00
        Bardzo dobra, a dla początkującego strawna. A chyba właśnie o to chodzi.
    • Gość: glebogryzarka Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: 195.245.217.* 25.01.05, 17:40
      Proponuję pierwsze Mothers of Invention, potem Cruisin' with Ruben & the Jets
      (oblicze parodystyczne), Hot Rats (jazzrockowe), Apostrophe (cholera wie
      jakie), Sheik Yerbouti (piosenkowe) i którąś z solówkami.
      A następnie zalecam wyrzucenie wszystkiego za okno. Znam trochę twórczość
      Zappy, ale jej nie znoszę. Przeintelektualizowane jest to wszystko maksymalnie,
      do tego bardzo archaicznie brzmi.
      • pagaj_75 Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? 25.01.05, 17:55
        Gość portalu: glebogryzarka napisał(a):

> Przeintelektualizowane jest to wszystko maksymalnie,

1, 2, 3... Zawsze mi ciśnienie skacze jak widzę takie "argumenty". Co to znaczy
        "przeintelektualizowane"?

> do tego bardzo archaicznie brzmi.

Kwestia gustu. Niektórzy lubią takie archaiczne brzmienie.
        • Gość: glebogryzarka Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: 195.245.217.* 26.01.05, 14:27
          > 1, 2, 3... Zawsze mi ciśnienie skacze jak widzę takie "argumenty". Co to
          > znaczy "przeintelektualizowane"?

Słychać sztuczność. Wszystkie stylizacje - a Zappa lubował się w nich przecież -
          brzmią jak ćwiczenie akademickie. Mam wrażenie, że Zappa żadnej muzyki poza
          awangardą nie grał szczerze. Gdybym miał określić krótko jego twórczość:
          elitarystyczny dystans. To jest, oczywiście, odczucie subiektywne. Spowodowane
          być może tym, że ja się nie wychowałem na doo-wopie z jednej strony, a Johnie
          Cage'u z drugiej.
          • pagaj_75 Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? 26.01.05, 15:55
            Gość portalu: glebogryzarka napisał(a):

> Słychać sztuczność. Wszystkie stylizacje - a Zappa lubował się w nich przecież
            > -
            > brzmią jak ćwiczenie akademickie. Mam wrażenie, że Zappa żadnej muzyki poza
            > awangardą nie grał szczerze. Gdybym miał określić krótko jego twórczość:
            > elitarystyczny dystans.

No cóż, wszelkie stylizacje i pastisze z definicji niejako zakładają ów dystans,
            nie sądzisz? Ale dystans ma niewiele wspólnego ze szczerością. Zappa robił to co
            chciał, nikt niczego mu nie narzucał. I nie sądzę, żeby grał np. jazz-rocka
            tylko dlatego, że taka była moda w latach 70. Ergo - był szczery w tym co robił.

> To jest, oczywiście, odczucie subiektywne. Spowodowane
            > być może tym, że ja się nie wychowałem na doo-wopie z jednej strony, a Johnie
            > Cage'u z drugiej.

No właśnie smile Zappa jednak kochał proste piosenki z lat 50. i 60. (prawie) tak
            samo jak twórczość Edgara Varese. I już na "Freak Out!" pokazał (chociaż grali
            za niego muzycy Mothers), że w jednej i drugiej stylistyce czuje się dobrze, i z
            obu potrafi się nabijać tak samo. Chyba właśnie jego poczucie humoru i ów
            dystans jest kluczem do twórczości Zappy. Albo to ktoś czuje i przyjmuje jako
            swoje, albo odrzuca.
    • heavyrock "wypada go znać" 26.01.05, 16:01
      Co rozumiesz przez "szacunek dla artysty"?
    • Gość: bolo Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.future-net.pl 26.01.05, 18:34
      na bardzo wielu płytach pojawiają się kawałki koncertowe z solówkami FZ, w
      klimacie Jimiego Hendrixa. I dla takich soczystych gitarowych - nawet dwóch
      wstawek na płycie kupowałem je. sam zacząłem poznawać FZ od Burnt Weeny
      Sandwich, było trudno (wtedy, przed laty) ale ćwiczyłem charakter. teraz to
      moja ulubiona. potem poszło. polecam jednak zacząć od Does Humor... - jak już
      ktoś proponował.
    • piotrek_63 Polecam ZAKUPIC ORYGINALNE plyty 26.01.05, 23:07
      Jako wyraz szacunku do artysty - nawet jezeli nie zyje. A moze tym bardziej.
      • Gość: antypiotrek Re: Polecam ZAKUPIC ORYGINALNE plyty IP: *.acn.waw.pl 27.01.05, 03:20
        piotrek_63 napisał:

> Jako wyraz szacunku do artysty - nawet jezeli nie zyje. A moze tym bardziej.

Zakup orygialne płyty! Niech się nachapią prawnicy, hurtownicy i inni badylarze
        mający bardzo wiele z szacunkiem dla artysty.
        • piotrek_63 Re: Polecam ZAKUPIC ORYGINALNE plyty 11.02.05, 16:43
          Gość portalu: antypiotrek napisał(a):

> Zakup orygialne płyty! Niech się nachapią prawnicy, hurtownicy i inni
          badylarze
          >
          > mający bardzo wiele z szacunkiem dla artysty.

Wole brac do reki oryginalna plyte niz zenujaca podrobe. Z szacunku dla artysty.
    • Gość: ubu_roy Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? IP: *.nyc.rr.com 10.02.05, 10:05
      1) Freak Out !
      2) Lather
      3) Zappa In New York
    • haribo_goldbaren Re: FRANK ZAPPA: CO POLECACIE? 11.02.05, 19:19
      A ja nie znam w ogole plytek Zappy.Intryguje mnie kolo bardzo i juz nieraz sie
      nakrecalem by cos posluchac jego,ale jego plyty sa za drogie troche.Pewnie
      kiedys i tak po niego siegne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka