Gość: madzia IP: *.icm.edu.pl / *.ek.univ.gda.pl 21.06.02, 11:27 saxofon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madzia Re: ulubiony instrument IP: *.icm.edu.pl / *.ek.univ.gda.pl 21.06.02, 11:35 jeśli tak to sorki ale nie zauważyłam, rzadko tu bywam... jeśli nie sprawi Ci trudności to napisz jaki jest Twój ulubiony instrument... pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: ulubiony instrument IP: 213.17.170.* 21.06.02, 11:36 Gitara. Niesytety moja gitara nie chce zabrzmieć hendrixowskim dźwiękiem. Mam marshala, fendera (czarnego), niezłe umiejętności, ale nawet przy totalnym przestrojeniu nie chce zabrzmieć z mocą jaka miała gitara Jimiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 11:35 Ja to najbardziej lubie gitare basowo tudziesz kontrabas. Pieknie o nim spiewala Barbara Kraftowna w piosence "Szarp pan bas" Starszych Panow dwoch. A z basistow to najbardziej Tony Levina, Lesa Claypoola, Chrisa Squiera i tego z braci Wright kto gra na basie oraz kogos kto gra na tym instrumencie w piosence Talk Talk "Happines Is Easy". Z naszych bezkonkurencyjny jest Olo Walicki. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 11:49 Sama chciałaś: SYNCLAVIER - tajemniczy instrument klawiszowy używany przez Martina Gore na płycie "Black celebration" DM FENDER JAZZ BASS - kwintesencja brzmienia basu ARP 2600 - Tony Banks z Genesis używał go w późnych latach 70-tych FENDER RHODES PIANO - jako pierwszy zagrał na nim chyba Ray Charles w 1959 roku, masowa kariera w latach 70-tych (np. wstęp do "one Way Ticket" Eruption).Obecnie najbardziej pożądany instrument klawiszowy świata (a to dzięki Air, St.Germain, Massive Attack, DJ Shadow czy nawet naszemu Smolikowi) VIRUS INDIGO - wirtualny syntezator analogowy. Na wyposażeniu Underworld czy Agressiva 69 GIBSON ES 175 - gitara, na której można uzyskać piękne,pastelowe brzmienie nieosiągalne dla tzw."desek". BTW - Crotalus, polecam Ci książkę Noela Reddinga - "Prawdziwa historia The Jimi Hendrix Experience". Tam można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, także np. w jakich okolicznościach Jimi po raz pierwszy "sprzęgnął" Strata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: ulubiony instrument IP: 213.17.170.* 21.06.02, 11:51 teddy4 napisał(a): > Sama chciałaś: > SYNCLAVIER - tajemniczy instrument klawiszowy używany przez Martina Gore na > płycie "Black celebration" DM > FENDER JAZZ BASS - kwintesencja brzmienia basu > ARP 2600 - Tony Banks z Genesis używał go w późnych latach 70-tych > FENDER RHODES PIANO - jako pierwszy zagrał na nim chyba Ray Charles w 1959 > roku, masowa kariera w latach 70-tych (np. wstęp do "one Way Ticket" > Eruption).Obecnie najbardziej pożądany instrument klawiszowy świata (a to > dzięki Air, St.Germain, Massive Attack, DJ Shadow czy nawet naszemu Smolikowi) > VIRUS INDIGO - wirtualny syntezator analogowy. Na wyposażeniu Underworld czy > Agressiva 69 > GIBSON ES 175 - gitara, na której można uzyskać piękne,pastelowe brzmienie > nieosiągalne dla tzw."desek". > > BTW - Crotalus, polecam Ci książkę Noela Reddinga - "Prawdziwa historia The > Jimi Hendrix Experience". Tam można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, > także np. w jakich okolicznościach Jimi po raz pierwszy "sprzęgnął" Strata. Dzięki. Mam nadzieję że ją znajdę. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 11:54 Jeżeli nie będzie w Empiku to napisz do wydawcy www.kagra.com.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: ulubiony instrument IP: 213.17.170.* 21.06.02, 11:58 teddy4 napisał(a): > Jeżeli nie będzie w Empiku to napisz do wydawcy www.kagra.com.pl. Dzięki powtórne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: ulubiony instrument IP: *.icm.edu.pl / *.ek.univ.gda.pl 21.06.02, 11:55 marudziłeś że już było a napisałeś wypracowanie... dzięki pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:04 teddy4 napisa?(a): > VIRUS INDIGO - wirtualny syntezator analogowy. Na wyposaz˙eniu Underworld czy > Agressiva 69 Wirtualny, to znaczy ze nie istnieje, czy ze siedzi w komputerze? Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:08 Nie znam się aż tak bardzo na technice. Napiszę wieć tylko tyle,że ten klawisz zawiera w sobie możliwości analogowych moogów i arpów oraz cyfrowych klawiszy.Więcej informacji www.waldorf-music.de . Jako fan Tony Banksa polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:13 Zdecydowanie moja gitara basowa. Jolana rocznik 1982. Gdy skończyła 18 lat piłem nawet z nią wódką. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:15 Czy to taka z dwoma klawiszami w okolicy rogu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:20 Ja nie miałem klawiszy tylko taki wichajster do zmiany przystawek, ale urwałem go kiedyś na jakimś koncercie i teraz mam oteór i zwarte kable na krótko, co by grały obie przystwaki. Na marginesie, to właśnie tamtędy piła wódkę. Poza tym jest czarna, ma kształt gipsona les poula i ma struny rotosouda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: ulubiony instrument IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 12:28 Każdy instrument jest dobry pod warunkiem, że muzyk umie na nim grać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugugunan Re: ulubiony instrument IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 21.06.02, 12:34 Czterostrunowy Rickenbaker... Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:35 Taaak. Nawet "Kosmos" albo "jola-2". Jak by ktoś nie wiedział - to polskie gitary produkcji fabryki Defil z Lubina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: ulubiony instrument IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 15:10 Przy okazji pytanie było o rodzaje instrumentów, nie o marki. Instrumenty to np. gitara, saksofon, skrzypce, fortepian. Marki to np. Gibson, Fender, Tama, Kurzweil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:40 Nieprawda. Nie chodzi o to jak się gra, tylko po co się gra i czy zna się własne możliwości. Dobrze użyty instrument, nawet trzymany w rękach kiepskiego muzyka może się okazać niesamowitą bronią, patrz Rolling Stones, charyzma i własne brzmienie wystarczyły na tyle, by nawed dzisiaj ci panowie rozgrzewali miliony na całym świecie. Natomiast czasem piekilnie dobry wirtuoz nie daje ci żadnej przyjemności ze słuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:40 Nieprawda. Nie chodzi o to jak się gra, tylko po co się gra i czy zna się własne możliwości. Dobrze użyty instrument, nawet trzymany w rękach kiepskiego muzyka może się okazać niesamowitą bronią, patrz Rolling Stones, charyzma i własne brzmienie wystarczyły na tyle, by nawed dzisiaj ci panowie rozgrzewali miliony na całym świecie. Natomiast czasem piekilnie dobry wirtuoz nie daje ci żadnej przyjemności ze słuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
kugel Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:19 Moim marzeniem jest nauczyć sie grać na...trójkącie, ale nie znalazłem w żadnej szkole takiego kierunku)) A teraz szukam melodyki - piękny instrument... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1902 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:24 w szkole zawsze chciałam grac na grzechotce... albo kastanietach...ostatecznie mogł być trójkąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 13:31 Pamiętam, że kiedyś grałem na grzebieniu owiniętym w sreberko. Zarąbiście. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1902 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:35 też próbowałam swych sił na grzebieniu!!! później przyszła kolej na flet prosty i dzwonki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 13:41 Pamiętam, gdy założyłem mój zespół Niemyte Jeże mając 15 lat pierwszą płytę nagraliśmy na pudzkach od portagenu, pokrywkach, harmonijce, grzebieniu, flecie prostym i starej gitarze akustycznej. Niesamowita awangarda, z bengalskim vosalem. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1902 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:44 qrcze a nagraliscie to gdzieś? chetnie bym posłuchała teraz masz jakis zespół? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 13:50 Tak. W Łodzi po pubach graliśmy od 93 roku. Teraz trochę mniej, bo praca i obowiązki, smutne prawda. Nagraliśmy trzy płyty. Jedna została wydana i można było ją kupić jakieś pięć lat temu w niektórych łodzkich sklepikach. Ostatnią nagraliśmy w Radiu Łódź ok roku temu. Jeśli chcesz to ci wyslę, albo poproszę kumpla to przerobi na mp3 i ci prześlę. Dowiem się i w poniedziałek dam ci odpowiedź. mój mail a.matczak@wonlok.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bartok Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:22 Oczywiście fortepian. To najlepszy instrument na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 15:27 No ale konkretnie - który fortepian? Ja np. lubię sztajnłeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: ulubiony instrument IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 21.06.02, 20:01 Puzon! z gitar: Greg! Widziałem niedawno w raichu po okazyjnej cenie nowy, doskonały egzemplarz za 5000 marek (to było krótko przed wprowadzeniem Euro). Czy rozumiecie, co przeżyłem nie mając tej sumy? Kto mi łzy otrze? Odpowiedz Link Zgłoś
radio.minus Re: ulubiony instrument 22.06.02, 15:22 Pewnie, że SAX of/on potem bas a potem perkusjaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Sitar 24.06.02, 11:48 Najpiękniejszym wizualnie i brzmieniowo instrumentem swiata jest S I T A R Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: ulubiony instrument 24.06.02, 21:07 Organy Hammonda Niektórzy nie wiedzą, ale ten instrument został wynaleziony w latach 30-tych i używany w jazzie, a w muzyce rockowej (bo jej wcześniej nie było) zaczął się pojawiać w latach 60-tych i głównie z tą dekadą i z następną jest kojarzony (aż do wejścia na rynek nowoczesnych syntezatorów, które jednak Hammonda nie podrobią) Odpowiedz Link Zgłoś
seqence Re: ulubiony instrument 25.06.02, 12:52 vulture napisał(a): > Organy Hammonda > Niektórzy nie wiedzą, ale ten instrument został wynaleziony w latach 30-tych i > używany w jazzie, a w muzyce rockowej (bo jej wcześniej nie było) zaczął się > pojawiać w latach 60-tych i głównie z tą dekadą i z następną jest kojarzony (aż > > do wejścia na rynek nowoczesnych syntezatorów, które jednak Hammonda nie > podrobią) To stwierdzenie można by było odnieść do organów piszczałkowych, które niby Hammondy miały zastapić a w zasadzie być ich praktyczniejsza w użytku kopią. Hamondy nie są już raczej praktyczne to zabytki dla koneserów i kolekcjonerów, a dobry moduł brzmieniowy od strony dzwięku daje gdzieś 99% realizmu (odtworzone są najdrobniejsze detale: symulacja głosnikow obrotowych Lesle itp itd ) laik na pewno nie odrożni. Podobnie jest z innymi instrumentami klawiszowymi: pianina, fortepiany, klawesyny, "Clavinety", klawikordy itp...można je już z dużym powodzeniem zastapić. Poza tym jeśli chodzi o syntezatory to generalnie stworzno je po to by tworzyć swoje własne barwy a nie imitować inne instrumenty co nie jest też niczym złym. Ja lubie instrumenty klawiszowe bo są proste w istocie grania i bardzo praktyczne. Na klawiszach można zrobić dziś prawie wszystko ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELLA Re: ulubiony instrument IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.06.02, 21:18 To się tak nie da jednoznacznie okreslić, bo to zależy od nastroju i od tego jakiego gatunku muzycznego słucha się w danej chwili. Gdy wpadam w melancholię uwielbiam słuchać skrzypiec. Godzinami. Gdy jadę miastem nocą zasłuchana jestem w smooth-jazzowe brzmienie saksofonu. W kameralnym jazzowym składzie (np.trio) oddaję swoją wrażliwość muzyczną we władanie fortepianowi. Grać natomiast uwielbiam najbardziej na perkusji. A i tak najpiękniejszym instrumentem jest głos ludzki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallina Re: ulubiony instrument IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.02, 16:01 waltornia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krwawa M Re: ulubiony instrument IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.06.02, 16:51 Gitara klasyczna ( ewentualnie basowa ) Odpowiedz Link Zgłoś