Dodaj do ulubionych

PSB śpiewane przez innych

18.04.05, 14:48
Mam taki dylemat bo spotykam w internecie wiele płyt innych mało znanych
artystów którzy mają w swoich repertuarach piosenki PSB a nawet cały album
jest wypełniony piosenkami PSB. I pytam się czy warto taką płyte sobie
kupić?? i czy wam się podobają jakieś z tych songów?(oczywiście w
tej ,,innej,, wersji)
Obserwuj wątek
    • eliks Re: PSB śpiewane przez innych 18.04.05, 15:02
      verybilingual napisał:

> I pytam się czy warto taką płyte sobie
      > kupić?? i czy wam się podobają jakieś z tych songów?(oczywiście w
      > tej ,,innej,, wersji)

odpowiedz ktotka - niesmile, ew. My Robot Friend

odpowiedz dluga - to wszystko zalezy od gustu sluchacza. slyszalem dobre kilka
      coverow PSB, ale z-a-d-e-n nie zapisal sie w mojej pamieci na dluzej. to
      wszystko polega na prostej regule, ze band wschodzacy stara sie uzyc cos ze
      slawy bandu znanego, wiec siega po ich kawalki. dla mnie zabiegiem o wiele
      bardziej interesujacym bylo to co zrobili My Robot Friend - ich "We're the PSB"
      okazalo sie na tyle ciekawym materialem, ze sami PSB wrzucili je na b-side
      miracles. mysle ze gdybym mial siegac po jakis material inspirowany PSB, na
      pierwszy ogien poszedlby wlasnie MRF.
      na tym wlasnie polega fenomen hitow PSB zrobionych z coverow - oni rbali na
      warsztat kawalki nieudane - np. AOMM w wydaniu Elvisa wg. znawcow byl jedna
      setek tego typu piosneczek, i nigdy nie stanal obok najwiekszych szlagierow
      krola.
      coverowanie hitow PSB natomiast uwazam za bezcelowe (nie liczac celu
      komercyjnego) bo po co ruszac cos co jest doskonale, prawda?smile) w takich
      sytuacjach rzecz mozna tylko spieprzyc. poza tym PSB nie sa jeszcze "tak
      starym" zespolem, coby ich klasyki musialy byc przypominane ludziom przez jakis
      mlodych podlotkow.
      • krikra West End Girls - East 17 19.04.05, 15:06
        eliks napisał:

> coverowanie hitow PSB natomiast uwazam za bezcelowe (nie liczac celu
        > komercyjnego) bo po co ruszac cos co jest doskonale, prawda?smile) w takich
        > sytuacjach rzecz mozna tylko spieprzyc.

Zgadza się. To znaczy - PSB tez mają parę kiepskich kawałków, ale i tak nie
        uważam, by ktokolwiek mógł zrobić coś wartościowego z NYCBOY na przykład..
        Wydaje mi się, że kawałki PSB nie bardzo nadają się do coverowania, albo jest
        tak, jak pisze Eliks - jeszcze nie zestarzały się dostatecznie, by przerobienie
        ich dało widoczny efekt i miało jakis sens.

Co do istniejących wersji - mnie też nie bardzo podobają się przeróbki PSB.
        Wyjątkiem jest może WEST END GIRLS poczyniona przez (nieistniejący już raczej)
        East 17. To był nawet niezły cover, a przynajmniej najlepszy wśród tych PSBwych
        przeróbek. Dawno nie słuchałam wersji East17, wiec nie wiem, czy nadal by mi się
        podobała, jak te kilkanaście lat temu, ale... to był stosunkowo niezły zespół
        jak na boysband. I dośc nietypowy - sami pisali sobie kawałki smile
        • eliks Re: West End Girls - East 17 19.04.05, 15:16
          absolutnie. East17 nie bylo do konca boysbandem, choc niewatpliwie mialo swoj
          udzial w narodzinach Backstreet Boys itp.
          pamietam doskonale, ze byl to zespol (E17 znaczy siesmile powszechnie lubiany, w
          wielu przypadkach sluchany tuz obok wschodzacego wowczas Cypress Hill (imagine
          that...)
          ich WEG jest napewno na ich modle, i jak na ich modle jest wykonane dobrze
          (nawet byly remixy, tak jakby WEG mialo ich za malosmile))))
          • krikra Re: West End Girls - East 17 19.04.05, 21:58
            eliks napisał:

> pamietam doskonale, ze byl to zespol (E17 znaczy siesmile powszechnie lubiany

Z ich kawałkami byłam chcąc-nie chcąc nieźle obeznana, bo mój brat słuchał tegoż
            zespołusmile Byłam nawet na ich koncercie w PL choć absolutnie nie nazwałabym się
            fanką. Ot, tak z ciekawosci..
            Ale no, jak na boysband prezentowali i tak niezły poziom. Późniejsze zespoły
            tego typu to już była nędza, nie dość, że kto inny pisał im kawałki, to jeszcze
            śpiewac nie umieli uncertain
            Zdaje się nawet, że WEG usłyszałam po raz pierwszy właśnie w wersji E17.. wtedy
            jeszcze nie byłam fanką PSB... to przytrafiło mi się chyba ciut później..
            zabawne w sumiebig_grin

..ech, stare czasy wink
            • verybilingual Re: West End Girls - East 17 23.04.05, 16:08
              Niezłe są te ich wersje WEG ja mam ich chyba z 6 wersji różnych
        • j.wojak nie zgadzam się 19.04.05, 15:27
          Kupiłem kiedyś w Media Markt'cie składankę CD "Tribute to the PSB" i była tam
          świetna rockowa przeróbka "Rent" (naprawdę słucha się z przyjemnością) i kilka
          niezłych innych kawałków! Widać tam, że różni artyści mieli własne podejście do
          znanych nam piosenek PSB. Tylko Suburbia i Opportunities były podobne do oryginałów.
          • balshoy Re: nie zgadzam się 19.04.05, 17:14
            popieram mojego przedmówcę Jacka.
            mogę Wam polecić VERY ITROSPECTIVE, ACTUALLY A TRIBUTE TO PSB..to całkiem dobre
            wydawnictwo..zabiorę je na zlot( ale cała płytę mam jako jeden plik mp3 ,z góry
            uprzedzam, że poszczególnych utworów nie będę mógł podesłać netem)...ale inny
            fan stały uczestników zlotów posiada oryginał - teraz też będzie;
            polecam szczególnie JEALOUSY - HUNGRY LUCY czy IT'S A SIN - THE
            CRUXSHADOWS...ta druga kapela gra gotyk zazwyczaj..a całość utworu utrzymana w
            klimatach bliskich fanom dm...
            • krikra very introspective actually 19.04.05, 22:03
              balshoy napisał:

> mogę Wam polecić VERY ITROSPECTIVE, ACTUALLY A TRIBUTE TO PSB..to całkiem dobre
              > wydawnictwo..zabiorę je na zlot( ale cała płytę mam jako jeden plik mp3 ,z góry
              > uprzedzam, że poszczególnych utworów nie będę mógł podesłać netem)...

Mam luzem DD, AOMM, JEALOUSY, IT'S A SIN, WE'RE THE PSB (MRF).. jak ktoś ma
              chęć, moge podesłać...
              Niemniej dla mnie to straszna kaszana. Wysłuchałam każdego tego utworku raz, z
              ciekawości i wiecej nie chcę tego słyszeć... wolę oryginały wink
              • diesel46 Re: very introspective actually 19.04.05, 23:09

> > mogę Wam polecić VERY ITROSPECTIVE, ACTUALLY A TRIBUTE TO PSB

> dla mnie to straszna kaszana. Wysłuchałam każdego tego utworku raz, z
                > ciekawości i wiecej nie chcę tego słyszeć... wolę oryginały wink

Mam oryginalną płytę - kiedys dorwałem w sklepie.
                W zasadzie chyba tylko Love Comes Quickly mi sie najbardziej spodobał.
                Reszta jest raczej ciężko strawna. Płyta leży zakurzona.
                Pamietam ze kiedys była strona w necie na temat Tribute to PSB..

--
                Pozdrawiam
                Andrzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka