mariadudzik 25.04.05, 10:31 Kocham "historyczne" wykonawstwo muzyki.Nie znalazłam na FORUM śladu tego tematu.Czy jest ktoś kto podziela moją pasję? Ujawnijcie się ! Pogadam o wrażeniach z koncertów, po wysłuchaniu nowinek (i nie tylko)płytowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forresty Re: Muzyka "dawna" 25.04.05, 11:24 sprecuzuj proszę w czym rzecz. W temacie pszesz o muzyce "dawnej" a w tekście już o "fistorycznym wykonawstwie". Pierwsze z tych okresleń odnośi się pewnie do muzyki dawnej w kontekście historycznym a drugie w kontekście wykonawczym. O HiP była gdzieś mowa na forum przy omawianiu nagrań Bacha Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 a propos: arte dei suonatori 25.04.05, 11:43 Muzyka dawna przewija się na forum jak najbardziej. Przy okazji: Czy wiesz moze gdzie znaleźć w internecie rozkład koncertów Arte dei Suonatori? Odwołali koncert w Warszawie, a chetnie bym ich posluchal. Pozdrawiam k. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: a propos: arte dei suonatori 25.04.05, 16:17 Maria Dudzik? Skrzypaczka? Ale miło! Witamy! Temat owszem, przewija się. Ja natomiast czuję się "w temacie" kompletnie zielona. Chętnie skorzystam z rekomendacji - czego posłuchać? Na jaki koncert się wybrać? Co poczytać? Zamierzam wykorzystać siłę fachową PS Kanarku, Arte dei Suonatori też usiłuję wytropić Jak na coś wpadnę, dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
dagna7 Polecam Jordiego Savalla 26.04.05, 19:17 I jego zespoły - Hesperion XX i Hesperion XXI. Muzyka gambowa i "wiolowa", czasami z towarzyszeniem klawesynu. Nie umiem ciekawie pisać o swoich wrazeniach, ale płyty "Ostinato" albo "Elizabethan Consort Music" to absolutne mistrzostwo. Nie wspominając o "Les voix humaines" na gambę solo - ale o tym już pisałam w nowym wątku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: a propos: arte dei suonatori 28.04.05, 13:05 Schaetz, z gory dziekuje za Suonatori, pewnie to bedzie w innym mieście i może się z tego zrobić przyjemna wyprawa, np nic nie mam przeciwko Krakowowi. A co do muzyki dawnej: która jest dawna? Wszystko do Bacha, czyli to co crannmer ładnie nazywa przedbaszem? Czy moze renesans to już wspólczesna? pewno wszyscy czegoś dawnego słuchamy, tylko nikt nie chce się wychylić. Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: a propos: arte dei suonatori 15.05.05, 23:12 jeśli chodzi o Suonatori to ich strona to www.personagrata.pl najbliższe koncert na początku czerwca z Gesterem i Marią Keohane. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: a propos: arte dei suonatori 16.05.05, 14:49 Dziekuję, o to chodziło! Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś