Dodaj do ulubionych

Muzyka "dawna"

25.04.05, 10:31
Kocham "historyczne" wykonawstwo muzyki.Nie znalazłam na FORUM śladu tego
tematu.Czy jest ktoś kto podziela moją pasję? Ujawnijcie się ! Pogadam o
wrażeniach z koncertów, po wysłuchaniu nowinek (i nie tylko)płytowych.
Obserwuj wątek
    • forresty Re: Muzyka "dawna" 25.04.05, 11:24
      sprecuzuj proszę w czym rzecz. W temacie pszesz o muzyce "dawnej" a w tekście
      już o "fistorycznym wykonawstwie". Pierwsze z tych okresleń odnośi się pewnie do
      muzyki dawnej w kontekście historycznym a drugie w kontekście wykonawczym. O HiP
      była gdzieś mowa na forum przy omawianiu nagrań Bacha
      • kanarek2 a propos: arte dei suonatori 25.04.05, 11:43
        Muzyka dawna przewija się na forum jak najbardziej.

Przy okazji: Czy wiesz moze gdzie znaleźć w internecie rozkład koncertów Arte
        dei Suonatori? Odwołali koncert w Warszawie, a chetnie bym ich posluchal.

Pozdrawiam
        k.
        • schaetzchen Re: a propos: arte dei suonatori 25.04.05, 16:17
          Maria Dudzik? Skrzypaczka? Ale miło! Witamy!
          Temat owszem, przewija się. Ja natomiast czuję się "w temacie" kompletnie
          zielona. Chętnie skorzystam z rekomendacji - czego posłuchać? Na jaki koncert
          się wybrać? Co poczytać?
          Zamierzam wykorzystać siłę fachową smile

PS Kanarku, Arte dei Suonatori też usiłuję wytropić smile Jak na coś wpadnę, dam znać.
          • dagna7 Polecam Jordiego Savalla 26.04.05, 19:17
            I jego zespoły - Hesperion XX i Hesperion XXI. Muzyka gambowa i "wiolowa",
            czasami z towarzyszeniem klawesynu. Nie umiem ciekawie pisać o swoich
            wrazeniach, ale płyty "Ostinato" albo "Elizabethan Consort Music" to absolutne
            mistrzostwo. Nie wspominając o "Les voix humaines" na gambę solo - ale o tym
            już pisałam w nowym wątku.
            Pozdrawiam!
          • kanarek2 Re: a propos: arte dei suonatori 28.04.05, 13:05
            Schaetz, z gory dziekuje za Suonatori, pewnie to bedzie w innym mieście i może
            się z tego zrobić przyjemna wyprawa, np nic nie mam przeciwko Krakowowismile.

A co do muzyki dawnej: która jest dawna? Wszystko do Bacha, czyli to co crannmer
            ładnie nazywa przedbaszem? Czy moze renesans to już wspólczesna? pewno wszyscy
            czegoś dawnego słuchamy, tylko nikt nie chce się wychylićsmile.

Pozdrawiam,
            k.
            • miszi Re: a propos: arte dei suonatori 15.05.05, 23:12
              jeśli chodzi o Suonatori to ich strona to www.personagrata.pl najbliższe
              koncert na początku czerwca z Gesterem i Marią Keohane. pozdrawiam
              • kanarek2 Re: a propos: arte dei suonatori 16.05.05, 14:49
                Dziekuję, o to chodziło!
                Pozdrawiam,
                k.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka