klara115 13.05.05, 21:52 jest teraz jakiś wspołczesny klarnecista jazzowy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzbaky1 Re: klarneciści 13.05.05, 23:23 Niezła zbitka: "teraz" i "współczesny". Teraz obecnie współczesnym klarnecistą jest Don Byron, nie tak dawno współczesnym był Eddie Daniels, ale to się szybko zmienia. Tak naprawdę "zawsze są dawne czasy". Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: klarneciści 15.05.05, 18:15 sa."teraz i wspolczesnie".don byron,david krakauer,tony scott...na klarnecie grywaja takze hamiet bluiett,david murray,peter brotzmann,john surman,james carter...w polsce z klarnetem basowym radzi sobie swietnie mikolaj trzaska.polecam plyte bluietta-the clarinet family-8 klarnecistow+sekcja,choc to 1984 rok(nie wiem czy to jeszcze teraz i wspolczesnie...)pozdr.niech zyje "jazz na patyku"!!!uwielbiam brzmienie klarnetu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: klarneciści 16.05.05, 13:08 Mówiono na klarnet "koński termometr", ale aktualnie teraz obecnie nie wiem jak mówią. (rzecz jasna "grupa trzymająca władzę" ustala trendy w nazewnictwie) Słyszałem "Ivey-Divey" Byrona, ładna, ale z Frisellem i DeJonette'm bardziej mi podchodzi, czad większy jakby. pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: klarneciści 22.05.05, 19:33 Niezla zbitka: " aktualnie teraz obecnie".Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: klarneciści 30.05.05, 12:59 a teraz polecam jeszcze kilku klarnecistow "swietej pamieci": SIDNEY BECHET !!!!JOHNNY DODDS,JOHN CARTER.moi ulubiency... Odpowiedz Link Zgłoś
thembi Re: klarneciści 21.06.05, 07:53 Eric Dolphy grał na klarnecie basowym.Czy teraz ktoś gra lepiej?Może tylko David Murray.Polecam "Ballads for Bass Clarinet" Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: klarneciści 21.06.05, 21:06 jazzbaky1 napisał: > Surman gra lepiej. Nie zgadzam sie-ani od Murraya,ani od Dolphy'ego...choc Surman to tez swietny klarnecista i jak najbardziej godny polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
20rafael Re: klarneciści 25.08.05, 11:00 a co powiecie mi na temat Emila Kowalskiego??hm? Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: klarneciści 25.08.05, 23:41 hm...niewiele...znam to nazwisko dzieki "jazz forum",ale nigdy nie mialemokazji posluchac...chetnie nadrobie braki...najlepiej na zywo... Odpowiedz Link Zgłoś
ebab Re: klarneciści 27.09.05, 22:39 Emil , owszem , czemu nie Miałam okazję na zywo w Zielonej posłuchac i bardzo mi się podobała jego gra . Odpowiedz Link Zgłoś
epigrafik Re: klarneciści 27.08.05, 21:57 luis sclavis. umie też na innych dmuchanych grać Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: klarneciści 27.08.05, 23:39 steven spielberg tez gra na klarnecie!podczas krecenia w polsce "listy schindlera" z powodzeniem gral z zespolem kroke!a woody allen tez gra calkiem niezle...na filmie "wild man blues"w sekcji jego zespolu wypatrzylem grega cohena-basiste masady(taka ciekawostka...)ale ,ze buster keaton gral na "patyku"nie wiedzialem...to prawda czy zartuje pan,mr.jb1?aha z klarnetem niezle sobie tez radzi kurt vonnegut... Odpowiedz Link Zgłoś