crannmer 15.05.05, 20:21 Poczulem, ze chyba doroslem do kwartetow Beethovena. Mozecie polecic mi jakies standardowe wykonanie? Czy jest tez zalecana kolejnosc wchodzenia w temat? Zaczac chcialem od op. 131. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasthoff Re: Kwartety smyczkowe Beethovena 15.05.05, 21:41 Ja poleciłbym przepiękne wykonanie z kwartetem "MOSAIQUES". Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Kwartety smyczkowe Beethovena 16.05.05, 09:30 Jeżeli op. 131 (ohoho, z wysokiego konia lecimy! - ale warto), to serdecznie polecam wykonanie Kwartetu Budapeszteńskiego. W mojej opinii najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kwartety smyczkowe Beethovena 16.05.05, 11:42 zamek napisał: > Jeżeli op. 131 (ohoho, z wysokiego konia lecimy! - ale warto), Az sie wstydze napisac, co bylo dla mnie impulsem do tego tematu w ogolnosci, a do tego utworu w szczegolnosci > to serdecznie > polecam wykonanie Kwartetu Budapeszteńskiego. W mojej opinii najlepsze. THX. A slyszales moze Auryn Quartett albo Emerson String Quartet? MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Kwartety smyczkowe Beethovena 16.05.05, 11:16 Ej tam "Poważna" Jaka ona poważna? To określenie zupełnie zniechęca potencjalnych odbiorców. Należy używać formułki "KLASYCZNA" w szerokim pojęciu. Można powiedzieć poważny, lub dostojny nastrój ewokowany przez konkretny utwór, bądż jego część. Ale poważne kwartety? Kameralistyka zazwyczaj jest odbierana jako coś niezwykle przynudzającego, odpychającego, z niesmakiem. Nic bardziej mylącego.Przynajmniej dla mnie. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Radosci wieku dorastania 16.05.05, 11:34 carlos.sanchez napisał: > na czy polega twoje wrażenie że "dorosłeś" > przeżycie mistyczne? iluminacja? > czy można bez " > czy też tylko "ot tak sobie" > chlapnęłeś A widziales w moim tekscie gdziekolwiek ""? Tudzies sam z pewnoscia od przedszkola (o ile nie wczesniej) sluchasz zarowno muzyki dawnej, jak i romantycznej tudziez wspolczesnej, od dziecka wchlaniasz na raz cale opery Wagnera, analizujesz kwartety, a druga szkole flamandzka z mlekiem matki wyssales. Ja niestety takim geniuszem nie jestem i do niektorych gatunkow lub tworcow dochodze z wiekiem. I teraz odkrylem przyjemnisci plynace ze sluchania kwartetow Beethowna, ktore dawniej za cokolwiek nudne uwazalem. A teraz nie. To nie jest ani pierwsze moje dojzenie do okreslonej muzyki, ani jak sadze ostatnie. A one dojzenia zwiazane byly z dorastaniem mojego smaku muzycznego. Ktory z pewnoscia w wieku lat 36 jeszcze nie skostnial i nie zakrzepl. Taka mam przynajmniej nadzieje. > (pragnę przypomnieć, że druga nazwa tej muzyki to przymiotnik "Poważna") Nie widze ani zwiazku z moim pierwotnym pytaniem, ani ogolnego glebszego sensu. Ani okreslenie "powazna", ani okreslenie "klasyczna" nie ma nic wspolnego z natura tej muzyki. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Kwartety smyczkowe Beethovena 16.05.05, 14:48 To zabawne, od niedawna zaczynam miec podobne poczucie. Mój Uczony Przyjaciel spytany o nagrania sensownie zauważył, że jak dla mnie to trochę wszystko jedno czy będzie to Kwartet Budapesztenski, Albana Berga, czy np Borodina, czyli ktoryś z zespołów ze ścisłej czołówki. Dodał też Kwartet Takacs, niedawne ich nagrania spotkały sie z bardzo ciepłym przyjęciem, i o nich myślę coraz poważniej. Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Dziekuje 17.05.05, 20:53 Dziekuje panom Zamek, Quasthoff i Kanarek za propozycje. Mam teraz wybor do przesluchan MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Czy kupiłem z sensem? 17.05.05, 22:42 To ja mam powyższe pytanie do szeroko osłuchanych w kwartetach LvB. Kiedyś kupiłem pack kwartetów: Gabrieli String Quartet (OP. 18, 59, 74, 95) oraz Aeolian String Quartet (127 i dalej). I poznaję kwartety z tego packa. Jeśli wybór był jakoś wyjątkowo nietrafiony, proszę mnie ostrzec! Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Dziekuje 21.05.05, 12:42 Masz już? Aż jestem ciekaw coś wybrał. Pozdrawiam, k Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Dziekuje 23.05.05, 21:20 kanarek2 napisała: > Masz już? Aż jestem ciekaw coś wybrał. Jeszcze nie mam. Nie mialem kiedy odwiedzic sklepu, a bez posluchania poradzonych wykonan nie chcialem zamawiac. Ale nie omieszkam zdac relacji z przeluchan MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Dziekuje 20.06.05, 22:34 Zdecydowałem się na Takacs Quartet (bez przesłuchań, w Wawie nie ma warunków na poważną komparatystykę), i wygląda na to że nie była to zła decyzja. Ale szczegóły to raczej za jakiś czas k. Odpowiedz Link Zgłoś