Dodaj do ulubionych

Czy Chopin jest lepszy od Beethovena?

25.01.22, 10:05
Czytam o nowym pomyśle nieocenionego posła Suskiego, i tak sobie myślę: a program II Polskiego Radia? Czy starczy nam polskich kompozytorów, aby wypełnić ramówkę? Czy będzie tak, że te wszystkie Mozarty, Bachy, Griegi i Debussy będą pokornie czekały w kolejce aby przepuścić Chopina, Moniuszkę, Szymanowskiego i Karłowicza?
Przyznam szczerze - z polskich kompozytorów lubię tylko Góreckiego, do reszty mam obojętny stosunek (Penderecki - na przykład) albo niechęć (Moniuszko! Moniuszko!).
I czy jak zabraknie nam naszych patryjotycznie polskich utworów muzyki klasycznej to dopełni się Rubikiem, a w ostateczności disco - polo granym przez orkiestrę symfoniczną?
Sądzę jednak, że to nie są problemy posła Suskiego - ta bidoka nawet nie wie, że istnieje II Program PR.....
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:14
      Mam watpliwosci czy perukasz wie ze istnieje muzyka klasyczna....moze cos slyszal od zespolu" Mazowsze"
    • horpyna4 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:31
      Suski nie wie, że Chopin i Moniuszko nie byli "prawdziwymi Polakami" (to ulubione określenie nazioli). Moniuszko to Białorusin, a Chopin był mieszańcem francusko - żydowskim (ojciec Francuz, matka pochodziła z frankistów i to po niej odziedziczył kształt nosa).

Jakby tak pogrzebać w innych życiorysach, to Suskiemu pozostanie chyba tylko "Mazowsze".
      • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:42
        O Szymanowskim nie wspomnę... te jego upodobania..... młodzież tego słuchać nie powinna!
        • snajper55 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:08
          dr.krisk napisał:

> O Szymanowskim nie wspomnę... te jego upodobania..... młodzież tego słuchać nie
          > powinna!

Jeszcze się zarazi...

S.
      • rzewuski1 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:30
        wiadomo powszechnie ze najzdolniejsze dzieci rodzą się z mieszańców dlatego zawsze byłem za wpuszczeniem emigrantów do Polski, młodych którzy ruszyli cztery litery szukać lepszego życia, tacy wprowadzą nowe geny do populacji i ten sposób polepsza polepsza pule genetyczna Polaków.
    • rzewuski1 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:38
      Dlaczego się tak ograniczać?
      Tylko na instrumentach wymyślonych przez Polaków można grac polska muzykę.
      • aga-kosa Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:43
        Że jest Chopin, to widziałam na półkach w monopolowym, a Beethovena nawet nie zauważyłam. Nie piłam żadnego skąd mam wiedzieć, który lepszy ;( aga
        • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:45
          Beethoven to taki duży psiur. W Alpach roznosi bimber w beczułce na szyi.
        • rzewuski1 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:46
          Gomółka , kompozytor z XVI w jest najwybitniejszym polskim kompozytorem wszechczasów
        • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:03
          Aga ❤😘 :)
    • margit49 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 10:53
      dr.krisk napisał:

> Czy będzie tak, że te wszystkie Mozarty, Bachy, Griegi i Debussy będą pok
      > ornie czekały w kolejce aby przepuścić Chopina, Moniuszkę, Szymanowskiego i Kar
      > łowicza?

• pies.na.czarnych Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 14:32
        :)))))))))))
    • qwardian Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 11:01
      W Polsce jest dostępna bardzo dobra niemiecka rozgłośnia muzyki klasycznej. Moim ulubionym twórcą jest naturalnie Richard Wagner, którego można było uważać za polskiego obywatela, bo Lipsk stanowił część Królestwa Saksonii, połączonego w latach 1807–1815 unią z Księstwem Warszawskim.

www.radio.pl/s/klassikradiobeethoven
      • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 11:07
        Wagner.. Te Krymhildy, Nibelungi, Fafniry i tak dalej. Moim marzeniem jest wyjazd na festiwal w Bayreuth na festiwal - taka Tetralogia na przykład, a potem piwo i wursty!
        Od pewnego czasu mam radio internetowe (jestem patronem Radia Nowy Świat - namawiam). Tam skolko ugodno niepolskiej muzyki i wrogich treści. Oraz stacje z całego świata!
        • qwardian Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 11:49
          Absolutnie Radio Nowy Świat, gwiazda agitacji, odwiedzę pierwszego listopada mein Arzt.Krisk. Współczesna muzyka doprowadza mnie do większej depresji niż problemy Gowina.
          • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 16:55
            qwardian napisał:

> . Współczesna muzyka doprowadza mnie do większej depresji
            Posłuchaj Teoniki Rożynek :))))
            • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 17:08
              Albo Wreche :)))
              • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 17:13
                Albo mojej starej betoniarki :))
                Ale mam jakiś sentyment do Warszawskiej Jesieni. Oczywiście jadąc samochodem słucham sobie Przyjemnych Utworów, ale czasem mam ochotę na te kotońskie piski i zgrzyty. To jakby inny opis rzeczywistości. Jadąc samochodem nie da rady tego słuchać, bo cały czas mam wrażenie,że skrzynia biegów mi się rozpada.
                • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 17:47
                  Doskonale cię rozumiem :)

>To jakby inny opis rzeczywistości

Po to jest.
    • x2468 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 11:07
      Suski miał na myśli swoje ulubione disco polo.
      Efekt tego pomysłu będzie taki jak w PRL, wtedy młodzież zamiast słuchać Polskiego Radia słuchała radia Luxemburg, Carolina albo Praha. Pewnie Suski wychowany przy kołchoźniku tego nie pamięta.
      • m.c.hrabia Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 11:13
        Pewnie Suski wychowany przy kołchoźniku tego nie pamięta.

podobno szeregowy Suski sam takim kołchoźnikiem zawiadywał.
      • margit49 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 17:48
        x2468 napisał:

> Suski miał na myśli swoje ulubione disco polo.
        > Efekt tego pomysłu będzie taki jak w PRL, wtedy młodzież zamiast słuchać Polski
        > ego Radia słuchała radia Luxemburg, Carolina albo Praha. Pewnie Suski wychowany
        > przy kołchoźniku tego nie pamięta.

Ale, ale! Suski zapewnia, że do dziś jest fanem rocka! I u niego był Luksemburg, chata, szkło! Słuchał, słuchał, ale już nie pomni kogo i czego. Za to chętnie wymienia polskich muzyków: "Bardzo lubiłem taki zestaw polskich twórców, lubiłem Niemena, Ewę Demarczyk, Blackoutów, Mirę Kubasińską"

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/czego-s%C5%82ucha-marek-suski-wiele-os%C3%B3b-b%C4%99dzie-zaskoczona/ar-AAT4RpU
        • szwampuch58 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 17:55
          Ten" Luksenburg" to przeboj Mazowsza?
    • mienkiszon Tego akurat nie wiem, ale PiSi wierzą, ze 25.01.22, 12:32
      Zenek Martyniuk jest lepszym od jednego i drugiego.

Tym co nie pamiętają przypomnę, że w czasach kiedy Jaruś był nastolatkiem i wszyscy co byli w jego wieku słuchali Radia Luxemburg, a w nim czołowych wykonawców amerykańskich i brytyjskich Jaruś słuchał z mamusią i tatusiem ...Fogga.
      Znaczy, że już wtedy był innym inaczej. Idę o zakład, że nigdy nie był ani w Stodole, ani w Dziekance, ani w Piekiełku w piwnicach SGPISu.
    • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 12:34
      Ogólnie nie przepadam za muzyką romantyzmu, w tym za jednym i drugim. Nie lubię emfazy i nadęcia, to się nadaje do leczenia. Już Medtner jest lepszy, uspokojony.
      • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:13
        Słuchaj białego szumu 😜
        • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:19
          Właśnie zastanowiłem się, co wlączyć i w tej chwili słucham uwertury do Tannhäusera. Wagner nie jest nadęty.
          • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:22
            Beethoven nadęty, a Wagner nie? :o

Cóż, o indywidualnej percepcji muzyki się nie dyskutuje.
            • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:25
              Wagner jest skupieniem, refleksją, emfaza to narzędzie.
              Beethoven jest nadęciem.
              • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 13:37
                A u mnie akurat odwrotnie :)
                • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 14:17
                  U Wagnera motywem dominującym jest staranie, pokuta, rozwój (Parcifal czy Tannhäuser choćby).
                  U Beethovena pogańska sława, wielkość.
                  • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 14:19
                    A u mnie dokładnie odwrotnie :)
                  • pies.na.czarnych Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 14:36
                    > U Wagnera motywem dominującym jest staranie, pokuta

Wystarczy nie grzeszyć.:)
                    • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 14:54
                      Ależ no co ty :)
        • lackzadek Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 12:51
          yoma napisała:

> Słuchaj białego szumu 😜
          >
          >Lub Franka Zappy!
      • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 16:53
        Ja osobliwie Arvo Parta uważam. Sibelius, Grieg, Mahler no i Debussy. Górecki i Satie. I takie tam kawałki.
        • yoma Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 16:59
          O

Satie :)
        • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 18:44
          Part jak najbardziej. Podobnie Silvestrow, Jenny Lin, Einaudi.
        • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 18:53
          Z Mahlera to pieśni wędrowca i te drugie, z rogu jakiegoś chłopca. Jeszcze symfonia z odą do niebiańskiej radości, ale chyba trochę mniej, one na jedno kopyto. Grieg i Sibelius też jak najbardziej, a jak Satie to Lin.
          • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 18:55
            I jeszcze jedne pieśni Mahlera, nie będę pisał.
    • topiramax Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 15:40
      Wieniawski!
      • x2468 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 18:00
        Wieniawski przez wielu uznany za najlepszego polskiego kompozytora.
        Widzę ze J S Bacha, Czajkowskiego, Lista, nikt tu nie lubi.
        • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 18:10
          Od razu: nie lubi.... Z tej trójki to tylko List średnio mnie podchodzi. Ale przypomniał mi się (ze starych Mistrzów) Monteverdi. I Stefano Landi.
          • x2468 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 20:57
            Händel?
            • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 21:30
              Ba! Oraz wspaniały Purcell, bobym zapomniał.I Telemann.
              • szwampuch58 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 22:02
                Kuzna,starczy tego szpanowania.....bo wszyscy juz zakumali ze sluch i gust masz najlepszy z nalepszych
                • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 22:12
                  Takoż pięknie śpiewam, tańczę i deklamuję!
                  Rzeczywiście - starczy.
              • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 15:00
                Żaden Händel, Purcell i Teleman też nie. A już Monteverdi!
                Słuchać się nie da, takie dworskie i rytualne. Tego ostatniego Landi na szczęście nie znam.
                • dr.krisk Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 15:20
                  E tam. Zależy czego. Pieśni Monteverdiego - palce lizać.
                  A Landi? Posłuchaj tego:
                  www.youtube.com/watch?v=wpAxBZSXW28
                  Landi to nie ten łysy, tylko autor.
                • aga-kosa Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 15:34
                  Wieczorem, albo nocną porą, kiedy wycisza się na świecie, w kapciach przy radio lub magnetofonie posłuchajcie, może polubicie.
                  Kiedyś w czasach PRL Niesiołowski - wcale nie ten od polityki - prowadził audycję "Z batutą i humorem" w sposób przystępny, ciekawy, dowcipny
                  Teraz czasami: Akademia Dowcipu Laskowik Malicki W rytm muzyki klasycznej www.youtube.com/watch?v=Mz1_MSGqDG8 i inne
                  Znacie - to posłuchajcie No cóż - wychowana na ARTOSie aga
          • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 14:58
            A Wariacje Goldbergowskie w wykonaniu Glenna Goulda, wykonanie 1981?
            Rewelacja.
    • ee-emeryt Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 17:54
      Powinni nadawać co drugi utwór piosenkę tego od, chłopcy radarowcy.
      • ee-emeryt Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 18:15
        Za najlepszy utwór Beethovena uważam Marsz Radetzkiego.
        • szwampuch58 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 18:52
          Johann Strauss tez tak uwaza,Opa to pewne
          • x2468 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 25.01.22, 21:01
            Widać Strauss się nie zna.
            • aga-kosa Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 14:05
              W czasach mojej młodości w szkole był tzw ARTOS - przyjeżdżali artyści z utworami klasycznymi, Piotr Łoboz towarzyszył na pianinie , a hrabia Wojciech Dzieduszycki tłumaczył jak chłop krowie na rowie jak słuchać, jak rozumieć, co wybrać ...W dodatku wychowawczyni miesiąc w miesiąc zabierała młodzież do opery, operetki, teatru do Wrocławia
              Tłumaczyła zbieraninie z całej Polski, z różnych środowisk jak się zachować, jak ubrać, jak przechodzić na swoje miejsce, co się robi w szatni, w czasie przerwy, w kawiarni
              Bez wchodzenia do monopolowego wiem, którego kompozytora sobie cenię i kogo w jakich warunkach mam słuchać.
              Na 45 rocznicę naszego ślubu wnukowie kupili nam bilety na "Stworzenie świata" bałam się, że mąż jest nieprzygotowany na ten rodzaj muzyki, wnukowie jednak byli zdania, że dziadek polubi, bo oni byli wcześniej i zrobiło na nich wrażenie.
              Mieli racje ;) aga
              ps Napiszcie, w której szkole tak się przygotowuje odbiorców sztuki jak to robiła moja szkoła w PRL ?
              • szwampuch58 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 14:48
                Nie bylo internetu Aga,wtedy a to diametralnie zmienia sytuacje
              • ee-emeryt Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 15:21
                Aga, szkoły w PRL bardzo dbały o zapoznanie dzieci i młodzieży ze sztuką. Pamiętam, że wychowawczyni robiła nam wycieczki do Muzeum Narodowego w Warszawie, Łazienek, Teatru Wielkiego, Opery, już w 2-3 klasie, chociaż do Warszawy mieliśmy kilkanaście kilometrów. Pamiętam jak dziś sytuację, że cała klasa zaczęła się głośno śmiać gdy przed wejściem do muzeum zobaczyli posąg nagiego mężczyzny. Ale to była pierwsza wycieczka 7-mio latków.
    • buldog2 Re: Czy Chopin jest lepszy od Beethovena? 27.01.22, 23:19
      Jest lepszy. Chopin.
      Napisał marsz pogrzebowy, a ten drugi tylko symfonię przeznaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka