Dodaj do ulubionych

charakter flamenco

30.05.05, 12:14
Witam wszystkich!

Zajrzlam na forum pierwszy raz i nie wiem czy juz o tym pisaliscie.Chce
spytac co sadzicie o tym, ze aby tanczyc dobrze flamenco trzeba miec
odpowiedni temperament, osobowsc, poczucie piekna.Sama technika jest wazna z
pewnoscia, ale sadze, ze to za malo. Dla mnie taka osobowoscia jest Manuela
Carrasco i Sara Barras. Dwie zupelnie rozne osoby a kazda piekna.Czy tego
mozna sie nauczyc?
Obserwuj wątek
    • ashanti5 Re: charakter flamenco 31.05.05, 22:38
      W tej chwili nie potrafie odpowiedziec na te pytanie, ale uderzylao mnie w Towim
      poscie to, ze wymienilas dwie ulubione tancerki mojego kolegi, ktore sa dla
      neigo natchnienim. Kolega tanczyze mna flamenco, jest granadyjskim Cyganem i
      ciagle mowi o Manueli i Sarze smile
    • aliya1 Re: charakter flamenco 20.06.05, 00:38
      Przychodzi mi na mysl porownanie z malarstwem,sa bardzo dobrzy rzemieslnicy i
      artysci.Znam osobe , ktora tanczy juz dlugo, wykonuje wszystko perfekcyjnie ala
      nic by sie nie stalo gdyby nie zatanczyla.Na pewno trzeba miec cos
      niepowtarzalnego,wlasnego ,jakis "nerw",kazdy wielki artysta tanczy inaczej niz
      reszta, pomylic nie mozna.,nie jestem pewna czy konieczny jest doskonaly
      warsztat zeby byc artysta flamenco.Ciekawe czy mozna byc takim "Nikiforem"
      flamenco?
      • usiaan Re: charakter flamenco 18.07.05, 11:01
        Ucze sie flamenco poltora roku, slucham mnostwo muzyki, ale im dluzej sie ucze
        tym bardziej widze, jak malo umiem.Wiem, ze kazdy przechodzi taki kryzys i
        trzeba to przetrwac. Teraz mysle, ze zeby naprawde dobrze tanczyc flamenco,
        trzeba to po prostu kochac, slyszec.Jestem szczesliwa kiedy czuje ten dreszczyk
        emocji, kiedy slycham solea lub buleria. To czego mi brakuje w nauce tanca u
        naszych nauczycielek, to zwrocenia uwagi na to, co sie kryje w srodku, w kazdej
        z nas, czyli nie bezbledne nasladowanie ruchow, ale poszukiwanie tego w sobie.
        Mysle, ze to duzo wazniejsze od techniki.I trzeba pamietac, ze prawdziwych
        artystow jest niewielu.I bardzo dobrzesmile
    • jaleo Re: charakter flamenco 05.07.05, 22:34
      To, o czym piszesz, czyli "charakter" flamenco to jest wlasnie duende. Nie-
      definiowalne okreslenie, cos w rodzaju "duszy" czy "ducha" tej sztuki. Dlatego
      wlasnie o tancerzach, muzykach, spiewakach, ktorzy nawet technicznie sa bardzo
      dobrzy, mowi sie, ze nie maja duende.

Duende jest wazniejsze od techniki. Jesli chodzi o taniec, bo na tym aspekcie
      Flamenco znam sie najlepiej (w porownaniu do gitary i spiewu, a nie absolutnie,
      bo zaden ze mnie ekspert) - moze widzialyscie czasem starsze kobiety, nie
      zwodowe tancerki, tylko Cyganki z Andaluzji, kiedy czasem sobie "wyskocza" do
      tanca. Prawie wcale nogami nie ruszaja, wystarczy tylko wzruszenie ramion,
      ruchy dloni, ekspresja w twarzy, w oczach. One maja w sobie wiecej Flamenco
      niz niejedna wyksztalcona zawodowa tancerka.

Wyczucie compas tez jest bardzo wazne. Czesto od rodowitych Flamencos
      slyszalam opinie o roznych bardzo znanych "gwiazdach", ze niby dobre
      technicznie, ale maja kiepski "compas", czyli jednym slowem do niczego.
      • aliya1 Re: charakter flamenco 10.07.05, 20:25
        Mysle ze nauke kazdego tanca powinno sie chyba zaczynac od compas.Nawet jesli
        sie ma wrodzone ,nawet duze poczucie rytmu ,to rytmika flamenco(mysle o
        conratiempo-nie wiem czy dobrze napisalam)rozni sie na tyle od..no od reszty
        muzyki ze ktos kto nie wyssal tego z mlekiem andaluzyjskiej Cyganki moze miec
        spore trudnosci.Nie znam innych szkol poza swoja,u nas zajec z compas troche
        jest,ale chyba powinno byc tyle zeby mozna bylo sobie ulozyc kolejnosc.ja
        dopiero zaczynam ale podwoch lekcjach compas do tangosa ,slyszac jakas melodie
        ,potrafie"prawidlowo zaklaskac i slysze akcenty.to pewnie pomaga pozniej w tancu
        • jaleo Re: charakter flamenco 10.07.05, 23:16
          No tak, tylko kiedy pisalam o tych tancerzach i muzykach, co "nie maja compas"
          chodzilo mi o troche wyzsza szkole jazdy. Wiadomo, ze jak ktos juz wystepuje
          publicznie i jest slawny, to rytmy wystukac potrafi bezblednie, ale sa bardzo
          subtelne niuanse, sposob "akcentowania akcentow" bardziej lub mniej subtelnie,
          ulamki sekundy "przetrzymania" niektorych fraz. Np. co wytrawniejsi rodowici
          Flamencos z Andaluzji potrafia bezblednie okreslic, czy dany tancerz jest z
          Jerez (kolebki Bulerias), czy z innego miasta, po samym sposobie tanczenia
          Bulerias. A juz tych szkolonych w Amor de Dios w Madrycie rozpoznaja
          natychmiast wink
          • kahnaz Re: charakter flamenco 11.07.05, 10:04
            Czy mozesz polecic szkole flamenco w Hiszpanii?
          • aliya1 Re: charakter flamenco 11.07.05, 22:58
            o tym co piszesz Jaleo akurat nam sporo opowiadal Juan Trigueros u ktorego
            bylam na warsztatach,chodzi mi o to ze w polskich szkolach prawie w ogole nie
            zwraca sie uwagi na podstawowa nawet nauke compas.Mam nadzieje ze kiedys
            "dorosne" do nauki w Hiszpanii.
            • lagitana Re: charakter flamenco 16.08.05, 22:54
              A ja znam szkołę gdzie tego wszystkiego uczą!!! Chodzę do Szkoły EL DUENDE w
              Trójmieście zawsze mamy zajecia z gitarą i tłumaczenie wszystkich compasów!!!!!
              Ja nie narzekam na brak wiedzy, dostałam ją w mojej szkole...
      • ondine Re: charakter flamenco 16.07.05, 03:21
        to przez duende ludzie wola argerich od stasia drzewieckiego lol

myslicie, ze jak sie ma duende w muzyce, tos ie je ma tez w tancu? przez
        swiadomosc ogromu pracy jaki trzeba wlozyc mam bardzo duzy respekt do kazdej
        innej dziedziny sztuk.. wciaz mysle i glowkuje jak musi widziec flamenco
        pasjonat, ale nieznajacy nut, rytmu itd.
        ciekawe czy znacie tanczacych muzykow zawodowych. zaczelam sobei podczytywac
        bardziej technicznie i wsluchujac sie od razu widze roznice, rytmu itd, uczylam
        sie o tym nawet . czy przyspieszy to nauke???
        • ondine Re: charakter flamenco 16.07.05, 03:24
          ps nie pisze za bardzo szczegolami jesli chodzi o muzyke bo nie chce brzmiec
          technicznie no i iwem ze tonei forum dla muzykow tylko dla tancerekwink
          a wiecie jak fajnie roznia sie skale tametjsze od tego co my znamy.. da sie to
          wymierzyc. uwielbiam cwierctony, uwielbiam ten ich recitativo desperado
          rzeklabym spiew, ehh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka