Dodaj do ulubionych

płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej radości

10.08.02, 21:34
W moim wypadku:
1. PSYCHEDELIC FURS - "The Best Of". Chyba 10 lat szukałem w całej Polsce
jakijkolwiek ich płyty. Wystarczyło pojechać do Berlina i mam!
Piosenki "Heaven" słuchałem potem w kółko....
2. TANGERINE DREAM - "Force majeur" . Miałem ją na analogu jako pierwszy
(naprawdę!) w Polsce już na drugi dzień po ukazaniu się jej w Niemczech. Cała
giełda Pod Przewiązką w Krakowie przychodziła, żeby ją oglądać.
3. singel The Beatles wydany w ZSRR. Napisy na singlu: De Bitls "Kagda mnie
64", "Pieny Lejn" itd. wszystko pisane cyrylicą!
Obserwuj wątek
    • mallina Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad 11.08.02, 00:19
      Imaginos - Blue Oyster Cult na cd
      wczesniej mialam tylko nagrane na szpulowym magnetofonie a jakos tej plyty
      nigdzie nie potrafilam znalezc..odnalazlam ja na amazon.de smile))))))))

Irlandzki tancerz - 2plus1 na cd
      analog w posiadaniu rowniezsmile a cd to: jeszcze raz dziekuje Ci Pattismile))))

Live at brixton academy - faith no more
      dostalam jako prezent w czasach szkoly sredniej i wszyscy koledzy bardzo
      zazdroscili..jedyna mila rzecz po pewnej znajomosci..smile
      • cze67 Re: p?yty,których zdobycie da?o Wam najwie˛cej rad 11.08.02, 11:52
        Przed wiekami w Trojce nagralem kilka piosenek zespolu, ktorego nazwy najpierw
        nie znalem, potem udalo mi sie dowiedziec, ze nazywa sie Shelleyan Orphan -
        dwie panie, spiewaja zwiewne, przepieknie zaaranzowane na instrumenty klasyczne
        (skrzypce, wiolonczele, oboj itp.) utwory. Kaseta, na ktorej to nagralem nie
        byla oglednie mowiac najlepszej jakosci (chyba Stilon, polowa lat 80.) i po
        prostu sie po jakims czasie wciagnela i zerwala. Jednym slowem tragedia, tym
        bardziej, iz z owa muzyka wiaza?o sie wiele milych wspomnien.
        Po kilku latach przyjechalem do siostry do Gdanska i w sklepie Music Man
        (istnieje do dzisiaj) pytam z glupia frant (bez wielkiej nadziei na pozytywna
        odpowiedz), czy sprzedawca zna ow zespol. A on - chyba mam cos takiego i
        wyciaga plyte. Okazalo sie, ze to byla wlasnie ta, ktorej szukalem -
        "Hellborine". Mam ja do dzis a zdarzenie owo zawsze wydaje mi sie niezwykle...
        • cze67 Re: p?yty,których zdobycie da?o Wam najwie˛cej ra 11.08.02, 14:15
          Dodam jeszcze, o czym juz chyba pisalem, plyty, ktore za smieszne w sumie
          pieniadze, kupuje co roku na Jarmarku Sw. Dominika. Wsrod nich Siamese Dream
          Smashing Pumpkins za jedyne 25 zl (w sklepie co najmniej dwa razy tyle) oraz
          koncert w Argentynie Kinga Crimsona za 6 dych (podwojna - w sklepie 2-3 dychy
          wiecej)... W tym roku taka plyta bylo Whos Next The Who za ... 15 zl (nie
          bujam, oryginal, tyle ze z nadlamanym pudelkiem, ale to przeciez nie problem).
    • Gość: Miecio Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 18:02
      A ja moge podzielić płyty które dały mi najwiecej radości na takie które
      kupiłem w ciemno i odwzajemniły mi sie one niezapomnianą radością słuchania:
      Kent- Isola
      Postishead- Dummy
      Tinderstick- Tinderstick
      Stabbing Westward- With Blister Burn + Peel
      Monaco- Monaco

I takie które musiałem mieć i w końcu miałemsmile
      Julie Cruise- Floating Into the Night
      Stina Nordenstam- And She Closed Her Eyes
      Polish New Wave 1983...
      Camel- Stationary Traveller
      Physical Love- Kallafiorr
      • teddy4 Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad 11.08.02, 23:45
        Gość portalu: Miecio napisał(a):

> A ja moge podzielić płyty które dały mi najwiecej radości na takie które
        > kupiłem w ciemno i odwzajemniły mi sie one niezapomnianą radością słuchania:
        > Kent- Isola
        > Postishead- Dummy
        > Tinderstick- Tinderstick
        > Stabbing Westward- With Blister Burn + Peel
        > Monaco- Monaco
        >
        > I takie które musiałem mieć i w końcu miałemsmile
        > Julie Cruise- Floating Into the Night
        > Stina Nordenstam- And She Closed Her Eyes
        > Polish New Wave 1983...
        > Camel- Stationary Traveller
        > Physical Love- Kallafiorr

Mieciu - pytanie. Co jest na składance Polish New Wave 1983? Czy to jest ta
        płyta wydana w USA?
        • Gość: Miecio Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 23:47
          teddy4 napisał:

> Mieciu - pytanie. Co jest na składance Polish New Wave 1983? Czy to jest ta
          > płyta wydana w USA?

Chyba ta sama: Madame, Made in Poland, Variete i 1984.
    • Gość: Thierry Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.chello.pl 11.08.02, 21:46
      Niewatpliwie single The Beatles z "Ticket to Ride" i "Yes it Is" czy tez odwrotnie - kto to dzisiaj rozstrzygnie. Mialem go przed wielu wielu laty dokladnie w 5 dni po londynskiej premierze.

Z tamtych mlodzienczych lat pamietam jeszcze, ze moj, sasiad i przyjaciel Zbigniew Holdys zostal posiadaczem singla zespolu The Troggs niezapomnianego
      kawalku "Wild Thing". Przyslal mu z Londynu kolega Kangur. Wszyscy Zbyszkowi bardzo zazdroscilismy. Wypozyczyl go wtedy nawet Rozglosni Harcerskiej gdzie zostal zaprezentowany jako calkowite novum w zapowiedziach na Harcerskiej Liscie Przebolow.
      • cze67 Re: p?yty,których zdobycie da?o Wam najwie˛cej rad 12.08.02, 10:16
        Gos´c´ portalu: Thierry napisa?(a):

> Niewatpliwie single The Beatles z "Ticket to Ride" i "Yes it Is" czy tez
        odwrot
        > nie - kto to dzisiaj rozstrzygnie. Mialem go przed wielu wielu laty dokladnie
        w
        > 5 dni po londynskiej premierze.
        Kolejnosc byla taka jak napisales. Ticket byl strona A. Zazdroszcze...
      • Gość: Moler Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.bci.net.pl 12.08.02, 15:32
        Płyty, na które polowałem:
        No Man - Returning Jesus (wcale nie było to proste aby to zdobyć...wbrew
        pozorom)
        Wszystko Fantomasa - teraz chyba już można to kupić (przynajmniej ostatnią
        płytę)
        Spiritulized - Ladies and Gentelman...(teraz jest wszędzie, ale 5 lat temu
        ściągałem na zamówienie)

Jeżeli chodzi o płyty, które kupiłem w ciemno i nie tyle, że nie zawiodłem się
        ale do tej pory sikam z podniecenia po nogach na samą myśl o tym to:
        1) The Stone Roses - Second Coming(głupia sprawa, ale właściwie poznałem ich po
        tej płycie...dużo słyszałem wcześniej, ale Polska to był dziwny kraj, w którym
        trudno było dostać pierwszą płytę....gdy pojawiła się druga płyta to kupiłem w
        ciemno i przeżyłęm orgazm....smile))
        2) Porcupine Tree - Signify (poznawałem ten zespół właśnie od tej płyty, a
        dopiero później sięgałem po starsze rzeczy...widziałem ich dwa razy na żywo i
        warto było, ale Signify kupowałem w ciemno...ładna okładka...smile))) )
        2) Queens of the stone age (najpierw poznałem R...kupiłem w ciemno...smile)) a
        dopiero później sięgałęm po Kyuus. Też widziałem ich na żywo...masakra. Jedna z
        najlepszych kapel tego wieku, a R to jedna z najlepszych płyt...26 sierpnia
        kolejny orgazm...smile))))))))
    • Gość: Kazek Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 11.08.02, 21:52
      Kiedyś szukałem w wielu sklepach w kilku państwach płyty African Head
      Charge "Akwaaba". Nikt nie kojarzył, oczywiście wszędzie można ją było
      ściagnąć, ale zawsze miało to trwać przynajmniej z tydzień. W Polsce jeszcze
      wtedy była bieda ze ściąganiem krążków. Wreszcie w jakiejś totalnej pipidówie w
      Niemczech pytam w sklepie, i widzę po oczach, że sprzedawca wie, o co mi
      chodzi. Najpierw mówił też o ściągnięciu, ale jak mu powiedziałem, że zaraz
      wyjeżdżam, to mówi: zostaw mi swój adres, ja mam tę płytę w domu. wyślę Ci
      moją, a ty mi przyslesz coś fajnego z Polski". I po trzech tygodniach była
      przesyłka.
      • Gość: koogel Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.08.02, 08:32
        1. Dwuplytowy album sex pistols "flogging a dead horse" winyl- kupiony w latach
        80-tych od sasiada, kierowcy Tir-ow, ktory skad je mial???nie wiem
        2. 3-plytowy album The clash "Sandinista" - winyl kupiony j.w.
        3. Plyta zespolu Gardenia, tytulu nie pamietam 2-ga pol lat 80-tych, winyl, po
        ktora byl komitet kolejkowy w sklepie z plytami w rodzinnym poznaniu. Po 2 tyg.
        oczekiwania przybylo 200 sztuk, ktore zostaly sprzedane w 15 min. To dzis kraza
        legendy o tej plyciesmile))
        4. Dimitri from paris "Sacrebleu" - winyl.Pierwsza plyta kupiona po przyjezdzie
        do londynusmile
        5. Zestaw pieciu plyt cd z muzyka Philipa Glassa.
        pozdro m
      • Gość: koogel Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.08.02, 08:36
        Gość portalu: Kazek napisał(a):

> Kiedyś szukałem w wielu sklepach w kilku państwach płyty African Head
        > Charge "Akwaaba". Nikt nie kojarzył, oczywiście wszędzie można ją było
        > ściagnąć, ale zawsze miało to trwać przynajmniej z tydzień. W Polsce jeszcze
        > wtedy była bieda ze ściąganiem krążków. Wreszcie w jakiejś totalnej pipidówie
        w
        >
        > Niemczech pytam w sklepie, i widzę po oczach, że sprzedawca wie, o co mi
        > chodzi. Najpierw mówił też o ściągnięciu, ale jak mu powiedziałem, że zaraz
        > wyjeżdżam, to mówi: zostaw mi swój adres, ja mam tę płytę w domu. wyślę Ci
        > moją, a ty mi przyslesz coś fajnego z Polski". I po trzech tygodniach była
        > przesyłka.
        Kiedys rowniez kilka lat szukalem tej plytysmile)) ze 2, 2,5 roku temu juz
        pojawila sie w empikachj,jakies 9 lat po ukazaniu siesmile). Nie zdazylem kupic, i
        nabylem AHC w londku, gdzie rowniez mialem okazje ich widziec live jak rowniez
        poznacsmile)
        • Gość: Kazek Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 12.08.02, 12:30
          Nie zdazylem kupic, i
          >
          > nabylem AHC w londku, gdzie rowniez mialem okazje ich widziec live jak
          rowniez
          > poznacsmile)

chwalipięto!
          tego koncertu Ci zazdroszczę!
    • Gość: dolgorukij glass IP: 62.233.177.* 12.08.02, 12:40
      kiedyś, w radiostacji nocą (audycja pt. muzyka dla freaków i fraków) usłyszałem
      koniec pewnego utworu Philipa Glassa; i jak usłyszałem, to prawie umarłem z
      wrażenia! oczywiście didżej nie powiedział co to było, ja jednak wiedziałem że
      nie spocznę dopóki nie zdobędę tej płyty. I zbierałem płyty Philipa Glassa,
      który okazał się moim największym muzycznym odkryciem, i kiedyś, a było to
      miesiąc temu, dostałem płytę pt. Songs from liquid days i to było to!!!
      ponownie o mało co nie umarłem!!!!
      boże jaki ja jestem szczęśliwy
    • Gość: hawkshaw Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 12.08.02, 20:11
      1. Red Box "The circle & the square" - kiedyś dawno temu na liście przebojów
      pr. 3 baaaardzo mi się spodobały "Chenko" i "For America", płyty szukałem
      wszędzie gdzie się dało przez jakieś 10 lat i wreszcie sie udało w pewnym
      sklepie w w-wie przy pl. Wilsona.

2.Banderas - "Ripe" - historia podobna jak wyżej, gdzieś na początku lat 90-
      tych nagrałem sobie z trójki piosenkę "This is your life", niestety kasetę mi
      pies pogryzł...

3/Beats International - "Let them eat bingo" - po płycie fatboy Slim "You've
      come a long..." chciałem poznać wcześniejsze produkcje pana Cooka + podobała mi
      się piosenka "Dub be good to me". Udało mi się to kupić w Anglii w sklepie z
      używanymi CD za chyba 2,5 funta.

4.Kate Bush - "Live at Hammersmith Odeon" - nagrania z jedynej trasy
      koncertowej Kate. Po prostu musiałem to mieć... i od 2 tygodni mam!!!
      • Gość: dolgorukij do hawkshawa IP: 62.233.177.* 12.08.02, 22:14
        > 4.Kate Bush - "Live at Hammersmith Odeon" - nagrania z jedynej trasy
        > koncertowej Kate. Po prostu musiałem to mieć... i od 2 tygodni mam!!!

rany, a gdzie to zdobyłeś...? uwielbiam Kate i brakuje mi tylko tej płyty....
        [dałbym się pokrajać, aby ją zdobyć]

• cze67 Re: do hawkshawa 13.08.02, 09:39
          Gos´c´ portalu: dolgorukij napisa?(a):

> > 4.Kate Bush - "Live at Hammersmith Odeon" - nagrania z jedynej trasy
          > > koncertowej Kate. Po prostu musia?em to miec´... i od 2 tygodni mam!!!
          >
          >
          > rany, a gdzie to zdoby?es´...? uwielbiam Kate i brakuje mi tylko tej
          p?yty....
          > [da?bym sie˛ pokrajac´, aby ja˛ zdobyc´]
          >
          Ja bym takze chcial sie dowiedziec!!!
          • Gość: hawkshaw Live at Hammersmith Odeon IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 13.08.02, 20:42
            jeśli chodzi o Hammersmith... kupiłem to na ebay.com
            trochę mnie to kosztowało (cos koło 150 PLN) ale NAPRAWDĘ było warto wydać te
            pieniądze
    • gregkor Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad 13.08.02, 13:32
      1. BEZAPELACYJNIE "HEADHUNTERS" - HANCOCKA
      2. "Man Child" - Hancocka
      3. "Love Supreme" - Coltrane
      4. "Made in Japan" - Purpli
    • Gość: rybb Re: płyty,których zdobycie dało Wam najwięcej rad IP: *.sd.sd.cox.net 13.08.02, 22:01
      1. Asylum Kids 'Black Poem Jugglars' - kompilacja utworow pierwszego zespolu
      najslawniejszego rockowego muzyka RPA, Robbiego Robba (Tribe After Tribe).
      punkowa kapela, ktora umie grac na instrumentach... poczatki lat 80tych, plyta
      jak na tamten okres wrecz rewolucyjna. szukalem ponad 7 lat... w knocu zdobylem
      nie tylko plyte ale takze znalazlem zarabistego chlopaka dla swej siostry.

2. Tribe After Tribe 'Tribe After Tribe'... 4 lata szukania. cudowna plyta
      ktora przez wiecznosc sie nie znudzi. oryginal kupiony ostatecznie za 3 dolary
      w jakims upadlym lokaliku z uzywanymi plytami w Frankfurcie.

3. Perez 'Picture Perfect'... slyszalem ten zespol na Splasy Fen 2001 w RPA.
      cudowni. odkrywczy zespol SA-britpopowy. plyta nie do zdobycia w Europie.
      zamowilem plyte przez siec, a na dostawe czekalem 3 miesiace... co za radosc
      jak sie w koncu dorwalem do tej perelki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka