Dodaj do ulubionych

Storytellers

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:39
Właśnie słucham (po raz pierwszy od chwili zakupienia, chyba od trzech lat)
całej płyty gitarzysty, kompozytora i autora w jednym czyli takiego
opowiadacza, nudziarza - Townes Van Zandt. Starszego brata gitarzysty od
Bossa... Fajne, leniwe ballady na pograniczu folka i country. Szkoda, że The
Eagles nie wzięli go na warsztat a tak gość przepadł dla świata, mimo, że w
południowych stanach dobrze go pamiętają...jakich balladzistów (dziś gatunek
wymarły) słuchacie od czasu do czasu ? Opowiadaczy historii.....
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: Storytellers 28.07.05, 20:32
      Zamierzam spróbować Van Zandta (tak samo jak i Guya Clarka) już od dłuższego czasu - czy masz do polecenia coś konkretnego?

Moja "storytellerska" płyta wszechczasów to chyba "Piano Man" Billy Joela - tak, tak, to ten od "River Of Dreams". Drugiego albumu z tak pięknie zaśpiewanymi i prawdziwymi historiami o zwykłych ludziach nie znam. Z klasą robi to też Robert Forster na "Danger In The Past" - Van Zandt to jeden z jego mistrzów, zaraz za Bobem Dylanem, którego nie wiem czy wypada przytaczać w tym wątku, tak oczywista to kandydatura.

A czy gatunek wymarły? Wydaje się, że XXI wieku przynosi po latach odrodzenie singer/songwriterskiego narodu - patrz wspaniały Conor Oberst = Bright Eyes, Sufjan Stevens, Ryan Adams i masa innych.
      • Gość: Lecho Re: Storytellers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:11
        No, Oberst, jak najbardziej...polubiłem go z marszu. Billy Joel miał faktycznie
        swoje piękkne 5 minut...ale tego Sufjana Stevensa czy Guya Clarka to muszę
        poszukać. Ale Ryan Adams jest mi obojetny niestety. Do listy zgłaszam wszkaże
        Davida Grey'a i Ralpha MacTella - angoli w każdym calu, a przynudzają aż miło.
        • ilhan Re: Storytellers 28.07.05, 21:35
          Mi akurat Adams z wymienionych też jest najbardziej obojętny, choć album "Heartbreaker" w sumie polecam, bo ma bardzo piękne momenty. Ale gość trafia do ludzi.

David Grey - znam go tylko z "White Ladder" - miłe, ale... Ralpha MacTella nie kojarzę kompletnie.

Guy Clark to dość historyczna już postać, pan po sześćdziesiątce, aczkolwiek nadal nagrywa, co nie zmienia faktu, że nie słyszałem gościa w życiu (a chyba wypadałoby "Old No 1" z 1975 roku, pierwszy w dyskografii).
    • Gość: MIchał Re: Storytellers IP: 195.94.205.* 29.07.05, 14:38
      No a rzezc bardziej znana i jakze klasyczna czyli NEBRASKA bruce sprinsteena.
      no a z pieśni braci van zandt - absolutnie polecam PATRIOT w wesrji eddiego
      veddera z pearl jam, odjazd
      • Gość: Lecho Re: Storytellers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 18:52
        w wersji Eddiego, mówisz, a gdzie jej szukać ?
    • sonia34 Re: Storytellers 29.07.05, 20:23
      Dylan,Drake,Jeff Buckley,ostatnio przesłuchuje Rufusa Wainwrighta(siegnęłam po
      jego album gdyż spodobał mi się jego duet z Antonym(tym od The Johnsons)
      • Gość: Lecho Re: Storytellers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 20:31
        Myślisz, że Jeff Buckley...? hmmm...jakoś nie doceniałem go z tej strony, owszem
        gość był fenomenalny ale do nudziarzy i opowiadaczy to mu raczej daleko ale
        obroń jego kandydaturę, soniu, dopisz coś. (fajny nick masz).
        A co sądzicie o Marku Knopflerze ? Jego teksty to całkiem niezłe opowiadanka...
        • sonia34 Re: Storytellers 30.07.05, 10:33
          Jeff Buckley rzeczywiście nie był takim typowym nudziarzem z gitarą akustyczną,
          jakkolwiek jego piosenki odbieram jako historię,(np cały fenomenalny album
          "Grace")ale może to tylko moje własne odczucie.

PS.Lubię Knopflera choć nie jestem specem od jego twórczości.
          PS.Fajnie,że Ci się mój nick podoba smile

pozdrawiam
    • Gość: Michał Do Lecha> Wersja Veddera IP: 195.94.205.* 01.08.05, 08:14
      Patriot w wersji Veddera udało mi sie usłyszeć od kumpla, nie mam niestety
      teraz mp3 bo nie wyszło to oficjalnie tylko było to nagranie z jaiegoś koncertu.
      na tej stronie www.pearljamonline.it/mp3.htm jest inna wersja ale
      dzisiaj nie działa mi link. ta wersja nie jest juz taka fajna jak pierwsza ale
      tez niezla. Salut
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka