Dodaj do ulubionych

Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta???

21.08.02, 10:24
To była moja ulubiona audycja Tomka Beksińskiego. Moim zdaniem najlepsza obok
wieczoru płytowego. Polowanie na płyty z magnetofonem, klimacik tworzony
przez Tomka, tłumaczenie tekstów jak wiersze.. To było to. Cieszę się że dziś
można kupić większość płyt które były wtedy grane. Muza lat 80-tych to muza,
która pachniała, żaden kicz jak pisał w Newsweeku Wojewódzki (dziwie się bo
przecież na niej się wychował) Dziś nikt tak nie gra ale image sceniczny
dzisiejsze kapele czerpią z tamtych lat - od uczesanych chłopców Spandau
Ballet przez awangardowy Ultravox po wyjechany w kosmos Flock of Seagals,
Duran Duran, Classix Nouveaux i innych.
Chętnie podyskutuje z każdym kto kocha tą muzykę, wymienię również płytki.

Pawel
Obserwuj wątek
    • Gość: Miecio Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 18:35
      Pamiętam jak Beksiński sie podniecał płyta Garden- Johna Foxxa. A to taka kicha
      przecież.
      No ale nie ma co ukrywać- wiele z tych rzeczy co puszczał, słucham do dziś.
      • Gość: pawkop Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: 217.153.88.* 22.08.02, 09:31
        Mam tą płytkę, uważam że Fox po odejściu z Ultravox rzeczywiście zaczął grać
        inną muzę. Osobiście wolę płytę The Church.
        Brakuje takiej audycji i takiego redaktora muzycznego.
        pzdr
        • Gość: Miecio Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 11:06

Ostatnio na MTV Classic był weekend z new romantic (pomijam oczywiscie fakt ze
          w ramach tego programu znalazło sie np 2+1) i muszę Ci powiedzieć ze ze
          sztandarowych kapelek tamtego okresu to tylko dwie dla mnie sie nie zestarzały:
          Soft Cell i A Flock of Seagals (pomijam oczywiście strój scenicznysmile)).
          • kosz.marny Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? 22.08.02, 11:36
            pamiętam!

W zasadzie to dzięki tej audycji zacząłem słuchać The Cure, Bauhaus, Joy
            Division...

ale pamiętam, że Beksińskiemu zdarzyło się też puścić Pet Shop Boys, a pewnego
            razu nawet Sex Pistols - to się nazywa mieć horyzonty!

A tak w ogóle to żal gościa... sad
            • Gość: pablo g Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 12:23
              Ja go nie miałem okazji słyszeć go na żywo, ale po jego śmierci czytałem
              artykuł o jego życiu i o myzyce jakiej słuchał, choć tak naprawdę to było to
              samo. Brakuje takiej audycji, nawet w Trójce. Chociaż dzięki temu radiu i
              Piotrowi Stelmachowi teraz słucham Depeche Mode i The Cure.
              • Gość: Miecio Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 12:30
                Gość portalu: pablo g napisał(a):

> dzięki
                > Piotrowi Stelmachowi teraz słucham Depeche Mode i The Cure.

Stelmach sie robi na Beksińskiego, to fakt. W sumie nawet podobny jest w
                wyglądu troche.
                Zdaje mi sie ze nawet horyzonty muzyczne ma większe. Szkoda ze chłopa wywali w
                kosmos na godziny pózno nocne.
                • pawkop Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? 22.08.02, 13:31
                  Pamiętam jak Beksio szlał przy płycie Sisters of Mercy "Floodland" On po prostu
                  kochał Patricie Morrison - uważał ją za boginię i twór doskonały. Beksiński
                  rozumiał New Romantic bardziej jako ideologie i przesłanie tekstów niż muzykę.
                  Rzeczywiście niektóre rzeczy które puszczał były do dupy ale ogólnie czekałem
                  na ten program zawsze. A propos innych jego wyczynów - przetłumaczył wszystkie -
                  oprócz tych których nie doczekał sad - Bondy i Monty Paytony!
                  W MTV nie puszczają klasyków tego gatunku - w zasadzie nikt ich nie puszcza.

• Gość: cc Re: Foxx i Ultravox IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 22:45
          tak mie naszło, że sobie posłuchałem dzisiaj 3 płyty Ultravox, które wyszły
          przed Vienną. No i hmmm..., strasznie to zachwaszczone i mało romantyczne, nie
          licząc kilku utworów jak np. MY SEX, I WANT TO BE A MACHINE (z rewelacyjną
          solówką Billy'ego Currie), czy HIROSHIMA. Najbardziej do VIENNY pasuje jednak
          chyba QUIET MEN i DISLOCATION, który wydawał się wskazywać dalszą drogę Foxxa.
          Jego THE GARDEN nie jest taki całkiem zły, ale osobiście wolę METAMATIC. A tak
          w ogóle, to wszystko brzmi jakoś prehistorycznie, te pinkające syntazatory, he,
          he... ale lubię to.
          pozdrowienia
    • Gość: Robert0073 Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: 212.33.82.* 22.08.02, 23:02
      Pamiętam tę audycję. Słuchanie jej to było cos niezwykłego, a nagrywane plyty
      na starego Kasprzaka - klasykasmile Tomek wprowadzał w inny świat - magii i
      horroru, wspaniałych tekstów i pięknej muzyki. Idealizuję trochę, ale to były
      lata mojej młodości. Ach gdyby były gdzieś powtórki tych audycji np na necie...
    • Gość: Marcel Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 17:54
      Zawsze mi się wydawało, że Beksiński bardziej zwracał uwagę na teksty niż
      muzykę.
    • kampfbereit Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? 24.08.02, 18:32
      Ostanim programem radiowym z taką muzyką była nocna audycja Stelmacha.
      Nie wiem jak sytuacja wygląda obecnie po rewelacyjnych zmianach na trójce.
      Pamiętam świetny kawałek Soft cell "persuasion",plyty Newmana,talk talk czy
      Dance society,ale to już chyba przeszłość.
      Wszystkim miłośnikom new romantic polecam Frozen autumn oraz Miss kittin& the
      hacker.Ci pierwsi grają coś w klimatach Clan of xymox i White door.
      Wczoraj na posacie 2 widziałem wywiad z nową polską grupą -Super
      girl&romanic boys, rewelacja.Wreszcie zaczyna się coś dziać w naszym
      kraju.Niecierpliwie czekam na płytę i koncerty.
      • Gość: cc Re: Paul Newman czy Gary Numan? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 21:03
        OCZYwiście żart wink
      • Gość: Miecio Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.08.02, 21:21
        kampfbereit napisał:

> Ostanim programem radiowym z taką muzyką była nocna audycja Stelmacha.
        > Nie wiem jak sytuacja wygląda obecnie po rewelacyjnych zmianach na trójce.

Stelmach ma teraz audycje z czwartku na piątek od 2 w nocy.

> Wczoraj na posacie 2 widziałem wywiad z nową polską grupą -Super
        > girl&romanic boys, rewelacja.Wreszcie zaczyna się coś dziać w naszym
        > kraju.Niecierpliwie czekam na płytę i koncerty.

Jeżeli mówisz poważnie to biedny jestes człowiek dlatego ze ta smieszna kapela
        powstała dla jaj (czego nie ukrywają) i teraz objeżdżają Polske grając dla
        takich "romantyków" jak Ty gdzie popadnie- kasa, kasa, kasa.
        • mallina Re: Romantycy muzyki rockowej - czy ktoś pamięta? 24.08.02, 21:46
          rany boskie!!!!!!
          dzis w viva polska na tvn widzialam super girl i romantic boys..
          naprawde ktos to powazne traktuje??????
          caly czas zastanawialam sie czy czasem jakims cudem polsat u mnie sie nie
          pojawil
          smile)))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka