Dodaj do ulubionych

Jak kupić gitarę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 21:47
Witajcie,
Chciałbym nauczyć się grać na gitarze.
Pierwszym krokiem jest wybór i kupno gitary.
Na co zwrócić uwagę?
O gitarach wiem tylko tyle, że mają 6 strun, mogą być akustyczne, bądź
elektryczne. Swoją przygodę wolałbym zacząć od tej pierwszej.

Przykładowy zestaw:
płyta wierzchnia: agatis (dobra firma?)
tył i boki: agatis (jw.)
szyjka: klon (będzie ok?)
podstrunnica: barwiona czarna (nic nie rozumiem)
ożyłkowanie: jednolite (ech...)
maszynki: standard (znowu nie kapuję o co chodzi)
rozeta: plastikowa (plastikowa - znaczy tandetna?)

opis przykładowej gitary z allegro
ech - na co zwrócić uwagę?
jaka powinna być cena takiego zakupu
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Lecho Re: Jak kupić gitarę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 23:11
      Najlepiej to kup sobie używaną gitarę akustyczną ,z żyłkami (te wymień na nowe),
      zwróć uwagw na to by przyzwoicie stroiła w podstawowych pozycjach, miała jak
      najcieńczy gryf i jazda !!!! Kupuj tylko w towarystwie zaawansowanego
      znajomego-gitarzysty.
      • kolega.maynard Re: Jak kupić gitarę? 22.08.05, 12:47
        Wlasnie, nie kupuj sam gitary, bo sie mozesz przejechac. Najlepiej znajdz sobie jakiegos ticzera i pojdz z nim kupowac, jak nie masz nikogo, kto w te klocki gra.
    • Gość: user Re: Jak kupić gitarę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 11:02
      Dzięki za rady... ale nie znam nikogo takiego, który tak dobrze by się znał,
      żeby pomóc w wyborze gitary...
      myślałem o tej:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=60601707
      co o niej sądzicie?
      pozdrawiam
      • Gość: Lecho Re: Jak kupić gitarę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 11:33
        Nie kupuj gitary na Allegro. Są inne aukcje np. muzyk itp. gdzie kupujesz
        pojedyncze instrumenty najczęściej od ich właścicieli ale nikt tam nie pisze o
        lakierze, co to się ładnie błuszczy i nie załącza nieostrych zdjęć miliona
        różnych instrumentów.
      • Gość: T-800 Re: Jak kupić gitarę? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.08.05, 11:47
        Do nauki lepsza będzie klasyczna. No i lepiej wziąć kogoś kto się trochę zna,
        żeby tę gitarę obejrzał "na żywo".
    • Gość: rudiger Re: Jak kupić gitarę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 09:11
      Nie jestem fachowcem (lutnikiem, sprzedawcą), tylko gram już dość długo na
      gitarze, więc napiszę "od siebie" co myślę smile
      - najważniejsze: jeśli zaczynasz naukę twoja gitara powinna być "miękka" -
      struny nad dwunastym progiem powinny dać się przyciskać do gryfu z użyciem
      niewielkiej siły, a odległość strun od gryfu w tym miejscu nie powinna
      przekraczać ~7mm.
      - gryf musi być prosty a wierzchy wszystkich progów muszą leżeć w jednej
      płaszczyźnie - łatwo to sprawdzić patrząc jednym okiem od strony pudła
      rezonansowego na gryf pod niewielkim kątem
      - gitara powinna dobrze brzmieć (bo bywają takie które tylko ładnie wyglądają),
      w praktyce oznacza to że płyta wierzchnia i spodnia gitary powinna być możliwie
      cienka. Zwróć uwagę będąc w sklepie na grubości tych elementów w różnych
      gitarach i porównaj ich brzmienie - zobaczysz różnicę.
      Na brzmienie ogromny wpływ ma jakość drewna użytego do budowy gitary (stąd w
      opisie gitary z allegro nazwy gatunków - agatis i klon)
      - klucze (maszynki) - to czym ustala się naciąg strun powinny obracać się
      precyzyjnie i stabilnie i nie mieć luzu, czyli każdy, nawet niewielki obrót
      klucza powoduje zmianę naciągu struny

I ostatnie:
      - warto pochodzić po sklepach i popytać sprzedawców,ale uwaga na spam wink
      - myślę że powinieneś wybierać i kupować gitarę w sklepie, z kimś znajomym i
      doświadczonym, na allegro kupujesz coś czego nie widzisz i nie możesz wypróbować
      - zobacz www.gitara.pl, dział teksty
      pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka