Dodaj do ulubionych

Kultura Hip Hopu...

22.09.05, 21:32
... co o niej sadzicie??
Obserwuj wątek
    • Gość: Loverboy Re: Kultura Hip Hopu... IP: 212.244.93.* 22.09.05, 22:19
      Zacytuje Petera z Vadera, bo się z nim zgadzam:

"Nie znosze hip hopu! Kto nazwał to muzyką? Jak można promować (i sprzedawać)
      bandytyzm, więzienne obyczaje, brak szacunku dla przyjaciół czy kobiet! Kiedyś
      myślałem, że szczytem dna i bezguścia jest disco polo... Dziś wiem, że jest
      znacznie gorzej - jest hip hop"

I ZGADZAM SIĘ Z NIM W 100 % !!!
      • Gość: nx No skoro Piotrus z Wejdera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 01:07
        ...powiedzial, ze hh to dno to cos w tym musi byc - loool! smile Autorytet sie,
        cholera, znalazl tongue_out

Ja tam hh jako muzyke lubie, nie przepadam ale lubie. Choc zdecydowanie nie jest
        to gatunek ktorego slucham najczesciej. Ziomalowanie jest smieszne ale nie
        przeszkadza mi. Natomiast wiazanie hh z dresiarstwem...no coz...dresiarstwo to
        mentalnosc a nie muzyka czy styl ubierania sie albo mowienia.
    • Gość: Loverboy [...] IP: 212.244.93.* 22.09.05, 22:19
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: paparazzi4 Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:42
        "Kto to nazwal moozyka??"

A ile utforoow hip hopowych wysluchales w zycioo??
        • krzys23-1986 Re: Kultura Hip Hopu... 22.09.05, 23:10
          muzyka dresiarzy i śmieci którym sie wydaje że jak mają krok w kolanach to są
          bardziej czarni...albo chłopaczki mieszkający na osiedlach domków
          jednorodzinnych a słuchajacy muzy jak to źle na blokowisku czy w czarnym
          gettcie (sic*)co do tego czy to woogóle jest muzyka to można powiedzieć ze tak
          ale nie mam szacunku dla czegoś co każdy może zrobić na kompie...
          • paparazzi4 Re: Kultura Hip Hopu... 22.09.05, 23:20
            Z calym szacunkiem, nie sadze zebys zrobil chociaz namiastke prawdziwego hip
            hopu...
            • krzys23-1986 Re: Kultura Hip Hopu... 22.09.05, 23:24
              e-jay albo pobieram gotowy podkład a zarymować to byle co można
              joł cipki jesteś cie zajefajne i będe o was mówił szmaty jeah!!!
            • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:31
              Zgadzam sie, jesli uwazasz, ze jestes w stanie zrobic cos tak prostego, tak
              trywialnego jak HH, to az udostepnie Ci miejsce na serwerze, zebysmy wszyscy
              mogli sie delektowac Twoim dokonaniem.

Mieszkam w jednorodzinnym domu, wlasciwie w blizniaku i slucham (m.in.) tego jak
              to jest ciezko w gettcie. Ale nie identyfikuje sie z tymi ludzmi, dla mnie to
              jest jak film dokumentalny - jak ogladasz cos w TV o Afryce, albo Azji, to chyba
              nie identyfikujesz sie automatycznie z jej mieszkancami? Nie przepadam za
              polskimi przasnymi Ziperami i Warszawskimi Deszczami, ale doceniam kilku
              naprawde dobrych raperow, m.in. Pezeta, Ostrego (nie przepadam, ale doceniam),
              Lone (goscia uwielbiam). Mysle, ze nie slyszales w/w Łony - jestem bardzo
              ciekaw, co sadzi o nim osoba, ktora z gory zaklada ze HH jest be...
              • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:32
                To bylo do Krzysia znawcy hiphopu, elo rozkmina, joł.
                • krzys23-1986 Re: Kultura Hip Hopu... 22.09.05, 23:36
                  nie jestem znawcą HH tylko uważam że nie jest to prawdziwa muzyka (za taką
                  uznaje regge rocka punka metal czy nawet jakieś chill-outowe klimaty)
                  po prostu nie odpowida mi ta kultura rozumiesz słowa wychodzące z moich ust??
                  chodzi o to żeby nie zachowywać sie jak ziom jeśli jest sie pałą rozumiesz???
                  • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:51
                    Czemu automatycznie wiazesz sluchanie hiphopu z ziomalowaniem? Piszesz, ze
                    lubisz czilautowe klimaty - no to bierzemu fruity loopsa, robimy podklad na
                    lekkim echo i dubowym reverbie, do tego dorzucamy zapetlone stringi i kilka
                    pykan, na ktore nakladamy flange. I masz czilaut. Nie tlumacz tego, ze nie
                    lubisz HH, faktem, ze jest go latwo zrobic. Bo wcale nie jest.

Dobrze, ze wreszcie to napisales, nie odpowiada Ci ta kultura. Mam nadzieje, ze
                    jakakolwiek KULTURA Ci odpowiada (choc, jesli mialbym oceniac po wypowiedzi,
                    jest to watpliwe). Elo rap.
                    • krzys23-1986 Re: Kultura Hip Hopu... 22.09.05, 23:55
                      słuchaj zaczołem kogoś obrażać ??NIE ale ty obraziłeś mnie ...
                      • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 00:18
                        Zrobisz mi wjazd na chate, ziom?
                        • krzys23-1986 Re: Kultura Hip Hopu... 23.09.05, 00:23
                          to nie w mojej muzie szmata to określenie dziewczyny czy siostry...pan
                          qlturalny sie znalazł...
                          • Gość: ajron men nie kłudźcie się, pogóćcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 00:29

• krzys23-1986 Re: Kultura Hip Hopu... 23.09.05, 00:26
                          to w twojej muzyczce o tym mowa ...a czy nie wspominałem że muza dla drechów
                          argument z wjazdem na chate to potwierdza...
                          • Gość: ajron men i ustalcie definicję "kultura hip hopu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 00:30
                          • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 01:31
                            Widze, ze jednak sam odnalazles fragment, w ktorym obrazasz ludzi i uogolniasz.
                            Fakt, malo taktownie, ale nie spodziewalem sie niczego bardziej wyrafinowanego.
                    • peterstillman Re: Kultura Hip Hopu... 29.09.05, 14:56
                      CHOC NIE MAM NIC Z hh WSPOLNEGO MYSLE ZE hh TO ZJAWISKO POZYTYWNE,DLATEGO PISZE
                      O NIM PRACE MGR, CHCESZ MI POMOC TO UDOWODNIC? PETERSTILLMAN@GAZETA.PL
              • Gość: :") Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 02:51
                Jestem za tym żeby zabijać satanistów i że Łona to porządny rap (fisz się stara)
                A Krzysiu jak ogląda program o małpach w TV to skacze po pokoju i mówi mamie że
                jest murzynem a ona daje mu banana
          • Gość: tzn Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 02:55
            mózyka elektroniczna (Jay-Z mtv) każdy kto docenia hh artysta z tej sceny powie
            że chce grać na żywych instrumentach ale kase się robi czy zarabia?
    • Gość: Wrecekrzepki Super temat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:19
      Klepka podlogowa. Co o niej sadzicie?
      • Gość: Loverboy Re: Super temat. IP: 212.244.93.* 22.09.05, 22:29
        hmm... bo ja wiem... chyba się ją klepie...
        • Gość: Wrecekrzepki Re: Super temat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:38
          Co na to Peter z Vadera? Zapewne masz takie samo zdanie, jak i on.
      • bialy2k Re: Super temat. 29.09.05, 19:57
        odpowiada poziomowi HH
    • johnny-kalesony Re: Kultura Hip Hopu... 23.09.05, 01:36
      Twór subkulturowy, spreparowany w agencjach marketingowych, sponsorowany przez
      firmy Nike oraz Reebok od połowy lat 80' w celu wypromowania nowego stylu i
      zwiększenia sprzedaży butów sportowych tudzież innych produktów tych firm.
      Gigantyczne przedsięwzięcie z dziedziny reklamy i marketingu, które pozwoliło
      wygenerować iście kolosalne zyski! Mistrzowskia, naprawdę mistrzowska strategia ...

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 02:04
        Hehehe, zamien "hiphop" na "rock", Nike i Reebok np. na Levi Strauss, a date na
        '60. Grunt to bunt.
        • Gość: caroll Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.toya.net.pl 23.09.05, 03:22
          Czy mogę nieśmiało zaproponować, by w kontekście tego wątku zastąpić słowo
          "kultura" innym "wyrazem"? Twórcy HH zazwyczaj używają innych słów na "k".
          Niech mi wybaczy autor wątku, lecz sądzę, że tylko nieopatrznie mu się wyrwało.
          • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 08:15
            Polecam lekture slownika jezyka polskiego i haslo "kultura". To znaczenie, o
            ktorym Ty mowisz, znajduje sie dopiero na 3 miejscu. Widze, ze jestes jednym z
            tych smieszkow klasowych, ktorzy zdanie "bylem na balu" komentuja "hihihi, a po
            co sie tam wspinales?".
    • crazy.berserker Re: Kultura Hip Hopu... 23.09.05, 09:12
      Dla mnie kultura HH to przede wszystkim kultura w pewien sposób zamknięta dla
      ludzi z pokolenia które wychowało sie na rocku i bluesie. Po pierwsze - jest to
      kultura młoda i raczej dla młodych - promująca muzykę której korzenie nie są
      związane z poczatkami rocka i popu, stawiającą na rytm, dobry rym(niestety
      tylko w teorii) i nowoczesność (np.dżwieki kreowane z komputera-wielu
      wielbicieli tradycyjnych instrumentów uważa takie kreowanie muzyki za pójscie
      na łatwiznę). W dwóch słowach - kultura HH to muzyczna rewolucja która niestety
      mnie i mnie podobnych nie obejmie, zresztą bałabym sie w nia wejść bez
      przewodnika - za duzo ostatnio głosów spierajacych sie o to co jest prawdziwym
      hiphopem a co hiphopolo
      Dzięki programom typu MTV puszczającym na okrągło teledyski hiphopowców którzy
      nie umieja porządnie zarapować i przekazać swoje teksty z pasją, teledyski
      których jedyna siłą przyciągania są prawie gołe panie krecące dupskami w stronę
      kamery ludzie tacy jak ja kojarzyć będą kulturę HH właśnie z
      1) tymi gołymi tyłkami
      2) siermiężnością tekstów (ktore zamiast siłą wyrazu porażają wieloscią uzycia
      słów typu k...)
      3) grupami udresowionych, łysych, na okrągło klnących i co wazne wzbudzających
      strach milosników HH dla ktorych wszystko co nie związane z ich kulturą
      jest "be"

Wniosek z tego mojego chaotycznego co nieco rozmyslania jest jeden: Jesli
      prawdziwa(taka niekomercyjna, za która nie trzeba się wstydzić) kultura HH
      istnieje, to gdzie i kiedy wyjdzie z podziemia?
      • braineater Re: Kultura Hip Hopu... 23.09.05, 11:28
        crazy.berserker napisała doskonałego posta, w nim:

> Wniosek z tego mojego chaotycznego co nieco rozmyslania jest jeden: Jesli
        > prawdziwa(taka niekomercyjna, za która nie trzeba się wstydzić) kultura HH
        > istnieje, to gdzie i kiedy wyjdzie z podziemia?

Odpowiedź, może być również chaotyczna, ale wydaje mi się, że nigdy - tak, jak
        nigdy nie wyszło na powierzchnie kultury masowej (po pojęciem powierzchni
        możesz sobie wstawić ulubione opiniotworcze medium) to co było najciekawsze w
        rocku, jazzie, że o bluesie już nie wspomnę. Żyjemy w czasach maxymalnego
        upraszczania przekazu i żadne medium nie zdecyduje się, by w prajm tajmie
        zapodać Zappę, Mr Bungle, koncert Branforda Marsalisa, teledysk Herbiego
        Hancocka czy live sety The Roots, Beastie Boys lub Tworzywa Sztucznego. Zawsze
        będzie to ograniczone do tego, co da się opakować, szybko powielić i sprzedać
        milionom ogłupiałych ludzi, do wielkich korporacji marketingowych ukrytych pod
        brandami Sting, U2, Metallica, Anna Maria Jopek, Diana Krall, Pat Metheny czy
        50 cent, Eminem, 1/8 L lub setki innych. Odwracając pytanie na to, czym jest
        Kultura Rockowa, gdybym opierał się tylko na tym, co jest dostępne via media,
        musiłbym z całą powaga stwierdzic, że to kultura spoconych, wielkich facetów o
        pozlepianych kudłach, wydających z siebie bezmyslny bełkot i masakrujących
        publicznośc przy pomocy tandetnych melodyjek, do których dołaczony jest mocno
        idiotyczny i sexistowski przekaz. Na szczęście jeśli komuś chce się szukac, w
        każdym gatunku muzycznym i w każdej związanej z nim kulturze, znajdzie elementy
        godne zaakceptowania (no dobra - przy paru gatunkach jednak wytworzyły się
        takie kultury, które zaakceptowac cięzko - goci, discopolowcy, dresiarsko-
        kibolscy hip-hopowcy, czy naziole)Jednak większośc ludzi, jak zresztą widać po
        tym wątku i w sumie wszystkich dookoła hip-hopowych wątkach, woli pozostac
        tylko na tej powierzchni, bezkrytycznie i osmotycznie chłonąc zmanipulowany
        obraz tworzony przez media, a żeby było śmieszniej, najpewniej są to ci sami
        ludzie, którzy z rykiem polecialiby do mamusi, gdyby się nagle okazało, że to
        ich muzyka wedle mediów jest beeee i skarzyliby się płaczliwie, że telewizja
        kłamie i manipulujesmile

Psmile
        • Gość: Damian Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 14:00
          A hip-hop ma jakąś kulture (osobistą)?
          • Gość: Wrecekrzepki Re: Kultura Hip Hopu... IP: 195.136.112.* 23.09.05, 14:54
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=29424548&a=29436974
            • Gość: digan Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.voltronik.pl 23.09.05, 21:45
              No cóz...

Sama kultura mnie doprowadza do szału. Łysi faceci z łańcuchami słuchający
              taniej namiastki muzyki, która tylko potwierdza ich instynkty. Również odpadają
              wszelkie hity ze śpiewanymi refrenami, słodkimi podkładami i głosami raperów
              przypomniających Kaowców z lat 70`.

Natomiast warto poszukać... Warto złapać coś Grammatika, Eldo... Tak
              zwanego "intelegentnego" hip-hopu. Ci ludzie naprawdę są coraz bliżej poezji...
              Warto spróbować, nie mówie, że się spodoba. Ale warto się zaznajomić z tym co
              dobre smile

Pozdrawiam,
              Digan.
    • kolega.maynard Re: Kultura Hip Hopu... 23.09.05, 21:48
      jest czadowa smile
      polecam utwor "Suczki" zespolu/skladu/zakladu Ascetoholix smile
    • humbak Re: Kultura Hip Hopu... 23.09.05, 23:31
      Kultura... czy ja wiem. Za dużo chałturników się pod nią podciąga. Chodzi mi
      np. o Graffiti i breakdance. Wypadałoby najpierw nieco poćwiczyć w domciu, albo
      gdzieś na uboczu, a potem wyłazić z tym na starówki miast. Nie każda biała
      ściana musi byc miejscem na ekspresję... zwłaszcza że często nie mamy do
      czynienia z graffiti tylko zwykłym wandalizmem.
      PS
      Ostatnio Duże Pe puszczał węgirski kawałek hip hopowy z 84' zdaje się roku.
      Prawdziwy old school. Ale jesteśmy zacofaniuncertain
    • Gość: morduj sataniste Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 02:40
      Polecam Fisza byłem dziś na jego koncercie wszyscy kryminaliści wyszli zostali
      ludzie którzy są prawdziwi dla muzyki, aniedlamody (hh polski w 90% to kicha i
      przez to zginie) (: {polecam: Łone ze Szcz i Fisza, no i kaliber44 albo PFK}
      • Gość: Morduj sataniste Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 02:43
        słucham rapu 10 lat na koniec wszyscy przeżyli (:
        • Gość: Morduj sataniste Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 02:44
          Oprócz satanisty
          • p.o.box.77 kid koala 26.09.05, 15:33
            w sobote byłem na koncercie kida koali w warszawie. to jest kultura hip hopu, a
            nie wiezienne obyczaje, beztalencie, kiepska dykcja (dla fanów metalu powiem że
            na podkładzie sleyera domiksował chłopak takie dodatki zebyscie pospadali z
            harleyów jakbyscie nadązyli moshować...)

dla mnie hip hop to wolność tworzenia. i to lubię. a od prymitywizmu stronię.
            co na to peter z vadera?
    • olik_to Re: Kultura Hip Hopu... 26.09.05, 15:38
      Cóż moim zdaniem jesli chodzi o polski hiphop to jest coś totalnie
      beznadziejnegouncertain Śmiem twierdzić że dzisiejsza młodziesz się na tym marnuje,
      alczkolwiek lubie sobie od czasu do czasu posłuchać czarnego NRB
    • Gość: nx Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:19
      Zazwyczaj stereotypy sa kretynskie a prawie zawsze krzywdzace - nie trzeba
      patrzec daleko by stwierdzic, klimaty wiezienne i hh wiele wspolnego nie maja.
      Grammatik, solowe dokonania Eldoki, łona, eFIeSZet, OSTR czy WWO - troche tych
      tworcow jest. Ale latwo tak latke przykleic...

rozumiem, ze w szeroko rozumianym metalu to same autorytety moralne istnieja?
      (to jeszcze odnosnie wypowiedzi goscia z Vadera)
      • peterstillman POZYTYW - MGR 29.09.05, 14:53
        CHOC NIE MAM NIC Z hh WSPOLNEGO MYSLE ZE hh TO ZJAWISKO POZYTYWNE,DLATEGO PISZE
        O NIM PRACE MGR, CHCESZ MI POMOC TO UDOWODNIC? PETERSTILLMAN@GAZETA.PL
    • Gość: kasia Re: Kultura Hip Hopu... IP: *.tiral.net 26.09.05, 16:47
      dla mnie to raczej brak kultury
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka