arana 25.10.05, 13:31 No właśnie - ilu? Poczytajcie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=30936741&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Ilu laureatów? 25.10.05, 13:43 Laureatów, zgodnie z obowiązującym regulaminem, jest sześcioro. Najwyżej można się czepiać regulaminu, że niewłaściwie używa określeń. Mianem laureata określa się potocznie zwycięzcę, a jury postanowiło, że zwycięzcami będzie sześcioro pianistów zajmujących kolejne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Ilu laureatów? 25.10.05, 13:50 a000000 napisała: > Laureatów, zgodnie z obowiązującym regulaminem, jest sześcioro. Najwyżej można > się czepiać regulaminu, że niewłaściwie używa określeń. Czy ja wiem? Przecież język to żywa materia a słowo laureat powoli, ale wyraźnie (wraz z zanikiem znajomości łaciny) zmienia znaczenie. Rozbawiła mnie tylko myśl, że twórcy regulaminu przyczynili się do zmian znaczeniowych słowa. > Mianem laureata określa się potocznie zwycięzcę, a jury postanowiło, że > zwycięzcami będzie sześcioro pianistów zajmujących kolejne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Ilu laureatów? 25.10.05, 18:46 A ja sie wlasnie zdziwilem, ze Wyborcza po ogloszeniu wynikow zatytulowala swoj artykul "Rafal Blechacz laureatem XV Konkursu Chopinowskiego" - skoro laureatow bylo szesciu. Albo taki wstep do artyukulu: "20-letni Polak to pierwszy polski laureat konkursu od 30 lat" - a Poblocka czy Jasinski nie byli laureatami? Moj Slownik Wyrazow Obcych PWN podaje, ze laureat to "zdobywca nagrody za wybitne osiagniecia w jakiejs dziedzinie" i jak tak zawsze rozumialem to slowo - laureatow, czyli zdobywcow nagrod, moze byc wielu i to, ze w XV Konkursie bylo ich szesciu to wg mnie nie jest nic nienormalnego Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 A niby ile osob dostalo wieniec, hm?? 25.10.05, 19:52 Slowo 'laureat', jak sobie wyobrazam, ma pewnien zwiazek z wiencem laurowym. W tym, doslownym, sensie laureat KCH byl jeden, jak to wiedza wszyscy ktorzy obejrzeli zakonczenie. A historyjka dotyczaca wienca pouczajaca. Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: A niby ile osob dostalo wieniec, hm?? 25.10.05, 21:31 kanarek2 napisała: (...) A historyjka dotyczaca wienca pouczajaca. Historyjka z maszyną Trurla również. Oczywiście nie znaczy to, że polecam zastosowanie Trurlowych metod (A masz! masz!masz! Może jeszcze?)w stosunku do J.W.Maszyny Konkursowej. ) Odpowiedz Link Zgłoś
arana Regulaminowe niuanse 25.10.05, 21:32 Regulamin KCh: XXIII Wszelkie wątpliwości dotyczące postanowień niniejszego Regulaminu będą rozstrzygane na podstawie tekstu polskiego. No to przyjrzyjmy się tekstowi polskiemu: Punkt XII Zdobywcom nagród przysługuje tytuł laureata XV Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina. Zauważcie sformułowanie: "przysługuje tytuł laureata". A więc jakby z nadania, a nie istotnej zasługi. W ten sposób omija się etymologię i dowartościowuje tych, którzy nie zostali pierwszymi. Podumowując: Rafał Blechacz JEST laureatem, innym PRZYSŁUGUJE tytuł laureata. Pomysłowe? Czy nie mówiłam, że Maszyna Konkursowa jest sprytniejsza od Trurlowej? Odpowiedz Link Zgłoś