Dodaj do ulubionych

Co poza muzyka?

02.01.06, 16:45
Libl napisal:
Pół biedy ze znalezieniem, ale trzeba
mieć jeszcze czas, żeby tego wszystkiego STARANNIE posłuchać. Czasem czuję
się osaczony, a jeszcze są filmy, książki... Też macie takie głupie problemy?

napiszcie jakie kochacie ksiazki i filmy?

Obserwuj wątek
    • libl Re: Co poza muzyka? 02.01.06, 21:22
      Trochę tego jest. Nawet trochę więcej niż trochę, więc na początek wersja
      krótka. Książki: Heinrich Boll "Zwierzenia klowna", "Lalka" Prusa, dramaty
      Słowackiego, "Dziady", cały Lem. Z poetów to Barańczak, Karpowicz, ostatnie
      odkrycie: Ratoń (po latach). Filmy: cały Bergman (szczególnie "Szepty i
      krzyki"), cały Allen, "Alicja w miastach" Wima Wendersa, "Funny Games" Michaela
      Hanekego (najważniejszy film ostatnich 15 lat), Almodowar przed "Porozmawiaj z
      nią" (ten był dla mnie taki sobie; zabrakło pazura, a nie było nic w
      zamian), "Panny z Wilka" Wajdy (z cudowną muzyką Szymanowskiego, mojego
      ukochanego kompozytora)... Chyba wystarczy smile Jest tego jeszcze całe mnóstwo.
      Może jeszcze coś kiedyś dopiszę...
      • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 09:51
        Koniecznie, poprosimy teraz o wersje dluzszasmile
    • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 02.01.06, 22:53
      długo byłoby pisać... z książek tak na pierwszy rzut, to "ulica nadbrzeżna"
      steinbecka i "opowieści galicyjskie" stasiuka. z klasyki: "paragraf 22" hellera
      i "mistrz i małgorzata" bułhakowa.

z kina to generalnie filmy "z niezbyt szybką akcją", np. wszystko jarmuscha co
      widziałem (ostatnio "broken flowers" oczywiście), "poniedziałek rano" otara
      josalianiego, "popatrz na mnie" pewnej francuskiej reżyserki, której nazwiska
      niestety nie pamiętam, "jedwabna opowieść" (jak poprzednio, tylko reżyserka
      inna), "dziewczyna z perłą" (ostatnio wyszła z jakimś opiniotwórczym
      czasopismem, vivą chyba wink. z polskich, to np. "zmruż oczy". to tak z tych
      ostatnich...

no i jestem nałogowym czytelnikiem kompletnie niepoważnego miesięcznika pod
      nazwą "nowy pompon", który ostatnio - tymczasowo mam nadzieję - ukazuje się
      jako dodatek do tygodnika "ozon".

pozdrowienia
      • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 09:53
        pjetrek29 napisał:

> no i jestem nałogowym czytelnikiem kompletnie niepoważnego miesięcznika pod
        > nazwą "nowy pompon", który ostatnio - tymczasowo mam nadzieję - ukazuje się
        > jako dodatek do tygodnika "ozon".

Nowy pompon? A coz to jest?
        • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 16:32
          jazzfoxy napisała:
          > Nowy pompon? A coz to jest?

nie chcę popsuć klimatu, więc nie będę się wymądrzał, tylko poradzę po prostu,
          żebyś zajrzała na www.nowypompon.pl. no a w jakimkolwiek kiosku możesz
          przejrzeć przedostatnią kartkę "ozonu". mam nadzieję, że się spodoba smile.
          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 17:03
            pjetrek29 napisał:
            > nie chcę popsuć klimatu, więc nie będę się wymądrzał, tylko poradzę po
            prostu,
            > żebyś zajrzała na www.nowypompon.pl. no a w jakimkolwiek kiosku możesz
            > przejrzeć przedostatnią kartkę "ozonu". mam nadzieję, że się spodoba smile.

Alez wymadrzaj sie ile wlezie, a Ozon zakupie z ciekawoscismile

• libl Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 19:49
            pjetrek29 napisał:

> "popatrz na mnie" pewnej francuskiej reżyserki, której nazwiska
            niestety nie pamiętam

Ta francuska reżyserka to Agnes Jaoui. Nakręciła też (i była
            scenarzystką) "Gusta i guściki", również jeden z moich ulubionych. Była też
            scenarzystką cudownego filmu "Znacie tę piosenkę" (chyba taki tytuł, był dwa
            razy w TV regionalnej) Alaina Resnaisa. Taki dziwny musical w stylu Ericha
            Rohmera, kolejnego mojego ulubionego reżysera. Pozdrawiam, libl
            • libl Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 20:38
              No to jeszcze kilka. Poeci: Bohdan Zadura, Piotr Sommer, Krystyna Miłobędzka,
              Herbert, Rożewicz, Świetlicki, Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, e.e. cummings (to z
              tych zagranicznych, oczywiście tłumaczenia). Proza: opowiadania Adama
              Wiedemanna ("Wszędobylstwo porządku" i "Sęk Pies Brew") i Wojciecha Kuczoka
              ("Opowieści słychane" i "Szkieleciarki"), "Schwedenkrauter" Zbigniewa
              Kruszyńskiego, proza Dariusza Bitnera ("Ptak", "Cyt"). I ukochane dramaty
              Becketta. Aha, jeszcze oczywiście "Lolita" Nabokova. Z filmów już tak w
              skrócie: "Windą na szafot" (absolutnie NIE ze względu na muzykę), "Nakarmić
              kruki" (mój film wszech czasów), Bunuel ("Piękność
              dnia", "Viridiana", "Dyskretny urok burżuazji", "Widmo wolności"), "Matnia"
              Polańskiego... Koniec częsci drugiej smile)))
              • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 21:09
                Pieknie Liblsmile
                Zawsze chcialam obejrzec "Winda na szafot", a jakos mi sie jeszcze nie udalo.
                Widze, ze to temat - rzeka. Z tych pozycji, ktore wymieniles Ty i Pjetrek,
                sporo rzeczy nam sie pokrywa. To chyba dobrze.
                • libl Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 21:16
                  "Windą na szafot" cudo; chyba z 50 razy widziałem.
                  • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 21:36
                    Mozna to dostac na dvd? Zaraz sprawdze. O czym? O milosci?
                  • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 04.01.06, 17:46
                    libl napisał:

> "Windą na szafot" cudo; chyba z 50 razy widziałem.

A widziales moze Dingo i Hot Spot z muzyka Davisa?
                    Kino srednie, a Dingo wrecz slabe.
                    A muze do Hot Spot Davis nagral z Hookerem.
            • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 21:52
              libl napisał:
              > Ta francuska reżyserka to Agnes Jaoui. Nakręciła też (i była
              > scenarzystką) "Gusta i guściki", również jeden z moich ulubionych...

tak, "gusta i guściki" też mi się podobały.

a z moich ulubionych dorzuciłbym jeszcze "ediego". bardzo piękny film. i
              (chyba) norweski film "elling" - bardzo ciepła opowieść z przymrużeniem oka o
              dwóch facetach, którzy właśnie wyszli z czubków i uczą się zwykłego życia.
              • libl Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 22:13
                jazzfoxy napisała:
                >Mozna to dostac na dvd? Zaraz sprawdze. O czym? O milosci?

O miłości też. I o zbrodni.
                • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 22:20
                  libl napisał:

> jazzfoxy napisała:
                  > >Mozna to dostac na dvd? Zaraz sprawdze. O czym? O milosci?
                  >
                  > O miłości też. I o zbrodni.
                  wow, to brzmi jak "zbrodnia i kara", lubie takie mroczne rzeczysmile
              • libl Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 22:17
                A co Ty oglądasz i czytasz Jazzfoxy? Może się z nami podzielisz? smile)))
                • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 22:24
                  Ja podobnie, jesli chodzi o film to Gutek rzadzi.
                  Z czytaniem teraz gorzej, choc kocham ksiazki, ale z czasem cieniutko.
                  Teraz czytam Stasiuka "Jadac do Babadag". Wiekszosc rzeczy, ktore zostaly
                  wymionione znam i lubie, a te ktorych nie znam tez pewnie polubiesmile
                  • libl Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 22:42
                    "Jadąc do Babadag" bardzo mi się (misie) podobało, zwłaszcza że w zeszłym roku
                    byliśmy na Słowacji i na Węgrzech, a dwa lata temu 3 dni jechaliśmy przez
                    Ukrainę, Rumunię i Bułgarię do Turcji, więc trochę z autopsji. Niezłe klimaty;
                    podróż życia.
                    • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 22:49
                      libl napisał:

> "Jadąc do Babadag" bardzo mi się (misie) podobało, zwłaszcza że w zeszłym
                      roku
                      > byliśmy na Słowacji i na Węgrzech, a dwa lata temu 3 dni jechaliśmy przez
                      > Ukrainę, Rumunię i Bułgarię do Turcji, więc trochę z autopsji. Niezłe
                      klimaty;
                      > podróż życia.

Ale nie ze Stasiukiem?

• libl Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 22:52
                        jazzfoxy napisała:

> Ale nie ze Stasiukiem?

Nie ze Stasiukiem, z żoną smile
                        • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 23:00
                          No tak, Stasiuk szczesliwy czlowiek wyniosl sie w gory i pisze ksiazki,
                          ten to ma zayciesmile
                          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 03.01.06, 23:00
                            zyciesmile
                            • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 04.01.06, 11:11
                              Z tych, ktore nie zostaly jeszcze wymienione, a sa mi bliskie, to:
                              filmy Lyncha, Larsa von Trier, wczesne filmy Polanskiego, Formana, Allen -
                              wiadomo za humor, Scorsese itp.
                              Z ksiazek np. Hesse (czy my juz nie rozmawialismy tu o ksiazkach?), Bukowski,
                              Lot nad kukulczym gniazdem - ksiazka i film, Gra w klasy i cala masa innych
                              ksiazek.
                            • sto100 Re: Co poza muzyka? 04.01.06, 18:45
                              Ba !
                          • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 07.01.06, 09:50
                            jazzfoxy napisała:

> No tak, Stasiuk szczesliwy czlowiek wyniosl sie w gory i pisze ksiazki,
                            > ten to ma zayciesmile

no tak, pozazdrościć. robi to co lubi i jeszcze na tym zarabia wink. a w dodatku
                            w górach smile. "jadąc do babadag" dostałem pod choinkę (chyba od mikołaja,
                            chociaż moja żona twierdzi że od aniołka, w każdym razie żaden gwiazdor przy
                            domu się nie kręcił wink. na razie przeczytałem dwie strony, jak tak dalej
                            pójdzie, to skończę na emeryturze wink.
                            • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 07.01.06, 09:54
                              a z ulubionych fimów dorzuciłbym "biały kot, czarny kot" kusturicy z bardzo
                              sympatyczną muzyczką. co prawda większość bohaterów jest ciemnoskóra, ale
                              jednak do wątku o czarnej kulturze ten film nie pasuje, więc dopisuję tutaj wink.
                              • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 07.01.06, 11:21
                                pjetrek29 napisał:

> a z ulubionych fimów dorzuciłbym "biały kot, czarny kot" kusturicy z bardzo
                                > sympatyczną muzyczką. co prawda większość bohaterów jest ciemnoskóra, ale
                                > jednak do wątku o czarnej kulturze ten film nie pasuje, więc dopisuję
                                tutaj wink.

Tez lubie takie balkanskie klimaty. A nowego Stasiuka chyba wlasnie tak trzeba
                                czytac - powoutku, delektowac sie. Zupelnie nie znam tej Europy, ktora opisuje,
                                ale chetnie wybralabym sie tam. Jakos mnie nie ciagnie na Krete i inne takie...
                                Z podobnej literatury polecam Kapuscinskiego "Podroze z Herodotem".
                                • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 07.01.06, 20:07
                                  jazzfoxy napisała:
                                  > Zupelnie nie znam tej Europy, ktora opisuje, ale chetnie wybralabym sie tam.
                                  > Jakos mnie nie ciagnie na Krete i inne takie...
                                  > Z podobnej literatury polecam Kapuscinskiego "Podroze z Herodotem".

też nie znam i też bym się wybrał. ale do grecji też mnie ciągnie i to bardzo
                                  (oczywiście nie do "kurortów"). byłem tam trzy razy i z tych krajów poza
                                  polską, które widziałem (dania, szwecja, anglia, francja, belgia, grecja,
                                  rosja, kazachstan/uzbekistan), ten jest moim ulubionym. to taki cudowny kraj,
                                  gdzie życie toczy się powoli, ludzie się nie śpieszą (co czasami może
                                  denerwować), a starożytnością dosłownie się oddycha.
                                  dzięki za polecenie kapuścińskiego, kurzy się gdzieś na półce i czeka na lepsze
                                  czasy wink.
                                  no i dorzucam książkę z innego kierunku: "moskwa-pietuszki" jerofiejewa. ktoś
                                  zna? spotkałem się z bardzo trafną opinią, że przy czytaniu tej książki
                                  człowiek nie pijąc ani kieliszka, po kilkunastu stronach jest kompletnie
                                  pijany wink.
                                  • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 11.01.06, 10:55
                                    pjetrek29 napisał:

> no i dorzucam książkę z innego kierunku: "moskwa-pietuszki" jerofiejewa. ktoś
                                    > zna? spotkałem się z bardzo trafną opinią, że przy czytaniu tej książki
                                    > człowiek nie pijąc ani kieliszka, po kilkunastu stronach jest kompletnie
                                    > pijany wink.
                                    Pewnie, ze znam, swietna ksiazka, choc czytalam ja kilkanascie lat temu.
                                    A pamietasz Teatr TV chyba z Marianem Opania?
                                    • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 11.01.06, 14:00
                                      jazzfoxy napisała:
                                      > Pewnie, ze znam, swietna ksiazka, choc czytalam ja kilkanascie lat temu.
                                      > A pamietasz Teatr TV chyba z Marianem Opania?

Niestety nie oglądałem. Jest to prawdopodobnie konsekwencją tego, że od
                                      kilkunastu lat z krótkimi przerwami nie posiadam tv smile.
                      • winoman Re: Co poza muzyka? 05.01.06, 16:22
                        > Ale nie ze Stasiukiem?

Za to T. występujący w "Jadąc do Babagag" jako towarzysz niektórych wojaży
                        Stasiuka ma duży związek z głównym tematem forum, bo to Mikołaj Trzaska smile)

Pozdrawiam!
    • jazzpunk Re: Co poza muzyka? 05.01.06, 14:42
      a ja znów polecam coś czarnego, mianowicie dwie niesamowite powieści Jamesa
      Baldwina:"Another Country" oraz "Go Tell It on the Mountain". Sa one
      przetłumaczone, ale z pewnymi zabawnymi błędami, np. w "Innym kraju" możemy
      przeczytać o trąbce Charlie Parkera. Jeden z bohaterów tej powieści Rufus
      został uwieczniony w niesamowitej kompozycji Archie Sheppa, która nosi właśnie
      taki tytuł(można jej posłuchać między innymi na płycie "New Thing at Newport").
      oto krótki fragment tej książki:" A nigger-said his father-lives his whole
      life, lives and dies according to a beat.Shit, he humps to that beat and the
      baby he throws up in there,well, he jumps to it and comes out nine months later
      life a goddamn tambourine.(...)The beat - in Harlem in the summertime one could
      almost see it, shaking above the pavements and the roof." Moim skromnym zdaniem
      obydwie wymienione powyżej książki to lektury obowiązkowaekażdego jazzfana.smile
      • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 05.01.06, 15:33
        O prosze nawet w mojej bibliotece maja tego autora. Jest "Głoś to na górze",
        to ten drugi tytul? Niestety malo jest ksiazek o muzykach. W mojej bibliotece
        sa tylko biografie Ellingtona i Armstronga (Lincoln/Collier).
        I w domowej oczywiscie Davis.
        A mnie korci, zeby Cie spytac skad ta fascynacja czarna kultura?
        Korzenie czy po prostu pasja?
        • jazzpunk Re: Co poza muzyka? 07.01.06, 16:52
          jazzfoxy napisała:

> O prosze nawet w mojej bibliotece maja tego autora. Jest "Głoś to na górze",
          > to ten drugi tytul? Niestety malo jest ksiazek o muzykach. W mojej bibliotece
          > sa tylko biografie Ellingtona i Armstronga (Lincoln/Collier).
          > I w domowej oczywiscie Davis.
          > A mnie korci, zeby Cie spytac skad ta fascynacja czarna kultura?
          > Korzenie czy po prostu pasja?

zdecydowanie "Korzenie", to kultowy serial mojego dzieciństwasmile
          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 10.01.06, 16:20
            jazzpunk napisał:
            > zdecydowanie "Korzenie", to kultowy serial mojego dzieciństwasmile

A moj to "Niewolnica Isaura"smile
            • jazzpunk Re: Co poza muzyka? 11.01.06, 11:14
              jazzfoxy napisała:

> jazzpunk napisał:
              > > zdecydowanie "Korzenie", to kultowy serial mojego dzieciństwasmile
              >
              > A moj to "Niewolnica Isaura"smile

I ain't no jokesmile
              • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 12.01.06, 11:19
                jazzpunk napisał:

I ain't no jokesmile
                wiemsmileKorzenie tez ogladalam, choc slabo pamietam.
                jazzpunk moze wpiszesz sie do watku wiekowego?
                • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 12.01.06, 11:20
                  kolejny kultowy film i ksiazka "Mechaniczna Pomarancza".
                • pharoah Re: Co poza muzyka? 13.01.06, 21:27
                  jazzfoxy napisała:

> jazzpunk napisał:
                  >
                  > I ain't no jokesmile
                  > wiemsmileKorzenie tez ogladalam, choc slabo pamietam.
                  > jazzpunk moze wpiszesz sie do watku wiekowego?
                  no wlasnie,jazzpunk...i skad sie wzial Twoj nick...
                  • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 14.01.06, 12:36
                    pharoah napisał:

> > jazzpunk moze wpiszesz sie do watku wiekowego?
                    > no wlasnie,jazzpunk...i skad sie wzial Twoj nick...
                    Zobacz jaki on tajemniczy, nie chce sie wpisac do watku wiekowego, ani skad
                    jest, a my tu umieramy z ciekawoscismile
      • libl Re: Co poza muzyka? 06.01.06, 22:25
        Po tym, co tu napisałeś, przypomniałeś mi o czymś. Przebiłem się przez stosy
        papieru na moich półkach i odnalazłem dawno nieczytany numer "Literatury na
        Świecie" (nr 4-5-6/2002). Czarny numer. Są tam m.in. trzy eseje Baldwina,
        wiersze Yusefa Komunyakai (Komunyakaa - jak to odmieniać?) i rozmowa z
        Komunyakaą (?) i Matthewsem pt. "Jazz i poezja". Jest też fragment powieści
        Ralpha Ellisona "Niewidzialny" (w 2004 wydał ją Rebis pod tytułem "Niewidzialny
        człowiek"). Prawdziwie jazzowy numer. Robi się nam wątek o Czarnej Kulturze (i
        bardzo dobrze). Jeszcze coś napiszę o tym numerze "LnŚ".
        • jazzpunk Re: Co poza muzyka? 09.01.06, 10:10
          znam ten numer, ja posiadam również numer z 1977 i tam też jest wywiad z
          Baldwinem. Na rynku wtórnym sporo jest jego książek w polskich tłumaczeniach. W
          czasach PRLu tłumaczono czarną literaturę, ażeby pokazać jak to w tej
          kapitalistycznej Ameryce jest żle. Oprócz Baldwina i wymienionego przez Ciebie
          Ellisona świetni i świetne są również Toni Morrison, Alice Walker i Richard
          Wright.smile
          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 10.01.06, 16:21
            cieawe czy pamietacie kultowy film "Ostatnie tango w Paryzu" z muzyka
            Gato Barbieriego?
            • jazzpunk Re: Co poza muzyka? 11.01.06, 11:19
              ja najbardziej lubie jedna z ostatnich scen, kiedy umierający Marlon wyjmuje z
              ust gumę do żucia i przykleja ją do spodu balkonowej balustradysmile
              • pharoah Re: Co poza muzyka? 11.01.06, 21:32
                no wlasnie,libl,trzeba miec czas zeby tego wszystkiego
                posluchac,przeczytac,obejrzec...tez mam takie "glupie" problemy...musze sie Wam
                przyznac,ze jazz,literatura,kino to moje trzy glowne "koniki"...nie wyobrazam
                sobie zycia bez tego...milo jest przeczytac,ze oprocz jazzu kochamy tez podobna
                literature i podobne filmy...wiekszosc z tego o czym piszecie tez znam i
                uwielbiam...James Baldwin to jeden z moich ulubionych pisarzy...sposob w jaki
                on pisze i opowiada historie...ja do polecanych przez Was pozycji dodam
                jeszze:"Gdyby ulica Beale Street umiala mowic","Powiedz mi jak dawno odszedl
                pociag"i zbior opowiadan " Na spotkanie czlowieka".tez uwielbiam filmy
                Woody'ego Allena,Erica Rohmera,Otara Joselianiego..."Lot nad kukulczym
                gniazdem"-film i ksiazka sa znakomite...moglbym tu wymieniac bez konca,ale to
                nie ma sensu...mysle,ze na tym watku mozemy sobie wzajemnie polecac co nieco od
                czasu do czasu do przeczytania i do obejrzenia...co Wy na to? kurcze,a
                serial "Korzenie" uwielbiam!!!(Niewolnica Isaura tez byla niezla-ogladalem...)
                chetnie bym go obejrzal raz jeszcze...film powstal na podstawie ksiazki Alexa
                Haleya-kolejnego afroamerykanskiego autora wartego polecenia...Mr.Haley
                przeprowadzil interesujace wywiady z Milesem Davisem i Malcolmem
                X...napodstawie rozmow z tym drugim powstala ksiazka"Autobiography of Malcolm
                X".niestety nic mi nie wiadomo czy Mr.Haley napisal cos na podstawie wywiadu-
                rozmowy z Milesem...mysle,ze bylaby to ciekawa lektura...
    • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 16.01.06, 19:06
      polecam film "guzikowcy" petra zelenki. klimaty jarmuschowe, tyle że w realiach
      czesko-słowiańskich. oczywiście pojawia się odwołanie do "pociągów pod
      specjalnym nadzorem". czy ktoś lubi jakiś "czeski film"?
      • jazzpunk Re: Co poza muzyka? 16.01.06, 21:37
        "Lemoniadowy Joe"!!!smile
        • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 17.01.06, 08:50
          jazzpunk napisał:
          > "Lemoniadowy Joe"!!!smile

to mocarny film big_grin. nawet nie pamiętałem, że nakręcony przez naszych braci z
          południa.
          • jazzfoxy Re: fajny film wczoraj widzialam:) 15.03.06, 09:12
            Good Night, and Good Luck - polecam, dobre kino ze swietnym klimatem
            i wspaniala muzyka Dianne Reeves.
            • swantevit Re: fajny film wczoraj widzialam:) 15.03.06, 14:17
              momenty byly?
              • jazzfoxy Re: fajny film wczoraj widzialam:) 15.03.06, 18:10
                swantevit napisał:

> momenty byly?

niestetysmile
                bardzo powazny film, zero momentow, zero strzelaneksmile
                • pjetrek29 Re: fajnego filmu wczoraj nie widzialem:) 16.03.06, 23:35
                  parę dni temu skończyłem "podróże z herodotem" kapuścińskiego. bardzo dobrze
                  się czyta - dzięki jazzfoxy, że ją tu reklamowałaś. a teraz poczytuję
                  opowiadania mrożka, przy "półpancerzach praktycznych" reagowałem na tyle mocno,
                  że żona się zapytała czy mi się nic nie stało smile
                  "jeśliś harcerz, kup półpancerz" smile
                  • jazzfoxy Re: fajny film wczoraj widzialam 07.04.06, 09:25
                    "Wszystko gra" najnowszy film Allena, polecam szczerze. Swietne, inteligentne
                    kino. O namietnosci, szczesciu, przypadku, z piekna muzyka operowa (na ktorej
                    kompletnie sie nie znam), jest "Zdrodnia i kara" (tyle, ze bez kary).
                    A i sa momentysmile Oglada sie z wielka przyjemnoscia.
                    Co polecacie poza tym? Na co teraz warto sie wybrac do kina?
                    • koss.ania Re: fajny film wczoraj widzialam 08.04.06, 19:25
                      Ja tylko dolacze sie do opinii Jazzfoxy!!Film mnie powalil, emanuje
                      zmyslowoscia, dialogi przesycone namietnoscia az kipi...no i koniec nie jest
                      wcale oczywisty!Cud, miod i orzeszkiwink)
                      Polecam i pozdrawiamsmile

• jazzpunk Re: fajny film wczoraj widzialam 10.04.06, 10:31
                      jazzfoxy napisała:

> "Wszystko gra" najnowszy film Allena, polecam szczerze. Swietne, inteligentne
                      > kino. O namietnosci, szczesciu, przypadku, z piekna muzyka operowa (na ktorej
                      > kompletnie sie nie znam), jest "Zdrodnia i kara" (tyle, ze bez kary).
                      > A i sa momentysmile Oglada sie z wielka przyjemnoscia.
                      > Co polecacie poza tym? Na co teraz warto sie wybrac do kina?
                      >
                      Ja jeszcze nie widziałem, ale motyw zbrodni bez kary pojawił się już w
                      znakomitych "Zbrodniach i wykroczeniach"smile
                      • koss.ania Re: fajny film wczoraj widzialam 18.04.06, 18:43
                        Jestem po 12-odcinkowym "Rzymie" i jeszcze by sie chcialosmile
                        pozdr.
                        • jazzfoxy Re: fajny film wczoraj widzialam 25.04.06, 21:03
                          co czytacie, co polecacie?
                          na co warto pojsc teraz do kina?
                          • koss.ania Re: fajny film wczoraj widzialam 25.04.06, 21:55
                            W polowie maja bedzie premiera "Kodu da Vinci"-zapowiada sie ciekawiesmile
                            A teraz nie wiem co jest na czasiesmile
                            POzdrawiam!
                            • jazzfoxy Re: fajny film wczoraj widzialam 26.04.06, 09:34
                              koss.ania napisała:

> W polowie maja bedzie premiera "Kodu da Vinci"-zapowiada sie ciekawiesmile
                              > A teraz nie wiem co jest na czasiesmile

Aniu mialam Cie zapytac o "Rzym", coz to takiego i jak wydane?
                              Teraz to chyba na czasie "Wszyscy jestesmy Chrystusami" Koterskiego?
                              Nad "Kodem..." sie zastanawiam, ciekawa jestem jak jest zrobiony.
                              • koss.ania Re: fajny film wczoraj widzialam 26.04.06, 15:05
                                "Rzym" to 12-odcinkowy serial, wersja limitowana, jak ktos lubi historyczne
                                filmy to powinno mu sie spodobac.Recenzowac nie bede ale moge Cie wspomoc
                                linkiem
                                www.filmweb.pl/Film?id=119650Pozdrawiam
    • scriptuspospolitus Re: Co poza muzyka? 03.05.06, 11:38
      Film "Amelia" i "Sklepy cynamonowe" Brunona Shulza.
    • koss.ania Re: Co poza muzyka? 03.05.06, 17:06
      Ja widzialam ostatnio "Wszyscy jestesmy Chrystusami"- mocne kino..
      • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 03.05.06, 22:58
        coś w stylu "dnia świra"?
    • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 03.05.06, 22:57
      wczoraj obejrzałem "dzień świstaka". jeżeli ktoś nie widział, to bardzo
      polecamsmile
      • koss.ania Re: Co poza muzyka? 04.05.06, 12:44
        To nie jest napewno komedia, ja bym raczej zaliczyla ten film do dramatu.Sa
        momenty prowokujace do smiechu, dalo sie slyszec na sali jakies prychania i
        wybuchy smiechu, ale ja bym raczej powiedziala ze to smiech przez lzy.Role byly
        zagrane wg mnie mistrzowsko!
        Warto obejrzec!
        • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 12.05.06, 18:08
          co czytacie, co ogladacie?
          za tydzien targi ksiazki w stolicy.
          • libl Re: Co poza muzyka? 12.05.06, 18:32
            jazzfoxy napisała:
            > co czytacie, co ogladacie?
            > za tydzien targi ksiazki w stolicy.

Dzisiaj dostałem zamówione w Biurze Literackim książki, m.in. dzieła Bohdana
            Zadury (2 tomy prozy, 3 tomy poezji) i poezje zebrane Eugeniusza Tkaczyszyna-
            Dyckiego. Wspaniała poezja (prozy Zadury jeszcze nie znam) i bardzo ważni dla
            mnie poeci. Polecam bardzo, bardzo, bardzo smile
            • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 12.05.06, 18:38
              libl napisał:

> jazzfoxy napisała:
              > > co czytacie, co ogladacie?
              > > za tydzien targi ksiazki w stolicy.
              >
              > Dzisiaj dostałem zamówione w Biurze Literackim książki, m.in. dzieła Bohdana
              > Zadury (2 tomy prozy, 3 tomy poezji) i poezje zebrane Eugeniusza Tkaczyszyna-
              > Dyckiego. Wspaniała poezja (prozy Zadury jeszcze nie znam) i bardzo ważni dla
              > mnie poeci. Polecam bardzo, bardzo, bardzo smile

wszystko co polecasz jest dobre, na raziesmile
              • libl Re: Co poza muzyka? 12.05.06, 19:09
                jazzfoxy napisała:
                > wszystko co polecasz jest dobre, na raziesmile

Czyżby Diamanda trafiła pod Twoją strzechę? smile))))
                • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 12.05.06, 20:40
                  libl napisał:

> Czyżby Diamanda trafiła pod Twoją strzechę? smile))))

trafila, ale jescze czeka, natomiast mala "katuje" mnie piosenka
                  "Porque te vas"smile)
                  • jazzfoxy Re: pamietacie te serie? 12.05.06, 22:03
                    poczytaj mi mamosmile
                    www.merlin.com.pl/frontend/search/1?seria=Poczytaj%20mi%20Mamo&ofertashock&dzial=1&ile=
                  • libl Re: Co poza muzyka? 14.05.06, 17:25
                    jazzfoxy napisała:

> trafila, ale jescze czeka, natomiast mala "katuje" mnie piosenka
                    > "Porque te vas"smile)

Dziś sam się katuję "Porque te vas?" smile)))
                    • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 14.05.06, 17:45
                      polecam film "trzeci" z kondratem, cielecką, poniedziałkiem i muzyką
                      waglewskiego. wyszło dvd z dołączonym ambitnym, opiniotwórczym
                      czasopismem "olivia" smile
    • lan.kwai.fong ooops ...ja się jeszcze nie wypowiedziałem? 01.06.06, 20:30
      jazzfoxy napisała:
      > napiszcie jakie kochacie ksiazki i filmy?

Wszyscy byli już na spowiedzi, a ja pewnie wtedy przysnąłem... a zatem:

Kocham książki takie jak:

K.Vonnegut "Sirens of Titan"
      H.Hesse "Siddartha"
      M.Wojtyszko "Bromba i Inni"
      O.Henry "Short Stories"
      Q.Troupe "Miles"
      F.Kafka "Der Prozess", "Das Schloss"
      K.Vonnegut "God Bless You Mr. Rosewater"
      S.Lem "Solaris"
      B.Vian (wszystkie)
      A.Camus "Upał"
      U.Eco "Wahadło Foccault"
      S.Hawking "A Short History of Time"
      R.Silverberg "Dying Inside"
      R.Brandbury "Short Stories"

Kocham filmy takie jak:

Wong Kar-Wai (wszystkie bez wyjątków)
      A. Tarkowski (wszystkie bez wyjątków)
      G.Tornatore "Una Pura Formalita"
      L.Malle "Siesta"
      R.Polański "Nóż w Wodzie"
      J.Kawalerowicz "Pociąg"
      N.Roeg "The Man Who Fall to Earth"
      V.de Sica "Il Ladri di Biciclette"
      K.Zanussi "Za ścianą", "Spirala", "Barwy Ochronne"
      S.Brakhage (wczesne filmy do 1965)
      D.Aronofsky "Pi", "Requiem for a Dream"
      Z.Rybczyński "Orkiestra"
      J.Skolimowski "Bariera"
      A.Wajda "Popiół i Diament"
      C.Eastwood "Bird"
      P.Almodovar "Habla con Ella"
      M.Haneke "Cache", "La Pianiste"
      R.Scott "Blade Runner"
      L.Besson "Subway"

Mam słabą pamięć i pewnie wiele Dzieł obraca się ostatnią stroną w moim kierunku
      w tym momencie, ale tyle przychodzi mi teraz akurat na myśl - jak tak popatrzę w
      siebie...

LKF
    • pjetrek29 Re: Co poza muzyka? 01.07.06, 09:39
      wczoraj obejrzałem "jasminum" jana jakuba kolskiego. klimat podobny do "jańcia
      wodnika", ale film - moim zdaniem - jeszcze lepszy. rewelacyjny gajos, ale też
      świetny linda parodiujący samego siebie (gra znanego aktora) i pieczka jako św.
      roch. inne role też bardzo dobrze zagrane. kapitalny klimacik. oboje z żoną
      mocno się zdziwiliśmy, kiedy po wyjściu z kina spojrzeliśmy na zegarki - w
      ogóle nie czuliśmy upływu czasu, chociaż film nie należy do kina akcjismile pięć
      gwiazdek w wyborczej i słusznie. bardzo polecam!
      • lan.kwai.fong Jasminum 01.07.06, 23:02
        ...tylko gdyby nie Kolska... (nie mam na myśli Izby Wytrzeźwień!)

a poza tym owszem.

LKF

p.s. Gajos to absolutny top!
    • miles9 Re: Co poza muzyka? 27.07.06, 12:13
      Poleca Ińsko małe, pięknie położone nad jeziorem o takiej samej nazwie
      miasteczko w zachodniopomorskiem.W Ińsku od 4 do 13 sierpnia odbędzie się
      trzydziesta trzecia edycja Ińskiego Lata Filmowego.
      Piękne czyste jezioro, wspaniała jak zawsze atmosfera w czasie festiwalu,
      naprawdę warto odwiedzić Ińsko.
      Gorąco polecam!
      www.ilf.stopklatka.pl/
      • lan.kwai.fong Lato Filmowe 27.07.06, 15:04
        A ja jadę (już zabookowane) na Zwierzyniecki Festiwal Filmowy... Ale o Ińsku juz
        słyszałem. Życzę miłego odbioru i pozdrawiam!

LKF
        • lan.kwai.fong Re: Lato Filmowe - subiektywizmy 27.07.06, 15:14
          Przejrzałem właśnie program. Polecam koniecznie cykl czeski - wiadomo, to jest
          kino w kinie. Znakomita "Jazda", błystkotliwi "Guzikowcy" i cudowny "Spotkałem
          nawet szczęśliwych Cyganów" - właściwie wszystkie inne pozycje również.

Warto zaliczyć Kolskiego - zwłaszcza, jak ktoś ma braki w jego twórczości. Dawno
          nie było takiej okazji w jednym momencie w jednym miejscu.

Na Planete Doc Review w W-wie widziałem "Śmierć człowieka pracy" i powiem
          autorytatywnie (mam z Chinami wiele wspólnego), że dla kogoś, kto nie zadał
          sobie nigdy pytania, "dlaczego właściwie made in China?" - warto to zobaczyć.
          Ktoś, z kolei, kto zna odpowiedź na to pytanie film ten nie zaskoczy. That's
          life. C'est la vie.

"Sophie Scholl" tylko dla maniaków kina niemieckiego (zwłaszcza rozumiejących
          oryginał i interesujących się historią). Właściwie (zbyt) kameralna opowieść.
          Krótki temat i z dzisiejszego punktu widzenia nihil novi.
          Warto zobaczyć natomiast "Edukatorów". Nic więcej nie powiem.

To tyle tytułem subiektywnego przeglądu harmonogramu projeksji Ińskiego Lata
          Filmowego...

Pozdrawiam,
          LKF

• miles9 Re. Ińskie Lato Filmowe!!! 27.07.06, 16:49
            Ińsko to nie tylko uczta filmowa,
            program - www.ilf.stopklatka.pl/
            To przepiękne jezioro z bardzo czystą wodą,
            wspaniałe lasy,które je otaczają.
            Wyspa na jeziorze- rezerwat przyrody.
            Czysta plaża i zimne piwo!!!
            Pozdrawiam i zapraszam do Ińska.
            • pharoah Re: Re. Ińskie Lato Filmowe!!! 27.07.06, 20:31
              ja sie zastanawiam i byc moze odwiedze w tym roku Zwierzyniec...takze LKF,byc
              moze sie spotkamy....bedziesz w pomaranczowej czapce?(o ile dobrze
              pamietam...)pozdr.faraon
      • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 27.07.06, 21:25
        miles9 napisał:

> Poleca Ińsko małe, pięknie położone nad jeziorem o takiej samej nazwie
        > miasteczko w zachodniopomorskiem.W Ińsku od 4 do 13 sierpnia odbędzie się
        > trzydziesta trzecia edycja Ińskiego Lata Filmowego.
        > Piękne czyste jezioro, wspaniała jak zawsze atmosfera w czasie festiwalu,
        > naprawdę warto odwiedzić Ińsko.
        > Gorąco polecam!
        > www.ilf.stopklatka.pl/

O Boze Miles! To jest to czego mi trzeba: jazz, las, woda.
        Moze w przyszlym roku, bo teraz chyba nie dam rady smile
    • sztuka.latania Re: Co poza muzyka? 31.07.06, 17:51
      Studiuję filozofię, od października rozpoczynam seminarium magisterskie, więc
      czytam coraz więcej pozycji filozoficznych. Ponadto literatura iberoamerykańska
      wciąż mnie zachwyca (ach, Cortazar ... tongue_out), ostatnio dzięki biografii Borgesa
      odkryłam Adolfo Bioy Casaresa, którego bardzo polecam! smile

pozdrawiam
      • pharoah Re: Co poza muzyka? 31.07.06, 23:33

ciekaw jestem jakie to sa pozycje filozoficzne?...czy czytal ktos to co pisal
        Cortazar o jazzie?...w starych numerach pisma "jazz" znalazlem kilka jego textow
        na ten temat...smilepozdr.faraon
        • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 06.08.06, 18:13
          Napiszcie co teraz/ostatnio czytacie?
          Jaki dobry film widzieliscie ostatnio?
          Czytam "Obled" Krzysztonia i "Zwrotnik Raka" Millera.
          Ostatni film "Zakochani widza slonie" dobre dunskie kino.
          • ewce1 Re: Co poza muzyka? 06.08.06, 20:41
            Właśnie kończę "Small Island" (polski tytuł "Wysepka"). To rzecz o
            wielokulturowości, a ściślej o immigrantach z dawnych kolonii brytyjskich,
            Jamajczykach (sama autorka też ma jamajskie korzenie) napływających do Wielkiej
            Brytanii po II wojnie światowej. Warte przeczytania.
            • ewce1 Re: Co poza muzyka? 06.08.06, 20:48
              Sorki, zapomniałam podać nazwisko autorki. Andrea Levy.
              • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 20:00
                Fajny film widzialam, choc smutny, ale polecam goraco:
                Hawaje - Oslo. Dobra rzecz. Ciekawe czy Kranik widziala?
                • pharoah Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 20:04
                  jazzfoxy napisała:

> Fajny film widzialam, choc smutny, ale polecam goraco:
                  > Hawaje - Oslo. Dobra rzecz. Ciekawe czy Kranik widziala?
                  co to za film? mozna prosic o krotka recenzje?...(maksymalnie 3 linijki textu...)
                  • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 20:09
                    Rzecz sie dzieje w Oslo. Jeden dzien, kilka watkow, rozni ludzie.
                    Mimo, ze sie nie znaja, ich losy sie przeplataja ze soba.
                    Swietne zdjecia, montaz. Sorry, ale opowiadac to ja nie umiem smile
                    • pharoah Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 20:46
                      film opowiada sie tak...(mam takiego kolege,ktory mniej wiecej tak to robi):no i
                      wiesz oni przyjechali do Paryza i wiesz,normalnie w tym hotelu juz sa i on
                      normalnie poszedl sie ogolic ,bo sie musial ogolic...no do lazienki poszedl...a
                      w tym czasie ktos zapukal i ona,ze niby wyszla z tego pokoju hotelowego,no
                      wiesz...a on w tym czasie nic nie kuma,bo sie goli normalnie...w tej
                      lazience...no i wiesz,a najlepiej ,jak im te walizki zamienili,no bo normalnie
                      ktos im walizki zamienil i o to w tym wszystkim chodzi...no o d tego sie to
                      wszystko zaczelo...i on jej pozniej szuka tej swojej zony...no mowie Ci,co za
                      film....

i mowie Wam,ten moj kolega,co tylko obejrzy cos,to mi to w ten sposob wlasnie
                      opowiada...normalnie...smilezgadnie ktos o jaki fim chodzi?...smile

a mistrzami w opowiadaniu filmow sa panowie Kociniak & Zaorski...smile
                      • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 20:56
                        To co zaczat tak opowiadac?
                        Tam jest kilka watkow, wiec to kilka stron pisania smile
                        • pharoah Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 21:01
                          jazzfoxy napisała:

> To co zaczat tak opowiadac?
                          > Tam jest kilka watkow, wiec to kilka stron pisania smile
                          no normalnie opowiadajsmile
                          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 21:13
                            chcesz mnie tu do rana trzymac?
                            • pharoah Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 21:17
                              jazzfoxy napisała:

> chcesz mnie tu do rana trzymac?
                              >
                              czemu nie?...smilemozesz posiedziec...ja juz w tej chwili zmykam od kompa...ale Ty
                              zostan i pisz...TYMCZASEM...smile
                              • pharoah Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 21:21
                                pharoah napisał:

> jazzfoxy napisała:
                                >
                                > > chcesz mnie tu do rana trzymac?
                                > >
                                > czemu nie?...smilemozesz posiedziec...ja juz w tej chwili zmykam od kompa...ale Ty
                                > zostan i pisz...TYMCZASEM...smile
                                powoli przenosze sie do telewizora :dzis bedzie fajny film...normalnie jeden
                                rezyser kreci film,a on niewidomy jest,ten rezyser...no,wiesz jaja,ze nie do
                                wytrzymania...normalnie trzeba to obejrzec...smilepozdr.faraon
                                • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 21:38
                                  Jaki film? Ja wlasciwie nie wlaczam tv. Szkoda mi czasu,
                                  wole muzyke i siec smile
                      • winoman Re: Co poza muzyka? 08.08.06, 22:01
                        "Frantic"? (Jak przez mgłę sobie przypominam smile) )

Pozdrawiam!
                        • benita5 Re: Co poza muzyka? 25.08.06, 00:10
                          Poniewaz padla nazwa "Frantic" filmu, kt moglam swego czasu ogladac w kolko az
                          do znudzenia.. pora przywitac sie na forum, ktore z radoscia podczytuje.
                          Co prawda od zauroczenia Harrisonem F. troche czasu uplynelo ;o) i moje
                          zainteresowania muzyczne wybiegly poza fascynacje glosem Grace Jones w utworze
                          "Strange", ale o tym przy okazji... Zatem raz jeszcze witam wszystkich fanow
                          jazzuwink)
                          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 25.08.06, 09:46
                            Witaj Benito i rozgosc sie smile
        • sztuka.latania Re: Co poza muzyka? 25.08.06, 18:13
          pharoah napisał:

>
          > ciekaw jestem jakie to sa pozycje filozoficzne?...czy czytal ktos to co pisal
          > Cortazar o jazzie?...w starych numerach pisma "jazz" znalazlem kilka jego texto
          > w
          > na ten temat...smilepozdr.faraon

Ostatnio np. Jeana Baudrillarda "Symulakry i symulacja" moja pamiątka z Krakowa,
          Baudrillard przedstawia swoją wizję rzeczywistości, która jest tylko symulacją
          pewnych modeli narzucanych nam m.in. przez media, co oznacza, że rzeczywistość
          przestała istnieć zastąpiona przez owe właśnie symulacje ... itd smile

Co do Cortazara to właśnie w mojej ukochanej "Grze w klasy", bohaterowie
          słuchają wieczorami płyt jazzowych, spotykają się razem włąśnie, żeby słuchać
          ... Kiedyś znalazłam zdjęcie Cortazara z trabką i byłam przekonana, że grał,
          niestety okazało się to niecną mistyfikacją smile

pozdrawiam serdecznie

Dagmara
          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 25.08.06, 19:39
            sztuka.latania napisała:

> Co do Cortazara to właśnie w mojej ukochanej "Grze w klasy", bohaterowie
            > słuchają wieczorami płyt jazzowych, spotykają się razem włąśnie, żeby słuchać
            > ... Kiedyś znalazłam zdjęcie Cortazara z trabką i byłam przekonana, że grał,
            > niestety okazało się to niecną mistyfikacją smile
            >
            "Gre w klasy" tez przerabialam dawno temu. Murakami wplata w tekst muzyke,
            w tym jazz. Czytalam tylko "Kronike...", ale podobno w "Norwegian Wood"
            jest duzo jazzu. Czytal ktos?
            • libl Re: Co poza muzyka? 01.09.06, 12:59
              Pisałem już tutaj o Miłobędzkiej. Teraz siedzę nad zbiorem jej poezji wydanym
              przez Biuro Literackie. Całość jej dorobku poetyckiego. Wyjątkowa, cudowna,
              mądra poezja. Im więcej czytam, tym jest piękniejsza (we mnie). Wielka szkoda,
              że nie jest tak znana, jak na to zasługuje. Polecam, wielkie wiersze...
              Oto maleńka próbka:
              "Wróć i bądź jeszcze dalej.
              Idź i jeszcze raz zostań."
              • pjetrek29 świetlicki 03.09.06, 09:17
                polecam debiut powieściowy wieszcza marcina świetlickiego - "dwanaście".
                książka reklamowana jest jako thriller, ale to co mi się najbardziej podobało,
                to zabawa językiem, duże poczucie humoru i wiele trafnych obserwacji. o
                głębokich przemyśleniach filozoficznych nie wspomnę. oczywiście parę trupów też
                jest smile

przy okazji, równie dobra jest ostatnia płyta świetlików "las putas
                melancholicas" nagrana z udziałem lindy.
                • sztuka.latania Re: świetlicki 03.09.06, 15:09
                  To świetna książka, rewelacyjny debiut prozatorski Świetlickiego! Czytałam z
                  wielką przyjemnością! Dlatego podpisuję się pod tym, co napisał pjetrek29 i
                  również wam polecam tą pozycję! A sama czekam na następna powieść, którą ponoć
                  pan Marcin już pisze smile

pozdrawiam

Dagmara
              • pjetrek29 muzyka pop z vittuli 03.09.06, 09:22
                znakomita powieść michaela niemi wydana przez wydawnictwo czarne. akcja dzieje
                się na północy szwecji, przy granicy z finlandią, na przełomie lat 60. i 70.
                znakomite poczucie humoru, realne przeplata się z nierealnym, czyta się
                świetnie. jeśli chodzi o związki z muzyką, to napiszę tylko, że w jednej ze
                scen przyjaciel narratora gra na gitarze w konwencji hendriksowskiej hymn
                związku radzieckiego. polecam smile
                • jazzfoxy Re: co poza muzyka? 03.09.06, 18:27
                  Nie znam tych ksiazek. Lubie poezje Swietlickiego.
                  Ja ostatnio Cortazara, wzielo mnie na argentynskie klimaty.
                  Dzis nawet kino argentynskie sobie zapodalam (Bombon El Perro).
                  Musze sie jeszcze zaopatrzyc w mate smile
                  • jazzfoxy Re: yerba mate 03.09.06, 18:31
                    Gdzie w W-wie mozna sie napic yerba mate? Chodzi mi o rytual picia mate.
                    • pharoah Re: yerba mate 20.09.06, 23:23
                      gdzie sie mozna napic yerba mate w W-wie?nie mam pojecia...mnie to spotkalo raz
                      w lubelskiej "Centrali" i ...wiecej juz nie wracalem do tego napoju...smile
                      • pharoah Re: yerba mate 20.09.06, 23:35
                        mleko jest duzo lepszesmile
                        • jazzfoxy Re: Volver 29.12.06, 19:17
                          Kto jeszcze nie widzial "Volver", a lubi klimat Almodovara, to polecam.
                          Swietne, klimatyczne kino. Piekna Penelope, duzo magii i humoru.
                          Bardzo cieple el cine smile
                          • pjetrek29 Re: Volver 30.12.06, 11:15
                            mi też się ten film podobał, może poza tym, że poziom emocji trochę zbyt duży
                            jak dla mnie (ten trup zwłaszczasmile. ale obejrzeć na pewno wartosmile
    • koss.ania Fajny film dzis widzialam 14.02.07, 00:17
      Obejrzalam sobie "Wzgórza mają oczy", i naturalnie polecam wszystkim goraco,
      jednak sadze, ze jest to film dla ludzi o mocnych nerwach, chyba ze ja cienias
      jestemwink
      Kto sie lubi bac, niech obejrzy koniecznie!
      Zycze Wam i sobie, przede wszytskim po takim seansie, milych snowwink
      • jazzfoxy Re: jeszcze Cortazar 06.03.07, 15:41
        W jakim opowiadaniu Cortazara jest mowa o Monku?
        • sztuka.latania Re: jeszcze Cortazar 06.03.07, 19:42
          ja wiem ja wiem! big_grin
          bylo opowiadanie bedace relacja z koncertu ... nie pamietam tytulu ... i nie
          pamietam w ktorym tomie ono bylo .... ale pamietam ze czytalam smile
          dosyc glupich zartow, przpraszam jazzfoxy, to bylo chyba w tomie "Ostatnia
          runda" albo w tomie "W 80 światów dokoła dnia", sprawdzę to w domu i dam jeszcze
          znać smile Tytuł opowiadania to było coś jakby "Wycieczka T. Monka dokoła
          fortepianu"? smile

pozdrawiam
          • jazzfoxy Re: jeszcze Cortazar 06.03.07, 21:30
            Sprawdz Sztuko. Chyba nie mam tego opowiadania.
            • sztuka.latania Re: jeszcze Cortazar - jest! :) 07.03.07, 18:50
              Sprawdziłam to dla Ciebie, Jazzfoxy, na szczęście okazało się, że mam to w
              domu, bo inaczej poszukiwania byłyby utrudnione smile
              Opowiadanie pt. "Podróż dokoła fortepianu Theloniousa Monka" wyszło w zbiorze
              opowiadań "W osiemdziesiąt światów dokoła dnia", co ciekawe, poprzedza je
              opowiadanie "Louis, przeogromny kronopio", będące relacją z koncertu Louisa
              Armstronga, który to koncert odbył się w 1952 roku w Paryżu smile

Poszukałam, ale w internecie tych opowiadań nie uraczycie smile Radzę zatem udać
              się do biblioteki smile

pozdrawiam serdecznie
              • kossace Re: jeszcze Cortazar - jest! :) 07.03.07, 19:00
                no,akurat zbiór "W osiemdziesiąt światów dokoła dnia" oraz wiele innych
                znajdziecie na allegro.., nie wiem czy szukaliscie
                pozdr
              • jazzfoxy Re: jeszcze Cortazar - jest! :) 07.03.07, 21:17
                Dzięki sztuko, lecę szukać!
                PS Czytam Pielewina "Życie owadów", a wy kochani?
    • swarozyc Re: Co poza muzyka? 06.03.07, 22:33
      whisky jeczmienna..
      to lepsze niz pipcia..
      przynajmniej w moim wieku..
      smile
      • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 14.04.07, 14:11
        Czy ktoś już widział nowego Allena? Jak wrażenia?
        • kossace Re: Co poza muzyka? 14.04.07, 15:09
          dzisiaj moze sobie obejrzymy.., wieczorkiem, przy winie znaczy sie... smile potem
          zdam krotka relacje
          pozdr
          • jazzfoxy Re: Co poza muzyka? 17.04.07, 14:57
            kossace napisał:

> dzisiaj moze sobie obejrzymy.., wieczorkiem, przy winie znaczy sie... smile potem
            > zdam krotka relacje
            > pozdr

No i...? Obejrzałeś "Scoop"? Podobno średni, ale ja uwielbiam wszystkie jego filmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka